Guiding Light

Dział poświęcony filmom i innym programom telewizyjnym.
ODPOWIEDZ
GL Forever

Post autor: GL Forever »

Uuu... nie oglądam GL regularnie, to raczej ci nie powiem o aktualnych wątkach. Ale z amerykańskimi soap operami, to jest tak, że bez przerwy tracą na oglądalności, więc scenarzyści wstrzykują do nich dużo różnych sensacyjnych i kryminalnych wątków, z myślą, że podwyższą się wyniki oglądalności. A więc na kryminalne/sensacyjne wątki jest raczej łatwo natrafic. Tylko chyba w B&B i Y&R jest umiarkowanie z wątkami sensacyjnymi (choc w B&B też w sumie coraz ich więcej).

A jeśli chodzi o dziwne wątki, to z tego co się orientuję w serialu nadal jest młody aktor, który gra pewnego dziwnego chłopca ::chytry:: Ten oto chłopiec przyczynił się do śmierci swojego ojca i do śpiączki jednego z bohaterów ! A teraz... chyba nadal sprawia kłopoty ::chytry:: Musiałbym zerknąc na GL.

Oto promo, na którym jest ten diabelski chłopiec. Nie jest ono najświeższe.

http://pl.youtube.com/watch?v=yc0q3_JiCvA

PS. Polecam to promo. Jest super !
Awatar użytkownika
DeaconFan

Post autor: DeaconFan »

O, to ten wątek z tym chłopcem na pewno musi być ciekawy. :) Coś jak z serii genialnych według mnie filmów "Omen".

To promo obejrzę sobie dopiero jutro. Nie lubię oglądać takich rzeczy przed pójściem spać. Jeszcze będzie mi się to śniło w nocy czy coś, he he. :wink:
Aktualnie oglądam: B&B (MnS), Pierwsza miłość, Na dobre i na złe, Barwy szczęścia, Stulecie Winnych, Zadzwoń do Saula. :D
GL Forever

http://pl.youtube.com/watch?v=snQiTXSXx9c&feature=related Odcinek z 1941, cz.1

http://pl.youtube.com/watch?v=xk7na-jgTOw&feature=related Odcinek z 1941, cz.2

Dawałem to już kiedyś ? Bezcenne. Jedyny mankament to reklamy. :shock:
Awatar użytkownika
Mareczek

Post autor: Mareczek »

Super :D
Aż się łezka w oku kręci ::rad::
Tomala

Post autor: Tomala »

Niesamowite. Dobrze powiedziane Mareczek: łezka się w oku kręci. Ciekawe jak to trafiło do internetu. Jak to odnaleziono.
Awatar użytkownika
Adex-fan Brooke

Post autor: Adex-fan Brooke »

Może było ponownie gdzieś emitowane, ktoś nagrał i wpuścił w net? Faktycznie ciekawe, ten serial ogólnie zasługuje na uznanie że z radiowej opowieści stał się telewizjną i trwa do dziś, śmiesznie jakby tak było z B&B że najpierw słuchalibyśmy w radio ::rad::
Polecam:DYNASTIA,Sunset Beach,B&B,Melrose Place,Desperate Housewives,Świat wg Bundych,Allo Allo,Pokolenia,Moonlighting,Baywatch,Alf,Nanny,Co ludzie powiedzą,Ally Mcbeal,QAF,Prison Break,Dexter,Dr Quinn,Y&R,Devious Maids, Sex and the city
GL Forever

http://www.soapcentral.com/gl/news/2008/0421-zimmer.php

Z serialu Guiding Light może dojśc do odejścia jego gwiazdy, czyli Kim Zimmer. To byłby wielki cios dla GL, ona jest najlepszą aktorką w tym serialu. Jeśli naprawdę by odeszła, to jedyną charyzmatyczną postacią w GL zostałby Alan (grany przez Ron'a Raine'sa, czy jak mu tam).

Kim gra w GL od 25 lat (z przerwami).
Dawidek
Administrator

Post autor: Dawidek »

W "Telemagazynie" Barbara Bursztynowicz, w swoim felietonie podzieliła sie informacją o "Guiding Light". Zacytuję fragment tego felietonu:

"(...)Proszę sobie wyobrazić, że najstarszy serial obyczajowy na świecie produkowany w Ameryce jest grany niemal nieprzerwanie do dzisiaj od 1951 roku! Przez 57 lat już trzecie pokolenie przeżywa losy bohaterów "Guiding Light". Zrealizowano dotąd ponad 17 tysięcy odcinków!. Są też telenowele nieco młodsze, trwające, trwające po kilkanaście lat. W takich tasiemcach zdarzyło sie już chyba wszystko, co ziemskie, i trzeba sięgać po pomysły nie z tej ziemi(...)". ..

..Chyba w jej wypowiedzi wkradło się kilka błędów. Jednym z nich jest mylenie soap opera (lub daytime drama) z telenowelą. ::ysz::
Ostatnio zmieniony 2008-04-26, 22:12 przez Dawidek, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
DeaconFan

Post autor: DeaconFan »

No, ale dzięki takim felietonom ludzie przynajmniej wiedzą, że MnS nie jest najdłuższą i najstarszą soap operą na świecie (a pewnie większość ludzi tak właśnie sądzi). :wink:
I nie ma już wtedy aż takiego wyśmiewania się z liczby odcinków i długości emitowania MnS. :wink:

GL, nie wiesz może czy w tej soapce nadal jest ten diabelski chłopiec :?: Bo gdyby nadal był, to może ściągnąłbym sobie kilka odcinków tej soap opery. :) Tak z ciekawości. :wink: :twisted:
Aktualnie oglądam: B&B (MnS), Pierwsza miłość, Na dobre i na złe, Barwy szczęścia, Stulecie Winnych, Zadzwoń do Saula. :D
Awatar użytkownika
Tiril

Post autor: Tiril »

No i to zniekształcenie tytułu :?
I’m your dream, make you real
I’m your eyes when you must steal
I’m your pain when you can’t feel
Sad but true
Dawidek
Administrator

W gazecie podano właściwy tytuł serialu. To ja zniekształciłem ten tytuł. Żeby nie było żadnych wątpliwości, poprawię swojego posta. Żeby nikt nie przepisywał źle podanego tytułu. :D Przepraszam za pomyłkę.

Dodam tylko, że ten felieton z nawiązaniem do serialu, można znaleźć w numerze 17/2008 na stronie 14, w różowej ramce.
Tomala

Post autor: Tomala »

Fajnie że publikują takie felietony. Może do ludzi wkońcu zacznie docierać że MNS nie jest najdłuższym serialem na świecie. Jest wiele innych o wiele dłuższych. Aż się zdziwiłem że takie osoby jak Barbara Bursztynowicz wiedzą o tym jak się nazywa, ile ma odcinków, i od którego roku jest kręcony najdłuższy serial na świecie.
Awatar użytkownika
Damians

Post autor: Damians »

Czytałem ten artykuł, bodajże na Interii. Nawet nie pomyślałem, żeby tutaj o nim wspomnieć :P Cały artykuł dotyczył ilości odcinków, wspomnieli, ze Klan czy Plebanii wcale nie mają tak dużo...
GL Forever

DeaconFan pisze:GL, nie wiesz może czy w tej soapce nadal jest ten diabelski chłopiec :?: Bo gdyby nadal był, to może ściągnąłbym sobie kilka odcinków tej soap opery. :) Tak z ciekawości. :wink: :twisted:

Nie wiem. Ściągnąłem sobie i przeglądałem urywkami odcinek z 25 kwietnia i było w nim jakieś dziecko, ale nie był to diabelski Will.

Co do wypowiedzi Pani Barbary.

Rażącym błędem jest informacja o rozpoczęciu emisji serialu - 1951 rok. Emisja w telewizji rozpoczęła się w 1952. Niby tylko jeden rok, ale razi (przynajmniej mnie). W 1951 roku zaczęła się regularna emisja słuchowiska "The Archers". Może wie także o istnieniu tego tasiemca i coś jej się pomyliło, zamotało.

Pani Barbara powiedziała też, że serial ma ponad 17 tysięcy odcinków. Nie wspomniała, że ma tyle razem z radiowymi i telewizyjnymi odcinkami, zresztą wygląda na to, że nie miała pojęcia (może już ma) o istnieniu radiowych epizodów.

Fajnie, że w Polskim świecie jest nieco więcej o Guiding Light. Dzięki informacji o istnieniu tego serialu, coraz więcej ludzi będzie wiedzieć, że MNS nie jest najdłuższym tasiemcem na świecie.

Błąd z nazwaniem serialu telenowelą niby też razi, ale mieszkamy w takim kraju, gdzie nagminnie myli się ją z soap operą, więc zdążyłem się już trochę do tego przyzwyczaić.

I jeszcze co do diabelskiego Will'a - nawet jeśli jeszcze jest w serialu, to już chyba nie rozrabia tak jak kiedyś. Ale mimo wszystko - zachęcam do oglądania GL ! :zeby:
Dawidek
Administrator

B. Bursztynowicz napisała w cytowanym felietonie, że informację o "GL" znalazła w Internecie.
Faktycznie, nie wspomniała ani słowem o tym, że serial miał najpierw swoje emisje radiowe.
W felietonie zamieszczonym tydzień wcześniej pani Ela z "Klanu" napisała o telenowelach i soapkach. Stwierdziła, że w Polsce lepiej przyjęło się pojęcie telenoweli. Soap opera (opera mydlana) ma u nas złe skojarzenia, stąd taka, a nie inna się u nas się przyjęła.
ODPOWIEDZ