Gra o Tron (Game of Thrones)

Dział poświęcony filmom i innym programom telewizyjnym.
Awatar użytkownika
Pottermaniack

Gra o Tron (Game of Thrones)

Post autor: Pottermaniack »

Obrazek

Opis: Siedem rodzin szlacheckich walczy o panowanie nad ziemiami krainy Westeros. Polityczne i seksualne intrygi są na porządku dziennym. Pierwszorzędne role wiodą rodziny: Stark, Lannister i Baratheon. Robert Baratheon, król Westeros, prosi swojego starego przyjaciela, Eddarda Starka, aby służył jako jego główny doradca. Eddard, podejrzewając, że jego poprzednik na tym stanowisku został zamordowany, przyjmuje propozycję, aby dogłębnie zbadać sprawę. Okazuje się, że przejęcie tronu planuje kilka rodzin. Lannisterowie, familia królowej, staje się podejrzana o podstępne knucie spisku. Po drugiej stronie morza, pozbawieni władzy ostatni przedstawiciele poprzednio rządzącego rodu, Targaryenów, również planują odzyskać kontrolę nad królestwem. Narastający konflikt pomiędzy rodzinami, do którego włączają się również rody Greyjoy, Tully, Arryn oraz Tyrell, prowadzi do wojny. W międzyczasie na dalekiej północy budzi się starodawne zło. W chaosie pełnym walk i konfliktów tylko grupa wyrzutków zwana Nocną Strażą stoi pomiędzy królestwem ludzi, a horrorem kryjącym się poza nim.

Serial jest naprawdę świetny, genialne postaci i fabuła, każdy odcinek stoi na wysokim poziomie. :) Zdecydowanie najlepszy debiut tej wiosny.
Ostatnio zmieniony 2013-10-07, 18:48 przez Pottermaniack, łącznie zmieniany 1 raz.
Goku

Post autor: Goku »

W Londynie kupiłem sobie książkę "Game of Thrones" w języku angielskim, więc jak przeczytam(oczywiście jeśli mi się spodoba), to wezmę się też za serial ;).
Awatar użytkownika
Pottermaniack

Książka też jest dobra, a serial jest naprawdę wierną adaptacją, większość scen jest praktycznie identyczna jak w powieści. :wink:
Dawidek
Administrator

Post autor: Dawidek »

To serial HBO, więc ten wątek za jakiś czas zostanie scalony z tematem "Seriale HBO".
Awatar użytkownika
B@r

Post autor: B@r »

Dawidek pisze:To serial HBO, więc ten wątek za jakiś czas zostanie scalony z tematem "Seriale HBO".
Dlaczego?! Bez sensu jest to ustalenie, Dawidku. ::kwasny::

W takim razie bądź sprawiedliwy i zrób po jednym temacie dla seriali TVP, TVN, Polsatu, Abc, itp. :lol: .
"Stephanie is not for here you anymore. She's gone now. Things are going to be very different around you right now. I'm going to find a way to stop you".
Awatar użytkownika
Pottermaniack

Dawidku, w tamtym temacie znajdują się mało znane seriale HBO, a "Gra o Tron" jest coraz popularniejsza i dyskusja może się rozrosnąć, dlatego lepiej zostawić ten temat osobno. :wink:
Dawidek
Administrator

Post autor: Dawidek »

Na razie ten temat pozostanie jako osobny wątek. Nie śpieszy mi się do scalania.
sharkinator

Post autor: sharkinator »

Byłem bardzo sceptycznie nastawiony do tego serialu, bo nie lubię produkcji gdzie akcja odbywa się w tamtych czasach. I jestem zaskoczony bo bardzo się wciągnąłem, jestem po ósmym odcinku i jest bardzo ciekawie, ciągłe intrygi, dużo scen gdzie jest dużo krwi i ciężko na to patrzeć, ale także troszkę humoru. Szkoda tylko, że na sezon składa się 10 odcinków. Fabuła naprawdę wciąga. polecam! Wziąłbym się za serię książek, czytał ktoś, jakieś opinie?
Drugi sezon rusza wiosną 2012/
Goku

Post autor: Goku »

To nie "produkcja, gdzie akcja odbywa się w tamtych czasach"(zapewne chodziło o średniowiecze). To po prostu fantasy osadzone w świecie wzorowanym na średniowiecznej Europie, choć poza smokami na końcu sezonu raczej niewiele tu fantastyki ;).

"Gra o Tron" to moim zdaniem najlepszy(na równi z "Mad Men") obecnie emitowany serial! Z każdym odcinkiem wciąga coraz bardziej, do tego stopnia, że po zakończeniu sezonu od razu wydałem ponad 100 zł na dwie kolejne części książki, by tylko dowiedzieć się co dalej :). Oczywiście cykl książkowy także polecam(obecnie 5 części, choć piąta jeszcze nie wydana w Polsce, łącznie będzie 7), chyba że wolicie nie psuć sobie elementów zaskoczenia w serialu.
sharkinator

Post autor: sharkinator »

Jest strasznie wciągającym serialem. Najtrudniej było mi przełknąć co zrobił "król" Joeffrey w 9. odcinku lordowi Starkowi. Ten aktor super się sprawdził, ale ma przekichane bo teraz go nikt nie lubi.
Awatar użytkownika
mailo

Post autor: mailo »

:mrgreen:

Obrazek
Awatar użytkownika
DeaconFan

Post autor: DeaconFan »

Czeka ktoś na IV sezon "Gry o tron"??
To jest genialny serial! Jeden z najlepszych jakie widziałem w życiu! :: bow ::

W czerwcu zassałem wszystkie 3 sezony. Jestem też po lekturze I tomu sagi George'a R.R. Martina, na której opiera się serial. Czytam teraz tom II. Gorąco polecam! Ja jestem pod wielkim wrażeniem! :D
Aktualnie oglądam: B&B (MnS), Pierwsza miłość, Na dobre i na złe, Barwy szczęścia, Stulecie Winnych, Zadzwoń do Saula. :D
Awatar użytkownika
misiek12345

Post autor: misiek12345 »

Najgorsza w tym serialu jest 9-miesięczna przerwa między sezonami ;) Ale sam serial, uwielbiam!
'Diversi nihil a me alienum puto'

http://www.youtube.com/user/michalg1991 - mój kanał na YT
http://www.youtube.com/user/bbmocked - kanał poświęcony B&B :)
Awatar użytkownika
DeaconFan

Post autor: DeaconFan »

To prawda. Przerwa stanowczo za długa jak na tak mała liczbę odcinków w sezonie. :wink: Dlatego ja wolę już sobie powoli czytać kolejne tomy opisujące dalsze wydarzenia. :wink:

Ubóstwiam też muzykę w serialu, czyli soundtrack, a także czołówkę. To chyba pierwsza czołówka, w której nie ma przedstawionych twarzy postaci, która tak bardzo mi się podoba! :D

Misiek12345: którym postaciom szczególnie kibicujesz? :P Moimi faworytami są Tyrion, Arya, Jon. Świetny jest też Bran.
Z kobiet chyba najbardziej podoba mi się... Margaery. :P
Aktualnie oglądam: B&B (MnS), Pierwsza miłość, Na dobre i na złe, Barwy szczęścia, Stulecie Winnych, Zadzwoń do Saula. :D
Awatar użytkownika
misiek12345

Post autor: misiek12345 »

Niestety, ale produkcja serialu, tj. jego rozmach nie pozwala na większą ilość odcinków w sezonie/rocznie. Ja już i tak wiem co się będzie działo, co może psuje mi przyjemność z oglądania, ale i tak jest to mój ulubiony serial teraz (zdetronizował Glee po słabym jego czwartym sezonie). No i jeśli chodzi o czołówkę - to kolejny serial (po MNS :D ) do którego oglądania zachęciła mnie głównie czołówka, i którą to czołówkę przerobiłem na własną wersję (nie wiem czy chwaliłem się tutaj swoim dziełem, czyli wycieczką po Bieczu: http://www.youtube.com/watch?v=UNpL0uWCF4w ). No, zachęcił mnie jeszcze wątek jedynego właściwego króla Renly'ego :P Od tego się zaczęło.

Jeśli chodzi o postacie, to na początku kibicowałem Starkom, ale potem uznałem że są z nich ciepłe kluchy i ciapy nie łapiące się w intrygach, i przerzuciłem się na Tyrellów, którzy potrafią namotać, ale jednocześnie są jednak w miarę pozytywnymi postaciami. Oczywiście, jak każdy, lubię Tyriona, Aryi też kibicuję, ale serialowy Jon po prostu mnie irytuje, taki typowy obiekt wzdychań. Jeśli już jesteśmy przy Jonie, to wątek Ygritte był dla mnie jednym z lepszych, i jak Krwawe Gody oglądałem z entuzjazmem i niepohamowaną ekscytacją, to przy ostatnim ujęciu Ygritte prawie się popłakałem :P Bran się rozkręca, ale nadchodzący wątek z trójoką wroną jest trochę 'too much', chociaż, mogą go zrobić naprawdę zajebiście.
Ogólnie, każdy kogo lubię (Drogo, Renly) umiera, co nie wróży dobrze :P Stannis i cały jego team powoli zaczyna u mnie plusować po szalejącej nienawiści z powodu uśmiercenia Renly'ego ;) lubię też Jaimego, Dany za to zaczyna mnie nudzić swoją 'misją', no i przede wszystkim - ciekawe co ona będzie robić przez cały czwarty sezon, skoro Yunkai to odpowiednik książkowego Meereen, czyli serial poleciał z jej wątkiem już do końca trzeciej części, a że w czwartej części (swoją drogą, po części bardzo nudnej i mało treściwej) praktycznie jej nie ma, przez co twórcy w czwartym sezonie (opowiadającym dopiero drugą połowę trzeciej części serii) albo sięgną już do piątej części, albo będą za bardzo rozwijać wątek z Daario, który też jest trochę nudny i na siłę robiony na faceta do wzdychania. Jeśli chodzi o samo wykorzystywanie książki, to twórcy narzucili zbyt duże tempo, i mogą dogonić Martina, któremu jakoś nieprędko z napisaniem pozostałych dwóch części... Ale, zobaczymy. Sam Martin też zaczyna się gubić w stworzonym świecie (dlatego np. pierwsza połowa czwartej części była nudna - miała być tylko wstępem po 5-letniej przerwie w wydarzeniach, ale na tyle się rozrosła że wydał ją oddzielnie), więc boję się że twórcy serialu też będą się gubić, ba - już powoli się gubią.

Jeśli chodzi o sam serial - spłyca on trochę książkę. Wiadomo, konieczne jest streszczenie niektórych wątków, ale za cenę jednego cycka mniej można byłoby wyjaśnić widzom np. o co w ogóle chodzi z Chlorem, tzn. R'hllorem/Bogiem Światła i Azor Ahai, bo o ile czytelnicy zastanawiają się kto jest naprawdę tym 'Wybrańcem' i jest to jeden z ciekawszych wątków, to w serialu cała ta religia jest tylko 'liźnięta' i przedstawiona w formie ciul wie czego, przez co jest niezrozumiałe i nudne. Podobnie klimat Północy (za murem) nie został wiernie odtworzony (gdzie jest Zimnoręki, ja się pytam?). Wiadomo, nie da się wszystkiego opowiedzieć i nie o to mi chodzi, ale kurde, klimat pasuje odtworzyć. Serial nie jest dla tych którzy czytają książkę, więc wszystko powinno być jasne dla kogoś kto nie siedzi w całej Sadze. Popełniają błąd Władcy Pierścieni - jeśli ktoś nie czytał książki to wiele z filmu nie zrozumie, tzn. wiele szczegółów mu umknie, podobnie jest tutaj.
'Diversi nihil a me alienum puto'

http://www.youtube.com/user/michalg1991 - mój kanał na YT
http://www.youtube.com/user/bbmocked - kanał poświęcony B&B :)
ODPOWIEDZ