Choroby w "MnS"

Dział NIESPOILEROWY - nie wolno odwoływać się do wydarzeń nie pokazanych w Polsce.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Adex-fan Brooke
x 71

Post autor: Adex-fan Brooke »

Rak trzustki - 4 stadium.
Polecam:DYNASTIA,Sunset Beach,B&B,Melrose Place,Desperate Housewives,Świat wg Bundych,Allo Allo,Pokolenia,Moonlighting,Baywatch,Alf,Nanny,Co ludzie powiedzą,Ally Mcbeal,QAF,Prison Break,Dexter,Dr Quinn,Y&R,Devious Maids, Sex and the city
Marek Forrester

Post autor: Marek Forrester »

Garś informacji o raku trzustki!

Rak trzustki występuje w 8 -10 przypadkach na 100 000 mieszkańców w uprzemysłowionych krajach europejskich i w Ameryce Północ- nej i zapadalność na ten nowotwór w ostatnich dziesiątkach lat stale wzrasta.

Przyczyny raka trzustki nie są znane, ale podkreśla się rolę czynników predysponujących, do których zalicza się: palenie tytoniu, wysokobiałkową i wysokotłuszczową dietę, przewlekłe zapalenie trzustki (szczególnie postacie wrodzone, kamicę żółciową i przebytą cholecystektomię, niedokrwistość Addisona -Biermera.

W większości przypadków rokowanie jest niepomyślne. Ponad 95% chorych ma rozpoznaną chorobę w znacznym stadium zaawansowania, nie dającym możliwości leczenia operacyjnego. Przeżycie 5-letnie dla całej populacji chorych na raka trzustki wynosi od 1% w krajach o niższym poziomie diagnostyki i onkologii do ok.3 -5% w Stanach Zjednoczonych i niektórych krajach Europy Zachodniej. Jednakże istotny postęp jaki dokonał się w technice operacyjnej, niska śmiertelność okołooperacyjna i nowoczesne leczenie chemioterapeu- tyczne powodują, że w wyspecjalizowanych ośrodkach amerykańskich i europejskich 5-letnie przeżycie wynosi od ok.7 do 25%.
Nobody does it better
jahek

Post autor: jahek »

Ja natomiast polecam ciekawy artykuł w ostatnim "Dużym Formacie" (poniedziałkowym dodatku do "Gazety Wyborczej") poświęcony tematowi: w jaki sposób lekarze przekazują informację swoim pacjentom, chcąc im powiedzieć, że są śmiertelnie chorzy.
Artykuł w sam raz dla Amber.
Jest on dostępny również na stronie:
http://www.gazetawyborcza.pl/1,75480,3707662.html
JamesBond#00788

Post autor: JamesBond#00788 »

Odp. Ridge był ślepy gdzieś tak na przełomie 1994/95 roku - po chemicznej akcji z Brooke z Be-Lie-F. A Taylor rzeczywiście ma klaustofobie*' - akcja w windzie z Ridgem z 1994 r - zauważcie, że denerwuje się (i to mocno) w mniejszych pomieszczeniach - np. gdy czekała w poczekalni przed biurem Pierce'a Pietersona. I co ciekawe: w tym*' ukrytym podtekście m.in. dlatego zamieniła domek na plaży na ten od Pierce'a. A Lauren*" też nie jest aż taka silna psychicznie, dlatego musiała wyjechać na prawie rok (1993-1994) aż do Tybetu - naj prawdopodobniej przyczyna była... Sheila Carter => ona chciała ją (*") wrecz zabić przed pokazem w 1993 roku, odebrała Scottiego, Erica - tak,tak już na początku lat 90-ch Lauren miała chętke na niego ::jezyk:: . Rick Forrester nie miał chorej nerki tylko miał ją martwą - po wypadku Amber jemu dała swoją - a ona - szok po-porodowo-poronieniowy I tyle! 8)
Damians

Post autor: Damians »

I tak oto pojawił się kolejny problem, kolejna choroba bohatera MNS.
Tony jest nosicielem wirusa HIV, który w przyszłości może przeistoczyć się w AIDS.
Trochę to wszystko skomplikowane, ale zapewne dzięki MNS dowiemy się dużo o tej chorobie.

Teraz mi się przypomniało jeszcze coś śmiesznego. Mianowicie, Rick jest po przeszczepie nerki, więc na logiczny rozum powinien być pod stałą opieką lekarza, nie powinien się przemęczać itd. ( możemy tę chorobę obserwować na przykładzie Jasia z "Klanu"). Trochę głupio, ze scenarzyści szybko o tym zapomnieli i w pierwszy dzień po wyjściu ze szpitala Rick ( to był jeszcze Jacob) ćwiczył na siłowni...
ana

Post autor: ana »

Damians pisze: Teraz mi się przypomniało jeszcze coś śmiesznego. Mianowicie, Rick jest po przeszczepie nerki, więc na logiczny rozum powinien być pod stałą opieką lekarza, nie powinien się przemęczać itd. ( możemy tę chorobę obserwować na przykładzie Jasia z "Klanu"). Trochę głupio, ze scenarzyści szybko o tym zapomnieli i w pierwszy dzień po wyjściu ze szpitala Rick ( to był jeszcze Jacob) ćwiczył na siłowni...
Racja, to samo z Amber.Oddała nerkę i też powinna jakoś bardziej uważać,a ona ciagle nosi małego Eryka na rękach, piła kiedy Rick ją zostawił ( analogiczna sytuacja do Artura z "Pierwszej Miłości"-który nie powinien dużo pić i przemęczać się, bo grozi to atakiem czy czymś takim :wink: )
Lizzy

Post autor: Lizzy »

Moda edukuje (dowiemy się więcej o HIV) :P . Ale rzeczywiście scenarzyści zapomnieli o przeszczepie Ricka. On gra w tenisa , na zawodach , można nawet powiedziec że wyczynowo. No ale jak już kiedyś pisałam ten serial jest życiowy :D .
Dawidek
Administrator
x 78

Post autor: Dawidek »

A ja się zastanawiam, czy wyniki tego testu na Hiv są tak szybko. Pół godziny i już? :?: O ile wiem, zazwyczaj na wyniki czeka się około tygodnia, a tutaj Tony czekał "tylko", albo "aż" pół godziny. ::chytry::
anka_

Post autor: anka_ »

Dawidek pisze:A ja się zastanawiam, czy wyniki tego testu na Hiv są tak szybko. Pół godziny i już? :?: O ile wiem, zazwyczaj na wyniki czeka się około tygodnia, a tutaj Tony czekał "tylko", albo "aż" pół godziny. ::chytry::
No wiesz, po pierwsze to USA, a po drugie to Moda na Sukces!! :mrgreen:
Co złego, to nie ja ;)
piotrek11

Post autor: piotrek11 »

anka_ pisze:No wiesz, po pierwsze to USA, a po drugie to Moda na Sukces!! :mrgreen:
Dokładnie tak , zgadzam się :) A co choroby Tonego , to myśle , żę dzięki kolejnym odcinkom poznamy istote choroby współczesnej cywilizacji, jaką jest AIDS
Damians

Post autor: Damians »

Jedyne co zapamiętałem z dzisiejszego mini wykładu o HIV, to że zarażony musi brać leki do końca życia... Trochę dużo było tych tabletek, nie dziwię się Tony'emu, że się ich wystraszył ::bojesie::
Beja

Post autor: Beja »

Ale te tabletki pomagają! Nie są chyba takie przerażające jak skutki ich niezażywania - zachorowanie na AIDS. Mam nadzieję, że Tony zastosuje się do zaleceń lekarza, choć tyle było gadania o tym, że nie można opuścić żadnej dawki, że to chyba może się zdarzyć...
Lizzy

Post autor: Lizzy »

Jak zobaczyłam zestaw Tony'ego to się przeraziłam ::bojesie:: nie dziwie się że Tony też ::bojesie:: . Ale mam nadzieję że mu pomogą i Tony'ego nie będą dręczyc choroby związane z AIDS. W ostatnich dniach możemy zobaczyc co to za straszna choroba ::kwasny:: na którą niestety nie ma jeszcze konkretnego lekarstwa.
bastet78

Post autor: bastet78 »

O tej chorobie ostatnio się mniej mówi. Dobrze,że w MnS to dali. Naprawdę każdy może się zakazić,a nie margines etc. jak kiedys uważano.

Tu więcej o leczeniu: http://www.sciaga.pl/tekst/23678-24-lek ... y_leczenie
DeaconFan
Moderator
x 28

Post autor: DeaconFan »

Może jak ktoś w przyszłości wymyśli na to lekarstwo, to w MnS znów pojawi się wtedy Tony.
Zakładam, że MnS będzie jeszcze długo.
ODPOWIEDZ