Lektorzy i tłumacze odcinków
- Adex-fan Brooke
Intencje mogły być dobre, wykonanie było złe. Nie składałem żadnych obietnic lub przysięg, że nie będę tu pisać, zmieniłem zdanie czytając rozwój dyskusji (już to wyjaśniłem). W sumie temat zamknięty, zgodnie z tym co pisałem dalej zachowujesz się jakbyś spadł z księżyca. Temat jest odpowiedni do omawiania tego, ale z Tobą raczej już nie warto. Co do czytania RJa to nie razi, zmiana zauważalna to zwrot "Thomasie", wcześniej tak nie było, oraz zamiast Eryka padło Erika. Nie jest to Pan Olejniczak, ale i tak jest dobrze.
Polecam:DYNASTIA,Sunset Beach,B&B,Melrose Place,Desperate Housewives,Świat wg Bundych,Allo Allo,Pokolenia,Moonlighting,Baywatch,Alf,Nanny,Co ludzie powiedzą,Ally Mcbeal,QAF,Prison Break,Dexter,Dr Quinn,Y&R,Devious Maids, Sex and the city
- Adex-fan Brooke
Ja nie mówię, że źle tylko, że inaczej niż S. Olejniczak w Tvp1 
Polecam:DYNASTIA,Sunset Beach,B&B,Melrose Place,Desperate Housewives,Świat wg Bundych,Allo Allo,Pokolenia,Moonlighting,Baywatch,Alf,Nanny,Co ludzie powiedzą,Ally Mcbeal,QAF,Prison Break,Dexter,Dr Quinn,Y&R,Devious Maids, Sex and the city
No rozumiem. Ja tam nie mam nic przeciwko, że czyta imię oryginalne, a nie Eryk. Ale fakt - niektórym może to przeszkadzać, bo się przyzwyczaili i trudno się przestawić.
Odmienianie imienia "Thomas" faktycznie jakoś razi, lepiej jak bez odmiany. Ciekawe, jakby tłumaczka odmieniła "Ridge" i "Stephanie" w wołaczu - Ridżu i Stefanio?
Odmienianie imienia "Thomas" faktycznie jakoś razi, lepiej jak bez odmiany. Ciekawe, jakby tłumaczka odmieniła "Ridge" i "Stephanie" w wołaczu - Ridżu i Stefanio?
-
Dawidek
- Administrator
Imiona bohaterów powinno się wymawiać w oryginalnym brzmieniu. Jestem przeciwnikiem spolszczania zagranicznych imion. Trochę dziwne byłoby nie odmienianie imion i nazwisk zgodnie z naszymi regułami gramatycznymi.
Zauważyłem, że imię Taylor jest dziwnie wymawiane. Lektor nie jest tu konsekwentny. Może to wynikać z tego, że pan Bukrewicz nie zna serialu.
Zauważyłem też, że opisy odcinków na player.pl są gorszej jakości, niż te z innych portali. Musiałem poprawiać oczywiste błędy.
Nołbady, wydaje mi się, że u nas coraz rzadziej używa się odmiany w wołaczu.
Zauważyłem, że imię Taylor jest dziwnie wymawiane. Lektor nie jest tu konsekwentny. Może to wynikać z tego, że pan Bukrewicz nie zna serialu.
Zauważyłem też, że opisy odcinków na player.pl są gorszej jakości, niż te z innych portali. Musiałem poprawiać oczywiste błędy.
Nołbady, wydaje mi się, że u nas coraz rzadziej używa się odmiany w wołaczu.
Tak, słyszałem. Bardzo rzadko - niestety. Tak działa język polski. Teoretyczne zwracamy się do osób w wołaczu. W języku potocznym nam się często nie chce, a na skutek rzadkości tej formy wydaje sie nam ona juz wręcz nienaturalna, archaiczna.nołbady pisze: Słyszałeś, jak ktoś kogoś woła "Michale!", "Rafale!", "Marianie!"?
Ale na przykład zaczynajac list od "drogi" czy "szanowny" to chyba zawsze korzystamy z wołacza.
Pytanie czy zagraniczne imiona powinny być odmieniane we wszystkich przypadkacch? To pytanie do prof. Miodka. Swoją drogą fanpejdż programu Słownik polsko@polski chyba zalakował kiedyś jakieś posty związane z MNS
Słyszę czasami, ale to i tak nie ma znaczenia, bo tłumaczenie filmu czy serialu jest jakby oficjalne, więc jak może być ono z błędami językowymi? To tak jakby ktoś mówił "poszłem" i się dziwił, że w tłumaczeniu jest "poszedłem":/ My sobie możemy mówić jak chcemy, ale jakby w oficjalnym dokumencie musi być poprawnie. W serialach np polskich słyszy się też ten wołacz np w Klanie "Małgosiu", "Ryśku", "Jeremiaszku", "Elżuniu", "Krysiu", "Bożenko" itnołbady pisze:mailo, nie zrozumiałeś mnie. Chodziło mi o odmianę w wołaczu, a nie że ogólnie. Sam przyznasz, że nie brzmi to za dobrze, sztucznie, nawet jeśli jest poprawnie. Słyszałeś, jak ktoś kogoś woła "Michale!", "Rafale!", "Marianie!"?
Mi się wydaje, że jeżeli imię przyjmuje końcówkę charakterystyczną dla j polskiego to się odmienia, ale np Stephanie już jest tak samo we wszystkich przypadkach:) Można faktycznie zapytać jakiegoś językoznawcę:)cmk pisze:[
Pytanie czy zagraniczne imiona powinny być odmieniane we wszystkich przypadkacch? To pytanie do prof. Miodka. Swoją drogą fanpejdż programu Słownik polsko@polski chyba zalakował kiedyś jakieś posty związane z MNS
No bez przesady... Ja tu mówię tylko o odmianie w wołaczu, a nie o takich bykach. Moim zdaniem nie należy przesadzać w jedną ani w drugą stronie, tłumaczenie powinno być poprawne językowo, ale też bez przesady. Nie może być hiperpoprawnie, bo to brzmi nienaturalnie i sztucznie. Swoją drogą zasłyszałem kiedyś na jakimś filmie w TCM "otwarłem", zamiast "otworzyłem", więc...mailo pisze:tłumaczenie filmu czy serialu jest jakby oficjalne, więc jak może być ono z błędami językowymi? To tak jakby ktoś mówił "poszłem" i się dziwił, że w tłumaczeniu jest "poszedłem":/ My sobie możemy mówić jak chcemy, ale jakby w oficjalnym dokumencie musi być poprawnie.
Właśnie, w "Klanie" to właściwie tylko tak się zwraca do bohaterów! Nawet powstał mem związany z tym zwyczajem: http://scontent-ams.xx.fbcdn.net/hphoto ... e=55AB3451mailo pisze:w Klanie "Małgosiu", "Ryśku", "Jeremiaszku", "Elżuniu", "Krysiu", "Bożenko"
-
sharkinator
-
Dawidek
- Administrator
Używanie wołacza nie jest aż takie rzadkie. Do mnie też zwracano się używając formy w wołaczu, nieraz do mnie się zwracacie per "Dawidku". Rzadkie to nie jest. Ja dość rzadko mówię do kogoś w wołaczu, szczególnie w realnym życiu.
Jeśli chodzi o odmianę imion, to zależy od konkretnego imienia. Brooke, Stephanie, Taylor są nieodmienne, ale np. Ridge już tak. "Thomasie" mnie nie drażni - bo jest poprawne.
W obecnych odcinkach "MnS" czasem szwankuje gramatyka, ale to może wynikać nie tyle z tłumaczenia, ale z pośpiechu podczas układania polskich dialogów.
Jeśli chodzi o odmianę imion, to zależy od konkretnego imienia. Brooke, Stephanie, Taylor są nieodmienne, ale np. Ridge już tak. "Thomasie" mnie nie drażni - bo jest poprawne.
W obecnych odcinkach "MnS" czasem szwankuje gramatyka, ale to może wynikać nie tyle z tłumaczenia, ale z pośpiechu podczas układania polskich dialogów.