Ogólnie o filmach

Dział poświęcony filmom i innym programom telewizyjnym.
ODPOWIEDZ
Dawidek
Administrator

Post autor: Dawidek »

Katarzynko, tłumacz "Shreeka" celowo wplatał poslkie grazeologizmy, by przybliżyć widzom ten film i dopasować go nieco do poslkiej widowni. Też jestem ciekaw, jak wyglądały oryginalne zwroty. Nie da się jednak wszystkiego tłumaczyć dosłownie, ponieważ nogłyby wyjść róźne potworki językowe. A filmy, o których tu mówimy, miał sporo takich zwrotów, których nie dałoby się przenieść na nasz język, ponieważ mało kto by je zrozumiał. I tu tłumaczowi (nie pamiętam nazwiska) sztuka udała się znakomicie, ponieważ właśnie ta frazeologia, moim zdaniem była najtrudniejsza w tym tłumaczeniu dialogów.
Awatar użytkownika
katarzynka

Post autor: katarzynka »

Dawidku, wiem o tym dobrze, stąd mój podziw, bo to trzeba się nieźle nagłowić, żeby w czasie się zmieściło, pasowało klimatem i spójnością. W ogólnym rozrachunku wychodzi, że taka praca jest straszliwie męcząca :twisted:

P.S. sławne "daleko jeszcze?" w oryginale brzmiało "are we there yet?" -> nasze lepsze :zeby:
Awatar użytkownika
Misia

Post autor: Misia »

Tak samo w Garfildzie były wplatane nasze polskie odpowiedniki :wink:
Team Hunter:)A jak!
Awatar użytkownika
Kamil

Post autor: Kamil »

Pierwsza część Shreka to jeden z moich ulubionych filmów ostatnich lat. Teraz nie traktuję Ogra jako filmu w sensie film, tylko jako dobrą zabawę, powrót do przeszłości ;) Tak samo jak z HP. Fajnie by było gdyby Multikino zorganizowało maraton z dwoma starymi częściami i trzecią premierową Shreka.

A słyszeliście, że jest przygotowywana specjalny półgodzinny Shrek na Boże Narodzenie i będzie leciał właśnie w tym okresie w tv? Ciekawe czy w Polsce też go wyemitują ;)
Awatar użytkownika
Misia

Post autor: Misia »

A co sadzicie o polskim(!)horrorze bodajże z 2005 lub 2006 roku pt.'Legenda' ::chytry:: Ja niedawno go obejrzałam i sumie jest kilka fajnych w nim rzeczy ale są też niedociągnięcia. :| No i zależy jakie kto lubi efekty w horrorach.Nie mam obrzydliwych scen a cała historia opiera się na zamkowym duchu i legendzie...Hmm myśle,że film można zobaczyć bo jak wiadomo nie kręcimy horrorów(to był mój pierwszy polski horror)Nie słyszałm nigdy o innym...
Team Hunter:)A jak!
Goku

Post autor: Goku »

Kamil pisze:A słyszeliście, że jest przygotowywana specjalny półgodzinny Shrek na Boże Narodzenie i będzie leciał właśnie w tym okresie w tv? Ciekawe czy w Polsce też go wyemitują ;)
Mi się wydaję, że będzie to krótkometrażowy tak jak "Pingwiny z Madagaskaru Misja Świąteczna", które moim zdaniem są świetne - nawet lepsze niż zwyczajny "Madagaskar" :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: Jak ktoś nie widział to http://www.youtube.com/watch?v=rUI9GVNxjxQ ;)
Awatar użytkownika
Lizzy

Post autor: Lizzy »

Wracam z kina po "Ocean's 13".Film oceniam na 4/4- . Akcja nawet fajna (choc czasem czułam się zdezorientowana, może przez moich kolegów albo przez to że wpatrywałam się w boskiego Brada ;) ). Jeżeli ktoś chce się zrelaksowac, popatrzec na drogi hotel i trochę się pośmiac to warto obejrzec ;) .
Awatar użytkownika
Tiril

Post autor: Tiril »

1 lipca ma być Koszmar z Ulicy Wiązów :wink:
I’m your dream, make you real
I’m your eyes when you must steal
I’m your pain when you can’t feel
Sad but true
Awatar użytkownika
plaska

Post autor: plaska »

Hostel 2 - totalna klapa wedlug mnie. Pierwsza czesc miala jeszcze jakis sens (albo umiejetnie sie go doszukalam) ale teraz to juz szczyt beznadziei. Nie polecam :)
Za to 7 lipca bedzie premiera Szklanej Pulapki IV, niestety nie bede mogla sie wybrac bo pracuje, ale polecam fanom Bruca i efektow specjalnych! :)
They're gonna hang me in the morning A'fore this night is done
They're gonna hang me in the mornin' And I'll never see the sun
http://www.pat.cba.pl
Awatar użytkownika
Thorne

Post autor: Thorne »

Dziś całkiem przypadkowo znalazłem się w kinie i to na Ocean 13. Film bardzo zagadkowy. Nie oglądałem poprzednich 2 części,stąd moja orientacja 'w terenie merytoryczności' nie stanowiła u mnie silnej strony w trakcie oglądania tej kinówki. Jednak mocną stroną tego filmu,wg mnie,była gra Brada Pitta (po raz pierwszy spostrzegłem jaki to wyważony przystojniak ::rad:: :zeby: ),który wprost pasuje do takich ról i filmów,czyli traktujących o biznesie,biznesowych potyczkach,technologii etc. ::jezyk::
Film zawiera pewną dawkę humoru i na niej się głównie skupiłem. ::jezyk:: Ale plot też pod koniec wreszcie zrozumiałem. :zeby:
If you can't beat them, join them...
Awatar użytkownika
Lizzy

Post autor: Lizzy »

A więc odwiedziłam dziś kino w ramach obejrzenia filmu pt. Shrek 3. Szczerze mówiąc nie powalił mnie.Fabuła jakaś taka naciągana, teksty słabe, film ogólnie w pewnych momentach nudził. Myślę że jest po to aby tylko zarobic. Nic specjalnego ::kwasny:: .
Awatar użytkownika
Tiril

Temat jest o filmach, ale nie wiem gdzie indziej mogłabym to napisać, nie ma chyba tematu o teleturniejach ::chytry:: najwyżej dostanę ostrzeżenie :P
Oglądałam wczoraj czy przedwczoraj "Jaka to melodia". Była to powtórka, i nie byłoby w tym nic dziwnego, gdyby nie to, ze był to odcinek...bożonarodzeniowy ::loll:: ::loll::
Sad but true
paula ;]

Post autor: paula ;] »

Tiril, a oglądałaś "Koszmar..."? Jak nie, to polecam całą serię (choć oglądałam tylko pierwszą część, drugą i siódmą) i jest jeszcze film z Krugerem "Freddy kontra Jason", który też był fajny bo parę częśći "Piątku trzynastego" obejrzałam :twisted:

Misia, ja widziałam "Legendę" i w sumie podobała mi się :D Też tylko ten horror polski oglądałam, ale myślę, że jest więcej polskich horrorów, aczkolwiek mniej znanych.
Awatar użytkownika
Tiril

Tak, ogladałam, ale "Fredy vs Jason" nie, ale za to dane było mi obejrzeć "Nowy koszmar Wesa Cravena" :wink:
Sad but true
Goku

Post autor: Goku »

Obecnie mam na kompie do obejrzenia:

-Daredevil(już raz oglądałem ten film, ale dopiero od jakiejś połowy albo dalej ;))
-Jarhead(a to za to oglądałem do połowy xD)
-Dreamgirls
-Dom woskowych ciał
-GhostRider
-7 mieczy
-Korpus Weteranów
-Spiderman(oglądałem dwójkę, a jedynki jeszcze nie xD)
-Pulp Fiction(oglądałem to wieeeleee razy, ale nigdy nie widziałem końcówki xDD)

Może mi ktoś z was polecić któryś z tych filmów?? Bo nie mogę się zdecydować w jakiej kolejności je oglądać xDD
ODPOWIEDZ