Eurowizja

Dział poświęcony filmom i innym programom telewizyjnym.
ODPOWIEDZ
Dawidek
Administrator

Post autor: Dawidek »

Tegoroczna Eurowizja mi się podobała, jak zawsze. Z samymi utworami bywało już różnie:

Albania – zdecydowanie za wysoka pozycja. Wokal całkiem ok, ale nie wiem, czy to wystarczyło na awans.
Armenia – w czasie półfinału utwór mi się spodobał. Awans był dla mnie całkiem obojętny.
Australia – najlepszy występ od debiutu kraju. Wcześniejsze starty mnie nie porywały, w tym roku było znacznie lepiej. Całkowicie zasłużony awans i moja pierwsza dziesiątka.
Austria – całkowitym zaskoczeniem było dla mnie pierwsze miejsce u jurorów. Piosenka jest dobra, podobała mi się i zasługiwała na docenienie.
Azerbejdżan – szkoda, że nie było awansu. Podobało mi się.
Belgia – Sennek postarała się. Piosenka na tle stawki się nieco wyróżniała. W półfinałowy wieczór chciałem awansu tego kraju.
Białoruś – kraj chyba chciał wystartować w innym konkursie. Piosenka przeciętna, występ sceniczny mocno przekombinowany, Ten łuk, róże i serca były całkowicie zbędne. Tylko odwracały uwagę. Ogólna moja ocena jest negatywna.
Bułgaria – Wyszło nieźle. Awans zasłużony, ale w finale trochę za wysoka lokata.
Chorwacja – bardzo dobry utwór i występ. Trochę soulowo – Franka zdecydowanie miała trafić do finału.
Czarnogóra – podobało mi się. Kraj mógł awansować.
Czechy – Mikolas jest utalentowany, na scenie jest w swoim żywiole, ale co z tego, skoro utwór jest bardzo słaby? Gratulacje dla południowych sąsiadów za sukces w Lizbonie – jednak był niezasłużony.
Cypr – Nie było źle. Już wolałem "Fuego" na pierwszym miejscu, niż "Toy".
Dania – spodziewałem się czegoś lepszego. Nie było tragedii, ale utwór ma za wysoką lokatę.
Estonia – opera była dość ryzykownym pomysłem, ale się opłaciło. Wykonawczyni jest bardzo utalentowana. Tylko ta suknia za rzekome 65 tysięcy euro była nie najlepszym pomysłem. Wysoka lokata była spodziewana.
Finlandia – piosenka całkiem niezła, ale na tle innych utworów, raczej się nie wyróżniała. W trakcie występu było trochę za dużo show.
Francja – w niedzielę "Mercy" mi chodziło po głowie. W moim rankingu, piosenka jest w czołówce. Bardzo dobry utwór, powinien być zdecydowanie wyżej w konkursowym rankingu!
Grecja – przeciętny utwór, brak awansu spodziewany.
Gruzja – troszkę co innego, podobało mi się, ale bez rewelacji.
Hiszpania – zdecydowanie niedoceniony utwór. Wywarł na mnie bardzo pozytywne wrażenie. Moja pierwsza dziesiątka.
Holandia – Waylon się postarał. Podobało mi się, mimo, że rockowe klimaty średnio mi pasują.
Irlandia – mój zdecydowany faworyt. Zakochałem się w tej piosence. Wg mnie – to Ryan powinien wygrać w tym roku. Gdyby nie było tancerzy – nic by to w mojej ocenie piosenki nie zmieniło. Rewelacja! Fantastyczne!
Islandia – podobało mi się. Ari wyszedł całkiem nieźle. Życzę mu sukcesu w przyszłości i sprowadzenia ESC do Reykjaviku.
Izrael – Netta jest żywiołową dziewczyną, na scenie czuje się jak ryba w wodzie. Na pokonkursowej konferencji prasowej kipiała energią. Piosenka jest jednak średnia, w finale powinna być najwyżej w połowie stawki. Są zdecydowanie lepsze piosenki, niż "Toy".
Litwa – spokojny, minimalistyczny utwór. Mi się spodobało. Zero fajerwerków – to zaprocentowało.
Łotwa – utwór był dość niezły, nie ma negatywnego wrażenia.
Macedonia – było przeciętnie. Tylko te przebieranki były zbędne.
Malta – nie wywarła na mnie większego wrażenia.
Mołdawia – Bardzo fajnie, pomysłowe, tamtejsze udane disco polo. Moja pierwsza dziesiątka. Dobrze się przy tym bawiłem.
Niemcy – ładny występ. Wysoka lokata zasłużona. Nie spodziewałem się jednak czwartego miejsca.
Norwegia – mój numer dwa. A. Rybak wypadł świetnie. Zdecydowanie piosenka powinna być wyżej w ostatecznej punktacji.
Polska – już komentowałem wcześniej, ale powtórzę, że wysłaliśmy bardzo dobry utwór. Coś tu jednak nie zagrało. Na Interii przeczytałem, że nie zadziałała pirotechnika, za co organizatorzy przepraszali polską delegację. Tylko trzeba pamiętać, że co za dużo, to niezdrowo.
Portugalia - po gospodarzach spodziewałem się czegoś ciekawszego.
Rosja – Julija z wulkanu wypadła średnio. Jej ubiegłoroczna propozycja, która nie wybrzmiała w Kijowie, była zdecydowanie lepsza od tegorocznej.
Rumunia – całkiem poprawne. Awans mógł być.
San Marino – było średnio. Z tego występu najbardziej zapamiętałem te roboty.
Serbia – średni utwór. Żadnego dramatu by nie było, gdyby kraj nie awansował.
Słowenia – niezasłużony awans. Utwór niezbyt mi się podobał.
Szwajcaria – piosenka była dla mnie całkiem średnia.
Szwecja – poprawne i tylko tyle. Scena na scenie. Szwecja wysyłała wcześniej zdecydowanie lepsze utwory.
Ukraina – Melovin miał bardzo fajny, sympatyczny utwór. Podobało mi się. Tylko ten trumno-fortepian (to nie ja wymyśliłem ten zwrot) i płonące schody odwracały uwagę od piosenki. Zdecydowanie to było zbędne. Wykonawca się troszkę zbliżył do patentu Białorusi.
Węgry – najgorszy utwór w tym roku. W półfinale AWS powinien był zdobyć zero punktów i znaleźć się na ostatnim miejscu. Zdecydowanie to nie moje klimaty. Muzycy potrafią zrobić show.
Wielka Brytania – moja czołówka. Piosenka od razu wpadła mi w ucho i powinna zostać bardziej doceniona.
Włochy – utwór z przesłaniem, ale czegoś mi tu zabrakło. Bardziej wyrecytowane niż zaśpiewane.

Mój ranking – jak zawsze – nie pokrywa się z liczbą miejsc w finale.

Scenografia mi się podobała, na plus – brak ekranów LED. Więc organizatorzy i artyści musieli wykazać się odrobiną kreatywności, by stworzyć udane show. Dobra gra świateł, czasem lasery powinny w zupełności wystarczyć podczas koncertów.
Aż się boję, ilu prowadzących zaproponują organizatorzy w następnych latach. Bo 4 panie w tym roku – to trochę za dużo. 3 osoby jeszcze ujdą – ale cztery? W Internecie największe pochwały zdobywa Filomena Cautela. Pocztówki – ok, czołówka też. Czytałem opinie, że każdy koncert powinien mieć swoją czołówkę – nie zgadzam się z tym. Po za tym, podtrzymuję swoje uwagi, które przedstawiłem rok temu (poprzednia strona, czwarty post od góry).
Mam jednak nowe spostrzeżenia – niektórzy przesadzili z występami na scenie. Nieraz to odwraca uwagę od tego, co jest najważniejsze w czasie Eurowizji – od muzyki. Rozsądny balans byłby tutaj najlepszy. Czasem warto przemyśleć, czy prezentacja sceniczna nie jest przekombinowana.
Organizatorzy powinni przypilnować, by w trakcie występów nie dochodziło do żadnych incydentów – SuRie w trakcie swojego występu stała się ofiarą natarczywego antyfana brytyjskich mediów.
Tegoroczny konkurs jest tez historyczny. 3 kraje: Armenia, Azerbejdżan i Rosja znalazły sie poza finałem. Ta trójka zawsze lub prawie zawsze awansowała do finałowej rozgrywki. Ten rok był inny. Po raz pierwszy od dawna nie było ani jednego kaukaskiego kraju w sobotnim show.

Po raz czwarty wygrał Izrael, co sprawia, że 64 Konkurs odbędzie się na Bliskim Wschodzie. Sytuacja tam jest niestabilna, co sprawia, że doniesienia z przygotowań oraz samo ESC zapowiada się bardzo ciekawie. Ten kraj ma już doświadczenie, więc nie mam większych obaw, co do tego, że impreza zostanie dobrze zorganizowana. Gorzej będzie z otoczką. Władze Izraela będą pod baczną obserwacją, co jeszcze bardziej zwiększa presję. Polityki tym razem nie da się całkowicie uniknąć. Będę obserwować rozwój sytuacji, EBU i Izrael nie pozwolą nam się nudzić.
Dawidek
Administrator

Nie tylko polityka będzie odgrywać tu ważną rolę, także religia. Pojawiają się także pierwsze głosy mówiące o bojkocie przyszłorocznej edycji. Jedno jest pewne - najbliższy rok będzie obfitował w mnóstwo doniesień z Izraela: http://eurowizja.org/?p=26215 .
Dawidek
Administrator

Już wszystko wiadomo, Eurowizja 2019 odbędzie sie w Tel Awiwie w dniach 14 - 18 maja przyszłego roku: https://dziennik-eurowizyjny.pl/2018/09 ... l-18-maja/ .

Na forum przeszło to bez echa, aż dziwne. W ubiegłą niedzielę, 25 listopada Polska wygrała dziecięcą Eurowizję. Roksana Węgiel zdobyła najwięcej punktów. Nie jestem fanem Junior Eurovision, ale ta dziewczyna może mocno namieszać na polskim rynku muzycznym. To pierwsze zwycięstwo naszego kraju w tego typu konkursie - a zazwyczaj nie mieliśmy w nim szczęścia: https://eurowizja.org/polska-wygrywa-16 ... la-dzieci/ . Roksanie należą się gratulacje. Warto ją zapamiętać. :wink:
Awatar użytkownika
Adex-fan Brooke

Post autor: Adex-fan Brooke »

Ma dobry głos i dobrą piosenkę, nie wiem jak wypadli inni, ale ona dobrze. Ciekawe kto będzie reprezentować nas na normalnej Eurowizji, gdzieś czytałem plotki, że może Szpak znowu?
Polecam:DYNASTIA,Sunset Beach,B&B,Melrose Place,Desperate Housewives,Świat wg Bundych,Allo Allo,Pokolenia,Moonlighting,Baywatch,Alf,Nanny,Co ludzie powiedzą,Ally Mcbeal,QAF,Prison Break,Dexter,Dr Quinn,Y&R,Devious Maids, Sex and the city
Danio_100

Post autor: Danio_100 »

Szpak nie wyklucza powrotu na Eurowizje, ale powiedział, że to nie będzie w tym roku na pewno.
Awatar użytkownika
BeLieF

Post autor: BeLieF »

Roksana miała świetny występ. Początek bardzo efektowny z grą kolorów i opozycją czern-biel. Do tego zachowana odpowiednia dynamika występu. To był jeden z lepszych realizacyjnie występów które TVP zrealizowało w ramach ESC i JESC. Oby ten sukces przyczynił się do wyciągnięcia odpowiednich wniosków przy seniorskiej Eurowizji w Tel-Avivie, bo w maju właśnie trochę takich dynamiczno-efektownych elementów brakło, mimo że piosenka była jak najbardziej na finał.
Awatar użytkownika
BeLieF

Post autor: BeLieF »

Zespół Tulia będzie naszym reprezentantem w Tel-Avivie
https://www.wirtualnemedia.pl/artykul/z ... -eurowizji

Wybór dość ciekawy, z odpowiednią piosenką i wyróżniającym się występem myślę, że nie powinno być źle i do finału możemy awansować. Zwłaszcza, że nic podobnego gatunkowo w zeszłym roku zbyt wysokiego miejsca nie zajmowało. Generalnie to wybór na zasadzie wentylu bezpieczeństwa, tak aby nie było wstydu w razie porażki, ale żeby też nie była to katastrofalna piosenka.
matti05

Post autor: matti05 »

Nie spodziewałem się,że Tulia będzie reprezentować nasz kraj, ale trzeba dać im szansę i wspierać. Wybór piosenki poznamy nie długo. Mam nadzieję,że będziemy mocno zaskoczeni nad utworem, wtedy mamy szanse wyjść z półfinału.
Artur

Post autor: Artur »

Nic nie mam do polskiego folkloru, ale nie wierzę w niego na konkursie muzyki rozrywkowej.
I tak jak wspomnieliście wybrano dziewczyny tylko po to by nie było wstydu.
Awatar użytkownika
Adex-fan Brooke

Post autor: Adex-fan Brooke »

Tulia pewnie była wybrana na zasadzie popularności filmu Zimna wojna gdzie zachwyca polska ludowa muzyka...czy trend będzie na tyle silny aby zyskać sukces na Eurowizji to jeszcze zobaczymy... co najbardziej śmieszne i irytujące wybrano zespół a piosenki jeszcze brak?! Przecież nigdy tak nie było, piosenka jest jednak najważniejsza bo uważam, ze wykonawca może być super a jeśli piosenka nie chwyta to lipa... Rok temu wygrała głupkowata piosenka, która jeszcze okazała się plagiatem, mimo beznadziejności jakoś tam wpadała w ucho jak disco polo no i miała coś charakterystycznego (gdakanie)... Ciekawe co w maju? Najbardziej mnie interesuje czy potwierdzą się plotki i Królowa pop Madonna będzie gościem specjalnym. Wszystko by pasowało bo wtedy zacznie ona promować swoją nową płytę z brzmieniami portugalskimi i afrykańskimi. 8)
Polecam:DYNASTIA,Sunset Beach,B&B,Melrose Place,Desperate Housewives,Świat wg Bundych,Allo Allo,Pokolenia,Moonlighting,Baywatch,Alf,Nanny,Co ludzie powiedzą,Ally Mcbeal,QAF,Prison Break,Dexter,Dr Quinn,Y&R,Devious Maids, Sex and the city
Elmoo

Post autor: Elmoo »

Ja uważam, że to bardzo dobry wybór bo zespół będzie wyróżniać się wśród reszty reprezentantów bez względu na to kim oni będą. Dodam od siebie, że Tulia to zespół pochodzący z mojego miasta, a jedna z członkiń zespołu chodziła nawet ze mną do szkoły. Ponadto dziewczyny pochodzą ze szczecińskiego zespołu ludowego i są bardzo utalentowane. Z niecierpliwością czekam na utwór. Coś czuję, że to będzie coś skomponowanego specjalnie na Eurowizję. Wiele osób chciałoby piosenkę w stylu "Pali się" na eurowizyjnej scenie, ja jednak wolę ich pierwszy singiel czyli "Jeszcze cię nie ma". Aczkolwiek i tak najbardziej podobają mi się w coverze Metalici. :: bow ::
matti05

Post autor: matti05 »

Tulia pojedzie z piosenką "Pali Się (Fire Of Love)".
https://www.youtube.com/watch?v=mQSxrcDoZgs
Dawidek
Administrator

Więcej informacji na temat zespołu i wybranej piosenki: https://www.rmf.fm/magazyn/news,22283,e ... tulia.html .

Piosenka mnie nie porwała, ale z każdym kolejnym odsłuchaniem podoba mi się coraz bardziej. Jest ona ciekawa. Taka mieszanka folkloru i rocka. Na pewno nie jest to typowy komercyjny utwór. Wygranej - moim zdaniem - nie będzie, ale tak naprawdę nie wiadomo, jak potoczą się losy tej piosenki. Decyzje jurorów i widzów są dość nieprzewidywalne. Na pewno nie można dziewczynom odmówić talentu, bo go mają, tu nie mam żadnych wątpliwości. Żadnego wstydu nie będzie. Doświadczenie sceniczne zespół już ma, np. wystąpił z L.U.C. w trakcie "Koncertu dla Niepodległej" 10 listopada, przed 40-tysięczną publicznością zgromadzoną na Stadionie Narodowym w Warszawie. W maju stres będzie na pewno większy, bo to konkurs i na dodatek wielomilionowa widownia na całym świecie. Myślę, że nie zawiodą, pod warunkiem, że nie przekombinują.

To nie jedyne eurowizyjne wieści sprzed paru dni. Już wiadomo, że Gliwice będą gospodarzem Junior Eurovision, które odbędzie się 24 listopada tego roku: https://eurowizja.org/oficjalnie-slask- ... ji-junior/ . Nie wybieram się, mimo, że do tego miasta mam stosunkowo niedaleko.

ESC 2019 jednak bez Ukrainy. Mimo, że reprezentantka została wybrana w wyniku selekcji narodowych, to jednak nie doszło do podpisania umowy z MARUV: https://eurowizja.org/ukraina-rezygnuje ... eurowizji/ .

Robi się coraz ciekawiej. :wink:
Artur

Post autor: Artur »

Dobrze, że Eurowizja jest co roku, bo w tym znowu nie zobaczymy Polski w finale.

Tak naprawdę nie wysyłamy niczego nowego. Polska już miała reprezentantów z muzyką folkową lub ijej pochodną.
Awatar użytkownika
PetroPython

Post autor: PetroPython »

Ta piosenka jest okropna, kiepska kopia Cleo ::plask wczolo:
ODPOWIEDZ