Zagadki Hotelu Grand (Grand Hotel)

Dział poświęcony filmom i innym programom telewizyjnym.
ODPOWIEDZ
paw
x 1

Zagadki Hotelu Grand (Grand Hotel)

• Zaloguj się, by polubić ten post

Post autor: paw »

Nowy serial Hiszpański emitowany na TVP 1 w piątki po 20. Bardzo polecam-jeden z najlepszych seriali gatunku-zabójstwa, samobójstwa, intrygi, romanse, porwania , zagadki z przeszłości , non stop coś się dzieje, a to w wszystko w pięknej scenerii starego hotelu , serial jest kostiumowy , co dodaje mu uroku i tajemniczości-troszeczkę zbliżony do Downton Abbey , ale jednak różnic jest sporo. Dodatkowy dobrzy aktorzy i ich gra.
Bardzo polecam. W Polsce z małą promocją pewnie będzie niedoceniony. Przy MnS akcja dzieje się non stop w jednym odcinku tyle co w modzie przez pół roku :P
Ostatnio zmieniony 2017-01-07, 23:23 przez paw, łącznie zmieniany 2 razy.
Awatar użytkownika
Mareczek

Post autor: Mareczek »

Oglądam! Długo czekałem na ten serial - mimo, że był dostępny w necie to jednak nie chciałem oglądać w kiepskiej jakości i napisami. Bardzo sie cieszę, że TVP zdecydowała się na jego emisję. To akurat wyjątkowo #dobrazmiana :P
paw
x 1

To prawdopodobnie zakup poprzedników :P Ja obejrzałem w część na AXN resztę w necie z napisami , czasem trzeba było czekać miesiące na kolejny odcinek bo było kiepsko z tłumaczeniem , ale się opłacało:)
Awatar użytkownika
Mareczek

Widzę, że edytowałeś pierwszy post, po tym gdy ja już dodałem swój komentarz, więc muszę się jeszcze do czegoś odnieść :P
paw pisze:Przy MnS akcja dzieje się non stop w jednym odcinku tyle co w modzie przez pół roku
Akurat porównanie "Grand Hotelu' do MNS raczej nie ma racji bytu, bo to dwa kompletnie różne od siebie gatunki. Trudno, żeby akcja w serialu sezonowym jakim jest GH ciągnęła się w taki sam sposób jak w wieloletniej operze mydlanej. I nie chodzi mi tu wcale o obronę wizerunku "Mody", bo ten sam skutecznie ulega destrukcji, tylko o zasadę :wink:

Jestem póki co, po dwóch odcinkach GH i serial mi się podoba. Lubię takie klimaty, lubię tematykę tamtej epoki. Pozostaje mieć nadzieję, że TVP wyemituje wszystkie odcinki, bo z tym niestety różnie bywa. Skoro serial jest już zakończony, to liczę też, że nie będzie żadnych przerw pomiedzy sezonami - tak jak robią to z "Downton Abbey", na które trzeba czekać rok ::chytry::
paw
x 1

Kiedyś moda była dynamiczniejsza była jakaś akcja ,intrygi , czarne charaktery- teraz nie wiele z tego zostało. Więc porównanie ma sens :) Tak czy siak warto obejrzeć GH.
Awatar użytkownika
Mareczek

paw pisze:Kiedyś moda była dynamiczniejsza była jakaś akcja ,intrygi , czarne charaktery- teraz nie wiele z tego zostało. Więc porównanie ma sens
Ma sens, jeśli porównuje się stare odcinki z nowymi. Albo "Modę" z inną operą mydlaną typu "Żar młodości" czy "General Hospital", bądź naszymi polskimi "Pierwszą miłością", "Klanem" itp. Chodzi mi po prostu o odrębność gatunkową - wszystkich książek czy filmów, też nie ocenia się jedną miarą.

Dość ciekawie ujął to B@r w swoim tekście, w którym komentował wypowiedzi nowego szefa TVP. Pawlicki też stawia "Klan" na jednej półce z planowanym "Złotym wiekiem", co raczej nie powinno mieć miejsca. Tu cały tekst :arrow: http://offtherecord-panczyka.blog.pl/20 ... -of-cards/
paw pisze:Tak czy siak warto obejrzeć GH.
O to się nie martw, obejrzę na pewno :D
Awatar użytkownika
Mareczek

Oglądam regularnie każdy odcinek w TVP1, ale jestem oburzony jak Jedynka traktuje ten świetny serial... Od 6 tygodni Grand Hotel wypada z ramówki, bo coś tam. A to święta, a to skoki, a to koncert charytatywny. Żeby tego było mało, serial wraca dziś (sobota) o 15:05, podczas gdy przez 20 odcinków był emitowany w niedzielę o 16:00 - nie pojawiła się żadna informacja o zmianie godziny i dnia, wiec wątpię, czy wszyscy chętni obejrzą kolejny odcinek po tak długiej przerwie ::kwasny::
paw
x 1

To na pewno nie pomaga serialowi. Dawniej takich rzeczy nie robiło TVP. Ja już dawno obejrzałem tę produkcję, ale na pewno widzów ma.
ODPOWIEDZ