Fringe: Na granicy światów (Fringe)

Dział poświęcony filmom i innym programom telewizyjnym.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Fifi

Fringe: Na granicy światów (Fringe)

Post autor: Fifi »

Autorami serialu jest amerykański tercet J.J. Abrams, Alex Kurtzman i Robert Orci - twórcy kultowych Zagubionych.
Fringe w języku potocznym oznacza "skraj świadomości". Serial opowiada o niewyjaśnionych zjawiskach paranormalnych.
Wielka popularność filmu za oceanem, zaowocowała rozpoczęciem prac nad drugim sezonem.
W serialu splatają się losy Agentki FBI Olivii Dunham, doktora Waltera Bishopa i jego syna Petera. Cała trójka wspólnie prowadzi niewyjaśnione sprawy z pogranicza nauki.
Choć w zespole pierwsze skrzypce gra ambitna agentka Olivia, niewiele zdziałałaby bez wybitnego naukowca Waltera Bishopa.
Doktor nauk ścisłych, przez wiele lat przebywał w szpitalu psychiatrycznym. Został oskarżony o postradanie zmysłów, gdy ten uwierzył w zjawiska paranormalne. W końcu został uwolniony w zamian za pomoc w rozwiązywaniu "nietypowych" śledztw prowadzonych przez FBI.
Syn Waltera - Peter, równie inteligentny co ojciec, pozostaje sceptyczny wobec rozwiązywanych spraw i postępowania swojego ojca.
Serial z pewnością znajdzie wiernych widzów, nie tylko wśród wierzących w UFO.

Obrazek

Opis i zdjęcie pochodzą ze strony TVNu.

Pierwszy sezon ma 20 odcinków, a drugi zaczyna się 17.09 w USA .

1 odcinek TVN wyemitował 10.09. Kolejne odcinki co tydzień w czwartek ok. 23.50, po filmie. Pora beznadziejna :? .

Ja 1 odcinek oglądnęłam wczoraj i spodobał mi się choć po pierwszych 10 minutach chciałam wyłączyć, ale cieszę sie, że tego nie zrobiłam ;). W pierwszym odcinku nie było nic o UFO, co mnie cieszy bo jakoś nie lubię tej tematyki, ale może zmienię zdanie :-).

Zaskoczył mnie zwrot akcji na końcu odcinka, czyli, że John pracuje dla zleceniodawcy ataku na samolot :shock: . Fakt faktem liczyłam na jego śmierć albo coś w tym stylu ::jezyk:: (mam nadzieję na związek Olivia-Peter :serce: ), ale nie podejrzewałam, że jest zdrajcą ::ke:: .

A tutaj główni bohaterowie:
Obrazek
Peter, Olivia i dr Bishop :wink:

Napewno będę dalej oglądać, tylko nie na TVNie. Mam nadzieję, że kolejne odcinki będą równie ciekawe i zaskakujące :D.

Oglądał ktoś pierwszy odcinek?
Ostatnio zmieniony 2010-06-24, 23:24 przez Fifi, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
DeaconFan

Post autor: DeaconFan »

Ja nie oglądałem, ale zauważyłem, że w internecie już od jakiegoś czasu krążą "legendy" na temat pory emisji "Frigne" na TVN. ::kwasny::
Ta stacja niestety traktuje tak wszystkie uznane seriale zagraniczne... A stawia tylko na te własnej produkcji...
Aktualnie oglądam: B&B (MnS), Pierwsza miłość, Na dobre i na złe, Barwy szczęścia, Stulecie Winnych, Zadzwoń do Saula. :D
Awatar użytkownika
wiwi

Post autor: wiwi »

Wczoraj skończyłam oglądać drugi sezon Fringe. Wciąga bardziej niż The X-Files :) Jak pisała Fifi, jest to kolejny serial twórców Losta i w pierwszym sezonie w niektórych scenach jest nawet muzyka z niego :) Podobają mi się ciekawe przypadki, które bada ekipa Olivii, ale serial w równie dużym stopniu skupia się na relacjach pomiędzy bohaterami i pod tym względem bije The X-Files na głowę. Para Peter-Walter jest świetna, można się przy nich i śmiać i płakać. Aktorzy idealnie odgrywają swoje role, nie ma nikogo, kogo chciałabym wywalić z ekranu ;) Niektóre odcinki to odrębne dochodzenia, nie mające wpływu na całą historię opowiadaną przez serial, więc jeśli ma ktoś okazję obejrzeć to zachęcam (a nuż też się wciągniecie, dla mnie to jeden z najlepszych seriali które teraz lecą, a oglądam ich dużo ;) )
- cześć chłopaczki, jak leci?
- dobrze
- dla kogo dobrze, dla tego dobrze
- dla kogo kogo, dla tego kogo...
- celna riposta :D
ODPOWIEDZ