Administrator
Administrator

Post autor: Dawidek »

Zaliczyła wtopę. dla mnie pojęcie "soap opera" i "telenowela" jest płynne. Telenowela u mnie jest produkcją zamkniętą, ma określoną ilość odcinków, w odróżnieniu od soap oper. W tym opisanym przypadku popełniła błąd merytoryczny, nie sprawdzono danych i taka bzdura poszła w świat. Sam pamiętam telenowele, które były emitowane wcześniej niż "Zbuntowany anioł", więc ona się albo nie popisała wiedzą, albo powiedziała coś, co napisali jej "redaktorzy" z Polsatu, którzy wykazali się totalna ignorancją. O "Zarze młodości" nawet nie wspominam, bo ten serial w stacji Solorza może wymazano z pamięci.
Awatar użytkownika
B@r
Awatar użytkownika

Post autor: B@r »

Dziś 30-lecie "Polsatu". Z tej okazji stacja też ma wielki koncert.

Co z tej stacji cieszy się waszym sentymentem? Mnie najbardziej "Samo życie". Serial dzięki któremu jestem dziennikarzem. Jakieś 1000 odc. mam na VHS. Trochę już na DVD przegrałem, ale dalej to chyba w tym rozwoju cyfrowym bez sensu. Pamiętam jak na innym forum "Newsweek" w 2005 roku zaprosił mnie, jako admina pewnego forum (Adex wie :lol: jakiego) do rozmowy z moją rodziną o tym serialu. Mieliśmy okładkę "Newsweeka" i to było wow. Inne seriale, które lubiłem to np. "Adam i Ewa", "13 posterunek" czy "Kocham Klarę".

Co poza tym? Pamiętam "Drzewko szczęścia". Program jakoś ok. 14, w którym drzewko szczęścia można było wygrać. Jak po lekcjach wracałem do domu to to oglądałem. W początkowych lat "Kalambury" (chyba sobota jakoś ok. godz. 10); poza tym "Hugo" chyba w niedzielę też ok 9. Pamiętam, że dzwoniłem do gry, ale nie mogłem wejść na antenę.

Poza tym program "Debiut", w którym można było wygrać rolę w "Samym Życiu". Szkoda, że był tylko 1. sezon. Też "Idol" czy "Bar".. Z bajek to "Pokemon", czy "Czarodziejka z księżyca".
"Stephanie is not for here you anymore. She's gone now. Things are going to be very different around you right now. I'm going to find a way to stop you".
Administrator
Administrator

Dobrze wspominam Polsat ale tak bardziej w latach dziewięćdziesiątych czy na początku XXI wieku. Wtedy oglądało się tej stacji znacznie więcej, było trochę seriali, pamiętam "Zbuntowanego anioła", "Świat według Bundych", nawet "Żar młodości", który leciał przed południem (nieraz zdarzyło się, że serial oglądaliśmy w szkole w klasie, jak nie było normalnych lekcji :zeby: ) i trochę innych tytułów. Z polskich seriali to pamiętam "Adama i Ewę" - do dziś uwielbiam piosenkę tytułową z tego serialu, jedynym polsatowskim serialem, który obejrzałem od początku do końca była "Linia życia" - oglądałem go na nieistniejącej już Ipli.
"Drewko szczęścia", o którym wspominasz B@r, też oglądałem, były też bodajże "Trzy kwadraty" z D. Kordkiem, jako prowadzącym. Nieżyjąca już babcia wkręciła mnie w oglądanie "Disco Relax", który leciał w niedzielne przedpołudnie. Do dziś mam sentyment do niektórych piosenek z tamtego czasu, dzisiejsze disco polo jest mi obojętne - nie ma w nim tego czegoś. Z rozrywki było oczywiście kultowe "Idź na całość", wcześniej - jeszcze w podstawówce - oglądałem niemiecką wersję teleturnieju na SAT.1. Wspomnień z Polsatu jest oczywiście więcej. :D

Post autor: sharkinator »

O tak, kiedyś to było.
Jest kilka kultowych pozycji w Polsacie, które zawsze będą mi się kojarzyć z dzieciństwem: Disco Relax, Disco Polo Live, Hugo, Bar i teleturnieje Idź na całość, Rosyjska ruletka, Życiowa szansa, Awantura o kasę, Gra w ciemno i świtają mi jeszcze Rekiny kart z Rudim. To też seriale polskie i zagraniczne - 13 posterunek (druga część chyba w TVN), Miodowe lata, z bajek moja ulubiona wtedy Czarodziejka z księżyca.

Leciały też kiedyś "Ręce, które leczą", pamiętacie? :lol:

Post autor: Adex-fan Brooke »

B@r pisze:(Adex wie jakiego)
:mrgreen: Tak, szkoda, że przepadło.
A co do Polsatu to pamiętam jego początki, to była magia i powiew zachodu :mrgreen:
Wreszcie poza Tvp1 i Tvp2 zaczęły się pojawiać inne polskie stacje w Polsce i Polsat był odpowiednikiem niemieckich Pro7, RTL, Sat1... Szokiem było wtedy przerywanie seriali na reklamy... a seriale same ciekawe perełki (dla dzieciaka lat '90) - Brygada Acapulco, Adam12, Prawo Burke'a, Żar młodości, Dallas, Sąsiedzi, Strażnik Teksasu, później Herkules i Xena-wojownicza księżniczka a dla dorosłych programy Halo gramy, Kalambury, Na każdy temat i chyba Playboy :mrgreen: W dalszych latach wkroczył polski serial Rodzina zastępcza, Adam i Ewa, Samo życie, program Kuba Wojewódzki... Dużo dobrych wspomnień :mrgreen: Ze współczesnych rzeczy to doceniam programy Nasz nowy dom i Twoja twarz brzmi znajomo.
Polecam:DYNASTIA,Sunset Beach,B&B,Melrose Place,Desperate Housewives,Świat wg Bundych,Allo Allo,Pokolenia,Moonlighting,Baywatch,Alf,Nanny,Co ludzie powiedzą,Ally Mcbeal,QAF,Prison Break,Dexter,Dr Quinn,Y&R,Devious Maids, Sex and the city
Moderator
Awatar użytkownika
Moderator

Post autor: DeaconFan »

Polsat to moja ulubiona stacja od początku. Zdaję sobie sprawę z tego, że jest nieco "paździerzowa", ale i tak przemawia do mnie dużo rzeczy tam emitowanych.

Z wielkim sentymentem wspominam "Samo życie" - obejrzałem wszystkie odcinki, "Bar", "Hugo", "Pokemon", "Power Rangers", "Tango z aniołem".

Śledzę od początku "Pierwszą miłość" i "Twoja twarz brzmi znajomo". Jestem fanem "Świata według Kiepskich".

Oglądałem "Jak oni śpiewają", kilka edycji "Idola", mnóstwo filmów...
Aktualnie oglądam: B&B (MnS), Pierwsza miłość, Na dobre i na złe, Barwy szczęścia, Stulecie Winnych, Zadzwoń do Saula. :D
Awatar użytkownika
B@r
Awatar użytkownika

Zmarł Mariusz Walter - jeden z twórców TVN, jedna z najważniejszych postaci polskich mediów ostatnich kilkudziesięciu lat. Były prezes TVN, współzałożyciel i współwłaściciel grupy ITI, miał 85 lat.

W linku więcej na jego temat:

https://tvn24.pl/polska/mariusz-walter- ... ETteCy_usU
"Stephanie is not for here you anymore. She's gone now. Things are going to be very different around you right now. I'm going to find a way to stop you".
Administrator
Administrator

To jest jedna z najważniejszych osób dla polskich mediów. Według niektórych - kontrowersyjna - ale nie ma wątpliwości, że mocno odcisnął swój ślad na polskim rynku telewizyjnym. Był autorem sukcesów tej stacji. Ciekawe, czy akceptował późniejsze zmiany właścicielskie oraz kierunek zmian w stacji, którą założył?

Post autor: Bert2021 »

Dawidek pisze:To jest jedna z najważniejszych osób dla polskich mediów. Według niektórych - kontrowersyjna - ale nie ma wątpliwości, że mocno odcisnął swój ślad na polskim rynku telewizyjnym. Był autorem sukcesów tej stacji. Ciekawe, czy akceptował późniejsze zmiany właścicielskie oraz kierunek zmian w stacji, którą założył?
dlaczego kontrowersyjna postać Dawidku?

Post autor: Artur »

Dawidek pisze:Ciekawe, czy akceptował późniejsze zmiany właścicielskie oraz kierunek zmian w stacji, którą założył?
W jakimś wywiadzie przyznał, że nie. Sam jednak po śmierci Wejcherta on i jego syn nie mieli głowy do interesów. Gwoździem do trumny Grupy ITI (polskiego właściciela grupy TVN) była nieistniejąca platforma satelitarna "n". Bez wątpienia kochał telewizję i z nią związane technologie i ładował w nią pieniądze nie zwracając uwagi na konsekwencje.
Administrator
Administrator

Bert2021 pisze:
Dawidek pisze:To jest jedna z najważniejszych osób dla polskich mediów. Według niektórych - kontrowersyjna - ale nie ma wątpliwości, że mocno odcisnął swój ślad na polskim rynku telewizyjnym. Był autorem sukcesów tej stacji. Ciekawe, czy akceptował późniejsze zmiany właścicielskie oraz kierunek zmian w stacji, którą założył?
dlaczego kontrowersyjna postać Dawidku?
Myślę, że on nie będzie lubiany w środowiskach związanych z prawicą. Od dawna TVN przez niektórych nazywany jest "Tusk Vision Network", pojawiają się tez oskarżenia, że założyciele telewizji wywodzą się z PRL-owskich służb.

Post autor: Artur »

TVP jest rządowa, Polsat przytula się do władzy ze wzgledu na interesy biznesowe właściciela, a TVN jest stronniczy i sprzyjający opozycji. Nie ma w Polsce idealnych mediów i nigdy nie było. Dlaczego? Bo po upadku PRL-u minęło dopiero 32 lata. Nie nauczyliśmy się jeszcze kultury telewizyjnej. Nie oszukujmy się mediami dalej rządzą stare pryki gdzie większość życia spędzili w komunie i uważają ze nadal liczą się układziki. Ta mentalność w nich została.

Tak Walter był uważany za agenta TW, podobnie jak Solorz. Takie czasy. Nie usprawiedliwiam, ale też nie oceniam.
Awatar użytkownika
B@r
Awatar użytkownika

Ciekawi mnie jak Polsat zmieni się pod rządami Edwarda Miszczaka. Początkowo wielkich rewolucji się nie spodziewam, bo czasu do nowej ramówki zostało mało, więc w marcu zobaczymy raczej produkcje, które zapoczątkowała Nina Terentiew - na półce np. czeka kilka nagranych seriali premierowych. Polsat pracuje też nad własnym programem śniadaniowym, więc pewnie najpierw na tym się skupi.

Bardziej wydaje mi się, że Miszczak namiesza później. Może np. po wiośnie zakończy "Przyjaciółki", które oglądają się coraz gorzej? Tak coś czuję.
Moderator
Awatar użytkownika
Moderator

Post autor: DeaconFan »

"Przyjaciółki" mogliby powoli kończyć, bo to już irytujące, że Socha ma co sezon nową wielką miłość, a Sokołowska robi coraz durniejsze rzeczy. Liszowska mogłaby finalnie być z Delągiem. Oczywiście mam na myśli postacie, nie aktorów.
Aktualnie oglądam: B&B (MnS), Pierwsza miłość, Na dobre i na złe, Barwy szczęścia, Stulecie Winnych, Zadzwoń do Saula. :D
Administrator
Administrator
Re: Radio i telewizja

Post autor: Topol »

Powoli zbliża się jesień a wraz z nią jesienna ramówka w telewizji. Na co czekacie najbardziej? Będziecie oglądać nowości? U mnie raczej standardowo, nowe odcinki "Klanu", "Jeden z dziesięciu", "Akacjowa 38", "Familiada", "Koło fortuny" i chętnie zerknę na pierwsze odcinki nowych "Detektywów". :P
ODPOWIEDZ