Administrator
Administrator

Post autor: Dawidek »

Zwyciężca polskich eliminacji to Marcin Mroziński z piosenką "Legenda".

Damians, ja lubię Edytę, ale nie wszystkie jej piosenki. Wczorajsze wykonanie "To nie ja" mi się po prostu nie podobało, wolę tę pierwotną eurowizyjną wersję, która jest o niebo lepsza.
"Legenda" w ogóle mi się nie kojarzy z A. rybakiem. Musze przyznać, że dopiero po ESC doceniłem tę piosenkę i samego artystę i teraz mogę powiedzieć, że mi się bardzo podoba. :lol: Bolly, Dima Biłan nie dorasta do pięt Marcinowi - biorę pod uwagę tylko eurowizyjne piosenki. :D

Post autor: Goku »

Ok, obejrzałem wszystkie konkursowe występy. Ogólnie całość to według mnie jedna wielka masakra i kicz. ::plask wczolo:

Bardzo dobrze, że Marcin wygrał, bo to zdecydowanie najlepsza piosenka! Jak już pisałem wcześniej - jedynym słabym punktem utworu są te wstawki po polsku.

Leszcze - co za tandeta! ::plask wczolo:

Dziewczyny - nuda... :ziewam:

Iwona Węgrowska - jej piosenka to powtórka z Isis i Lidii tylko po polsku ::jezyk::.

Aneta Figiel - ona przypadkiem nie śpiewa w "Jakiej to Melodii"? I to wykonanie też takie pasujące bardziej do tego programu niż na Eurowizję xP.

Nefer - nawet fajna piosenka, ale nie na Eurowizję ;).

Zosia - bez komentarza ::cojest:: . Zdecydowanie najgorsza piosenka xP.

Anna Cyzon - zarówno piosenka jak i wokalistka pasują bardziej do klubu go-go niż na Eurowizję :lol:.

Sonic Lake - nuuda... :ziewam:

VIR - da się słuchać, ale nic ciekawego...
Administrator
Administrator

Jutro zaczyna się eurowizyjny maraton. :D Jak zwykle nie mogę się doczekać. :wink:

Uczestnicy jutrzejszego półfinału:
http://www.eurovision.tv/page/oslo2010/ ... emi-final1

Uczestnicy II czwartkowego półfinału - bez transmisji w TVP ::plask wczolo: :
http://www.eurovision.tv/page/oslo2010/ ... emi-final2

Na stronie TVP są wszystkie piosenki z tegorocznej edycji. :D
http://www.tvp.pl/rozrywka/festiwale-i- ... urs-w-oslo

Piszę posta teraz, by nie sugerować się wynikami. Jak dla mnie bardzo słaby półfinał, mam nadzieję, że drugi będzie lepszy. Z 17-stu piosenek podobały mi się tylko trzy:

1.Belgia ( http://www.youtube.com/watch?v=UcEnZee03pE )
2.Bośnia i Herzegowina ( http://www.youtube.com/watch?v=wTL-ljzBwrw )
3.Estonia ( http://www.youtube.com/watch?v=R_MJYcXqenU )

Zdecydowanie najgorsza była Serbia! Nawet nie wiem co to miało być! ::plask wczolo:

No to zostało tylko czekać na wyniki :).

Post autor: Tkk_Bolly »

Kibicowałem Finlandi, Łotwie, Polsce i Albani. Jak wiadomo przeszła tylko ta ostatnia. Ogólnie cieniutko.W poprzednich latach z jednego półfinału miałem, czterech na prawdę mocnych faworytów tu nie mam narazie żadnego, ale podobno drugi półfinał mocnieszy.Zobaczymy!

(Największa pomyłka w finale jest Mołdawia)
Oglądam: Złotopolscy, Klan, Plebania, Barwy Szczęścia, Emmerdale, Samo Życie
Administrator
Administrator

Czas na mój trzeźwy komentarz. :wink:
Moimi faworytami na ESC byli Malta, Islandia, Białoruś i Słowacja. Szkoda, że Malta i Słowacja odpadli. Mogliby wejść na miejsce Grecji i Bośni, które jak dla mnie są najsłabsze.
Podoba mi się też młody Belg z gitarą - mimo, że nie jest moim faworytem, nie zdziwię się, jak Belgia wygra, bo to byłoby zasłużone zwycięstwo.
Słabo wypadli też Macedonia i Finlandia. Reszta piosenek mnie nie ziębiła ani nie grzała. W miarę ok wypadła jeszcze Mołdawia.
Szkoda, że Marcin poza finałem - moim zdaniem nie wypadł rewelacyjnie, inne reprezentacje sie lepiej przygotowały. :wink:

Jutro drugi półfinał - nie będzie go można oglądać na TVP. Transmisję przeprowadzą BVN TV (Holandia/Belgia - kilkuminutowy poślizg), ERT World - (Grecja - też poślizg - ok 2 minut), RTP Internacional (Portugalia - live), SLO TV2 (Słowenia). To z satelity Hot Bird. stacji jest więcej - ale te, które podałem mają dobrą jakość przekazu. Można transmisji poszukać w internecie.

Post autor: Gabra-Sheila »

Po pierwszym półfinale najbardziej podobała mi się Belgia [ świetna piosenka o gitarze :serce: ] , Serbia i Słowacja . ;) Szkoda mi było naszych południowych sąsiadów, że się nie dostali :( , fajne pomysły z tymi drzewami mieli :( / A przy bałkańskich rytmach od razu zaczęłam się kiwać do rytmu xD :lol: Zresztą u mnie w domu każdy na tej piosence;p . Goran Bregovic pomagał przy tym utworze,ale świetna dla mnie kompozycja :D .
Polska nie przeszła po raz n-ty... Marcin i Mazowsze dali z siebie wszystko,lecz piosenka za bardzo przypominała mi zeszłoroczną song Alexandra Rybaka... :roll: Nie wiem,czy ja tylko takie wrażenie odniosłam? :? Nie wiem kto wymyślił, by jeść na scenie...JABŁKA !!!!!!! :shock: :shock: :shock: ::loll:: ,ale to było straszne ... :cry: ::kwasny::
Zakończenie piosenki też fatalne, ta tancerka go ściskała tak mocno, a on trzymał w tej ręce mikrofon i wyglądało to jakby ją dusił :!: ::cojest::
Grecja wcale mnie nie zachwyciła i jak Dawidek napisał, Bośnia też nie...

Drugi półfinał zdecydowanie lepszy od pierwszego.Tu Polska nie miałaby żadnych szans.
Wreszcie znalazłem swoje perełki mianowicie Izrael (taki mocny faworyt jak Yohanna z Islandii w poprzednim roku) i Cypr. Coś mi się wydaje , że cała dzisiejsza 10 ( no może oprócz Gruzji) będzie w top 15 sobotniego konkursu.Zapowiada się ciekawa rywalizacja jak co roku.Biorąc pod uwagę tempo piosenek, to tylko jedna jest od początku do końca szybka, więc podejrzewam, że ESC 2011 będzie ponownie ... w Grecji :wink: Chociaż oby nie
Administrator
Administrator

Zgadzam się Bolly, drugi półfinał był na wyższym poziomie, ale pod kątem mojego gustu, to jednak ambitniejsze piosenki rozmijają się z moimi gustami muzycznymi. :wink:
Najambitniejsze i najtrudniejsze utwory pod kątem wokalnym, to wg mnie piosenki z Ukrainy, Azerbejdżanu i Izraela. Żadna z nich nie jest moim faworytem.
Piosenki, które mi się najbardziej podobały to wykonania Irlandii (mój zdecydowany faworyt z 2 półfinału), Rumunia, Dania, Szwajcaria, która odpadła niestety. Największym zaskoczeniem dla mnie było odpadnięcie Szwecji i wejście Turcji do finału. Największym kiczem była zdecydowanie piosenka z Bułgarii (ooooo ooo oooooo w refrenie ::plask wczolo: ), uff, nie weszła do finału.

Kto wg mnie powinien wygrać? Zdecydowanie Irlandia! W gronie moich faworytów są też (kolejność przypadkowa) Islandia, Białoruś, Wielka Brytania. Będę się cieszyć ze zwycięstwa Danii, Belgii lub Rumunii.
Kto nie powinien wygrać? Grecja, Ukraina, Turcja (podejrzewam, że Goku się spodoba ta piosenka), Gruzja, Hiszpania, Bośnia i Hercegowina.
Reszta piosenek jest mi obojętna - ale też nie chciałbym by wygrały. Moje gusta się jeszcze mogą zmienić podczas oglądania.

Jeśli mam prorokować, to walka o zwycięstwo będzie zażarta, będą się liczyć 3-4 piosenki, bój będzie trwać do samego końca. Zatem nie będzie jednoznacznego faworyta jak rok temu. Jak będzie - okaże się niebawem.

Bolly - często włączam YT by posłuchać anielskiej Johanny i jej eurowizyjnego wykonania. :serce:

Osłuchałem się z wykananiami ESC i moje typy od najlepszego

1 Izrael
2 Serbia
3 Cypr
4 Turcja
...(i tu już znaczny przeskok)
5 Grecja
6 Albania

Może zapląta się gdzieś jeszcze Norwegia, ale dopiero czekam na jej występ, narazie widziałem tylko urywek

Nie widziałem drugiego półfinału ani występów finałowych, więc kibicowałem Belgii i Bośni. Nie jestem jakoś bardzo zawiedziony wynikiem, bo piosenka Niemiec jest całkiem fajna :). Szkoda tylko, że Belgia tak spadła pod koniec :/. Nie rozumiem czemu Dania miała tak dużo punktów(w tym 12 od Polski), bo ta piosenka była naprawdę słaba i nijaka.

W tym roku kompletnie nie dziwi mnie ostatnie miejsce UK, bo to było jakieś disco-polo ::jezyk::.

Post autor: Tomala »

W tym roku Eurowizja była dla mnie zdecydowanie lepsza niż rok temu :D Miałem wielu faworytów, a rok temu właściwie nikt mnie nie zachwycił. Fajnie, że Niemcy wygrały. Bardzo podoba mi się ta piosenka. To jedna z moich ulubionych w tegorocznym konkursie. Oprócz niej kibicowałem jeszcze Rumunii, Francji i Grecji. Serbia też nie była zła jeśli chodzi o piosenkę, ale ten wokalista wyglądał tragicznie!
Administrator
Administrator

Wygrała Lena i jej "Satelite". Ten utwór nie zależał do moich ulubionych i nie chciałem by wygrała, bo było o wiele lepszych piosenek, niż jej. Piosenka jest jednak ładna, a dziewczyna chyba nie jest jeszcze tak skażona show biznesem. Zachowywała się całkiem naturalnie. :D

Moi faworyci to Białoruś i Irlandia, szkoda, że nie zostali docenieni przez widzów i zajęli końcowe pozycje. Podobnie sporym zaskoczeniem jest dla mnie ostatnie miejsce dla Wielkiej Brytanii. Piosenka Josha Debovie była bardzo fajna. :wink:
Cieszy mnie to, że Dania, Belgia i Rumunia są wysoko, ale szczególnie dwie pierwsze reprezentacje zasłużyły na jeszcze wyższe miejsca. O wiele bardziej cieszyłbym się gdyby wygrał Belg Tom Dice lub grupa z Danii, niż Niemka. Turcja zdecydowanie za wysoko!

Ostateczne wyniki ESC 2010:
http://www.eurovision.tv/page/news?id=1 ... LL+RESULTS!

Wyniki pierwszego i drugiego półfinału. Polska trzynasta i ma na koncie 44 punkty:
http://www.eurovision.tv/page/news?id=1 ... al+results!

Tegoroczną Eurowizję uważam za udaną. Scenografia, piosenki, ciekawe trio prowadzących, NRK się spisała. :wink: Prowadzący mężczyzna chyba jest komikiem, bo wczoraj trochę z ubraniem zaszalał i z motylem wpiętym w ubranie, a w czwartek ubrał spodenki z cekinami, charakterystyczne dla litewskiej ekipy. ::loll:: Moim zdaniem, osoba odpowiedzialna za ESC przesadziła nakazując hiszpańskiej grupie ponowne wykonanie konkursowej piosenki. Przecież ten widz nie zrobił niczego poważnego, tylko minimalnie zakłócił występ. :roll: Podejrzewam, że artyści nawet go nie zauważyli, pochłonięci występem.
Mocna krytyka należy się A. Orzechowi. Pierwszy półfinał jeszcze zniosłem, ale stronniczość w finale mnie wręcz poraziła. ::plask wczolo: Czy komentator zapomniał, że pracuje dla publicznej telewizji, gdzie nie powinien wyrażać swoich prywatnych poglądów. Ciekawostki są mile widziane, a nie własny punkt widzenia.

I powtórzę swoje zdanie, które wygłaszałem już wcześniej. System faworyzujący "wielką piątkę" jest niesprawiedliwy, bo oni mają tylko jeden występ, a reszta dwa. Na dodatek mają ułatwiony start w finale, reszta musi walczyć w półfinałach. Albo wszyscy walczą w półfinale, albo niech półfinał zostanie zlikwidowany i będzie jeden finał, rozłożony na 2-3 dni.

Post autor: Tomala »

Dawidek pisze:Piosenka jest jednak ładna, a dziewczyna chyba nie jest jeszcze tak skażona show biznesem. Zachowywała się całkiem naturalnie. :D
Cały czas oglądam jej występ. Ta dziewczyna jest po prostu przeurocza :serce: Wyszła na scenę, bez ekipy tancerzy, ogni itp. zaśpiewała, naturalnie się ruszała i wygrała! Nie jest jakiejś oszałamiającej urody, chociaż jak na Niemkę to ładna :lol: I tak naturalnie się uśmiechała. Nie ukrywała tego, że nie śpiewa w języku ojczystym, wyraźnie było słychać, że to Niemka i wyszło po prostu cudownie!

EDIT:
Co do Orzecha to śmieszne było jak był taki zażenowany, że znowu Bałkany na siebie głosowały i wschód na siebie. W sumie mu się nie dziwię.

Post autor: Mareczek »

Ten komentator to nadaje się tylko do ... ::kwasny::
Komentatora nikt nie pyta o opinię, a on praktycznie ciągle krytykował jakieś piosenki ::plask wczolo:

Jeśli chodzi o piosenki to podobała mi się Rumunia i Niemcy :wink:
Trochę denerwujące było to, że kilka państw miało prawie te samą melodię ::ke:: ::jezyk::
ODPOWIEDZ