Administrator
Administrator

Post autor: Dawidek »

Oleg, mi się lepiej słuchało Artura, jak gadał przez komórkę. ::loll::

Drugi półfinał był na nieco wyższym poziomie. :wink: Moim zdecydowanym faworytem jest Rumunia. :serce: Podobały mi się tez piosenki z Estonii, Słowacji (szkoda, że odpadła) Słowenii, Holandii (znowu nie doceniono tego kraju). Najbardziej nieudane piosenki mieli Dania, Belgia i Mołdowa. Nie zdziwiło mnie odpadnięcie Dany International z Izraela. Jej "Ding Dong" nie dorasta do pięt "Divie", dzięki której wygrała ESC w 1998 roku.

Post autor: Gabra-Sheila »

Moi faworyci: Bośnia & Herzegowina, Islandia, Rumunia i Szwajcaria ;) Trzymam kciuki też za WB [Blue :) ] i mam nadzieję ,że nie wygra Irlandia :D

Post autor: Tomala »

Jestem pod dużym wrażeniem tegorocznej Eurowizji. Ostatni raz tak dużo piosenek podobało mi się chyba w 2008 roku :wink:
Zwycięstwo Azerbejdżanu może być, podoba mi się ta piosenka, ale moim zdaniem były lepsze. Bardzo podobała mi się Szwecja, Irlandia, Gruzja. Niezłe były Węgry, Rosja, Wielka Brytania i Hiszpania. Trochę gorsze, ale też nawet fajna była Estonia i Serbia. Nie wiem po co Lena z Niemiec znowu brała udział. Rok temu wygrała z bardzo fajną piosenką, była taka naturalna, po Eurowizji zdobyła sporą popularność, a teraz wystąpiła z nienajgorszą piosenką, ale niepotrzebnie, bo poniosła porażkę co było do przewidzenia. Jej tegoroczna piosenka i występ zupełnie inne niż rok temu. A ta reprezentatka Słoweni chyba, miała bardzo podobny głos do Aguilery, co też powiedział Orzech.

Post autor: sharkinator »

Polska (Magda Tul) zajęła ostatnie 19. miejsce w swoim półfinale, to są jakieś jaja. Było tyle szumu, że może zająć dobre miejsce w finale. A tu blamaż:( Nie bierzmy więcej udziału w tym nędznym konkursie.

Post autor: Goku »

I dobrze! Ta piosenka nawet jak na Eurowizję była zbyt kiczowata :lol:.
Administrator
Administrator

Ttegoroczna Eurowizja nie była aż tak dobra jak ubiegłoroczna, ale znalazły się piosenki, na które można było śmiało "zawiesić oko". Mój TOP5 w tym roku w przypadkowej kolejności to: Estonia, Wielka Brytania, Hiszpania, Rumunia i Finlandia. Najgorsze finałowe piosenki to, Dania, Gruzja, Mołdowa. :wink:
Nie jestem zachwycony zwycięstwem Azerbejdżanu. O wiele bardziej wolałbym wygraną Włoch czy Szwecji. Na poziomie były też Litwa, Francja, Słowenia, Austria i Szwajcaria.
Prowadzenie było niezłe, ale te kabaretowe wstawki były zbędne. Najlepiej się prezentowała pani, która zajmowała się podawaniem wyników.
Scenografia mi się kojarzy z Serbią w 2008 roku. :wink:

Goku i Ssharkinatorze, Holandia, która czeka na jakiś większy sukces dłużej niż my nie obraziła się na Eurowizję. Moim zdaniem powinniśmy zastanowić się nad zmianą sposobu wyboru naszego reprezentanta. Z początku myślałem, by zawiesić swój udział na rok, ale teraz sądzę, że powinniśmy próbować.

Post autor: Lizzy »

Mnie się wydaje, że przede wszystkim powinny zostać zmienione zasady wybierania reprezentanta. Po pierwsze można by było spróbować zrobić to inaczej (Niemcy tak chyba w zeszłym roku z Leną zrobili, tak gdzieś czytałam jakiś czas temu)- napisać piosenkę, a potem wybrać jej wykonawcę. Ilu mamy świetnych twórców piosenek w Polsce, trzeba byłoby tylko ich zaangażować. Ponadto TVP powinno bardziej postawić na promocję piosenki, samym jednorazowym zaśpiewaniem jej na Eurowizji nie zyskamy głosów. Przed konkursem reprezentant powinien pojechać do kilku krajów, pokazać się w mediach, zaśpiewać parę razy tą piosenkę...Marcin Mroziński na swoim spotkaniu z fanami mówił, że większość materiałów promocyjnych na Eurowizję kupił z własnej kieszeni, dlatego nie zamierza startować ponownie :roll: No i bardzo ważny jest wygląd show z tym też mamy problem od wielu lat :roll:
Tegoroczna Eurowizja mnie jakoś specjalnie nie zachwyciła, zeszłoroczna mi się bardziej podobała...

Post autor: Modnisia »

Szkoda, że piosenka Magdaleny Tul nie weszła nawet do finału :(

Post autor: BeLieF »

Ta informacja najbardziej będzie pasowała tutaj:
Otóż TVP rezygnuje z wysyłania w roku 2012 polskiego uczestnika na Eurowizję. Powodem tej decyzji jest fakt iż TVP planuje większość środków przeznaczyć na Euro 2012 i IO w Londynie. Nie wiadomo także czy będzie transmisja z finału w Baku(Azerbejdżan)

Więcej: http://www.wirtualnemedia.pl/artykul/tv ... -euro-2012

Teraz mój komentarz: Według mnie to dobra decyzja. Od lat nie odnieśliśmy żadnego sukcesu w tym konkursie. Co roku tylko się upokarzamy. Ostatni występ Magdy Tul był katastrofalną pomyłką. Nie ma kogoś na miarę Edyty Górniak, który byłby w stanie się przebić, niestety :roll:

Post autor: sharkinator »

No i bardzo dobrze, bo ostatnio Europa pokazuje jak nas ma w poważaniu.
Administrator
Administrator

To dobra decyzja, ale tylko na jeden rok. W roku 2013 powinniśmy ponownie wysłać swojego reprezentanta. Przez ten czas TVP powinna pomyśleć nad zmianą osób, które odpowiadają za naszą eurowizyjną reprezentację. Warto też zmienić model preselekcji - może przez 2-3 lata niech TVP sama dogaduje się z artystami i przedstawia swój wybór, jak to robią Francuzi. Skoro innym krajom się udaje, to czemu nam by nie miało się udać? Roczna przerwa - ok.
TVP konkurs generalnie olewała. Jednym z przejawów był brak transmisji "niepolskiego" półfinału.

Na Satkurierze jeszcze pojawiło się info, że TVP1 nie będzie transmitować finałowego koncertu. Jeśli TVP nie będzie w ogóle transmitować, to jakaś zagraniczna stacja zyska dodatkowego widza, bo niezależnie od tego, czy usłyszymy naszą piosenkę, czy nie, mam zamiar oglądać ESC w Baku. :twisted:
Administrator
Administrator

Mimo, że TVP w tym roku olała Eurowizję, ja nie mam zamiaru jej przepuścić. :twisted:

Półfinały obejrzę sobie w Internecie, w jednej ze stacji publicznych, która udostępnia swój sygnał w sieci. Podam linki dla zainteresowanych, gdzie moim zdaniem, jest najlepsza jakość przekazu:

http://ruv.is/ruv - islandzka telewizja publiczna,

www.err.ee/otse - estońska tv publiczna. Trzeba wybrać zakładkę ETV1.

Na tę chwilę nie mam pewności, czy będzie blokada dla zagranicznych IP, według mnie nie powinno być. Będzie też można śledzić na oficjalnej stronie ESC - www.eurovision.tv . Tu nie wiem, jak jest z jakością.

Finał sobie zobaczę w TV za pośrednictwem, albo Das Erste (ARD), albo słoweńskiej publicznej Jedynki.

Gdyby coś działo się nie tak z przekazem w necie, dam znać w SB.
Ktoś ma inne propozycje odbioru ESC?
Administrator
Awatar użytkownika
Administrator

Post autor: Oleg »

Dawidek pisze:Finał sobie zobaczę w TV za pośrednictwem, albo Das Erste (ARD), albo słoweńskiej publicznej Jedynki.

Słowency podobno kodowali półfinały, więc chyba Niemcy będą najlepszą opcją - sam oba półfinały obejrzałem właśnie dzięki Deutschlandom, komentarz okej, a jakość obrazu więcej niż zadowalająca :)

Post autor: Omar »

Dla mnie od paru lat najfajniejszym smaczkiem Eurowizji były właśnie komentarze pana z TVP, często dość zgryźliwe, ale na pewno nie brakowało im trafności. Bo same występy są często mało interesujące, robione na siłę, żeby coś się działo "wow", podobne do siebie, wtórne...
Administrator
Administrator

Czas na skomentowanie tegorocznego konkursu.

Półfinały śledziłem na wyżej podawanej estońskiej stronie internetowej. Przekaz był wręcz idealny, żadnych zakłóceń, przycięć, bardzo dobra jakość obraz i dźwięku. :wink:
Zwróciłem też uwagę na to, że Estończycy w inny sposób niż my tłumaczyli. Po pierwsze - wszystkie piosenki były tłumaczone w formie napisów na estoński. Po drugie - nawet jak prowadzący przemawiali - też były napisy. Wygląda na to, że mieli oni wyćwiczone teksty, które zostały tłumaczone i wrzucane na ekrany. Jeśli pojawiła się wypowiedź nieprzewidziana w scenariuszu, to do akcji wkraczał komentator, który ogólnie gadał 3-4 razy mniej niż nasz A. Orzech.

Poziom muzyczny był lepszy niż w ubiegłym roku. Co prawda, było wiele piosenek "na jedno kopyto" - podobnych do siebie, ale znalazło się też niemało tych, na które warto zwrócić uwagę. To są piosenki z Macedonii (Kaliopi), Islandii (Greta i Jonsi), Niemiec (Roman Lob), Rosja (Babuszki ::rad::) , po za tym Białoruś, Finlandia, Łotwa. Sympatyczne były tez utwory z Francji, Węgier, Turcji i jeszcze kilka. Moimi faworytami sa utwory z Estonii i Macedonii właśnie. ::rad:: I to któryś z tych krajów miał wygrać.
Warto też docenić piosenkę z Albanii, ponieważ była najtrudniejsza technicznie, i tylko profesjonalista z prawdziwego zdarzenia jest w stanie zaśpiewać piosenkę "Suus" Rony Nishlu. Oto ona: http://www.youtube.com/watch?v=_54RddLBHfg

Moi faworyci. Macedonia: http://www.youtube.com/watch?v=MDMGmpabGKE oraz Estonia: http://www.youtube.com/watch?v=DzXKjvpgj2o . Bardzo miło będę wspominał rosyjskie Babuszki. Wypadły rewelacyjnie!

Zwycięska "Euphoria" mnie wcale nie zachwyciła. Utwór niełatwy do wykonania, ale jednak Loreen mnie tu nie powaliła i w finałowej stawce umieściłbym ją około 15 miejsca.
Zdecydowanie najgorszą piosenką było "Euro Neuro" z Czarnogóry. ::plask wczolo:

Na krytykę u mnie zasługują prowadzący. To było takie sztuczne, te przyklejone uśmiechy, tragedia. ::plask wczolo:
Scenografia udana, nic mnie nie raziło. Niby Azerowie wydali najwięcej w historii, jak pisze eurowizja.org, to jednak nie widziałem tych milionów. Chyba, że najwięcej kasy poszło na Crystal Hall, gdzie odbyły się koncerty.
ODPOWIEDZ