Telenowele latynoamerykańskie
-
Dawidek
- Administrator
Czas na moje podsumowanie serialu "Hacjenda la Tormenta", którego ostatnie dwa odcinki pokazała TV Puls. Nie oglądałem serialu w całości, raczej urywkami, ale w ostatnich tygodniach, kiedy telenowela nie kolidowała z "MnS", to poświęciłem jej więcej uwagi.
Serial był dosyć ciekawy, akcja bardziej dynamiczna niż w w "MnS". "Moda..." jest też bardziej kameralna. Największe zastrzeżenia mam do wątków typowo magicznych, głupie było, jak Maria Teresa została nagle uzdrowiona i nie miała żadnych śladów po poparzeniach. Wątków SF było ciut za dużo. Jest jednak częściowe usprawiedliwienie dla tego typu elementów - nawiązanie do mitologii i wierzeń Indian.
Dużym plusem serialu był wątek mafijny. Wśród wszystkich telenowel, które znam, to właśnie w "Tormencie" odgrywał on tak istotną, wręcz kluczową rolę.
Świetna była również muzyka. Szczególnie w tle, w czasie dramatycznych scen.
w sumie serial oceniam na czwórkę z plusem, w skali 1-6.
Serial był dosyć ciekawy, akcja bardziej dynamiczna niż w w "MnS". "Moda..." jest też bardziej kameralna. Największe zastrzeżenia mam do wątków typowo magicznych, głupie było, jak Maria Teresa została nagle uzdrowiona i nie miała żadnych śladów po poparzeniach. Wątków SF było ciut za dużo. Jest jednak częściowe usprawiedliwienie dla tego typu elementów - nawiązanie do mitologii i wierzeń Indian.
Dużym plusem serialu był wątek mafijny. Wśród wszystkich telenowel, które znam, to właśnie w "Tormencie" odgrywał on tak istotną, wręcz kluczową rolę.
Świetna była również muzyka. Szczególnie w tle, w czasie dramatycznych scen.
w sumie serial oceniam na czwórkę z plusem, w skali 1-6.
Telenowela była godna uwagi, oceniam ją podobnie jak Dawidek w granicach 4,5-5/6 punktów. Zakończenie nie do końca mi się podobało, zbyt łatwo aresztowano Santina, pozbyto sie Isabeli, a przemiana Tatacoi i uzdrowienie MT za pomocą magii nie była chyba najtrafniejszym rozwiązaniem. Jednak co do dobre to przede wszystkim wspaniały wątek mafii w serialu oraz mnóstwo czarnych charakterów. Jeszcze nie widziałem telenoweli z tak duża ilością złych typków
Na uznanie zasługuje też kilka ciekawych wątków pobocznych. I oczywiście trudna miłość Santosa i Marii Teresy którzy musieli przez 216 odcinków walczyć z siłami zła aby jakoś przetrwać i odzyskać nie tylko swoje szczęście, ale i własne ziemie 
"Moda na sukces" - serial, który nigdy nie będzie miał swojego końca.
-
Dawidek
- Administrator
Od wrzesnia kilka nowych telenowel.
"Czarna perła" - to argentyńska telenowela, która pokaże Tele5. Ma 200 odcinków. Została zrealizowana w 1994 roku. Główną rolę gra Andrea del Boca. emisja w dni powszednie o 17.05.
"Dance, dance, dance" - to brazylijska produkcja sprzed roku, która pokaże TV Puls w dni powszednie o 20.00. Serial będzie sie koncentrował wokół tańca i miłości dziewczyny, która chce zostać również profesjonalna tancerką.
TV Puls pokaże telenowelę "Zorro" - w dni powszednie o 17.00.
"Lalola" to telenowela meksykańska z tego roku. emisja premierowych odcinków w TV4 od poniedziałku do środy po 22, powtórki dnia następnego przed 18. Scenariusz bardzo dziwny - szowinistyczny facet zostaje zamieniony w kobietę....
"Słodkie idiotki nie idą do nieba" - telenowela meksykańska, w dni powszednie o 16.00 w TV4.
"Czarna perła" - to argentyńska telenowela, która pokaże Tele5. Ma 200 odcinków. Została zrealizowana w 1994 roku. Główną rolę gra Andrea del Boca. emisja w dni powszednie o 17.05.
"Dance, dance, dance" - to brazylijska produkcja sprzed roku, która pokaże TV Puls w dni powszednie o 20.00. Serial będzie sie koncentrował wokół tańca i miłości dziewczyny, która chce zostać również profesjonalna tancerką.
TV Puls pokaże telenowelę "Zorro" - w dni powszednie o 17.00.
"Lalola" to telenowela meksykańska z tego roku. emisja premierowych odcinków w TV4 od poniedziałku do środy po 22, powtórki dnia następnego przed 18. Scenariusz bardzo dziwny - szowinistyczny facet zostaje zamieniony w kobietę....
"Słodkie idiotki nie idą do nieba" - telenowela meksykańska, w dni powszednie o 16.00 w TV4.
Ogląda ktoś "Zbuntowanych"? W "Świecie seriali" ciągle o tym piszą, że niby to jest takie mega popularne i taki wielki hit. A ja nie znam nikogo kto to ogląda a poza tym TV4 nie jest ogólnodostępne w całej Polsce, m. in. u mnie i nie wydaje mi się żeby coś emitowanego w nieogólnodostępnej stacji miało taką oglądalność. Wydaje mi sie że to "Świat seriali" sam nakręca tą popularność. A może ma ktoś wyniki oglądalności tego serialu?
-
Dawidek
- Administrator
Tą telenowelę TV4 już nie emituje - skończyła się, bodajże na 215 odcinku, co na meksykańskie warunki, to dużo. Mnie ona do gustu nie przypadła. TV4 nie ma wielkiego udziału w rynku telewizyjnym, około 2%. Tę telenowelę oglądało, tak myślę, że kilkadziesiąt tysięcy osób na pewno, czasem może jakieś 100 tysięcy. Nie widziałem wyników oglądalności tej telenoweli w rankingu podawanym przez Medialink. Mogła więc nie znajdować się w pierwszej dziesiątce najpopularniejszych pozycji tej stacji.
Ja oglądałam "Zbuntowanych"
, ale nie w telewizji tylko ściągałam z netu (jeszcze zostały mi 4 odcinki).
TV4 właśnie zakończyła emisję 1 temporady (1 sezonu), w sumie były 3:
1 najdłuższa 215 odcinków, 2 - 120 i ostatnia - 105 czyli w sumie 440 odcinki.
Kiedyś czytałam, że oglądalność była w granicach 170 tys. więc chyba jak na stacje o małym zasięgu nie było tak źle
Dawno już nie oglądałam w TV telenowel, a dziś widziałam dwie: "Idiotki nie idą do nieba" i "Zorro" i obie już po pierwszym odcinku mi się spodobały - mam nadzieję, że kolejne odcinki mnie nie zawiodą
W obu telkach najlepsze były dziś śluby - kto oglądał pewnie wie co mam na myśli

TV4 właśnie zakończyła emisję 1 temporady (1 sezonu), w sumie były 3:
1 najdłuższa 215 odcinków, 2 - 120 i ostatnia - 105 czyli w sumie 440 odcinki.
Kiedyś czytałam, że oglądalność była w granicach 170 tys. więc chyba jak na stacje o małym zasięgu nie było tak źle
Dawno już nie oglądałam w TV telenowel, a dziś widziałam dwie: "Idiotki nie idą do nieba" i "Zorro" i obie już po pierwszym odcinku mi się spodobały - mam nadzieję, że kolejne odcinki mnie nie zawiodą
W obu telkach najlepsze były dziś śluby - kto oglądał pewnie wie co mam na myśli
-
Dawidek
- Administrator
Czyli zanosi sie na powrót "Zbuntowanych".
Widziałem początki wszystkich nowych produkcji. Bardzo fajnie zapowiada się "Dance, dance, dance" na TV Puls, ale najprawdopodobniej nie będę tego oglądać. Czołówka jest jednak rewelacyjna.
Ja chyba skupię sie na "Laloli" na TV4. Serial meksykański, ale co ciekawe, nie jest to produkcja, ani Televisy, ani Azteca TV. Tylko innego kanału. Serial ma bardziej komediowy charakter, można ja nazwać telenowelą komediową. Niektóre sceny były prześmieszne.
Najlepsze chyba przed nami. 
Widziałem początki wszystkich nowych produkcji. Bardzo fajnie zapowiada się "Dance, dance, dance" na TV Puls, ale najprawdopodobniej nie będę tego oglądać. Czołówka jest jednak rewelacyjna.
Ja chyba skupię sie na "Laloli" na TV4. Serial meksykański, ale co ciekawe, nie jest to produkcja, ani Televisy, ani Azteca TV. Tylko innego kanału. Serial ma bardziej komediowy charakter, można ja nazwać telenowelą komediową. Niektóre sceny były prześmieszne.
Ja zaczelam ogladac LALOLĘ, uwielbiam Carlę Peterson
Swietnie gra! Moglaby zagrac w jakims pelnometrazowym filmie np. amerykanskiej produkcji. Ja bym ją widziała w jakichs takich politycznych filmach bo ma taka urodę bogatej damy

Jak zobaczylam 1 odcinek Loli to od razu pomyslalam ze bedzie to mierna przeróbka Switcha, Carla tak samo sie zachowywala jak babka ze Switcha, tak samo glowa trzepala
ta sama sytuacja w toalecie.. ale podoba mi się ten serial.
Serial o Idiotkach jest tak beznadziejny, moje znajome co do jednej to potwierdzily. Zorro - bardzo fajny
Swietnie gra! Moglaby zagrac w jakims pelnometrazowym filmie np. amerykanskiej produkcji. Ja bym ją widziała w jakichs takich politycznych filmach bo ma taka urodę bogatej damy
Jak zobaczylam 1 odcinek Loli to od razu pomyslalam ze bedzie to mierna przeróbka Switcha, Carla tak samo sie zachowywala jak babka ze Switcha, tak samo glowa trzepala
Serial o Idiotkach jest tak beznadziejny, moje znajome co do jednej to potwierdzily. Zorro - bardzo fajny
"Idiotki..." stały się naprawdę idiotyczneMajka21 pisze:Serial o Idiotkach jest tak beznadziejny, moje znajome co do jednej to potwierdzily. Zorro - bardzo fajny
Pierwsze odcinki były nawet OK, ale potem coraz gorzej... - wg mnie strata czasu
Natomiast "Zorro" nadal trzyma poziom
Oglądam jeszcze "Dance dance dance" i na razie mi się podoba
-
Dawidek
- Administrator
Majka, witaj w gronie sympatyków "Laloli".
Myślałem, że sobie obejrzę jeden odcinek, a tu okazuje sie, że pierwszy odcinek mnie przykuł do fotela. I te zabawne sceny, śmiałem się z nich do późna.
Serial stracił trochę w następnych odcinkach, ale trzeba przyznać, że ta telenowela jest dosyć nietypowa. Czuję, że będzie nietypowe zakończenie. Sam początek z przemianą faceta w kobietę, taki naciągany, ale ten epizod spowodował, że serial już obfituje w sceny humorystyczne. Dominuje chyba humor sytuacyjny i absurdalny. "Tele Magazyn" napisał, że ta telenowela ma 148 odcinków i dobrze przyjęła się w wielu krajach między innymi w Belgii. Jestem ciekaw, jak dalej potoczą sie losy Lalo/Loli. 
-
Ambrossia Moore
-
Dawidek
- Administrator
W TV Silesia (TVS) w weekendy emitowana jest "Niewolnica Isaura". Telenowela brazylijska chyba z końca lat 70 XX wieku. Jest ona tłumaczona na śląską gwarę, jednak bezproblemowo większość wypowiedzi idzie zrozumieć. Lektorami są Joanna Bartel (postacie kobiece) i Krzysztof Hanke (męskie), aktorzy grający w "Świętej wojnie" emitowanej na TVP2. Obejrzałem trochę wczorajszy 3 odcinek i średnio mi sie to wszystko podobało, choć muszę pogratulować pomysłu na tłumaczenie.