Litwa, Szwecja, Włochy, Ukraina, Izrael, Norwegia, Rosja, Polska(z czasem utwór Alicji mnie do siebie mocno przekonał, uważam że nie powinno być żadnej SnS w formie preselekcji tylko od razu w lutym teledysk i Empires jako wybór wewnętrzny), Szwajcaria, Azerbejdżan to moje mocne TOP10. Poza tym lubię piosenki z takich państw jak Niemcy, Bułgaria, Serbia, Chorwacja, Estonia, Łotwa, Francja, Dania, Malta czy Hiszpania.Dawidek pisze:Mam swoich faworytów, a Wy
Eurowizja
Ostatnio zmieniony 2020-05-16, 00:26 przez BeLieF, łącznie zmieniany 1 raz.
-
Dawidek
- Administrator
U mnie też jest sporo utworów na playliście. W gronie moich ulubieńców są wykonawcy między innymi z Holandii, Danii, Litwy, Islandii, Macedonii Północnej czy Irlandii. Niedługo przeczytacie mój długi, doroczny komentarz.
Dzisiejszy program "Europe Shine a Light" - spodziewałem się czegoś średniego, tymczasem jestem pod wielkim wrażeniem tego, co przygotowali Holendrzy. Chwilami było bardzo wzruszająco. Świetnymi momenty były, kiedy zabrzmiały "Hallelujah", "Molitva" czy zwycięski utwór z 1997 roku. To było znakomite.
Dzisiejszy program "Europe Shine a Light" - spodziewałem się czegoś średniego, tymczasem jestem pod wielkim wrażeniem tego, co przygotowali Holendrzy. Chwilami było bardzo wzruszająco. Świetnymi momenty były, kiedy zabrzmiały "Hallelujah", "Molitva" czy zwycięski utwór z 1997 roku. To było znakomite.
Jednocześnie w polskiej wersji koncert został ocenzurowany poprzez wycięcie z transmisji telewizyjnej transpłciowej youtuberki Nikkie Tutorials. Podczas gdy w innych stacjach telewizyjnych pokazano ją(źródło: https://twitter.com/socjalisciLGBT/stat ... 3147128837 ), to TVP w tych momentach emitowało reklamy.Dawidek pisze:To było znakomite
-
Dawidek
- Administrator
Ten pasek z życzeniami był zbędny, nie pasował także do okoliczności. TVP znalazła kolejny, tym razem niestosowny sposób by zarobić trochę grosza.
TVP, emitując reklamy w trakcie trwającego programu, złamała prawo. Polskie ustawodawstwo pozwala na przerywanie transmisji reklamami (przykładem niech będą piłkarskie mecze, podczas których w przerwach pomiędzy połowami są reklamy). Wczorajszy program był jedną całością, wystąpienia Nikkie Tutorials były integralną częścią show. I tutaj TVP dopuściła się złamania prawa i cenzury. I o to tutaj chodziło włodarzom TVP. Jedynym plusem tej sytuacji był fakt, że nadawca zarobił trochę grosza. To przez pazerność. Jestem zwolennikiem przerywania programów reklamami w publicznej TV, ale nie może się to odbywać kosztem programu. A tak było wczoraj.
Takie krótkie przerwy są od dawna uwzględniane w scenariuszu Eurowizji. A to dlatego, że niektóre publiczne telewizje mają prawo przerywać programy reklamami. Z tego prawa korzysta np. grecka ERT, czy słoweńska RTVSLO. Austriacka ORF emituje krótkie wydania wiadomości.
TVP, emitując reklamy w trakcie trwającego programu, złamała prawo. Polskie ustawodawstwo pozwala na przerywanie transmisji reklamami (przykładem niech będą piłkarskie mecze, podczas których w przerwach pomiędzy połowami są reklamy). Wczorajszy program był jedną całością, wystąpienia Nikkie Tutorials były integralną częścią show. I tutaj TVP dopuściła się złamania prawa i cenzury. I o to tutaj chodziło włodarzom TVP. Jedynym plusem tej sytuacji był fakt, że nadawca zarobił trochę grosza. To przez pazerność. Jestem zwolennikiem przerywania programów reklamami w publicznej TV, ale nie może się to odbywać kosztem programu. A tak było wczoraj.
Takie krótkie przerwy są od dawna uwzględniane w scenariuszu Eurowizji. A to dlatego, że niektóre publiczne telewizje mają prawo przerywać programy reklamami. Z tego prawa korzysta np. grecka ERT, czy słoweńska RTVSLO. Austriacka ORF emituje krótkie wydania wiadomości.
-
Dawidek
- Administrator
Myślimy o trochę różnych sytuacjach. TVP dzieli wymienione przez Ciebie programy. Robi to w ten sposób, że program "po przerwie" jest nowym/kolejnym wydaniem, a nie kontynuacją poprzedniego, po przerwie. Taki trick pozwala ominąć przepisy zakazujące przerywania programów reklamami.Artur pisze:TVP podzieliła show w swojej ramówce na 4 części. Taki zabieg stosuje od wielu lat. Bez znaczenia w rękach, ktorej partii się znajduje. Tak jest z Pytaniem na Śniadanie czy The Voice.
Wczorajszy program został podzielony, ale formalnie cały czas to była jedna audycja, przerwana 3 blokami reklamowymi. Tak jak robią to stacje komercyjne, które nie bawią się w kończenie i zaczynanie programów, z powodu przerw - tylko, że w ich czasie nic się nie dzieje, co powinni zobaczyć widzowie. Wczorajszą sytuację zobrazuję innym przykładem. Telewizja decyduje się na emisję bloku reklamowego w połowie pierwszej połowy meczu piłkarskiego. Stacja emituje reklamy, mecz trwa nadal i pada gol. Wściekłość widzów sięgnie zenitu, gdy dowiedzą się, że bramkę strzelono w czasie reklam. I podobna sytuacja była wczoraj - program trwał, a TVP łamiąc polskie prawo, przerywa program. W poprzednim poście napisałem, że sprawa jest bardziej skomplikowana. Program trwa nadal, a telewizje emitują w tym czasie reklamy. EBU na takie coś pozwala. Najlepiej by było, gdyby w trakcie Eurowizji, w ustalonym momencie była kilkuminutowa przerwa, podczas której nic by się nie działo. W tym czasie telewizje mogą emitować co chcą - reklamy, plansze sponsorskie, autopromocję, wiadomości itp..
Nie doszło do złamania prawa, gdyż sam koncert był zgodnie ze scenariuszem podzielony na 4 części. Relacje Youtuberki były uważane za osobną audycje i EBU dawała możliwość nadawcom albo transmistowania albo przerwy. TVP skorzystała z drugiej opcji, ale tylko by nie promować ideologii LGBT.
Przykład piłki nożnej jest słabym argumentem, bo wiemy że mecz jest jeden a połowy dwie + ewentualnie dogrywka. Między tymi częsciami bym mógł żądać relacji z szatni lub poprawy murawy zamiast reklam. Na przerwy w trakcie strzelenia gola nigdy się nie zgodzi UEFA ani FIFA.
Przykład piłki nożnej jest słabym argumentem, bo wiemy że mecz jest jeden a połowy dwie + ewentualnie dogrywka. Między tymi częsciami bym mógł żądać relacji z szatni lub poprawy murawy zamiast reklam. Na przerwy w trakcie strzelenia gola nigdy się nie zgodzi UEFA ani FIFA.
- PetroPython
Na pewno nie będzie Urlikke (odmówiła udziału w nowych preselekcjach, po tym gdy zaoferowano jej status automatycznego kwalifikanta w finale, jak w tym roku), The Mamas (brały udział dwa razy z rzędu w Melodifestivalen i zgodnie z regulaminem musi teraz nastąpić roczna przerwa). Waży się los The Roop (nie podjęli decyzji, sytuacja podobna jak z Urlikke). Nie wiadomo co z Uku (będzie nowe Eesti i nie wiemy czy będzie brać w nim udział). Chodziły także plotki, że przyszłoroczne San Remo wybierze nowego reprezentanta Włoch, tym samym Diodato także nie pojechałby w przyszłym roku.PetroPython pisze: a czy będą uczestnicy z tego roku?
Ostatnio zmieniony 2020-05-18, 22:51 przez BeLieF, łącznie zmieniany 1 raz.
-
Dawidek
- Administrator
Na razie, w sprawie sobotniego postępowania TVP jest cisza. Dodam tylko, że ja oglądałem na VoD TVP i w czasie emisji reklam była "Przerwa w transmisji".
Co do decyzji o wysłaniu tegorocznych artystów na przyszłoroczny konkurs, to do końca nie wiadomo, jak sytuacja rozwinie się na Islandii. Tegoroczny reprezentant zapowiedział, że nie weźmie udziału w "Söngvakeppnin 2021": https://eurowizja.org/eurowizja-2020-da ... vakeppnin/ .
Najprawdopodobniej Akxel nie będzie ponownie reprezentował Finlandii, bo YLE zdecydował, że w przyszłym roku odbędzie się "UMK", który wyłania reprezentanta kraju na Eurowizję: https://eurowizja.org/finlandia-eurowiz ... 1-otwarte/ .
Zostaje Albania, która co roku, w grudniu organizuje "Festivali i Kenges" czyli "albańskie Opole". Zwycięzca "FiK" reprezentuje ten kraj na Eurowizji.
Wiadomo już, że przyszłoroczny konkurs ma odbyć się w Rotterdamie, w tym samym miejscu, gdzie miał się odbyc konkurs w tym roku. Ostateczny kształt będzie zależał jednak od pandemii: https://eurowizja.org/eurowizja-2021-ro ... dy-bilety/ .
Wiadomo, że dziecięca odsłona Eurowizji ma odbyć się 29 listopada tego roku w Warszawie: https://eurowizja.org/eurowizja-junior- ... ogan-logo/ .
Co do decyzji o wysłaniu tegorocznych artystów na przyszłoroczny konkurs, to do końca nie wiadomo, jak sytuacja rozwinie się na Islandii. Tegoroczny reprezentant zapowiedział, że nie weźmie udziału w "Söngvakeppnin 2021": https://eurowizja.org/eurowizja-2020-da ... vakeppnin/ .
Najprawdopodobniej Akxel nie będzie ponownie reprezentował Finlandii, bo YLE zdecydował, że w przyszłym roku odbędzie się "UMK", który wyłania reprezentanta kraju na Eurowizję: https://eurowizja.org/finlandia-eurowiz ... 1-otwarte/ .
Zostaje Albania, która co roku, w grudniu organizuje "Festivali i Kenges" czyli "albańskie Opole". Zwycięzca "FiK" reprezentuje ten kraj na Eurowizji.
Wiadomo już, że przyszłoroczny konkurs ma odbyć się w Rotterdamie, w tym samym miejscu, gdzie miał się odbyc konkurs w tym roku. Ostateczny kształt będzie zależał jednak od pandemii: https://eurowizja.org/eurowizja-2021-ro ... dy-bilety/ .
Wiadomo, że dziecięca odsłona Eurowizji ma odbyć się 29 listopada tego roku w Warszawie: https://eurowizja.org/eurowizja-junior- ... ogan-logo/ .
Po raz kolejny, bo mam wrażenie że nie czytasz naszych postów powyżej.
Jakie ma być postępowanie wobec TVP i od kogo? Telewizja rządowa tym razem nie złamała prawa. EBU dała możliwość dzielenia koncertu na części i osobne audycje.
Kto chciał, to emitował część z prezenterką transpłciową. Ja jestem oburzony sytuacją z powodów etycznych, gdyż znowu nasze media publiczne marginalizują osoby LGBTQ. Oczywiście można składać skargi do KRRiT, ale wg mnie to strata czasu.
Jakie ma być postępowanie wobec TVP i od kogo? Telewizja rządowa tym razem nie złamała prawa. EBU dała możliwość dzielenia koncertu na części i osobne audycje.
Kto chciał, to emitował część z prezenterką transpłciową. Ja jestem oburzony sytuacją z powodów etycznych, gdyż znowu nasze media publiczne marginalizują osoby LGBTQ. Oczywiście można składać skargi do KRRiT, ale wg mnie to strata czasu.