Seriale Netflixa

Dział poświęcony filmom i innym programom telewizyjnym.
B@r
x 43

Seriale Netflixa

• Zaloguj się, by polubić ten post

Post autor: B@r »

Biblioteka oryginalnych produkcji Netflixa (ale nie tylko) rośnie z tygodnia na tydzień, a my nie mamy tematu o serialach tej popularnej platformy. :shock: Czyżby nikt z forum nie miał tam subskrypcji?

Ja obejrzałem na Netflixie bardzo dużo rzeczy, ale z ostatnich, które mnie wciągnęły to pierwszy sezon serialu "The Sinner".
Serial "The Sinner", który można oglądać na Netflicie, to adaptacja bestsellera - niemieckiej pisarki - Petry Hammesfahr o tym samym tytule. Główną bohaterką sezonu 1 jest Cora Tannetii, grana brawurowo przez Jessicę Biel. Kobieta od trzech lat jest szczęśliwą żoną i matką, która mieszka u nadopiekuńczych teściów i pracuje w rodzinnej firmie. Na pierwszy rzut oka wydaje się, że dziewczyna wiedzie sielankowe życie. Tym bardziej szokujące jest to co widzimy po kilku minutach serialu. Choć trudno to sobie wyobrazić, Cora podczas wypadu nad jezioro z rodziną dostaje niekontrolowanego ataku agresji i w obecności kilkudziesięciu gapiów z zimną krwią zabija przypadkowego mężczyznę. Kobieta jest pogodzona ze swoim losem i nie zamierza się bronić. W końcu zabiła człowieka i nie ma co z tym dyskutować. Prosta sprawa? Nic bardziej mylnego. Tak też uważa detektyw Harry Ambrose (Bill Pullman). Choć kobieta zapewnia, że nie znała wcześniej osoby, którą zabiła i nie umie wytłumaczyć racjonalnie swojego zachowania, zasłaniając się tym, że jej ofiara słuchała za głośno muzyki, on za wszelką cenę próbuje się dowiedzieć, dlaczego popełniła zbrodnię z zimną krwią. Bo to, że przeszłość Tannetii kryje głęboko skrywany sekret i coś jest z nią nie tak, od razu staje się oczywiste.

Źródło Fakt24.pl – https://www.fakt.pl/kobieta/plotki/netf ... nu/rvn3v3e
Dzielcie się swoimi ulubionymi produkcjami! :D
"Stephanie is not for here you anymore. She's gone now. Things are going to be very different around you right now. I'm going to find a way to stop you".
Awatar użytkownika
Adex-fan Brooke
x 69

Post autor: Adex-fan Brooke »

Ja sobie przypomniałem całe "Prison Break" i oglądam 5 już sezon "Pełniejszej chaty", świetny na chwilę lekkiej rozrywki. Głupio, że Netflix każe czekać na nowe odcinki "Sposobu na morderstwo" i nowej "Dynastii". Moim zdaniem powinien też jakoś zakupić starą "Dynastię" całą, byłoby super. Póki co nie jestem aż pod takim wrażeniem Netflixu jak wielu ludzi. Może gdy jeszcze bardziej wzbogacą ofertę o moje ulubione seriale, to wtedy.
Ostatnio zmieniony 2020-01-21, 22:21 przez Adex-fan Brooke, łącznie zmieniany 1 raz.
Polecam:DYNASTIA,Sunset Beach,B&B,Melrose Place,Desperate Housewives,Świat wg Bundych,Allo Allo,Pokolenia,Moonlighting,Baywatch,Alf,Nanny,Co ludzie powiedzą,Ally Mcbeal,QAF,Prison Break,Dexter,Dr Quinn,Y&R,Devious Maids, Sex and the city
Mareczek

Post autor: Mareczek »

Ja cenię Netflixa nie za jego sztandarowe produkcje, bo ich z zasadzie nie oglądam. To dla mnie przede wszystkim wspaniała filmoteka niszowych filmów, których nie znalazłbym nigdzie indziej - oglądam tylko produkcje hiszpańskie i latynoamerykańskie. Po sukcesie "Domu z papieru" Netflix znacznie poszerzył swoje archiwa w tej kategorii, co szalenie mnie cieszy :serce:

Co do seriali, to też kryterium jest język - hiszpański, choć było kilka wyjątków np. niemiecki DARK ::chytry::
B@r
x 43

Adex, patrzenie na Netflix jak na platformę retro jest śmieszne trochę. Ja - i każdy w sumie - szukam tam nowych seriali. Stare klasyki jak np. przywołany przez Ciebie „Prison Break” to super dodatek. Ale nie wyobrażam tam sobie tylko staroci, które ulubione i tak dawno mam na DVD. Zatrzymałeś się widocznie x lat temu.

A że nie ma nowego sezonu „Sposobu na morderstwo” to nie wina platformy, a dystrybutora, który podpisał umowę taką, że najpierw nowe odcinki będą w pl tv. Nie pamiętam teraz w której, świta mi, że AXN. Dlatego też nie ma tam np. „Greys Anatomy”, bo w Polsce prawo ma do tero serialu tylko Polsat i Fox. Wiem, bo pytałem przedstawicieli Netflixa. Może kiedyś się to zmieni, bo umowy na obce produkcje wygasają.

Mareczku, jakie hiszpańskie jeszcze polecasz? ::chytry::

Ps. Jak się ma subskrypcję, to ona się przystosowuje do każdego kraju w którym się jest. Czyli najprościej powiedziawszy, biblioteka przystosowuje się od razu do terytorium i praw danego państwa. Jak jesteś np. w Ameryce to masz dostęp do biblioteki amerykańskiej, mimo że masz konto z pl. W Niemczech do niemieckiej, itp.
"Stephanie is not for here you anymore. She's gone now. Things are going to be very different around you right now. I'm going to find a way to stop you".
Awatar użytkownika
Adex-fan Brooke
x 69

B@r pisze:Adex, patrzenie na Netflix jak na platformę retro jest śmieszne trochę. Ja - i każdy w sumie - szukam tam nowych seriali. Stare klasyki jak np. przywołany przez Ciebie „Prison Break” to super dodatek. Ale nie wyobrażam tam sobie tylko staroci, które ulubione i tak dawno mam na DVD. Zatrzymałeś się widocznie x lat temu.
Masz chyba jakieś kłopoty z nadinterpretacją. To, że lubię i chciałbym więcej starych seriali (skoro i tak już kilka starych tam jest), to jeszcze nie znaczy, że mam coś przeciwko nowym lub abym patrzył na Netflix jako na platformę retro. Nigdzie się nie zatrzymałem bo oglądam kilka współczesnych seriali. Również posiadam większość seriali na dvd i nie potrzebuję ich tam dla siebie, ale tym bardziej stare mogłyby być dostępne dla zainteresowanej części ludzi na jakiejś takiej retro platformie.
Ostatnio zmieniony 2020-01-22, 22:57 przez Adex-fan Brooke, łącznie zmieniany 1 raz.
Polecam:DYNASTIA,Sunset Beach,B&B,Melrose Place,Desperate Housewives,Świat wg Bundych,Allo Allo,Pokolenia,Moonlighting,Baywatch,Alf,Nanny,Co ludzie powiedzą,Ally Mcbeal,QAF,Prison Break,Dexter,Dr Quinn,Y&R,Devious Maids, Sex and the city
bosskicinu

Post autor: bosskicinu »

Ja od dłuższego czasu korzystam z Netflixa i dzięki tej platformie mogłem obejrzeć najbardziej znane na świecie produkcje tj. jak wspomniany już "Prison Break" , "Breaking Bad" czy "Sons of Anarchy".

Jeśli chodzi o seriale wyprodukowane przez Netflixa to najbardziej zachwycił mnie "Narcos" oraz "Dom z papieru", którego 4 sezon ma być już w kwietniu :)

B@r - "The Sinner" też mam obejrzany i faktycznie super serial. 2 sezon nawet bardziej mnie kręcił, ciekawsza zagadka do rozwiązania no i świetny Bill Pullman. Niedługo ma być 3 sezon, ale jeszcze nie na Netflixie.
Martin Rode

Post autor: Martin Rode »

Ja polecam "Dark", chociaż drugi sezon oglądałem 2x, aby zrozumieć akcje.
Polecam także "End of fucking world".
Ostatnio zmieniony 2020-01-22, 22:58 przez Martin Rode, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
PetroPython
x 18

Post autor: PetroPython »

Ja planuję oglądać "Mesjasza". Plus "Dwóch papieży", ale to film, nie serial
Awatar użytkownika
Adex-fan Brooke
x 69

Oglądałem z ciekawości "Dwóch papieży", dobrali dobrych aktorów.
Ostatnio zmieniony 2020-01-22, 23:00 przez Adex-fan Brooke, łącznie zmieniany 1 raz.
Mareczek

Post autor: Mareczek »

B@r pisze:Mareczku, jakie hiszpańskie jeszcze polecasz?
Oczywiście wszystkie :mrgreen: Choć sam mam jeszcze sporo do obejrzenia - staram się czekać, aż seriale się skończą, bo nie znoszę tego czasu pomiędzy jednym a drugim sezonem.

Ale serio, na mojej liście wysoko znajdują się "Nieposkromiona" o meksykańskiej pierwszej damie, która musi udowodnić, że nie zabiła prezydenta, "Juana Inez" o barokowej pisarce, jednej z pierwszych feministek, "Igrając z ogniem" o plantacji kawy i facecie, który romansuje z trzema kobietami na raz, doskonały i ironiczny "Dom kwiatów" czy prześmiewcza parodia paradokumentów "Paquita Salas" o menadżerce gwiazd, która zatrzymała się mentalnie w latach '90. Nie zapominajmy o "El Chapo" czyli meksykańskiej odpowiedzi na Narcos - którego akurat wciąż nie obejrzałem, no i "Kokainowym wybrzeżu", czyli galicyjskiej odpowiedzi na kolumbijski hit. Godne uwagi są też "Uwięzione", czyli hiszpańską odpowiedź na "Orange is the new black". Bardzo polecam serial "Monarca" o bogatej rodzinie produkującej tequilę, "Szkoła dla elity" o rozpuszczonych dzieciakach z poważnymi problemami, czy doskonałą "Królową południa" - przy czym jest to drugi sezon telenoweli, której pierwszy sezon jest dostępny na Ipli. W ogóle można znaleźć na Netflixie kilka telenowel, jak choćby "El Dragon. Powrót smoka", "Pablo Escobar. Władca zła" czy "Yankee" co bardzo mnie cieszy, bo żadna z telewizji nie zdecydowałaby się na ich zakup. A jeśli lubisz kostiumowe opowieści to gorąco polecam "Gran Hotel", który rozgrywa się na przełomie XIX i XIX wieku, "Telefonistki" z lat '20, "Pełne morze" z lat '40 czy "Velvet" z lat '50/60. Jest też trochę fantastyki, w której przodują "Diablero" i "Zielona granica".

Oczywiście jest ich więcej, więc wszystko przede mną :D Najgorsze, że trudno je znaleźć, jeśli się nie wie, czego się szuka, a polski Netflix promuje tylko kilka tytułów na krzyż :roll:
Awatar użytkownika
PetroPython
x 18

Post autor: PetroPython »

Aha, jeszcze "House of Cards" chcę obejrzeć po poleceniu przez kogoś. Tylko nie ma kiedy w sumie.
Ostatnio zmieniony 2020-01-23, 22:19 przez PetroPython, łącznie zmieniany 1 raz.
B@r
x 43

Ej, a dlaczego w tym temacie Dawidek edytuje (poprawia?) wszystkie posty Adexa? :shock:

::chytry::
kubeczek

Post autor: kubeczek »

Ja póki co na Netflixie obejrzałem "PB" (kolejny raz), "Sex Education" i trochę "Czarnego Lustra". Jednym okiem widziałem też kilka odcinków "Lucyfera". Próbowałem oglądać "House of Cards", ale zupełnie mnie nie zainteresowało - bardzo zagmatwana fabuła, nie wiadomo o co dokładnie w wątkach chodzi. W dodatku głupio zrobili, że główny bohater mówi do kamery.

Oglądał ktoś "Sex Education"? Niedawno został wyemitowany drugi sezon tego serialu. Opowiada o losach Otisa - nastolatka, który razem z koleżanką Meave prowadzi tajną poradnię seksualną w szkole (w 1. sezonie). Mi się podobał, było dużo wątków, wiele postaci. Serial opowiada w nieco przerysowany sposób o problemach nastolatków. Jedną z moich ulubionych postaci był Jackson - czarnoskóry wysportowany uczeń, którego matka lesbijka zmuszała do trenowania pływania mimo, że jej syn za tym nie przepadał. W drugim sezonie specjalnie rozwalił sobie rękę, żeby nie pływać i zaczął chodzić na koło teatralne. Ciekawa jest też postać Adama - syna dyrektora szkoły, który ma fatalne relacje z ojcem i nie radzi sobie z nauką i życiem. Zakochuje się w przyjacielu Otisa. Generalnie serial jest wielowątkowy, dużo postaci jest homo albo bi. Liczę, że powstanie 3. sezon i w końcu między Otisem a Meave coś będzie.
Ostatnio zmieniony 2020-01-24, 22:54 przez kubeczek, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Adex-fan Brooke
x 69

B@r pisze:Ej, a dlaczego w tym temacie Dawidek edytuje (poprawia?) wszystkie posty Adexa? :shock:

::chytry::
Nie tylko moje, ale dobre pytanie :shock: :lol: Może doszukał się jakiegoś braku przecinka czy coś w tym stylu? ::rad::
Dawidek
Administrator
x 78

Post autor: Dawidek »

Generalnie jestem zwolennikiem, by tytuły filmów i seriali ujmować w cudzysłów, ewentualnie zaznaczać kursywą. I to był główny powód poprawek. Przecinki się też zdarzyły, Adex - u Ciebie był też błąd gramatyczny. :wink: B@r - Twoje posty są bardziej dopracowane. :)

Ja też nie jestem kryształowy, zdarzało mi się tez poprawiać własne posty. :D

Kubeczku, dzięki za zachętę do "Sex Education". Może kiedyś obejrzę, bo Twoja recenzja brzmi zachęcająco. ::chytry::
ODPOWIEDZ