Eurowizja

Dział poświęcony filmom i innym programom telewizyjnym.
ODPOWIEDZ
Dawidek
Administrator

Post autor: Dawidek »

Mylisz się, czytam. Przeczytałem parę artykułów, w których wspomniano o rozwiązaniu proponowanym przez EBU np.: https://allaboutmusic.pl/tvp-ocenzurowa ... e-a-light/ . Inne telewizje robiły podobnie - uważam to za nierozsądne, jest to także przejaw braku szacunku dla Nikkie i dla pracy jaką włożono przy organizacji tego wydarzenia.
Ok, tylko takie przerywanie reklamami musi być zgodne z prawem danego kraju - wydaje mi się, że w przypadku TVP doszło do naruszenia, nawet jak EBU dało wolną rękę. To tylko moje zdanie i mogę się mylić - nie jestem alfą i omegą.
Skargi do KKRiT składać nie mam zamiaru, po za tym nie miałoby to żadnego sensu.
W jednym się wszyscy zgodzimy - to co było w sobotę, była to jawna cenzura. Niesmak pozostał.
Awatar użytkownika
PetroPython

Post autor: PetroPython »

W związku z epidemią Eurovision Song Contest pokazuje Eurowizję z różnych lat z przeszłości oznaczonych hasztagiem #EurovisionAgain

Jednak te starsze Eurowizje , czyli jak mniemam gdzieś tak do około 2005-2007 pojawiają się tylko na określony limit czasu po czym znikają. Przypuszczam, że to ma związek z tym, że do pewnego roku nie było to zcentralizowane, tylko bardziej wszystko leżało w kwestii hostującego na dany rok, stąd różne stacje telewizyjne roszczą sobie prawa czy coś w tym stylu.

2007, 2008, 2009 zostają i nie są usuwane.

Był już rok 1974 z Abbą, 1991, 1997, 1998, 2003 z Ich Troje, czy ostatnio 1988 z Celine Dion.

Oczywiście ktoś kopiuje zanim znikną z oficjalnego kanału.

https://www.youtube.com/channel/UC1udCr ... d_HootS6EA

Przesłuchuję w poszukiwaniu czegoś ciekawego, ale średnio z tym :lol: Wydaje mi się, że chyba nawet tu pisaliście, że dopiero w ostatnich latach poziom piosenek zrobił się wyższy... Poza tym w dawniejszych czasach pełno występów jest w ojczystych językach
Awatar użytkownika
BeLieF

Post autor: BeLieF »

Najprawdopodobniej to element walki politycznej, ale na dwa miesiące przed terminem Rada Programowa TVP wydała komunikat o sprzeciwie wobec organizacji JESC 2020 z uwagi na "zły wpływ" konkursu na młode osoby. :lol: ::loll:: ::plask wczolo:
https://www.facebook.com/misjaeurowizja ... %2CO%2CP-R
Dawidek
Administrator

Nie jestem fanem Junior Eurowizji, jednym z powodów jest to, że dzieci rzucane są na głęboką wodę, jeśli chodzi o występy artystyczne. Ale zgodzę się z ty, że to polityczna rozgrywka, skoro TVP została zaangażowana w organizację tego wydarzenia i głupotą byłoby, gdyby nadawca został zmuszony do rezygnacji z wydarzenia. W tym roku, z racji pandemii, JESC od będzie się na nieco innych zasadach. Jest to taki eksperyment i ciekawe, jak im to wyjdzie: https://eurowizja.org/eurowizja-junior- ... czestnicy/ .

Przedstawiono również cztery scenariusze, które mogą zostać zrealizowane podczas majowej Eurowizji w Rotterdamie. Który zostanie wprowadzony - to będzie zależało od sytuacji pandemicznej: https://eurowizja.org/eurowizja-2021-pa ... ronawirus/ .
Awatar użytkownika
B@r

Post autor: B@r »

Mamy nową reprezentantkę na dziecięcą Eurowizję. To 10-letnia Alicja Tracz.
https://www.fakt.pl/kobieta/plotki/euro ... ke/qt7yrfw

Nie wróżę jej kariery jaką robią jej poprzeczniki - Roxy Węgiel i Viki Gabor... ::chytry::
"Stephanie is not for here you anymore. She's gone now. Things are going to be very different around you right now. I'm going to find a way to stop you".
Awatar użytkownika
DeaconFan

Post autor: DeaconFan »

Dziewczyna sympatyczna i ładny głos, ale raczej zaginie w tłumie na tej dziecięcej Eurowizji. Powinny był tam wysyłane dzieci z mocnym głosem i najlepiej raczej starsze od tej Alicji.
Aktualnie oglądam: B&B (MnS), Pierwsza miłość, Na dobre i na złe, Barwy szczęścia, Stulecie Winnych, Zadzwoń do Saula. :D
Dawidek
Administrator

W tym roku Eurowizja się nie odbyła. Nie oznacza to, że nie zapoznałem się ze wszystkimi utworami, które miały wybrzmieć się w Rotterdamie. Z prawie półrocznym opóźnieniem, prezentuję moją subiektywną ocenę utworów z tegorocznej stawki:

Albania – piosenka nie jest brzydka, ale momentami zbyt przekrzyczana. I to trochę psuje efekt.
Armenia – podsumowując – kraj nie zaprezentował niczego interesującego. Ale tragedii nie ma.
Australia – ten kraj raczej mnie nie zachwycał na konkursie i tym razem jest podobnie.
Austria – piosenka niezła. Można jej posłuchać, ale sukcesu bym jej nie wróżył.
Azerbejdżan - „Cleopatra” jest przeciętna. U mnie poza finałem.
Białoruś – ani nie ziębi, ani nie grzeje.
Belgia – Hooverphonic zaprezentował utwór będący na wysokim poziomie. Zespół świetnie wypadł, moja czołowa piątka. Najlepszy start od wielu lat.
Bułgaria – spokój Victorii może dużo dać. Nie jest to mój faworyt, na scenie występ może sporo zmienić w ocenie utworu.
Chorwacja – jest to umiarkowanie dobre. Nie dałbym Chorwatom wysokiego miejsca.
Cypr – ogólnie słaby utwór, w moim rankingu znajdowałby się prawie na końcu.
Czechy – ocena podobna do Cypru – także pod koniec stawki.
Dania – coś wspaniałego! My number one! Można słuchać bez końca. W tym roku życzyłbym sobie wygranej Duńczyków. Do „Yes” będę często wracać.
Estonia – chciałbym usłyszeć Uku na scenie w Rotterdamie, bo czuję niedosyt.
Finlandia – nie rzuciła mnie na kolana. Nie ziębi i nie grzeje.
Francja – tragedii ne ma. Chwilami brzmi dobrze.
Grecja – Stefanii najlepiej wyszedł teledysk. Jest pomysłowy. Piosenka nie jest zła, ale wysoko u mnie nie jest.
Gruzja – to jeden z ciekawszych utworów w stawce. Melodia jest świetna, ale Tornike – wraz z zespołem – chwilami wręcz wrzeszczy do mikrofonów. Mimo tego, to moja pierwsza dziesiątka.
Hiszpania – o tej piosence można spokojnie zapomnieć.
Holandia – Jeangu wyszedł znakomicie, ostatnia minuta jest genialna! Moje drugie miejsce. Gdyby cała piosenka była podobna do końcówki, to u mnie wygrana byłaby w zasięgu ręki.
Irlandia – ta piosenka daje kopa. Ma rockowy pazur i jest bardzo optymistyczna. U mnie jest wysoko. Dobra robota Lesley.
Islandia – jeden z ciekawszych utworów, jestem ciekawy, jak Daði Freyr (Daði & Gagnamagnið) zaprezentowaliby się na scenie.
Izrael – oryginalnie, interesująco, dobre wykonanie.
Litwa – The Roop – tutaj najbardziej podoba mi się barwa głosu lidera zespołu. Sama piosenka jest interesująca. Podoba mi się.
Łotwa – oceniam bardzo nisko, w ogóle można o utworze Samanty zapomnieć.
Macedonia Północna – bardzo mi się podoba. Piosenka nie jest najwyższych lotów, ale od razu przykuła moją uwagę. Mimo wszystko – dobra robota.
Malta – po Destiny spodziewałem się czegoś lepszego. Zawiodłem się. Talentu jej odmówić nie można.
Mołdowa – kolejny słaby utwór, który można spokojnie zignorować. Ostatnie miejsce.
Niemcy – Ben Dolic zaprezentował kawał dobrej roboty. Chciałbym go usłyszeć i zobaczyć na żywo na scenie. Wróżę mu karierę muzyczną na większą skalę.
Norwegia – czuję pewien niedosyt, piosenka nie jest może na wygraną, ale widzę w niej potencjał. Ale jej czegoś brakuje.
Polska – podoba mi się piosenka Alicji, ale jest zbyt „bondowska”. Talent i warsztat to dziewczyna ma. Potencjał na gwiazdę estrady – także. Życzę powodzenia.
Portugalia – ta piosenka jest mi całkowicie obojętna.
Rosja – Little Big – tutaj też zapowiadał się hit. Spodziewam się, że nieraz usłyszymy tę piosenkę w sylwestrowy wieczór. Idealna do pląsów na parkiecie.
Rumunia – Roxen zaprezentowała jeden z ambitniejszych utworów w tegorocznej stawce. Brzmi ciekawie, ale nie na wygraną.
San Marino – to jest dobre, przyjemne dla ucha. Fajnie się tego słucha.
Serbia – optymistycznie, ale bez rewelacji.
Słowenia – rzuca się w oczy warsztat artystki, co sprawia,że utwór nieco zyskuje. Mogłaby jednak mniej krzyczeć do mikrofonu.
Szwajcaria – mam mieszane uczucia, co do tej piosenki. Wykonawca reprezentuje wysoki poziom artystyczny, ale sama piosenka mojego rankingu nie zawojowała.
Szwecja – The Mamas świetnie czują się na scenie. Widać to po nagraniach z MF. Ale nie spodziewałbym się tego, że panie dostaną dużo punktów. Czekam na coś ciekawszego w ich wykonaniu.
Ukraina – trzeba przyznać, że to jeden z najbardziej oryginalnych i interesujących utworów w tym roku. Mieszkanka stylów zaowocowała dobrym brzmieniem.
Wielka Brytania – z początku brytyjska propozycja była dla mnie mocno średniawa, teraz po tym, jak słyszę ją po raz któryś, podoba mi się bardziej, niż na początku.
Włochy – moje top 5. Chwilami wykrzyczane - głównie podczas refrenów, ale w tej piosence można się wręcz zatopić. Włosi dokonali dobrego wyboru, ale „Soldi” ciężko będzie przebić.

Podsumowując – na czele jest u mnie Dania. Wysoko cenię także Belgię, Holandię, Irlandię, Macedonię Północną, Włochy. W przyszłym roku ESC ma odbyc się, zgodnie z planem, ale z racji pandemii mogą pojawić się ograniczenia związane z przeprowadzeniem imprezy. W ostateczności, Konkurs może odbyć się nawet bez publiczności: https://eurowizja.org/eurowizja-2021-pa ... ronawirus/ . Patrząc na to, co się dzieje, to na dzień dzisiejszy najbardziej prawdopodobny jest scenadiusz D, a całkowicie wykluczyłbym rozwiązanie A.
Na pewno w przyszłym roku zobaczymy artystów, którzy nie mieli szansy wystąpić w maju tego roku.
Awatar użytkownika
B@r

Post autor: B@r »

No i Ala Tracz nie wygrała Juniora, więc nie mamy trzeciego zwycięstwa z rzędu.
Kogoś to dziwi? Mnie w ogóle. ::krzyw::
"Stephanie is not for here you anymore. She's gone now. Things are going to be very different around you right now. I'm going to find a way to stop you".
Topol
Administrator

Post autor: Topol »

Już dwa razy wygraliśmy, na razie nam starczy - to i tak duży sukces. :wink:
Dawidek
Administrator

Trzecie zwycięstwo z rzędu byłoby już trochę niesprawiedliwe, więc cieszę się, że wygrał inny kraj. W dorosłej Eurowizji trzykrotne zwycięstwo pod rząd już się zdarzyło.
Awatar użytkownika
BeLieF

Post autor: BeLieF »

Dawidek pisze:Trzecie zwycięstwo z rzędu byłoby już trochę niesprawiedliwe,
Byłoby bardzo niesprawiedliwe skoro na JESC można oddawać głos na swój kraj poprzez online voting.

Mnie nie dziwi że Ala nie wygrała. Bardzo słaby staging tworzący poczucie chaosu zrobił swoje. Piosenka moim zdaniem zasługiwała na top5 ale na nic więcej. :) Całe szczęście że nie wygrała Białoruś śpiewająca w 100% z playbacku ::plask wczolo:
Artur

Post autor: Artur »

Nie osiągamy sukcesów w dorosłej Eurowizji, więc się podniecamy małą. Połowa oglądalności z całej Europy to byli pewnie Polacy :lol:
steraf19

Post autor: steraf19 »

Występ Alicji był trochę nie dopracowany ,ale wokalnie nie zawiodła. Byłem w szoku,że przy wynikach online dostaliśmy jedynie 44 pkt. Inni twierdzą na forach,że specjalnie zaniżono nam punkty ,a także od jury. Oczywiście byśmy nie wygrali 3 raz z rzędu,ale na 9 miejsce było niezasłuzeniem dla Alicji,lecz w TOP5.
Nie rozumiem jak EBU nie dopilnowała kilka występów,którzy śpiewali z playbacku m.in, Francja,Białoruś i chyba Rosja. To było nie fair wobec innych uczestników. Mam nadzieje,że w maju nie powtórzy sie sytuacja.
Dawidek
Administrator

Artur pisze:Nie osiągamy sukcesów w dorosłej Eurowizji, więc się podniecamy małą. Połowa oglądalności z całej Europy to byli pewnie Polacy :lol:
Trafiłeś. Może nawet więcej niż połowa: https://eurowizja.org/eurowizja-junior- ... a-tvp-ebu/ . :D
Dawidek
Administrator

Z prawie miesięcznym poślizgiem obejrzałem dziecięcą Eurowizję z Warszawy.

Sytuacja związana z Covid-19 sprawiła, że tegoroczny konkurs był inny niż zazwyczaj. I TVP organizacyjnie spisała się na medal. Większość występów została nagrana w krajach, z których pochodzą młodzi wykonawcy, ale montaż sprawił, że nie zawsze dało się to odczuć. Były nowe technologie, w tym hologramy. Zastosowano je podczas prezentacji "Arcade" oraz kiedy młodzi artyści śpiewali hymn tegorocznego konkursu. To pokazuje, że hologramy mogę być przyszłością mediów - ale zalecałbym, by widzowie oglądający program mieli tego świadomość.
Na scenie pozytywnie zaskoczyła Ala Szemplińska. Jeśli to ona zostanie reprezentantką Polski w 2021 roku, to liczę na to, że dostanie ciekawszy, mniej "bondowski" utwór.
Piosenki młodych wykonawców nie były takie rewelacyjne. Najbardziej mi się spodobały Serbia i Hiszpania.
JESC był okazją do sprawdzenia rozwiązań, które mogą zostać wykorzystane podczas większego konkursu w maju. Na tę chwilę jednego można być pewnym - najbliższa edycja ESC będzie się różniła od tych, które widzieliśmy w ostatnich latach. Koronawirus nie da o sobie zapomnieć.

Podsumowując, TVP sprostała zadaniu, jakie zostało jej postawione.
ODPOWIEDZ