Samo Życie

Dział poświęcony filmom i innym programom telewizyjnym.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
DeaconFan
Moderator
x 32

• Zaloguj się, by polubić ten post

Post autor: DeaconFan »

Tkk_Bolly pisze:Pisz, pisz bo ja czytam.
To fajnie, że czytasz, ale jednak mógłbyś też coś czasem napisać, bo ja sam nie mogę kilku postów pod rząd tak pisać. :lol: :P
Szczerze mówiąc, mnie już się trochę odechciewa pisania o SŻ, ostatnio nic ciekawego się nie dzieje, jedynie wątek Kacpra mnie trochę poruszył. :wink:
Tkk_Bolly pisze:Dlaczego Adek zginął? Maks też się pojawił?
Tak, Maks wrócił i Kacper go poprosił, żeby się dowiedział kto chce go zabić. Maks ustalił, że to Adek. Po widzeniu z Kacprem Szpunarowie i redakcja dowiedzieli się, że Adka zabrano do szpitala z powodu kłopotów z sercem. Kacpra to oczywiście zaskoczyło, nie wiedział skąd nagle u Adriana problemy z sercem, przeczuwał, że to jakiś blef z jego strony. Na końcu wczorajszego odcinka Maks poinformował Szpunarów, że Adek zmarł na skutek zawału serca. :roll:
Tkk_Bolly pisze:Takie widzenie Adek & Kacper to styl dawnych odcinków Samego Życia (tzn patrz styl pisania scenaiusza przez poprzednich scenarzystów)
A dlaczego nie podobała Ci się ta scena, popusli dialogi?
Tzn. sama scena była dobra, nawet mi się podobała, ale była trochę krótka i liczyłem też na konfrontację tych dwóch wielkich wrogów w nieco innych okolicznościach, takie prawdziwe ostateczne starcie Adek vs Kacper. :P Albo taką ostateczną konfrontację, w której mogliby pomówić o cudownym ocaleniu Kacpra z rzeki (do dziś tak właściwie nie wiadomo dokładnie jak on wtedy przeżył, raz tylko Teresa stała na moście i widziała przepływający po rzece statek), o porwaniu Łukaszka przez Adka...
Dość krótko trwała ta rozmowa i jeszcze więzienie ograniczało ich swobodę wypowiedzi. :roll:

Możliwe jednak, że Adek nadal żyje, bo coś mi się trochę nie chce wierzyć, że tak nagle odszedł na serce... :roll:
Aktualnie oglądam: B&B (MnS), Pierwsza miłość, Na dobre i na złe, Barwy szczęścia, Stulecie Winnych, Zadzwoń do Saula. :D
Tkk_Bolly

Post autor: Tkk_Bolly »

Moze Adek uciekł tym sposobem z więzienia ::chytry:: Oby!
Czyli Kacper jak skoczył z mostu ze związanymi ręcami i 10 razy poszczelony to skoczył na statek? W tej scenie Adek z bandą podbiegli do krańca mostu i żadnego statku nie było, chyba, że Kacper skoczyl na jego kraniec, a jak tamci podbiegli to statek znajdował się akurat pod motem ::loll::
Oglądam: Złotopolscy, Klan, Plebania, Barwy Szczęścia, Emmerdale, Samo Życie
Awatar użytkownika
DeaconFan
Moderator
x 32

Tkk_Bolly pisze:Czyli Kacper jak skoczył z mostu ze związanymi ręcami i 10 razy poszczelony to skoczył na statek? W tej scenie Adek z bandą podbiegli do krańca mostu i żadnego statku nie było, chyba, że Kacper skoczyl na jego kraniec, a jak tamci podbiegli to statek znajdował się akurat pod motem
No, tego to się już chyba nigdy nie dowiemy. :lol:
Może ktoś go potem jakoś wyłowił. :lol:

Nowi scenarzyści niestety jak widać postanowili niewyjaśniać dawnych wątków pozostawionych przez starych scenarzystów. Tak samo ciekawe jest co zobaczyła Teresa w ostatnim przed wakacjami odcinku pod swoim domem, co się stało z Agatą, z którą romansował Łukasz i procesem z Kiką?
I czy doczekam się kiedyś jakiejkolwiek informacji o Jacku - ojcu Łukasza, Wojdacie i Lucjanie?! :roll:
Aktualnie oglądam: B&B (MnS), Pierwsza miłość, Na dobre i na złe, Barwy szczęścia, Stulecie Winnych, Zadzwoń do Saula. :D
Tkk_Bolly

Jak tam Deaconfanie ogląda Ci się serial? Jakoś mnie natchnęło i poczytałem streszczenia. Jedyny dobry news to fakt, że począwszy od przyszłego piątku wracaLaura. A po za tym z dawnego SŻ niezostało nic :roll: Nadal są jakieś wątki oderwane od losów bohaterów?: prowadzenie sledztw, ogólnie zamowanie się różnymi tematami przez dziennikarzy etc., bo to jest najbardziej irytujące. Kiedyś na pierwsyzm planie były relacje między całymi rodzina dziennikarzy(dawni scenarzyści mówili, że gazeta to tylko miejsce przeplatania się losów bohaterów, a teraz są śledztwa durne i nieciekawe(przynajmniej były jak zaniechałem oglądania)
Awatar użytkownika
DeaconFan
Moderator
x 32

Jak mi się ogląda?

Już mi się właściwie nawet nie chce tego oglądać, ani tym bardziej komentować. Ale oglądam dalej z przywiązania do bohaterów i ogólnie do całego serialu.

A więc co mi się nie podoba w "nowym" SŻ:

1. Budowanie wątków - wg mnie totalna porażka. Jest wiele wątków, które rozwiązywane są zaledwie po kilku odcinkach. Nie rozumiem kompletnie jak można tak pisać scenariusz. Scenarzyści mają jakieś tam pomysły na wątki, ale źle je realizują. Pamiętam jak dawniej przecież poszczególne wątki trwały po kilka miesięcy i były bardzo skomplikowane, teraz np. pojawia się wątek młodszej siostry Basi i jej kochanka - nauczyciela. Fatalnie rozwiązany - po kilku odcinkach cała rodzina Basi zaakceptowała Tadeusza. Już nie wspomnę o tych wszystkich kilkuodcinkowych śledztwach dziennikarskich. Na stronie SŻ robili wielkie halo z powodu dołączenia do obsady Roberta Koszuckiego (który wcielił się w tego faceta od koni, który sypiał z Ewą) oraz Anny Samusionek (kobieta, która chciała by Roman napisał artykuł o przekrętach jej męża). I co?! Pojawili się zaledwie na kilka odcinków i zniknęli bezpowrotnie. ::ysz::
2. Drugi błąd, o którym pisał Tkk Bolly, czyli skupienie się scenarzystów bardziej na sprawach redakcyjnych, niż rodzinach dziennikarzy i pracowników redakcji. Przykro patrzeć, że takie postaci jak Andrzej, czy Marek nie mają już własnego życia. Poza tym jakoś dużo tych wszystkich młodych dziennikarek nam przybyło i to na nich bardziej skupiają się redakcyjne wątki: Nina, Viola, teraz ta bezbarwna jak na razie Majka. No i jest jeszcze asystentka Tostenssona - Iza, ale ją akurat bardzo polubiłem. :wink: Edyta, tak jak i pozostała stara gwardia w redakcji jak wiadomo nie ma żadnego wątku, Gośka wyparowała...
3. Zmiany w kreowaniu postaci:
- Kacper - dawniej bardzo ciekawa postać, niejednoznaczna, teraz zamienił się w jakieś ciepłe kluchy (brak wątku mafijnego robi swoje), podoba mi się pomysł z prowadzeniem przez niego winiarni, ale to co się ostatnio wyrabia z rodziną Szpunarów to przesada. Kacprowi zwyczajnie nudzi się już rodzinne życie, szuka adrenaliny, w dodatku zaczyna uganiać się za jakąś babką, którą spotkał w Izraelu - Kacper nigdy się tak dziwnie nie zachowywał. :roll:
- Teresa - jest jakaś taka... za bardzo przesłodzona. :roll:
- Marysia - niestety ale wątek z Vadimem robi swoje... Fatalna para. Vadima lubię, ale z Marią tworzą zwyczajnie nieciekawą parę.
- Łukasz - do Darka Wnuka odgrywającego tę rolę nic nie mam, ale scenarzyści wyraźnie się tu nie popisują... Może już nie mają pomysłu na tę postać po tym jak wymyślili jego cudowne ozdrowienie? Wg mnie można by przywrócić przecież wątek biologicznego ojca Łukasza (tylko czy nowi scenarzyści w ogóle o nim coś wiedzą? :roll: ). No i dziwnie się patrzy na wciąż zadowolonego z życia, uśmiechniętego, przyjaźniącego z Arturem, Januszem i Romanem Łukasza. :roll: Z wszystkimi w redakcji żyje w zgodzie, nawet z Kiką...
- Agnieszka - podobna sytuacja jak z trójkątem Jarek/Kika/Łukasz. Średnio mi się podoba ten wątek, w przeciwieństwie do innych długo się ciągnie. I można łatwo przewidzieć, że skończy się to happy endem, czyli urodzeniem przez Agę dziecka Pina.
- Kinga i Kostek - do dziś nie rozumiem jak ich było stać na kupno takiego dużego domu oraz jak tak łatwo Kostek rozpoczął ten swój biznes z tortami. Sceny z Ireną, Trudą i w ogóle z całą tą rodzinką są zabawne, ale mnie zawsze takie komediowe wątki najmniej interesowały w tym serialu. I z tym ślubem też śmieszna sprawa. Fajny ślub się zapowiadał, ale scenarzyści to zepsuli i zrobili kolejną beznadziejną ceremonię, bez specjalnej fety w domu Kingi i Kostka. ::kwasny::
- Tamara i Irek - Irka prawie wcale nie ma, bardziej od małżeństwa Skalskich scenarzyści skupiają się na perypetiach niani ich dzieci, czyli Sandry. Tamara przeszła dużą przemianę - z nieśmiałej, nieporadnej siostry bliźniaczki Dony, stała się pewną siebie kobietą sukcesu. :roll:
- Kubiakowie - zaniedbany od dłuższego czasu wątek. Twórcy bardziej skupiają się teraz na ciemnych biznesach Grześka. To już wolałbym zobaczyć Jarka z jakąś nową dziewczyną.

Na razie tyle. Strasznie się rozpisałem, ale chciałem podzielić się z kimś swoimi refleksjami odnośnie tych nowych odcinków. Dodam jeszcze, że fajnie, że wracają niektóre stare postaci jak Frączak, a niedługo także Laura - ciekawe jaki dostanie wątek, aż boję się pomyśleć....
Tkk_Bolly

Czyli sobie jeszcze daruje serial :wink: A co tam porabia Frączak?
Awatar użytkownika
DeaconFan
Moderator
x 32

Tkk_Bolly pisze:A co tam porabia Frączak?
Frączak jest nowym dyrektorem kliniki, w której pracuje Vadim, udało mu się jakoś wymigać od więzienia i niejasnym sposobem dostał się na stanowisko po Martynie. Teraz przez to, że kazał Vadimowi pracować dłużej, niż powinien, doprowadził do jego przemęczenia i Vadim wracając późno z pracy do domu potrącił autem jakąś dziewczynę, która potem zmarła w szpitalu... Ogólnie jednak nawet ten wątek nie porywa mnie do oglądania SŻ...
Awatar użytkownika
B@r
x 62

Post autor: B@r »

Radek zgwałci Teresę? :shock:
http://samozycie.polsat.pl/Aktualnosci/show/238
I to co nas jeszcze czeka przed wakacjami- http://samozycie.polsat.pl/Aktualnosci/show/241

W ogóle ciekawie zapowiada się wątek Violi i Hendriksa. :P
"Stephanie is not for here you anymore. She's gone now. Things are going to be very different around you right now. I'm going to find a way to stop you".
Awatar użytkownika
DeaconFan
Moderator
x 32

Ostatnio odcinki nawet ciekawe. :P

Radek kompletnie oszalał, sam siebie nie kontroluje. Zadurzył się chyba w Teresie i najpierw posunął się do tego by pocałować ją w policzek, a gdy nie było Kacpra przyszedł wieczorem do jej domu i się na nią rzucił. Dostał w twarz, a potem się opamiętał i przepraszał. Na nic się jednak to zdało, bo Kacper gdy się o wszystkim dowiedział przyłożył mu przy jego kumplach i oczywiście wyrzucił z pracy w winiarni. Wokół małżeństwa Szpunarów nadal krąży także Natalia.
To trochę zaskakujące, że scenarzyści postanowili posunąć postać Radka w takim kierunku, ale w sumie co dalej miał robić w tej winiarni i z tą swoją muzyczną karierą?

Wątek Artur/Iza/Viola/Hendriks także ciekawy. Pod koniec piątkowego odcinka Viola i Artur się całowali!

Natomiast wątku Pino/Agnieszka/Torstensson zaczynam mieć trochę dosyć. Odkąd Kurt wrócił ze Szwecji znowu nie daje spokoju Agnieszce, która zaczyna mieć dość jego i zazdrosnego Pina. :roll:

To wciąż nie to samo co dawne odcinki, ale można oglądać. :wink:
Awatar użytkownika
DeaconFan
Moderator
x 32

Kto oglądał dzisiejszy odcinek (chyba już przedostatni w tym sezonie)??

Scenarzyści przygotowali na koniec sezonu bardzo zaskakujący zwrot akcji, a mianowicie Marysia całowała się z... Kacprem!!!
A co najlepsze kompletnie nie miałem o tym pojęcia (nie było o tym mowy w żadnych spoilerach, które czytam), więc jestem zszokowany.

Tymczasem Pino zdradza Agnieszkę z Anetą, a Aneta zdradza Bartnika!
Dzieje się, oj dzieje. :P
Awatar użytkownika
B@r
x 62

Pino to idiota.

I jak się skończył ostatni odcinek przed wakacjami? Ja dopiero zobaczę na IPLI.
"Stephanie is not for here you anymore. She's gone now. Things are going to be very different around you right now. I'm going to find a way to stop you".
Awatar użytkownika
DeaconFan
Moderator
x 32

B@r pisze:Pino to idiota.
Zgadzam się.
B@r pisze:I jak się skończył ostatni odcinek przed wakacjami? Ja dopiero zobaczę na IPLI.
Można powiedzieć, że były takie dwie "finałowe" sceny. Doszło do konfrontacji pomiędzy Bartnikiem, a Anetą. Bartnik dowiedział się od Kingi, że Aneta spała z Pino i oczywiście był wściekły, kazał Anecie się natychmiast wynieść z jego mieszkania. Ta kłamała oczywiście w życie oczy mówiąc, że to nieprawda, ale Bartnik był nieugięty.
Końcowa scena zaś odbyła się w mieszkaniu tego siwego Aleksa, który zgwałcił Julkę i teraz znów chciał uprawiać z nią seks (w zamian oczywiście za pomoc Julce w robieniu kariery modelki). Do mieszkania wpadł jednak w odpowiedniej chwili Olgierd z policją i chyba koleś został aresztowany...

Niezbyt mocny cliffhanger jak na zakończenie sezonu, ale przynajmniej lepszy niż w Pierwszej Miłości...
Awatar użytkownika
B@r
x 62

Po wakacjach w redakcji podłożą bombę, która wybuchnie! Dzisiaj były kręcone te sceny wybuchu i zmasakrowanej redakcji. :D
Awatar użytkownika
DeaconFan
Moderator
x 32

Wow, no tego jeszcze nie było! :shock:
A skąd to info, bo w Internecie na razie nic na ten temat nie znalazłem?
Tkk_Bolly

Fakt podaje, że nie wszysyc dziennikarze przeżyją ::cojest:: ::ke:: Znając nowych scenarzystów to nie zlikwidują postaci, które stworzyli, a te, które są od początku, i nie wiedzą co z nimi zrobic, patrz Marek, Andrzej, Edyta. B@r masz przecieki na kogo padło, skoro domyślam się, że byłeś na planie
ODPOWIEDZ