Moderator
Awatar użytkownika
Moderator
Re: Klan

Post autor: DeaconFan »

Oglądacie "Klan" na kanale FAST?

Ja zerkam. Lubię zwłaszcza sezony "środkowe", czyli odcinki 2000-3000. Człowiek się zapatrzył w ten "stary" i "nowy" Klan, a ile można ciekawych rzeczy wyłapać w tych odcinkach "środkowych". Ja np. zapomniałem już prawie o rodzicach Norberta, związku Julii z Krzysztofem.
Aktualnie oglądam: B&B (MnS), Pierwsza miłość, Na dobre i na złe, Barwy szczęścia, Stulecie Winnych, Zadzwoń do Saula. :D

Post autor: BeLieF »

Czasem zerkam, dzisiaj akurat trafiłem na końcówkę starego Klanu (odcinki 46 i 47) i tam były dobre sceny z pijaną a potem skacowaną Elżunią. ::loll::

W tych odcinkach uderzyło mnie, że Maria do Ryśka (na oko już pod 40) używała zwrotów typu "masz jeszcze dużo czasu", "oddasz jak się dorobisz", czyli toksyczność relacji (w tym przypadku Maria traktująca Rysia jakby nadal był dzieckiem, który dopasowywuje się do życia w realu) i bekowość serialu były już nawet w pierwszym sezonie, ale sprytniej napisane przez scenarzystów.
Moderator
Awatar użytkownika
Moderator

Nie macie wrażenia, że serial zrobił się ciekawszy? Czworokąt Junior/Tola/Tomek/Jasiek, Magda i Miłosz, Wacek i Heniutka, Michał vs. Beata, Aleks... Dzieje się. Chat GPT zaczął pisać scenariusz? 😆
Aktualnie oglądam: B&B (MnS), Pierwsza miłość, Na dobre i na złe, Barwy szczęścia, Stulecie Winnych, Zadzwoń do Saula. :D
Awatar użytkownika
B@r
Awatar użytkownika

Post autor: B@r »

Trochę ciekawiej jest, ale nadal daleko do powiedzenia, że jest dobrze. Co mnie interesuje jakaś Heniutka i Wacek? Bleh. Takie postacie z dennymi wątkami są najgorsze. A jeszcze wraca wątek kogutów Bolka... ::plask wczolo: Ci bohaterowie to dla mnie porażka. I w taki chamski sposób Bolek i Heniutka naciskają na Bożenkę, która na szczęście poszła po rozum do głowy, i nie chce po zdradzie być z tym porażkowym Miłoszkiem. Bardzo dobrze akurat! Ale znowu wraca stary schemat... Gdy Jurneczek zdradzał Elkę na prawo i lewo, ta chciała rozwód, to Maria też namawiała ją, by ratowała małżeństwo. Teraz nawet Grażynka robi to samo. Bo, że rodzina Miłoszka, to małe zdziwienie. Żenada!!! Oby Bożenka się nie ugięła. Swoją drogą internauci mają dobrą bekę z tego wątku, który trochę pokrywa się z życiem prywatnym Agnieszki Kaczorowskiej, z tym, że na odwrót u niej było. ::rad::

Ale chyba obecnie najbardziej wkurzającą postacią jest Gustawik, z tą swoją kobietą. Tadeusz Chudecki najpierw miał grać Tadeuszka Koziełłę, po śmierci Andrzeja Strzeleckiego, nie zgodził się, więc scenarzyści praktycznie zrobili z Gustawa kopię Koziełły. Nawet tak samo macha rękami jak on. I zamiast "w rzeczy samej", ma swoje powiedzonko... "zasadniczo", którego nadużywa, absolutnie! :P
Jest to bardzo irytujące. Tak jak ci ludzie, co mieszkają z Surmaczową. Ta też stała się męcząca i dobrze, że ją Aleks okradł. Ten wątek Gustawa ma być komediowy, a tam nic śmiesznego, tylko robi się żal tych ludzi bardziej, co to grają i tych, co to pisząc myślą, że to fajne i śmieszne.

Oskar kolejna wkurzająca postać, która tak nastawia Jurneczka przeciwko Elżuni, a wielbi młodą panią Mariolę, prowadzącą kuchnię Chojnickiego, bo przecież on i Jurneczek sami bez Elki nie mogą gotować. Bo jak to facet w kuchni?! Ta z kolei już zagina parola na Jasieczka, który zamieszkał z dziadkiem, no nikt by się nie skapnął, do czego to prowadzi...

A z Michała, który jest obrażony na Beatę, że matka jej przepisała aptekę, wyszło szydło z worka... Z tym, że konflikt rodzeństwa ciekawy + wszyscy mają żal do Elki o zostawienie rodziny. W ogóle kilka dni temu Jan Wieczorkowski udzielił wywiadu dla audioteki i mówi, że dziś nie wie, czy by odszedł z "Klanu". I udaje dystans, bo się dowiedział o viralach na TikToku, a jak kilka razy go oznaczyłem w rolkach na koncie klan.serial na Instagramie, to zablokował to konto. Taki ma dystans. W przeszłości wielokrotnie w wywiadach o "Klanie" mówił najgorsze rzeczy.

Żałuję też, że śmierć Krzysztofa Malickiego przy czuwającej przy nim Elce w Grecji, została nam tylko opowiedziana i wszystko działo się off-screen, ale zamknęło to furtkę powrotu aktora. Jerzy Zelnik podsumował jednak ten fakt, że "ma to gdzieś", haha.

Dobry za to wątek Maćka, którego obcy koleś naciąga na kasę i ten mu daje się wykorzystywać, wynosząc ciągle coś z biznesu.
"Stephanie is not for here you anymore. She's gone now. Things are going to be very different around you right now. I'm going to find a way to stop you".

Post autor: Adex-fan Brooke »

Co oni dalej z tą Elą planują? Po prostu postanowi żyć sama z dala od rodziny?!? Naciągane...
Ja nie mogę się połapać kto jest kim z tych nowszych postaci... Ogólnie to już nie serial o klanie rodzinnym chyba...
Polecam:DYNASTIA,Sunset Beach,B&B,Melrose Place,Desperate Housewives,Świat wg Bundych,Allo Allo,Pokolenia,Moonlighting,Baywatch,Alf,Nanny,Co ludzie powiedzą,Ally Mcbeal,QAF,Prison Break,Dexter,Dr Quinn,Y&R,Devious Maids, Sex and the city
Moderator
Awatar użytkownika
Moderator

Z Elą beznadziejnie to prowadzą. Mogła już zostać z Malickim. Nie trzeba go było uśmiercać... I co teraz? Do zakonu wstąpi?

Serial wyszedł poza rodzinę Lubiczów już dawno. Mamy rodziny kompletnie z Lubiczami niepowiązane. Na przykład Rutków czy Dymków. Ci pierwsi męczą, nudzą już z tymi dziećmi. Ja Gustawa lubię i ogólnie jest jego wątek zawsze szeroko na Bece komentowany. Zauważyłem, B@r, że Ciebie drażni :D Każdy woli co innego. Mnie najbardziej irytuje Brajan i jego przygody rodem z farsy czy komedii dell'arte. Nie cierpię też wątków Agi i Olki.

Post autor: Adex-fan Brooke »

A co się dzieje w wątkach Agi i Olki? A Grażynka już zdrowa? :)
Polecam:DYNASTIA,Sunset Beach,B&B,Melrose Place,Desperate Housewives,Świat wg Bundych,Allo Allo,Pokolenia,Moonlighting,Baywatch,Alf,Nanny,Co ludzie powiedzą,Ally Mcbeal,QAF,Prison Break,Dexter,Dr Quinn,Y&R,Devious Maids, Sex and the city
Awatar użytkownika
B@r
Awatar użytkownika

Tak, wątek Elżbiety skręcił w dziwny zaułek i na razie scenarzyści nie mają jaj ani na recast ani na śmierć. Proponowali aktorce powrót, z tego co mi mówiła, ale kilka razy powiedziała im nie. A wystarczyło napisać Jurneczkowi romans, przez który nie chce wrócić i byłoby to logiczniejsze. A nie, że Matka Polka jak to sam Chojnicki mówi, z pokuty!!! nie wraca, by odrobić grzechy innych. Bo niby dostała za dużo dobrego, na co teraz w jej opinii nie zasługuje, haha. Niestety scenarzyści oderwani od rzeczywistości i robią z niej kogoś, kim nie była. Taki odlot może co najwyżej Monika by miała, ale nie nasza dobra Elżunia.

Szkoda też, że jak na zdrowiu podupadł Stockinger, to scenarzyści nie wprowadzają mu wątku Alzheimera. Przecież mógłby mieć po ojcu! I na razie nie jakiś mega rozwinięty, ale nawet ten gen odkryć jak Meredith w "Chirurgach" po Ellis.

Grażynka niby ozdrowiała, ale dalej w chusteczce chodzi. Na męża Olki sąsiadka parol zagina, u Agi nudy, bo głównie ją sąsiad - co go gra Milowicz - z laską nachodzą. Fajna kilka lat temu była Lidka, co miała romans z mężem Agi, ale też scenarzyści nie umieli jej zatrzymać i potem po romansie jakoś pociągnąć, a aktorka mówiła mi, że chętnie by ją grała. Więc tu po prostu na każdym polu problem scenariusza.
Ja Gustawa lubię i ogólnie jest jego wątek zawsze szeroko na Bece komentowany. Zauważyłem, B@r, że Ciebie drażni :D Każdy woli co innego. Mnie najbardziej irytuje Brajan i jego przygody rodem z farsy czy komedii dell'arte. Nie cierpię też wątków Agi i Olki.
Tak, Brajan i te sztuczne scenki to kolejna porażka. I Barbara przy nim też się stała taka przerysowana. Szkoda, że Czesia jak ma lepszy kontakt z Darkiem to nie wrócili do siebie. Byłoby to lepsze, ale scenarzyści myślą, że te wątki Brajana komediowe są rzeczywiście śmieszne, jak nie są.

Elkę po tylu złych wypowiedziach Barbar Bursztynowicz też powinna już zagrać nowa aktorka. I nawet wziąć rozwód z Jerzym, ale im się to nie klei bo nie mają pomysłu. A wystarczyło, by z tą "super" panią Mariolą się przespał, ktoś jej doniósł.

A Gustawa nie wiem za co można lubić, jak to zwykła męczybuła. Generalnie pani Surmacz brakuje takiej przyjaciółki jak Krysia, ten koleś "stryjenko, to, stryjenko tamto" to kolejne zło tego serialu. Nie mówiąc też jaką melepetę z drugiej aktorki grającej Beatę zrobili.

Ale robiłem kiedyś śledztwo o co w tym chodzi i wiem. Generalnie Paweł Karpiński, co pisał "Klan" z innymi od początku, nie chce odpuścić, bo ma więcej kasy za każdy odcinek jak poza byciem producentem pisze scenariusz. A, że nie domaga już tak, jak za czasów Łepkowskiej, co miała jednak dobre pomysły, to wygląda ten serial jak wygląda. Niestety dopóki żyje to nie odpuści, a nie trafiło na biedna osobę. Najgorzej jak taka osoba myśli, że jest na czasie. Nawet taka Łepkowska wiedziała kiedy odejść z "M jak miłosć", "Klanu", "Na dobre i na złe" czy "Barw szczęścia" bo siłą rzeczy pomysły się kończą jednej osobie. W naszej "Modzie..." też to widać po Bellu. W "Klanie" widać pisanie scenariuszy "na odwal się", no ale jak ktoś starszy, schorowany to nie dziwota.
"Stephanie is not for here you anymore. She's gone now. Things are going to be very different around you right now. I'm going to find a way to stop you".
Awatar użytkownika
B@r
Awatar użytkownika

Jak ktoś nie ogląda "Klanu" na bieżąco, a ma sentyment, polecam moje dwa zwiastuny z ostatnimi akcyjkami.

Tu z cyklu "w poprzednich odcinkach" z ostatnich kilku tygodni:

A tu reklama dzisiejszego odcinka, tj. 4671

Dominuje wątek zdrady Miłosza i rozstania z Bożenką + jej nowego adoratora i intrygującej Magdy (matka Miłoszka Juniora z którą stary Miłosz się przespał po pijaku będąc już mężem Bożenki) czy chorej pani Surmacz, od której Witek za wszelką cenę chce wydębić jej dom... ::chytry::

Zapraszam do komentarzy, bo ostatnio jak na standardy "Klanu" z ostatnich lat, to dzieje się! :D
Awatar użytkownika
B@r
Awatar użytkownika

Jur(n)eczek już po rozwodzie z Elżunią. Pokazali nam Chojnickiego na korytarzu w sądzie, ale samej rozprawy już nie. Oczywiście Elżunia na nią nie przyleciała z Grecji i wysłała tylko adwokata, biorąc całą winę na siebie, na co chyba nie zgodził się finalnie Jerzy. Jakoś to tak było niejasno finalnie powiedziane po tym jak wrócił do domu. Wątek głupio się zakończył, teraz wszyscy wieszają na Elżuni psy z Dominiczką i Oskarem na czele, nawet Lutka przytaknęła, że lepiej, by już nigdy nie wracała do Warszawy. Takie zachowanie, że porzuca rodzinę jest jednak wbrew tej postaci, ale widać, że scenarzyści nie chcieli jej uśmiercać i może mszczą się trochę na aktorce, by Elkę trochę obrzydzić w oczach widzów. Np. moja babcia połknęła haczyk i wiesza na niej teraz psy. :lol:

Jak Jerzy będzie z tą Vanessa z sanatorium, która teraz przyjechała do Warszawy, a do której już tam smalił cholewki, to porażka, bo to straszna nudziara. ::kwasny::

Szkoda też, że Bożenka wyparowała do Kaśki do Hamburga, by odpocząć od problemów z Miłoszkiem. Wątek stanął w miejscu, a on akurat mnie ciekawi.

Tu scena z Jureczkiem jak rozmawia z adwokatem Elki (gra go Dariusz Kordek) tuż przed rozprawą:

Co jeszcze? Hmmm. Maciek tęskni za oszustem Markiem i chyba przez tą jego rozpacz Grażynka ze spółką go odszuka, to akurat też mnie zaciekawiło. Tak jak i niedomagająca pani Surmacz i wojna Iwonki z Witkiem o dom.

A Bar(a)bara to już od 100 lat chyba nie wyszła z tego swojego gabinetu. ::kwasny:: Postać się marnuje.

Oglądacie? ::chytry::
Administrator
Administrator

Post autor: Dawidek »

Jur(n)eczek, Bar(a)bara - @B@r - poprawiłeś mi humor tymi ksywkami. ::loll::
B@r pisze:Maciek tęskni za oszustem Markiem i chyba przez tą jego rozpacz Grażynka ze spółką go odszuka, to akurat też mnie zaciekawiło.
To co opisujesz, jakoś mi nie pasuje do - w miarę - grzecznego "Klanu". Nie oglądam serialu, ale to mnie trochę zaciekawiło.
Administrator
Administrator

Post autor: Topol »

Z domowego archiwum - odcinek z 02.02.2006 r. a w nim Surmaczowa z Krystyną. :serce:
frame1.jpg
frame2.jpg
frame3.jpg
frame4.jpg
ODPOWIEDZ