Eurowizja

Dział poświęcony filmom i innym programom telewizyjnym.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Adex-fan Brooke

Post autor: Adex-fan Brooke »

No i Szpak pięknie zaśpiewał, czysto itp. tylko oprawa wizualna mogłaby być lepsza, ten z Białorusi miał ładną oprawę jak lód się pod nim rozkruszył. Mam nadzieję, że wejdzie chociaż do finału ten Szpak.
Polecam:DYNASTIA,Sunset Beach,B&B,Melrose Place,Desperate Housewives,Świat wg Bundych,Allo Allo,Pokolenia,Moonlighting,Baywatch,Alf,Nanny,Co ludzie powiedzą,Ally Mcbeal,QAF,Prison Break,Dexter,Dr Quinn,Y&R,Devious Maids, Sex and the city
Dawidek
Administrator

Post autor: Dawidek »

I wszedł do finału. Zobaczymy Michała w sobotę. :D To trzeci finał z rzędu.

Drugi półfinał był dla mnie bardziej wyrównany, po pierwszym byłem w stanie wskazać swoje ulubione typy. Nie było utworów, których ewidentnie bym nie lubił. Dzisiaj ciężko u mnie było z wyborem czołowej dziesiątki. Ale jest kilka niemiłych zaskoczeń dla mnie, ale to zdradzę przy podsumowaniu całego konkursu. :wink:
matti05

Post autor: matti05 »

Wiedziałem,że tak będzie. Brawo dla Michała! :D
II półfinał był jednak o wiele lepszy. Sam miałem trudność wybraniu 10 utworów, nie było łatwo ponieważ Szpak miał konkurencję,na szczęście nam się udało :). Zamiast Izraela wolałbym zobaczyć Norwegię :wink:
matti05

Michał Szpak zajął 8 miejsce w 61 Konkursie Piosenki Eurowizji w Sztokholmie :D . 3 miejsce zdobył w głosowaniu telewidzów! :D
Awatar użytkownika
Mareczek

Post autor: Mareczek »

Bardzo pozytywne zaskoczenie z tym 3 miejsce od widzów, to ogromne wyróżnienie dla Michała :D
Natomiast tak wielka różnica w ocenach jury i widzów jest jednak kuriozalna. Wiadomo, że to konkurs mocno upolityczniony, no ale bez przesady. Uważam, że ten wynik był stanowczo zaniżony. No, ale cóż - tyle znaczymy w Europie, wbrew temu co mówi nam na okrągło pani premier Szydło i jej ekipa od siedmiu boleści ::chytry::

Jeśli chodzi o piosenki, to bardzo podobała mi się Łotwa i Litwa. Prpozycja Ukrainy owszem - ciekawa i nieco inna od wszystkich, ale hitem Europy to ona raczej nie zostanie. Ja już nie potrafię jej zanucić ::loll:: Kompletnie nie rozumiem zachwytów nad Izraelem ::ysz::

Michałowi gratuluję! Reprezentował nas godnie i to jest najważniejsze ::rad::
Ostatnio zmieniony 2016-05-15, 01:28 przez Mareczek, łącznie zmieniany 1 raz.
Dawidek
Administrator

Przyznam, że byłem w szoku, jak okazało się, że Polska w televotingu jest na trzecim miejscu. Jestem zadowolony z rezultatu, jaki osiągnął Michał. Przyznam szczerze, że liczyłem, że dostaniemy nieco więcej głosów od jurorów, bo piosenka sama była na dość wysokim poziomie, wyższym niż wiele innych. Spodziewałem się tego, że jurorzy i widzowie się rozminą, potwierdza się teza, żeby wygrać cały konkurs, to trzeba mieć wsparcie widzów i niemało punktów od pięcioosobowych składów jurorskich.
Awatar użytkownika
mailo

Post autor: mailo »

Mareczek pisze:Bardzo pozytywne zaskoczenie z tym 3 miejsce od widzów, to ogromne wyróżnienie dla Michała :D
No pewnie , na pewno ma o wiele większe znaczenie poparcie widzów, niż tych całych "ekspertów". Co to w ogóle byli za eksperci? Np w Polsce kto dawał głosy jako jury?
Awatar użytkownika
Adex-fan Brooke

Post autor: Adex-fan Brooke »

Czyli jakby głosy były przydzielane jak dawniej emocje sięgałyby zenitu, że Polska na 3 miejscu a tu nagle jury zdołowałoby wszystko... Bez sensu to jury, mają za duży wpływ na wygraną, bardziej emocjonujące jest patrzenie jak widzowie głosowali. Szpak wystąpił świetnie, jak dla mnie mógłby wygrać, poza tym podobały mi się piosenki z Litwy, Niemiec i Szwecji.
Polecam:DYNASTIA,Sunset Beach,B&B,Melrose Place,Desperate Housewives,Świat wg Bundych,Allo Allo,Pokolenia,Moonlighting,Baywatch,Alf,Nanny,Co ludzie powiedzą,Ally Mcbeal,QAF,Prison Break,Dexter,Dr Quinn,Y&R,Devious Maids, Sex and the city
Awatar użytkownika
BeLieF

Post autor: BeLieF »

Mnie zaszokowało, że na podium według telewidzów znaleźliśmy się z Rosją i Ukrainą :lol: No ale jury jak zawsze upolityczniło konkurs....
Michał zaprezentował się świetnie, to moim zdaniem najlepszy polski występ finałowy w historii!
Dawidek
Administrator

mailo pisze:Np w Polsce kto dawał głosy jako jury?
Jakub Raczyński, Jacek Kęcik, Marcin Kusy, Monika Kuszyńska, Artur Zieliński.

Polskie wyniki głosowania we wczorajszym finale: http://www.eurovision.tv/page/results?e ... 3&voter=PL

Każdy kraj miał 5 jurorów. Ich nazwiska wyświetlą się w dymku, po najechaniu myszką na literę lub ludzika w tabelce.

To co wczoraj zrobiono, to był krok w dobrym kierunku. Należy oddzielić wyniki głosowania widzów i jurorów i potem sumować. Jestem też za tym, by w końcowym sprawozdaniu podawano także liczbę głosów oddanych na każdy utwór przez widzów w danym kraju oraz wartość procentową.
BeLieF pisze:No ale jury jak zawsze upolityczniło konkurs....
Oglądam Eurowizję uważnie od 1994 roku i pamiętam czasy, jak głosowali tylko jurorzy i tylko widzowie. Jakieś 10 lat temu były oskarżenia, że widzowie głosują po sąsiedzku i politycznie i dlatego wprowadzono dodatkowo jurorów, by zniwelować patologie. Prawda jest taka, że zarzuty o "polityczność" można kierować w obie strony. W niektórych krajach całkiem prawdopodobne jest, że jurorzy głosowali na zamówienie. Nadal jestem zwolennikiem "pół na pół", przy jednoczesnym zwiększaniu transparentności i jawności podczas podawania wyników.

Osobiście sądzę, że podczas łączenia z każdą stolicą, powinno się podawać wyniki osobno jurorów i osobno widzów, tak by zobaczyć różnice na poziomie każdego kraju. Wydłużyłoby to tę część konkursu, ale uważam, że to jest potrzebne. Jeśli w przyszłym roku zostanie zachowany tegoroczny format, to jestem za przemiennością, za rok - podczas łączeń - podaje się wyniki widzów, a potem zbiorczo rezultaty jurorów. Za dwa lata - jak w tym roku.
matti05

Jeszcze dodam,że Michał w II półfinale zajął 6 miejsce. U widzów 4 miejsce, jury 15.
Przypomnę jak wyglądało głosowanie widzów i jury w dwóch poprzednich latach:
2014: 5 telewidzowie,23 jury. W nowym systemie zajęlibyśmy 8 miejsce.
2015: 15 telewidzowie, 27 jury.
Dawidek
Administrator

W linku jest artykuł porównujący systemy głosowania, to pierwsza część szerszej analizy: http://eurowizja.org/?p=14660 .
matti05

Występ Michała podczas finału obejrzało 6,3 mln. o 200 tyś. więcej niż w tamtym roku.
http://www.wirtualnemedia.pl/artykul/6- ... -eurowizji
Oglądalność Eurowizji wzrosła m.in. w Polsce,Wielkiej Brytanii czy we Francji.
http://dziennik-eurowizyjny.blog.pl/201 ... w-stanach/
Dawidek
Administrator

marri05 pisze:matti05 napisał/a:
Oglądalność Eurowizji wzrosła m.in. w Polsce,Wielkiej Brytanii czy we Francji.
http://dziennik-eurowizyj...izji-w-stanach/
Fajnie, oby to spowodowało większe zainteresowanie konkursem. Co do Logo TV, jeśli komentatorzy byli tacy beznadziejni, to ja się nie dziwię. Ciekawe, co na to SVT, pewnie ma dane o oglądalności gali w sieci. :wink:

Podobał mi się tegoroczny Konkurs Eurowizji. Widziałem wszystkie półfinały i finał. Konkurs organizowany przez Szwedów jednak coś w sobie, organizacyjnie bez zarzutu. Prowadzenie tez było świetne. Petra Maede i Måns Zelmerlöw spisali sie znakomicie. Śmiałem się w trakcie ich wspólnego występu z utworem "love Love Peace Peace": https://www.youtube.com/watch?v=aMgW54HBOS0 - to jest rewelacyjne (są także polskie akcenty) :serce: . Scenografia nie była zbyt odkrywcza, ale fajna (lepiej było w podczas poprzedniego szwedzkiego konkursu w 2013 roku, kiedy Petra sama prowadziła. :D Jeśli chodzi o konkretne utwory, to moje oceny przedstawiają się następująco:

Albania - utworu właściwie nie zapamiętałem.
Armenia - nie rozumiem do końca fenomenu tej piosenki, powinna odpaść w półfinale. Wokal dobry, ale słaba piosenka.
Australia - podobnie jak w przypadku Armenii. Dami Inn technicznie jest rewelacyjna, ale utwór jest zbyt przekrzyczany.
Austria - piosenka taka disneyowska, podobało mi się, byłem lekko zaskoczony, że awansowała.
Azerbejdżan - lepiej niż Armenia, przesadą był już złoty mikrofon.
Belgia - przyjemny utwór w stylu lat 80-tych, zdziwiłem się, że zajęła tak wysokie miejsce, bo nie spodziewałem się tego.
Białoruś - sam A. Orzech mówił, że artysta chciał wystąpić nago. Dobrze, że nie otrzymał zgody, przecież show oglądają też dzieci. Piosenka mogłaby być trochę lepsza.
Bośnia i Hercegowina - nie zachwyciła mnie w tym roku. Kraj z dużym dorobkiem na Eurowizji w tym roku poza finałem.
Bułgaria - po sukcesie Poli Genovej ten kraj zobaczymy za rok. Piosenka fajna, przyjemna, tylko te świecące elementy były zbędne.
Chorwacja - piosenka bardzo sympatyczna, tylko strój wykonawczyni chyba nadaje się do nagrody imienia Barbary Dex, za najgorszy eurowizyjny utwór.
Cypr - Minus One wypadł lepiej niż myślałem.
Czarnogóra - najsłabsza piosenka w tegorocznej stawce.
Czechy - poziom z roku na rok jest coraz lepszy. Jeśli tak dalej pójdzie, to za kilka lat konkurs odbędzie się u naszych południowych sąsiadów.
Dania - w tym roku nie powalała. Rok temu było świetnie. W 2013 też. Teraz poziom się obniżył.
Estonia - Juri Postmann gdyby się postarał z wokalem nieco, to miałby większe szanse. Utwór dosyć oryginalny i wg mnie zasługiwał na finał. Trochę za bardzo na show postawił. Chciałbym go znowu widzieć na konkursie, niekoniecznie z piosenką Rasty.
Finlandia - Sandhia wypadła całkiem przyjemnie, ale czegoś mi tu brakowało.
Francja - Amir wypadł bardzo naturalnie, nie było udawania, piosenka przyjemna.
Grecja - chyba to najgorszy start, odkąd pojawiły się półfinały. Grecy praktycznie zawsze awansowali. Teraz się nie udało i mnie to nie dziwi.
Gruzja - to nie moje klimaty.
Holandia - Douwe Bob - coś rewelacyjnego. Prosta, sympatyczna piosenka. Gdyby to ode mnie zależało, to (nie licząc Polski) Holandia wygrałaby cały konkurs. "Slow Down" był moim faworytem. Po prostu wspaniale. :serce: Jedyny minus - to dziesięciosekundowa przerwa pod koniec utworu, chociaż rozumiem ideę.
Hiszpania - nieźle, ale nie zapamiętam piosenki na dłużej.
Irlandia - piosenka całkiem fajna i zasługiwała na finał.
Islandia - Szkoda, że Greta Salome nie awansowała. Jej piosenka była troszke inna, ona jest muzycznie bardzo dobra. Nie na zwycięstwo, ale warta uwagi.
Izrael - wokalnie dobrze, piosenka słaba.
Litwa - Donny Montell mnie zawiódł. Myślałem, że będzie lepiej.
Łotwa - Justs podobał mi się i piosenka warta była awansu.
Macedonia - Kaliopi jest świetną artystką. Liczyłem na coś rewelacyjnego po "Crno i belo" z 2012 roku. Było nieco gorzej, ale awans do finału powinna była mieć. Bardzo trudno będzie przebić hit (moim zdaniem) z Baku.
Malta - nie zapamiętałem piosenki na dłużej.
Mołdowa - piosenka jest całkiem ładna, podobała mi się. Przez chwilę była u mnie najwyżej w rankingu.
Niemcy - piosenka lepsza niż strój wykonawczyni. Druga szansa na Barbarę Dex.
Norwegia - czegoś mi tu brakowało, chociaż dwa utwory w jednym, to ciekawe połączenie.
Polska - nie ukrywam, że Michał wypadł rewelacyjnie. Leciutko wykrzyczane, ale zrzucam to na mocny głos Szpaka. Gestykulacja mogłaby być bardziej oszczędna.
Rosja - utwór Siergieja jest bardzo sympatyczny, porywa do tańca i podobał mi się od razu. Wysoka lokata zasłużona. Minusem jest za duże show. Te efekty odciągały od piosenki. Gdyby tylko śpiewał i tańczył na scenie, to w zupełności by to wystarczyło.
San Marino - szkoda mi tej piosenki, finał u mnie byłby pewny. Ciekawe połączenie Leonarda Cohena i Amandy Lear. Bardzo dobre wykonanie.
Serbia - jedna z fajniejszych piosenek w tym roku.
Słowenia - miło, ale tylko na krótką chwilę.
Szwajcaria - mógł być awans, ale tej piosence czegoś brakowało. Tego "czegoś".
Szwecja - Frans miał dosyć oryginalny utwór. Średnio przepadam za tymi klimatami, ale przyznać muszę, że mi się spodobało! Warte posłuchania i warte wyższej lokaty.
Ukraina - zasłużone zwycięstwo. Utwór z przesłaniem i warty posłuchania i zapamiętania. Największy minus to nienaturalna poza i gestykulacja Jamali. Można to było ograniczyć i od razu byłoby lepiej. Cieszę się z wygranej "1944". Rosja ma problem z tym utworem, bo ten kraj (podobnie jak Polska) ma duży kłopot z własną historią. Za często są takie przypadki na Eurowizji.
Węgry - po raz kolejny - dobry wokal a słaby utwór.
Wielka Brytania - Joe i Jake mieli sympatyczną piosenkę. Życzę młodym rozwoju kariery muzycznej.
Włochy - młoda Michelin ma potencjał, choć utwór nie powalił mnie, mogło być lepiej.

Zostaje jeszcze Rumunia, która przez dług nie została dopuszczona do konkursu. Tu link do utworu (średniego, moim zdaniem): https://www.youtube.com/watch?v=BUQp3405lNI . Podsumowując, było fajnie, ale zawsze mogło być lepiej. Drugi półfinał muzycznie był bardziej wyrównany, niż pierwszy. Będę obserwował przygotowania na Ukrainie, teraz sytuacja jest zupełnie inna niż ponad dekadę temu. Życzę Ukraińcom powodzenia.
Awatar użytkownika
BeLieF

Post autor: BeLieF »

Albania - nawet nie pamiętam utworu. :lol: To chyba wszystko wyjaśnia.
Armenia - piosenka mocno średnia, ale wokalistka :serce: Bez tego czegoś na plecach byłoby jeszcze bardziej seksowniej :twisted:
Australia - na początku nie podobała mi się zbytnio ta piosenka, ale wraz z półfinałem jednak już tak. Bardzo dobre wykonanie, na pewno na miarę podium.
Austria - bardzo przyjemna piosenka i do tego po francusku. Ładnie się wyróżniała :)
Azerbejdżan - nie podobało mi się
Belgia - duże i jakież pozytywne zaskoczenie! Piosenka z powiewem młodzieńczej świeżości, ekspresji. Elementy stylistyki lat 80s dostrzegalne. Podobało mi się!
Białoruś - Piosenka bardzo fajna, ale na Ajwana( :lol: ::plask wczolo: ) nie dało się patrzeć. Nie wiem co miał na twarzy, ale to było strasznie obleśne. Dobrze że nie wystąpił nago :twisted:
Bośnia i Hercegowina - Dlaczego to nie przeszło przez półfinał?! Jedna z najlepszych, najbardziej wyróżniających się w tym roku kompozycji! Podobało mi się, że była nie po angielsku i do tego zaskakująca rapowana wstawka. Tutaj Europa dała plamy.
Bułgaria - pierwsze co napiszę to "daj mi lufta" :lol: (bo to jako pierwsze co z koleżanką usłyszeliśmy w refrenie :mrgreen: , zamiast "daj mi lubov ta"). Piosenka dość fajna, wpada w ucho. Jedynie kostium tej pani był delikatnie mówiąc średni, te elementy odblaskowe ::loll:: ::bojesie:: ::plask wczolo:
Chorwacja - Co to było? Razem z koleżanką stwierdziliśmy, że ta pani wygląda jak pokemon wychodzący z pokebala ::loll:: ::loll:: ::loll:: Piosenka raczej niespecjalnie ciekawa.
Cypr - Propozycja bardzo ciekawa, rockowa. Dlatego od razu wyróżniła się mocno. Moze sam występ powinien być lepszy, te klatki to nie był jakiś najlepszy pomysł
Czarnogóra - metal nie sprawdza się na Eurowizji(wyjątek potwierdzający: Lordi). Ktoś tutaj nie odrobił lekcji.
Czechy - fajna ballada i ciekawe wykonanie. Chociaż mało eurowizyjne, to jednak fajnie że pierwszy mały sukces ten kraj odniósł.
Dania - Uwielbiam tą piosenkę! Melodyczna, dynamiczna, do tego naprawdę dobrze wykonana! Szkoda, że to się nie dostało do finału. Lepsze to niż np. Ukraina :twisted:
Estonia - ciekawe klimaty, zaleciało jazzem. Ale ostanie miejsce w półfinale jasno określa że nie tego oczekiwali Europejczycy. Chociaż moim zdaniem piosenka jest naprawdę bardzo dobra.
Finlandia - Sandhia sympatyczna, a piosenka jedynie poprawna.
Francja - jedna z lepszych piosenek :) Amir wykonał to nieźle, chociaż sprawiał wrażenie jakby dostał lekkiego ADHD na scenie :lol:
Gruzja - kolejny zapychacz w finale. Niezbyt ciekawa piosenka, chociaż realizacja występu jak najbardziej była dobra! Ale na jej miejsce powinna wejść chociażby Macedonia czy Dania.
Grecja - ja tam w tej piosence dostrzegam polityczny askpekt dotyczący uchodźców. To sprawia, że kompozycja chociaż dobra, świetnie że nie przeszła pólfinału.
Holandia - świetny występ ze świetną piosenką. Bardzo mi się podobało.
Hiszpania - dynamiczna, rytmiczna piosenka. Jednak moim zdaniem zbyt mało oryginalna.
Irlandia - bardzo dobry występ i piosenka również. Ale jednak dobrze że nie przeszła do finału. Byłaby raczej zbyt nudna
Islandia - kolejna piosenka z cyklu: "Dlaczego nie finał?". Być może z racji tego, że wylądowała w pierwszym(a on był o wiele silniejszy) zabrakło miejsca :evil: Szkoda, bo to wartościowa piosenka.
Izrael - zbyt duży patos wyczuwalny w piosence. Niezła nawet propozycja, ale były lepsze.
Litwa - fajnie się Donny zaprezentował. Piosenka na pewno lepsza od tej z 2012 roku.
Łotwa - też dobra propozycja, chociaż piewszą zwrotkę najchętniej bym wyciał :twisted: Wokalnie nieźle.
Macedonia - I znowu wracamy do pytania czego zabrakło. Wokalnie było super! Piosenka też się wyróżniała w swoim półfinale.
Malta - :serce: :serce: :serce: dla Iry. Najpiekniejsza ze wszystkich babeczek. Ciąża dodała się dużo uroku! Wokalnie kojarzyła się z Celine Dion! :)
Niemcy - :shock: Nie umiem skomentować jej stroju w połączeniu z oprawą występu. Piosenka dość dobra.
Norwegia - ech :!: kolejna świetna piosenka przepadła.... Agnete zaprezentowała się naprawdę super, mimo swojej choroby.
Polska - Michał wypadł naprawdę znakomicie! Nie mogę się do niczego przyczepić. Szkoda, że mieliśmy powtórkę z 2014 roku w przypadku jury. :evil: No ale kompozycja była na tyle dobra, że jednak się wybroniliśmy głosami widzów. Występ wokalnie nawet nieco lepszy niż Edyta w 1994 roku
Rosja - świetna piosenka. Szkoda jednak, ze Siergiej postawił na show, wokalnie mogłoby być jeszcze lepiej. Ale i tak jedna z lepszych piosenek.
San Marino - podobało mi się! Powinna być oczywiście w finale!
Serbia - o matko. Raczej słaba kompozycja, nie wiem dlaczego awansowała do finału ::kwasny::
Słowenia - nudna piosenka
Szwajcaria - piosenka raczej nie na Eurowizję, choć ostatecznie mogłaby by być jako zapychacz Zamiast np. Ukrainy
Szwecja - temu młodzieńcowi należy tylko podziękować negatywnie. Kiepski występ, średni wokal, nudna piosenka. Nie umywa się do poprzedniego roku.
Ukraina - Europa zwariowała :shock: Wygrała polityczna piosenka, jak to się ma do hasła "Come together"? Nie dziwię się wkurzeniu Rosji :twisted: Dodatkowo ta pani wyła przeokropnie, a jej strój wyjęty z jakiegoś lumpeksu. Nie zgadzam się z wyborem Europy totalnie! Polacy pewnie głosowali na tą piosenkę tylko dlatego, że w tytule było "1944" ::loll::
Węgry - dobry utwór i wokalnie też nie było źle. Podobało mi się.
Wielka Brytanie - miałem lekkie skojarzenia z boysbandami, to pewnie przez ich trochę zniewieściały wygląd. Ale chłopacy zaprezentowali się bardzo przywoicie, piosenka też jedna z lepszych
Włochy - dobry wybór. Piosenka naprawdę wpadała w ucho. Jedynie oprawa mogłaby być nieco lepsza.

Ogólnie mówiąc, poziom Eurowizji w tym roku zadziwiająco wysoki. Mam sporo piosenek do których będę z chęcia wracał, a z niektorymi artystami mam zamiar zapoznać się bliżej, jeśli chodzi o twórczość. Prowadzenie Eurowizji pierwsza klasa. Mans i Petra stworzyli doskonale uzupełniający się bardzo zabawny duet. A ich wspólne występy wokalne to po prostu poezja! "Love love, peace, peace" wypadło genialnie!(i do tego z polskim akcentem, :) ). Jedyne co mi się nie podobało, to Mans na scenie nago(w drugim półfinale). To już była przesada, mimo że on może się podobać.
ODPOWIEDZ