Ostatni odcinek III serii po prostu fenomenalny.

Zakończenie może niezbyt zaskakujące, ale bardzo interesujące.

Tony Almeida jednak poszedł siedzieć.

Już nic nie było go w stanie z tego wyciągnąć. Bardzo wzruszające było to jego pożegnanie z Michelle, ich pocałunek.

Naprawdę szkoda faceta. I szkoda Michelle. Dobrze, że jeszcze się choć trochę zrehabilitował na końcu w oczach innych. Pozwolono mu dowodzić akcją poszukiwania ostatniego kuriera Saundersa, który miał ostatnią fiolkę z wirusem. I całkiem dobrze mu to dowodzenie chyba wyszło.

W CTU pojawiła się żona Gaela - jednego z pracowników CTU, który zginął zarażony wirusem. Jakież było moje zaskoczenie gdy przechodząc obok Saundersa (który siedział aresztowany w CTU i coś tam pomagał agentom w namierzeniu ostatniego kuriera) nagle wyciągnęła pistolet i zastrzeliła faceta.

Ciekawe co ją za to teraz spotka. Ale to co zrobiła jest zrozumiałe. Przecież Saunders przyczynił się do śmierci jej męża. Samego Saundersa trochę mi szkoda.

Fajna to była postać. Mógł jeszcze namieszać trochę w serialu.

Wayne powiedział bratu o śmierci Julii i Sherry. David bardzo się tym przejął. Wayne jeszcze namawiał go do zatuszowania tej sprawy, do jakiejś kolejnej intrygi, ale David nie zgodził się na to.

I najważniejszy wątek: Jack i Chase poszukujący ostatniego z kurierów Saundersa. Kurier uciekł im do jakiejś szkoły. Oni oczywiście pobiegli tam za nim. Rozdzielili się. Chase znalazł gościa, rozpętała się pomiędzy nimi walka. Kurier był jednak w niej lepszy, już chciał zastrzelić Chase'a, ale oczywiście pojawił się jak zwykle niezawodny Jack i zastrzelił kuriera. Niestety pojawił się kolejny problem. Chase przyczepił sobie do ręki fiolkę z wirusem, którą ochraniała jeszcze bomba. Nie można było tego niestety odczepić od ręki. Jack'owi coś nie udało się rozbrojenie bomby, więc Chase postanowił, że poświęci swoją rękę. Jack odrąbał mu ją siekierą.

Fiolkę z wirusem i bombę szybko włożył do jakiejś lodówki i chwilę póżniej to tam eksplodowało. Chase'a zabrano do szpitala. Jeszcze jest szansa, że zdążą mu lekarze tę rękę przyszyć. Wcześniej jeszcze była taka fajna scena jak Jack w pełni już zaakceptował Chase'a jako chłopaka Kim.

Chase postanowił, że nie będzie już brał udziału w akcjach, tylko będzie w biurze pracował i więcej czasu będzie poświęcał Kim i swojej córce. Szkoda tylko, że ten dzień tak tragicznie się dla niego skończył. Mam nadzieję, że przyszyją mu lekarze tę rękę i będzie ją miał sprawną.
No i zakończenie: Jack siedzący i płaczący w swoim samochodzie.

Fajnie, że jednak pokazali nam scenarzyści serialu, że Jack też ma jakieś uczucia i potrafi płakać.

Jeszcze David do niego zadzwonił, za wszystko mu podziękował i jako pierwszemu powiedział mu o tym, że rezygnuje z udziału w wyborach prezydenckich. Wyraził także nadzieję, że jeszcze się spotkają, ale już prywatnie.

Ekran zostaje podzielony na cztery części, w jednej z nich jest David jadący już na konferencję prasową, na której ma ogłosić swoją rezygnację z udziału w wyborach, w drugiej operowany Chase i Kim czekająca w szpitalnym korytarzu, w trzeciej wyprowadzany z CTU Tony oraz oglądająca to Michelle, a w czwartej Jack, który zostaje wezwany do przesłuchiwania jednego z zatrzymanych kurierów Saundersa. Odcinek dobiega końca.
Ale się rozpisałem...

No, ale to był w końcu finał sezonu, więc trochę się w nim działo.

A już dziś o 22:15 w tv4 pierwszy odcinek IV sezonu. Tych co mają dostęp do tej stacji, zapraszam serdecznie do obejrzenia tego epizodu i podyskutowania o nim w tymże temacie.
[ Dodano: 2008-07-15, 20:46 ]
Za nami już cztery pierwsze odcinki IV sezonu serialu na tv4. Poniżej moje ich podsumowanie, streszczenie i ewentualne wrażenia po ich obejrzeniu:

Akcja sezonu IV toczy się 18 miesięcy po wydarzeniach z sezonu III. Jack został zwolniony z CTU za branie w przeszłości narkotyków przez nową dyrektor - Erin Driscoll. Teraz pracuje jako szef ochrony dla sekretarza obrony - Jamesa Hellera i jest związany z jego córką - Audrey (o czym Heller nie wie). Nowym prezydentem USA jest John Keeler. Tymczasem zostaje przeprowadzony atak terrorystyczny na podmiejski pociąg. Sprawą tą zajmuje się CTU. Jack musi po coś pojechać do CTU i przypadkiem dowiaduje się o całej sprawie. Pomaga agentom w ujęciu tureckiego terrorysty zamieszanego w atak - Sherek'a. Od niego dowiaduje się, że ten cały atak na pociąg był tylko odwróceniem uwagi agentów od prawdziwego celu terrorystów jakim jest pojmanie i zabicie Jamesa Hellera, który akurat wraz z Audrey przebywa u swojego syna - Richarda. Nagle on i Audrey (po wyjściu z domu Richarda) zostają porwani przez terrorystów. Teraz są gdzieś przez nich przetrzymywani. Za kilka godzin ma odbyć się proces Hellera, a potem skazanie go na śmierć przez terrorystów. Audrey prawdopodobnie też później ma zginąć. Całe to "widowisko" z udziałem Hellera ma być transmitowane przez terrorystów na żywo w internecie. Nagle Heller dostaje ataku serca . Podbiega do niego jeden z terrorystów. Okazuje się, że Heller symulował. Obezwładnia gościa i próbuje wraz z Audrey uciec . Niestety zostają złapani.

Tymczasem Chloe dowiaduje się od swojego kolegi – hakera Andrew, że terroryści planują też atak na Internet. Przywrócony tymczasowo do służby w CTU Jack postanawia zająć się tym oraz odnalezieniem Hellera. Jedzie do Andrew, ale ten zostaje porwany przez terrorystę Kalila. Bauer odbija Andrew i rusza w ślad za Kalilem (sądzi, że doprowadzi on go do Hellera). Kalil jedzie do pobliskiego sklepu. Erin uważa, że Jack popełnia błąd śledząć Kalila i zwalnia go ze służby. Jack nadal jednak śledzi Kalila (współpracuje z nim potajemnie Chloe). Jack’owi potrzebny jest przekaz satelitarny, by nadal mógł śledzić Kalila. Chloe mu to załatwia dość długo. Jack musi jakoś w tym czasie zatrzymać gościa. Urządza napad na sklep. Bierze tam Kalila jako zakładnika i ucieka z nim autem ze sklepu przed policją. Potem wypuszcza faceta, by Chloe mogła go śledzić poprzez kamery satelitarne i ucieka. Nagle na jego drodze pojawiają się radiowozy policyjne. Bauer zostaje aresztowany za napad na sklep.

Chloe też zostaje aresztowana za pomaganie Jack’owi. Chloe i Jack’owi pomaga też potajemnie jeden z pracowników CTU – Edgar Stiles. Gdy Erin dowiaduje się co robili Jack i Chloe nakazuje dalsze śledzenie Kalila. W CTU pojawia się nowa pracownica – Marianne Taylor. Dziwna kobieta, chyba jakaś wtyczka terrorystów. Jest tam też Richard Heller. Jest przesłuchiwany w sprawie porwania ojca i siostry (był tego świadkiem). Niektórzy podejrzewają go o udział w tym porwaniu (nie był w zbyt dobrych relacjach z ojcem). Tymczasem Erin ma kłopoty z córką, która jest chora na schizofrenię i wpadła w jakieś kłopoty. Jedzie po nią policja. Erin jednak chce sama zająć się córką i anuluje wezwanie na policję w sprawie wybryku jej córki.

Arabska rodzina Arazów jest w posiadaniu jakiejś tajemniczej walizki, którą mają przekazać terrorystom przetrzymującym Hellera. Robi to syn Naviego i Diny Arazów – Behrooz. Świadkiem tego jest dziewczyna chłopaka. Dina zaprasza ją do domu Arazów i tam otruwa, żeby dziewczyna nie wygadała policji o ich powiązaniach z terrorystami.
Uff... To chyba tyle.

Dość fajny ten sezon jak na razie, ale czegoś mi w nim brakuje.

A mianowicie postaci z poprzednich sezonów. Są tylko Jack, Chloe i prezydent Keeler. A gdzie są Michelle, Kim, Chase, Palmerowie

Mam nadzieję, że jeszcze się pojawiają w tym sezonie jakieś inne znane nam już twarze.

A jeśli już mowa o Kim i Chasie, to zapomniałem dodać, że gdzieś razem wyjechali i Chase’owi chyba przyszyto tę rękę.
Gabra, mam opisywać kolejne odcinki

Bo być może już nie możesz się połapać w tym co piszę. Doszło teraz dość dużo nowych bohaterów, jest dużo trochę pokręconych wątków... Ja osobiście chyba z samego opisu niewiele bym zrozumiał. Ale oczywiście jeżeli chcesz mogę opisywać te kolejne odcinki, naprawdę nie jest to dla mnie żaden problem.

Ewentualnie mogę nawet jakieś fotki nowych postaci tu powklejać.

A Ty w ogóle oglądałaś trzeci i czwarty sezon? Bo chyba coś pisałaś, że na Canale +, albo gdzieś indziej

Nie pamiętam już. Ale jeśli tak, to zapewne rozumiesz o co chodzi w tym moich opisach i znasz trochę te nowe postaci.