Znaczy tak, Damians. Sprawa jest trochę skomplikowana, bo jak spojrzysz na art. 10 KC to wyczytasz : par. 1
"Pełnoletnim jest, kto ukończył lat osiemnaście" i par. 2",
"Przez zawarcie małżeństwa małoletni uzyskuje pełnoletność. Nie traci jej w razie unieważnienia małżeństwa". Literalna wykładnia tego przepisu nam jednoznacznie wskazuje, że chodzi o małoletniego, czyli zarówno płeć męską, jak i żeńską. Nie ma żadnych ograniczeń. Aczkolwiek funkcjonuje w doktrynie pogląd, który nakazuje odnoszenie tego przepisu wyłącznie do kobiet, które ukończyły lat 16. Jest jeszcze inny pogląd, który uznaje stosowanie tego przepisu także do osób, które zawarły małżeństwo, nie mając 16 lat. Jednak to jest dalej idący pogląd, a ja bym tę granicę 16 lat podtrzymał tutaj, chociaż w art. 10 KC nigdzie o tym nie ma.
Teraz spojrzałem do KRO i jest art. 10, w którym mowa o tym, że małżeństwo nie może zostać zawarte przez osobę, która nie ukończyła lat 18nastu. Jednak z ważnych powodów sąd opiekuńczy może zezwolić kobiecie, która ukończyła lat 16, a z okoliczności wynika, że będzie to zgodne z dobrem założonej rodziny. To jest paragraf 1.
Jak spojrzysz sobie na kolejny paragraf art. 10 KRO, sprawa znów się komplikuje. Bo jest mowa o żądaniu unieważnienia małżeństwa zawartego przez mężczyznę, który nie ukończył lat 18nastu etc...
Dodano:
W poprzednim poście chciałem napisać "ze sfery prawa cywilnego". Pomyłka.

If you can't beat them, join them...