"MnS" w Polsce

Dział NIESPOILEROWY - nie wolno odwoływać się do wydarzeń nie pokazanych w Polsce.
ODPOWIEDZ

Gdzie oglądasz nowsze, niż na RedGO odcinki "MnS"?

Czas głosowania minął 2026-07-10, 22:30

na YouTube
2
14%
w serwisie streamingowym "B&B"
4
29%
gdzie indziej
3
21%
nigdzie, czekam na kontynuację w polskim serwisie lub telewizji
5
36%

Liczba głosów: 14
Awatar użytkownika
dominik

Post autor: dominik »

A oto wypowiedź Niny Terentiew na temat MNS:
"Nina Terentiew zastanawia się również nad fenomenem telenowel. Jako przykład podaje "Modę na sukces". - Wszystko jest tam dopracowane z matematyczną precyzją - zauważa. - Nawet, jeśli ktoś pierwszy raz ogląda ten serial, a jest to na przykład odcinek 3289, to dzięki odpowiednio zbudowanej akcji i emocjom, wie dokładnie o co chodzi - dodaje." źródło: wirtualnemedia.pl
Awatar użytkownika
PetroPython

Post autor: PetroPython »

Nie bardzo wiem, czy traktować tę wypowiedź jako pochwałę dla MNS, czy odwrotnie ::chytry:: Ja juz dawno przestałem zwracać uwagę na liczbę odcinka :mrgreen:
Awatar użytkownika
Cosmo

Post autor: Cosmo »

Każdy komentarz o MNS bez obrzucania jej błotem jest dla mnie pochwałą. ::jezyk::
Awatar użytkownika
dominik

Ja to traktuję jako pochwałę. Terentiew to nie byle kto i zna się na produkcjąch telewizyjnych.
Awatar użytkownika
deacon_sharp

Post autor: deacon_sharp »

Chodziło zdeycodwanie o pochwałe, ale można to odebrać też jako takie troche krytykowanie, że w MNS mało co sie dzieje. Rezcywiscie jak włącze TV w piątek i obejrze odcinki 2 to wiem mniej wiecej co działo sie w ostatnim tygodniu, tam niekiedy akcja 10 odcinków równa sie jednemu odcinkowi "M jak Miłość".
Awatar użytkownika
Adex-fan Brooke

Post autor: Adex-fan Brooke »

No nie widać po niej wielkiej wiedzy jeśli nazywa "Modę.." telenowelą :lol:
Polecam:DYNASTIA,Sunset Beach,B&B,Melrose Place,Desperate Housewives,Świat wg Bundych,Allo Allo,Pokolenia,Moonlighting,Baywatch,Alf,Nanny,Co ludzie powiedzą,Ally Mcbeal,QAF,Prison Break,Dexter,Dr Quinn,Y&R,Devious Maids, Sex and the city
Awatar użytkownika
dominik

Niestety w Polsce raczej nie stosuje się określenia "opera mydlana".
Awatar użytkownika
Adex-fan Brooke

A coż to za wymysł? Słowo ma wyjść z użycia bo w Polsce nadawana jest tylko "Moda na sukces"? Za czasów "Dynastii" chyba więcej osób znało znaczenie słowa soap opera :roll:
Polecam:DYNASTIA,Sunset Beach,B&B,Melrose Place,Desperate Housewives,Świat wg Bundych,Allo Allo,Pokolenia,Moonlighting,Baywatch,Alf,Nanny,Co ludzie powiedzą,Ally Mcbeal,QAF,Prison Break,Dexter,Dr Quinn,Y&R,Devious Maids, Sex and the city
Awatar użytkownika
dominik

A skąd społeczeństwo ma znać sformułowanie opera mydlana? Nawet w programie tv wszędzie pisze telenowela i to przecież nie tylko przy MNS, ale nawet przy polskich produkcjach.
Awatar użytkownika
Adex-fan Brooke

Z książek lub od nas fanów, którzy możemy wyedukowac także te gazety ::jezyk:: Chyba że u nas telenowela nabrała już innego znaczenia? Trzeba by zapytać profesora Miodka :roll:
Awatar użytkownika
Dragon_Scale

Post autor: Dragon_Scale »

Opera mydlana funkcjonuje w wielu jeżykach,ale w naszym przylgnęło do różnego rodzaju produkcji określenie telenowela jako coś żenującego lub ciągnącego się w nieskończoność...choć to też dosyć krzywdzące.

Trudno by porównywać MNS , który pomimo swoich wad jest serialem wręcz kultowym do brazylijskich szmir czy innych produkcji rodem z Ameryki Łacińskiej ,gdzie niczego nie trzeba się domyślać - aktor wręcz karykaturalnie to przedstawi...
Awatar użytkownika
Tiril

Post autor: Tiril »

A ja mam pytanie:czy jest kraj który jest bardziej opóźniony w nadawaniu odcinków MnS od Polski?
I’m your dream, make you real
I’m your eyes when you must steal
I’m your pain when you can’t feel
Sad but true
Dawidek
Administrator

Post autor: Dawidek »

Tiril, to nie jest temat na Twoje pytanie. Można pogadać o tym w wątku "Emisja MnS na świecie" - taki temat jest w dziale spoilerowym. Nie wykluczam, że podam tam kiedyś parę nowych ciekawostek. Odpowiem Ci na Twoje pytanie tutaj. Tym krajem jest Rumunia, która zaczęła emisję bodajże 2 lata temu.

Zgadzam się, że nie ma u nas zakorzenionego pojęcia "opera mydlana". Zresztą to dziwnie by brzmiało. Większośc gazet z programami tv traktuje tego typu seriale, jako telenowele, ale "Gazeta Telewizyjna" używa chyba pojęcia "serial obyczajowy" przynajmniej w stosunku do MnS. Swego czasu używało go też "To i owo", ale potem zaczęło posać pod tytułem "telenowela". Wydaje mi się, że pojęcie "serial obyczajowy" jest najwłaściwszym.
Awatar użytkownika
Tiril

Post autor: Tiril »

Nie wiem jakie są wątki w spoilerowych, bo tam nie wchodzę.
Dzięki za odpowiedź :wink:
I’m your dream, make you real
I’m your eyes when you must steal
I’m your pain when you can’t feel
Sad but true
Dawidek
Administrator

Post autor: Dawidek »

Tiril, do niektórych spoilerowych wątków możesz wchodzić spokojnie, jak do proponowanego prze ze mnie tematu. Są tak dwa czy trzy tematy, które jak myślę, nie spowodują zagrożenia, że dowiemy się czegoś na temat przyszłych wydarzeń.
ODPOWIEDZ