M jak miłość

Dział poświęcony filmom i innym programom telewizyjnym.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
mailo

Post autor: mailo »

To jest właśnie taka cecha MjM która ją wyróżnia. Chodzi o to , że wątki w polskich serialach są podone a czasem identyczne tylko reżyseria i scenariusz są inaczej prowadzone akurat w MjM minimalistycznie, ale tak jest od 10 lat więc nie rozumiem co was tak dziwi teraz? Chyba media nagłośniły śmierć Hanki i nagle wszyscy obejrzeli ten odcinek (niektórzy po latach przerwy). Są zarzuty, że się nic nie zmienia - ale skoro ten serial ma taką wysoką oglądalność od lat i kilka milionów osób ogląda to zmienianie go jest ryzykowne. Łepkowska dobrze zna mechanizm podaż-popyt i wie że serial to nie tylko scenariusz ale też biznes, kasa i oglądalność. Serial ma już tak stałą widownię, że ona przyzwyczaiła się do tego typu prowadzenia wątków (które są podobne jak w innyc serialach a czasem lepsze).
Na szczęście jest alternatywa.
Wczoraj wyjaśniono, że Hanka miała tętniaka, który mógł pkęknąć w każdej chwili a stało się to w czasie akurat wypadku. A zrobiono tak po to, aby Anna nie była odpowiedzialna za jej śmierć (gdyby nie zadzwoniła i nie miałyby wypadku to i tak kiedyś Hanka by zmarła pewnie nie wiedząc o tętniaku).
Awatar użytkownika
kimberly1990

Post autor: kimberly1990 »

Tomala pisze: Serio, naprawde można umrzeć od uderzenia w kartony? :lol:
Jeśli karton zahaczyo tętniaka w twoim mózgu to najwyraźniej można xD ::jezyk::
(chyba usunę z domu wszystkie śmiercionośne kartony ::loll:: )

A tak poważnie:
nie oglądałam MjM już od roku conajmniej, ale ten jeden odcinek obejrzałam ze względu właśnie na zapowiedź śmierci Hanki i przyznam, że gorzej nakręconej sceny jeszcze chyba nie widziałam ::plask wczolo:
Ogólnie myślałam, że jej śmierć będzie bardziej... spektakularna ::jezyk:: \
(że uderzy w drzewo, pojedzie na tzw. czołówkę itp.)

A te zdjęcia na sam koniec... ::plask wczolo:
To wyglądało, jakby Kożuchowska umarła a nie Hanka ::cojest:: ::plask wczolo: ::jezyk::
Tomala

Post autor: Tomala »

kimberly1990 pisze:Jeśli karton zahaczyo tętniaka w twoim mózgu to najwyraźniej można xD ::jezyk::
Jak pisałem tamtego posta, to jeszcze nie wiedziałem, że chodziło o tętniaka :wink:
kimberly1990 pisze:A te zdjęcia na sam koniec... ::plask wczolo:
To wyglądało, jakby Kożuchowska umarła a nie Hanka ::cojest:: ::plask wczolo: ::jezyk::
Miałem dokładnie takie samo skojarzenie.
Awatar użytkownika
mailo

Myślę, że przesadzacie jednak MjM to serial obyczajowy. Jak wspomniał Adex w MNS wypadki też są pokazane tragicznie - najczęściej zaciemnienie i po sekundzie już rozbity samochód ::kwasny:: W innych tak samo np w Chirurgach wypadek Callie i Arizony tylko pisk opon i za chwilę rozbity samochód. Chyba nie ogądacie seriali ze względu na takie sceny. A może jednak(?) Dla mnie one są tylko dopełnieniem i prestekstem do dalszych wydarzeń obyczajowych. Jakbym chciał sepktakularne (jak to ujęła kimberly 1990) wypadki pooglądać to bym włączył serial sensacyjny z pościgami a nie MjM :roll:
W ogóle z tej śmierci hanki zrobiono takie wydarzenie medialne, że nawt była wzmianka w Teleexpresie ::plask wczolo:
Awatar użytkownika
Adex-fan Brooke

Post autor: Adex-fan Brooke »

Oglądam seriale dla akcji owszem, dla mnie to ważne również. mailo nie rozumiem po co tak bronisz tego serialu, większość ma zdanie, że źle to pokazali, jak już ich nie stać na wypadek lub nie chcieli rozlewu krwi to chociaż mogli pokazać jakieś jej pożegnanie, umieranie w łóżku czy coś a nie taka łatwizna że ten nędzny Marek nie usłyszał na oczach widzów co jej się stało i jeszcze przesunięcie akcji o miesiące, beznadzieja, jak porównać to ze śmiercią Darli z Mody na sukces to nie ma porównania dawki emocji a czy nie o to chodzi w serialu aby nas poruszał maksymalnie?
Polecam:DYNASTIA,Sunset Beach,B&B,Melrose Place,Desperate Housewives,Świat wg Bundych,Allo Allo,Pokolenia,Moonlighting,Baywatch,Alf,Nanny,Co ludzie powiedzą,Ally Mcbeal,QAF,Prison Break,Dexter,Dr Quinn,Y&R,Devious Maids, Sex and the city
Awatar użytkownika
B@r

Post autor: B@r »

Ja również uważam, że śmierć Hanki nie różniła się prawie niczym i nie odstawała od takich scen w innych polskich produkcjach. Mimo że odejście Hanki wywołało lawinę komentarzy, to jednak jej śmierć jest bardzo logiczna. W kolejnym odcinku okazało się, że Hania od dawna miała tętniaka. Sam wypadek pokazany ok. Hanka nie miała zginąć w wyniku rozlewu krwi związanego z wypadkiem, a po prostu miał jej pęknąć tętniak.
"Stephanie is not for here you anymore. She's gone now. Things are going to be very different around you right now. I'm going to find a way to stop you".
Awatar użytkownika
mailo

Nie bronię serialu bo nie ma czego bronić bo zgadzam się, że to było słabe. Chodzi mi właśnie o to że ten serial zawsze taki był i nigdy nie było jakichś "fajerwerków" (co nie odbiegało od innych polskich seriali) to czemu przy śmierci Hanki miało tak być? Bo media nagłośniły?
Sceny akcji są fajne ale nie zależy mi na nich w serialach tego typu i tyle. Odcinek po tych 2 miesiącach to dobre posunięcie żeby skrócić ten czas opłakiwania Hanki co ciągnęłoby się przez 100 odcinków, nie mówiąc o pogrzebie itp Może to i pójście na łatwiznę rzeczywiście. Marek dobrze gra rolę jakby obłąkanego.
Awatar użytkownika
Adex-fan Brooke

Ja nie mówię, że się różniło, właśnie mówię, że polskie seriale są beznadziejne pod względem akcji i to jest dobry impuls do narodowej krytyki polskich serialików. Jestem za powrotem czasów gdy nie było dominacji polskich seriali!
Polecam:DYNASTIA,Sunset Beach,B&B,Melrose Place,Desperate Housewives,Świat wg Bundych,Allo Allo,Pokolenia,Moonlighting,Baywatch,Alf,Nanny,Co ludzie powiedzą,Ally Mcbeal,QAF,Prison Break,Dexter,Dr Quinn,Y&R,Devious Maids, Sex and the city
Awatar użytkownika
B@r

Adex-fan Brooke pisze:Ja nie mówię, że się różniło, właśnie mówię, że polskie seriale są beznadziejne pod względem akcji i to jest dobry impuls do narodowej krytyki polskich serialików. Jestem za powrotem czasów gdy nie było dominacji polskich seriali!
Czy ja wiem. Pokazujesz obraz przeciętnego polaka który na wszystko narzeka. Bo niby wszystko co polskie to złe. Ja jak najbardziej jestem za promocją naszych produkcji, bo co polskie to polskie. :wink:
"Stephanie is not for here you anymore. She's gone now. Things are going to be very different around you right now. I'm going to find a way to stop you".
Awatar użytkownika
DeaconFan

Post autor: DeaconFan »

Adex-fan Brooke pisze:Ja nie mówię, że się różniło, właśnie mówię, że polskie seriale są beznadziejne pod względem akcji
Widać, że nie oglądacie np. "Pierwszej miłości", gdzie moim zdaniem są często świetne sceny akcji, dobrze nakręcone bójki. Nie można tak generalizować, że wszystkie polskie seriale są "be".
Aktualnie oglądam: B&B (MnS), Pierwsza miłość, Na dobre i na złe, Barwy szczęścia, Stulecie Winnych, Zadzwoń do Saula. :D
Awatar użytkownika
Mareczek

Post autor: Mareczek »

DeaconFan pisze:Widać, że nie oglądacie "Pierwszej miłości", gdzie moim zdaniem są często świetne sceny akcji, dobrze nakręcone bójki. Nie można tak generalizować, że wszystkie polskie seriale są "be".
Nie da się porównać scen akcji i ogólnie każdych innych scen z M jak miłość, do tych z Pierwszej Miłości :D
Awatar użytkownika
Adex-fan Brooke

S*anie w banie, że tak nie w moim stylu powiem, to Ty B@r pokazujesz typowego Polaka, który tak myśli, ja doceniam polskie seriale, które są dobre np. 40-latka, Rodzinkę.pl, Samo Życie, udaną podróbkę - Nianię a te co są złe to są złe i jest ich za dużo, gdzie promocja światowych hitów? Ile mamy soap oper w Polsce teraz?
Awatar użytkownika
mailo

Mareczek pisze:
DeaconFan pisze:Widać, że nie oglądacie "Pierwszej miłości", gdzie moim zdaniem są często świetne sceny akcji, dobrze nakręcone bójki. Nie można tak generalizować, że wszystkie polskie seriale są "be".
Nie da się porównać scen akcji i ogólnie każdych innych scen z M jak miłość, do tych z Pierwszej Miłości :D
Tak właśnie pisałem, że sposób pokazywania scen jest inny (chociż niektóre wątki podobne) . Nie znaczy to jednak, że ten inny sposób pokazywania nie może się podobać.
Awatar użytkownika
B@r

Adex-fan Brooke pisze:gdzie promocja światowych hitów? Ile mamy soap oper w Polsce teraz?
Od kiedy soap opery to światowe hity? :lol:

Gdyby M jak miłość było takie marne jak mówisz, nie miałoby takiej wielkiej oglądalności. :wink:
Awatar użytkownika
Adex-fan Brooke

Pora emisji MjakM jest dobra dlatego ma oglądalność, oczywiście że soap opery to światowe hity (ale nie wszystkie), ale nie mam na myśli tylko soap oper, innych dobrych seriali nie brak. Bracia i siostry mogliby być w tym paśmie np.
ODPOWIEDZ