Miasteczko Twin Peaks (Twin Peaks)

Dział poświęcony filmom i innym programom telewizyjnym.
Kitty

• Zaloguj się, by polubić ten post

Post autor: Kitty »

:)

Pierwszy sezon serialu cieszył się bardzo dużą oglądalnością. Gdy rozpoczęto emisję drugiego sezonu ( chyba jesienią 1990 roku ), pojawiły się komentarze - presje producentów ze strony ABC, w której serial był emitowany ) i także ze strony widzów. Dotyczyły one ujawnienia zabójcy Laury. W rezultacie twórcy wyjaśnili tę kwestię szybciej, niż zamierzali. Tzn. Lynch podobno wcale nie zamierzał wyjaśniać, kto zamordował Laurę... ::rad:: Gdy ujawniono zabójcę, zabrakło pomysłu na kolejne, ciekawe wątki. Lynch w tym czasie był zaangażowany w pracę nad filmem "Dzikość serca", więc serial TP zszedł na dalszy plan. Pojawiły się wątki i postacie, zdaniem wielu niezbyt interesujące, niedokładnie przemyślane, sprawiające wrażenie tworzonych "na siłę".Niektórych denerwowało to, że poszczególne odcinki nie były osobnymi historiami, trzeba było oglądać poszczególne odcinki, żeby wiedzieć, o co chodzi. Były więc nikłe szanse na zainteresowanie i tym samym "pozyskanie"nowych widzów. Swoją drogą fakt pojawienia się kilku krótszych wątków był m. in . odpowiedzią na niezadowolenie części widzów. Ale z kolei inni uznali to za przejaw chaotyczności i obniżenia poziomu serialu. Wielu widzów z dezaprobatą patrzyło na elementy ponadnaturalne. Chcieli zwykłego kryminału, atu proszę, niespodzianka. xD Krytykowano dziwaczny styl serialu. Ogólnie zrobiło się nieciekawie, bo oglądalność serialu spadła. Stacja ABC zaczęła zmieniać dni i porę emisji, w końcu pojawiła się chyba miesięczna przerwa w emisji. Twórcy serialu zaczęli walczyć o przywrócenie poprzedniego dnia emisji, popracowali nad fabułą. Ale to nie poprawiło sytuacji, oglądalność nadal była bardzo mała. Przy kręceniu ostatniego odcinka wiadomo było, że sezonu trzeciego nie będzie. Swoją drogą, ostatni odcinek był reżyserowany przez Lyncha.

Zastanawiam się, co wydarzyłoby się w trzecim sezonie. jak potoczyłyby się losy Coopera i innych, zwłaszcza wątek Coopa mnie zastanawia.

Ale znając Lyncha, nawet jeśli byłyby kolejne sezony, na pewno pozostałoby wiele niewyjaśnionych wątków, a zakończenie byłoby zaskakujące i "zawieszone". I dobrze, widz może się domyślać, co mogłoby się wydarzyć dalej, rozważać różne wersje, dyskutować o nich.
Dla mnie "niewyjaśnione" zakończenie drugiego sezonu jest rewelacyjne. :)
Awatar użytkownika
mailo
x 27

Post autor: mailo »

Kitty szczerze mówąc byłem zawiedziony tym, że morderstwo Laury tak szybko sie wyjaśniło i dziwię się tym naciskom na Lyncha. Przecież ta niepewność była najciekawsza ::plask wczolo: I właśnie kiedy odkryto zabójcę, to jak napisałas zabrakło pomysłu. Wprowadzona postać Windom'a była ciekawa, ale ciągle brakowało tajemnicy w stylu "kto zabił". Moze jako wielbiciel kryminałów nie jestem obiektywny ale dla mnie to był główny "plus".
Szkoda , że Lynch uległ presji. Taką tajemnicę można by powoli odkrywać przez co najmniej 3 sezony - np zabójstwo Maddy mogłoby zostać pokazane z innej perspektywy - ona widzi twarz mordercy, a widzowie nie...

PS Nie wyświetla mi się dzisiaj twój avatar. Zmieniałaś coś?
Kitty

No właśnie, ta niecierpliwość widzów... Przecież cały urok kryminałów polega na dochodzeniu do prawdy, w tym wypadku do odpowiedzi na pytanie, kto zabił Laurę. Podobnie jak Ty, nie miałabym nic przeciwko temu, żeby spawa zabójcy Laury pociągnęła się jeszcze trochę.

Co do Lyncha i uleganiu presji... Nie wiem, może przyczyna leży w tym że David podczas kręcenia drugiego sezonu TP był zajęty pracą nad "Dzikością serca" ( btw extra film ). A może producenci ze strony stacji ABC postawili sprawę tak że jeśli sprawa zabójcy Laury się nie wyjaśni, nici ze współpracy?

A jak Mailo zapatrujesz się na to że Lynch podobno w ogóle nie zamierzał wyjaśnić, kto zabił Laurę? Byłbyś za taką opcją? Bo ja jestem zadowolona, że dowiedzieliśmy się "who killed Laura Palmer ". :twisted: Zbyt szybko co prawda, ale cóż... Cieszę się, że w ogóle uzyskałam odpowiedź na pytanie...

P. S. 1 Odcinki reżyserowane przez Davida:
Pilot
Odcinek 2
Odcinek 8 (zaczynający drugą serię)
Odcinek 9
Odcinek 14
Odcinek 29 ( kończący serial)

P. S. 2

Jest już polskie wydanie drugiego sezonu TP na DVD, ale bardzo kiepskie wydanie. niestety.... :(

Opis mnie rozwalił:
Polowanie na zabójcę Laury Palmer zwraca się przeciwko agentowi Dale’owi Cooperowi (Kyle MacLachlan). Postrzelony przez tajemniczego napastnika w drodze do Great Northern Hotel, uchodzi z życiem… i otrzymuje przedziwne wskazówki dotyczące morderstwa Laury. Informacje przekazuje mu olbrzym, który niespodziewane pojawia się w trakcie leczenia Dale’a. Za sprawą pożaru w więzieniu, znika kilku penitencjariuszy - potencjalnych podejrzanych. Odnaleziony zostaje pamiętnik Laury Palmer… zawierający szczegóły, które najlepiej czytać przy kubku gorącej kawy.
::ke:: ::plask wczolo: ::cojest::
Awatar użytkownika
Tiril

Post autor: Tiril »

Pierwszy sezon rewelacyjny, drugi sezon kiepski, coraz bardziej z odcinka na odcinek, kompletnie zniknął początkowy klimat, wątki "rozwodnione", sceny niepotrzebnie rozciągnięte, i tworzone na siłę. Zakończenie serialu to jedno wielkie rozczarowanie, coś, co miało poruszyć wyobraźnię znudziło, a nierozwiązanie niektórych wątków i ucięcie ich ni z gruchy ni z pietruchy zamiast zaintrygować - zwyczajnie zdenerwowało i tym samym obniżyło ogólną ocenę serialu.
I’m your dream, make you real
I’m your eyes when you must steal
I’m your pain when you can’t feel
Sad but true
Kitty

Właśnie większości osób się nie podoba drugi sezon, mi się akurat podoba nawet bardziej niż pierwszy. Mogli tylko bardziej dopieścić szczegóły, np. szachowa rozgrywka Windoma i Coopa jest błędna niestety :( Skoro już coś takiego podjęli w serialu, mogliby się postarać, żeby przynajmniej rozegrać to poprawnie.

Nie zgodzę się z tym, że w drugim sezonie kompletnie zniknął początkowy klimat.

Zakończenie serialu jest wg mnie rewelacyjne, bardzo lynchowskie, daje do myślenia, tzn. mam na myśli ostatnią scenę z Coopem. Możemy się tylko domyślać, co się dalej z nim działo później, jak potoczyły się jego losy. Zresztą myślę, że jeśli byłby trzeci sezon TP, co było początkowo planowane, niektóre wątki zostałyby wyjaśnione. :) Choć osobiście takie zakończenie jakie jest, w zupełności mnie satysfakcjonuje.

Ostatni odcinek jest wg mnie mistrzowski, zwłaszcza sceny w Czarnej Chatce...Akcje z Coopem, Windomem, "złą"Laurą, jej krzyk i jej oczy :) No i BOB :) Rewelacja. :) Widać rękę Lyncha. :: bow ::

Lubię niedopowiedzenia w filmach i serialach, bo to pobudza wyobraźnię.

A tak z ciekawości zapytam, ucięcie których wątków masz na myśli? :)
Awatar użytkownika
Tiril

Post autor: Tiril »

Choćby pierwszy który przychodzi mi na myśl teraz - Leo z pająkiem. Dlaczego skoro np sprawa Nadine się rozwiązała to Leo został pokrzywdzony?
I’m your dream, make you real
I’m your eyes when you must steal
I’m your pain when you can’t feel
Sad but true
Kitty

Będę obstawać przy swoim, niedopowiedzenia i nierozwiązane wątki czynią TP jeszcze bardziej pasjonującym. Ale każdy ma inne oczekiwania i to co jednego fascynuje, drugiego wkurza. I dobrze, bo byłoby nudno, gdyby wszyscy myśleli podobnie. :)

Sprawa Nadine tak do końca nie rozwiązała się, bo owszem odzyskała pamięć i Mike jakby wymiękł, ale nie wiadomo, czy Ed zażądał rozwodu, by dalej być z Normą. Wszyscy, którzy mogliby go ocalić, byli pochłonięci wyborami miss TP, a później zamieszaniem ze zniknięciem Annie i Coopa.
Co do Leo, fakt, ten wątek nie został zamknięty, można tylko się domyślać, że biedak marnie skończył, bo jak długo można utrzymać zębami sznurek od skrzynki? Chyba, że ktoś go uwolnił. Ale nie sądzę, bo kto mógłby to zrobić?

Swoją drogą wkurzał mnie Leo, ale później było mi go żal. Windom naprawdę przeginał. No i plus dla pana Johnsona za uwolnienie majora i chęć ocalenia Shelly.

A jeśli mowa o nierozwiązanych wątkach, to zastanawiam się, czy ktoś ocalał z wybuchuw banku ( tam, gdzie była Audrey ) i czy Ben Horne zmarł po tym, jak go pan Hayward załatwił? Czy może tylko był ranny?
Awatar użytkownika
mailo
x 27

Jak ktoś chciałby sobie przypomnieć Twin Peaks to jest powtarzane na CBS Action. A tutaj artykuł min o tym serialu:

http://film.interia.pl/wiadomosci/film/ ... 1878719,38
Awatar użytkownika
Adex-fan Brooke
x 76

Post autor: Adex-fan Brooke »

W jakie dni i godziny? Fajny ten serial. Najbardziej mnie przeraził ostatni odcinek.
Polecam:DYNASTIA,Sunset Beach,B&B,Melrose Place,Desperate Housewives,Świat wg Bundych,Allo Allo,Pokolenia,Moonlighting,Baywatch,Alf,Nanny,Co ludzie powiedzą,Ally Mcbeal,QAF,Prison Break,Dexter,Dr Quinn,Y&R,Devious Maids, Sex and the city
Awatar użytkownika
Sexi Ricky

Post autor: Sexi Ricky »

Obecnie emitowany jest drugi sezon :wink:
Z tego co widzę to od poniedziałku do piątku o 22:00, 1:00 i 4:00 :wink:
Awatar użytkownika
DeaconFan
Moderator
x 30

Post autor: DeaconFan »

Powstanie kontynuacja "Miasteczka Twin Peaks"!

http://showtv.pl/showtime-zamawia-konty ... quot-.html
Aktualnie oglądam: B&B (MnS), Pierwsza miłość, Na dobre i na złe, Barwy szczęścia, Stulecie Winnych, Zadzwoń do Saula. :D
Awatar użytkownika
pixiequeen

Post autor: pixiequeen »

Nigdy nie oglądałem tego serialu ale słyszałem same pozytywne opinie. Teraz po tej wiadomości o powrocie serialu zastanawiam się czy nie skusić się. To chyba tylko 2 sezony prawda?
ZAPRASZAM na fan page serialu KLAN: https://www.facebook.com/lubiczowie
Awatar użytkownika
DeaconFan
Moderator
x 30

Post autor: DeaconFan »

2 sezony, razem 30 odcinków. Ja już od dawna myślałem o tym, żeby wreszcie ten serial obejrzeć, bo jest on uznawany chyba za jeden z najlepszych w historii. Tylko ciągle jakoś brak czasu... Myślę, że prędzej czy później, zobaczę. :wink:

No i oczywiście chyba każdy kojarzy główny motyw muzyczny serialu - https://www.youtube.com/watch?v=bLyTAaHCwmA
Aktualnie oglądam: B&B (MnS), Pierwsza miłość, Na dobre i na złe, Barwy szczęścia, Stulecie Winnych, Zadzwoń do Saula. :D
Awatar użytkownika
Adex-fan Brooke
x 76

Post autor: Adex-fan Brooke »

Warto poznać ten serial! Jest jednak bardzo pokręcony a ostatni odcinek przeraża mnie do dziś dnia... Tym bardziej jestem zadowolony, że chcą kontynuacje zrobić i ciekawe co będzie... Chyba sam musiałbym sobie przypomnieć całość nim to nastąpi, czy powtarzają go nadal gdzieś? Niedawno był w CBS Action.
Polecam:DYNASTIA,Sunset Beach,B&B,Melrose Place,Desperate Housewives,Świat wg Bundych,Allo Allo,Pokolenia,Moonlighting,Baywatch,Alf,Nanny,Co ludzie powiedzą,Ally Mcbeal,QAF,Prison Break,Dexter,Dr Quinn,Y&R,Devious Maids, Sex and the city
Awatar użytkownika
mailo
x 27

ja ogladałem chyba 3 razy ten serial. Pierwszy raz w dzieciństwie. Wątpię jednak, żeby w kontynuacji klimat był ten sam niestety. Zobaczymy
ODPOWIEDZ