Czy Elżunia powinna wrócić z nową twarzą?

Czas głosowania minął 2026-05-29, 21:27

Liczba głosów: 9
Tak, bez niej serial nie ma sensu (4) 44%
Nie, za dużo tych podmianek w „Klanie” (5) 56%
Obojętne mi to jest Brak głosów
Re: Klan

Post autor: Bartus610 »

Sądzę, że dociągną do 30stki serialu i dadzą sobie spokój.
Awatar użytkownika
B@r
Awatar użytkownika

Post autor: B@r »

Bartus610 pisze: 2026-05-29, 23:12 Sądzę, że dociągną do 30stki serialu i dadzą sobie spokój.
Ale kto sobie da spokój? Producent, który żyje tylko z tego serialu czy telewizja, która ciągle na nim zarabia, tym bardziej, że to tania w nagraniu produkcja? Dopóki kasa się zgadza i widownia jest ciągle zadowalająca, a to mechanizmy powiązane, to nikt nie zrezygnuje. Telewizja nie jest głupia, bo usunięcie teraz "Klanu" byłoby bardzo ryzykowne. Ten serial ma stałą i wierną widownię i wątpliwe, by coś nowego przebiło ten ponad milion widzów (dane z lutego br. gdzie widać, jak widownia nawet rosła!, ale fakt, jakość odcinków się lekko poprawiła https://www.press.pl/tresc/91748,serial ... mln-widzow ). Przypominam, że "Galeria", która zastąpiła "Plebanię", skończyła się szybko i dziś o niej nikt nie pamięta. Tak samo było z nowym serialem codziennym "Wszystko przed nami", który robiła Ilona Łepkowska, a który był jeszcze większym niewypałem. To od dawna nie czasy na nowe tasiemce, trzeba szanować to, co się ma. Tym bardziej, że w TVP nie ma takich budżetów jak kiedyś. ::krzyw:: I "Klan" w swoim paśmie w TVP jest liderem. "Jaka to melodia?" przed nim ma dużo mniejszą oglądalność i nic jej nie grozi. ::chytry::

W ostatnim odcinku sezonu 2025/2026 wróciła w końcu Bożenka. Ale była tylko w jednej krótkiej scenie. Na sam koniec odcinka wróciła z Miłoszem i Grażynką po dzieci - prosto z lotniska. Była zażenowana fetą z okazji jej powrotu, tymi balonami, itp., a Miłoszek mimo jej ogromnego grymasu przed nią klęknął, by mu wybaczyła i z takim cliffhangerem trzeba teraz czekać trzy miesiące.
"Stephanie is not for here you anymore. She's gone now. Things are going to be very different around you right now. I'm going to find a way to stop you".
Administrator
Administrator

Post autor: Dawidek »

B@r pisze: Przypominam, że "Galeria", która zastąpiła "Plebanię", skończyła się szybko i dziś o niej nikt nie pamięta.
Ja pamiętam o tym serialu, teraz trochę jak przez mgłę, bo to dawno było. Kilkanaście lat temu obejrzałem online wszystkie odcinki.

Wątpię, że "Klan" szybko zostanie zakończony. Zgadzam się z @B@r w tej kwestii. Ogólnie dziś w polskiej telewizji stworzenie nowego hitu jest znacznie trudniejsze, niż kiedyś.

Któregoś maja widziałem początek odcinka "Klanu". Rzuciła mi się w oczy czołówka, której nigdy wcześniej nie widziałem - kiedy sie ona pojawiła w serialu? I druga ciekawa obserwacja - pierwsza scena była plenerową - rozmowa Agnieszki i Oli, które skądś wychodziły.

Ta czołówka jest od września 2021.
Administrator
Administrator

Post autor: Dawidek »

@Bartus610 , dzięki za info. Jestem zaskoczony, bo sądziłem, że jest nowsza. :shock:

Czas podsumować ankietę. Czy Elżunia powinna wrócić z nową twarzą? Na takie pytanie odpowiadaliście przez tydzień. Nie ma jednoznacznej odpowiedzi, ale wiekszość ma opcja "Nie, za dużo już podmianek w Klanie" - wybrało ją 5 osób. "Tak, bez niej serial nie ma sensu" - wybrały 4 osoby. Nikt nie zagłosował na opcję "Obojętne mi to jest". W sumie zagłosowało 9 osób.

Dziękuję za udział w ankiecie i zapraszam do głosowania w kolejnych, w róznych tematach.

Post autor: Adex-fan Brooke »

Elżbieta jak Ridge czy Brooke w MNS jest zbyt ważną postacią aby jej nie było, wg mnie to bez sensu i powinna być zastąpiona a nie brną w niedorzeczne scenariusze. Z czasem pewnie i tak ją zastąpią bo uśmiercenie byłoby jeszcze głupsze, aczkolwiek scenariusz tego serialu zszedł już na takie dno, że nic nie zdziwi.
Polecam:DYNASTIA,Sunset Beach,B&B,Melrose Place,Desperate Housewives,Świat wg Bundych,Allo Allo,Pokolenia,Moonlighting,Baywatch,Alf,Nanny,Co ludzie powiedzą,Ally Mcbeal,QAF,Prison Break,Dexter,Dr Quinn,Y&R,Devious Maids, Sex and the city

Uśmiercenie 75 letniej kobiety byłoby głupsze, niż podmiana aktorki? Uwaga, ludzie po 70 umierają.. no ale to "Klan" tu nie ma co oczekiwać logiki i dobrego scenariusza.

Post autor: BeLieF »

W przypadku Elżbiety popsuli na tyle wątek, że lepiej będzie już uśmiercić postać. To by może dało jakieś ciekawe sceny typu rodzina mająca poczucie winy że nie pogodziła się z L-zunią.
Awatar użytkownika
B@r
Awatar użytkownika

Post autor: B@r »

Ja bym najbardziej chciał, by w tej Grecji, gdzie pomaga, Elżunia spotkała Dorotę, którą po wielkiej traumie, sprowadza do Polski. Głupi wątek z zostawieniem rodziny przez nią da się odkręcić, fajne byłyby sceny pełne żalu i złości. Nawet syn Malickiego mógłby się do niej zbliżyć, będąc wdzięcznym za bycie z ojcem w ostatnich miesiącach jego życia.

Wyniki ankiety tu nawet pokazują, że temat recastu postaci dzieli, a o to chodzi, by były emocje.

Poza tym "Klan" poradził sobie bez pierwszoplanowego Ryśka czy Krystyny, bo Dorota jednak była zazwyczaj na drugim planie, to i bez Chojnickiej jakoś to będzie, choć uważam, że ze stratą dla fabuły. Ona od dawna - zanim aktorka odeszła - była traktowana po macoszemu. Coś jak doktor Lubicz, który jest tylko tłem dla sąsiada i jego ataków furii albo euforii.
"Stephanie is not for here you anymore. She's gone now. Things are going to be very different around you right now. I'm going to find a way to stop you".

Post autor: Adex-fan Brooke »

Po prostu gdyby Elżbieta przeżyła daje to więcej ciekawych możliwości, irytujący jest Klan, który już nawet nie jest o klanie tylko o pobocznych postaciach.
Polecam:DYNASTIA,Sunset Beach,B&B,Melrose Place,Desperate Housewives,Świat wg Bundych,Allo Allo,Pokolenia,Moonlighting,Baywatch,Alf,Nanny,Co ludzie powiedzą,Ally Mcbeal,QAF,Prison Break,Dexter,Dr Quinn,Y&R,Devious Maids, Sex and the city

Post autor: BeLieF »

Ostatnimi latami Elżbieta robiła głównie za domową kucharkę i w najlepszym przypadku drugoplanową towarzyszkę rozmów, więcej po Klanie nie można się spodziewać, więc chwilowy recast na domknięcie wątku (taki jak zaproponował B@r, przy okazji przywrócenie Doroty - ale może nie jako zakonnicy by mogła mieć cywilne wątki) i uśmiercenie postaci jest w tym przypadku najlepszym wyborem - serial bez niej spokojnie żyje nadal co teraz testujemy. Ciekawe możliwości z Elżbietą to chyba tylko nieustanne problemy zdrowotne (odziedziczony po ojcu Alzheimer). Serial mogłoby uśmiercić tak naprawdę dopiero odejście Moniki, bo jako jedyna z oryginalnych Lubiczów zachowała swój charakterek i pomimo sztuczności gry aktorskiej Izy, to ta postać nawet kiedy nie ma wątku jest dalej ciekawa, dalej piszą jej dobre dialogi, widać że scenarzystom bardzo zależy by Trojanowska pozostała w serialu jak najdłużej i jak widać po wątkach to Monika przez te lata dostawała znacznie ciekawsze wątki niż Elżbieta. Bez Pawła (testowane kiedy aktor nie mogł chwilowo grać z powodu choroby), Elżbiety, Ryśka, Krystyny czy nawet chwilami Graży serial żyje. Monika znikała najczęściej na krótko gdy wymagał tego wątek, poza tym zawsze była obecna.

Z Klanem jest jak z M jak Miłość, Na Dobre i Na Złe czy Pierwszą Miłością, czyli główne rodziny istniejące od początku mogą spokojnie zniknąć lub się wykruszyć (Mostowiakowie, Lubiczowie, Burscy czy Żukowscy), bo tytuł nie odnosi się bezpośrednio do rodzin i nowa rodzina może być nowym tytułowym Klanem.

Adex-fan Brooke pisze: 2026-06-03, 18:33 Po prostu gdyby Elżbieta przeżyła daje to więcej ciekawych możliwości, irytujący jest Klan, który już nawet nie jest o klanie tylko o pobocznych postaciach.
Racja Adex . Klan stał się irytujący serialem o trzeciplanowych postaciach. Sąsiadach i znajomych Lubiczów.
ODPOWIEDZ