Soap opery z innych państw

Dział poświęcony filmom i innym programom telewizyjnym.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Kingsajz

Post autor: Kingsajz »

O jak ja dobrze pamiętam czasy telenowel na Polonia 1, TVP 3 Regionalna itp. Moją pierwszą była waśnie Maria i Manuela z przepiękną Grecią Colmenares. Pamiętam jak specjalnie przerywano zabawy na podówrku, bo szło się oglądać MARIĘ, a nie byle co! Jak ktoś oglądał ten serial, to była renoma! 220 ekscytujących epizodów, których się nieda zapomnieć. W Manueli zagrała z tym samym aktorem co w Marii, czyli Jorge Martinezem. Jedna z najlepszych telenowel. A wiecie, że Grecia Colmenares zagrała Rosalinde w pierwszej wersji serialu w 1981 roku. Dopiero potem w meksykańskim remaku wceliła się w tę postać Thallia w 1999. Ciekawostką jest to, że aktorka która wcieliła się w rolę matki ukochanego Rosalindy 99' w 1968 roku zagrała w pierwszej wersji serialu Esmeralda.:)
Inne seriale to juz tutaj zsotały wymienie te z Polonii 1, ale pamiętam cultową Crystal, Niebezpieczną, Pogardę, Marie Celeste z TVP 3. Oh, kochałem te seriale, seriale mojego dzieciństwa. Z TVN to oczywisćie Esemralda, Paulina, Maria Isabela i Christina. Z Polsatu to tylko Fiorella, Lus Maria(chociaż 70 odcinków tego serilu, bym chętnie wyciął!!) a także Zbuntowany Anioł. Z europejskich seriali, to uwielbiam włoskie jedno-sezonówki i francuskie. Ostatnio sporo zrobiło się czeskich soap oper, mają chyba anwet odpowiednik "Na Wspólniej", bo jak ten serial w chodził do nas, to widziałem jakiś reportaż, że z Francji zaczerpnięty pomysł, że wielonarodowa popularność i spora ilość wersji. Z Niemiec kojarze tylko "Szleśte zeiten, gute zeiten" czy jakoś tak. Od 1993 - 2005 i 2500 odcinków, ale o co tam chodzi to nie mam pojęcia! Pamiętam jeszcze te brytyjskie soapki, które byly wspomniane - nuuuuuuda paskudna. na TVP 3 wykuipono 130 odcników z 1995/6 roku, nieważne, że serial jest gręcony od 1985 i nakręcono ok.5000 odcników.:)
http://www.bb-magazinie.webpark.pl/
B&B Magazinie Nr 4 jest gotowy do ściągnięcia!! B&B Magazinie Nr 4 jest gotowy do ściągnięcia!! B&B Magazinie Nr 4 jest gotowy do ściągnięcia!!
Awatar użytkownika
B@r

Post autor: B@r »

Ogląda ktoś jeszcze oprócz mnie, All my children? :wink:
Awatar użytkownika
Boldfanka

Post autor: Boldfanka »

Oglądałam 100 lat temu w USA, a potem jakiś czas leciało w Polsce na kablu.
Czyżby gdzieś teraz było osiągalne?
Czy stary Adam jeszcze gra i jego brat bliźniak? Pewnie już wszyscy nowi - 10-te pokolenie :?: :x :roll:
Awatar użytkownika
Adex-fan Brooke

Post autor: Adex-fan Brooke »

Od przyszłej środy Tvn7 będzie z rana powtarzać "Powrót do Edenu"! niby fajna informacja,ale głupia pora i nie wiem czy będę nagrywać -ile to ma odcinków? może jednak się skuszę aby wreszcie dokładnie poznać ten serial
Polecam:DYNASTIA,Sunset Beach,B&B,Melrose Place,Desperate Housewives,Świat wg Bundych,Allo Allo,Pokolenia,Moonlighting,Baywatch,Alf,Nanny,Co ludzie powiedzą,Ally Mcbeal,QAF,Prison Break,Dexter,Dr Quinn,Y&R,Devious Maids, Sex and the city
Awatar użytkownika
B@r

Post autor: B@r »

Ponad 20 odcinków :wink:
A sezon I tylko 6.
To wspaniała informacja! Radzę nagrać sobie.
Ryan Lavery

Post autor: Ryan Lavery »

Zauważyłem, że jest wśród nas wiele osób, które swego czasu oglądały „Zakazaną miłość” na TVP 2. Oto kilka faktów o tej wenezulskiej telenoweli...

Oryginalny tytuł: „La Mujer Prohibida” (dosłownie: „Kobieta zakazana”; TVP2: „Zakazana miłość). Telenowela powstała w 1991 roku, przy współpracy wenezuelskiej telewizji i producenta telenowel, Venevision i hiszpańskiej telewizji Tele 5. Jest to historia 26-letniej kobiety, Irene Rivas, która zostaje zmuszona wyjść za mąż za Germana Gallardo, żeby uchronić swojego ojca przed więzieniem. Mimo, że German kohca Irene, prawdziwym wybrankiem jej serca jest Carlos Luis Gallardo.... syn Germana. Kontrafigurą w tej telenoweli jest demoniczna Yarima Baez obsesyjnie zakochana w Germanie, nie cofnie się przed niczym, żeby zdobyć gościa. Wraz ze swoim gorylem, zabije nawet matkę Irene, Chanę. Po wielu wydarzeniach, Irene udaje się jednak poślubić Carlosa, lecz z czasem Irene zorientuje się, że to właśnie Germana kocha. Pojawi się też rodzina Di Salvatori, która również namiesza w życiu Irene. Chora Irene odda swoją córkę (którą ma z Germanem) Fiorelli Di Salvatori, która z kolei skłamie swojej córce Estelli, że znalazła dziecko na ulicy i odtąd to Estela będzie wychowywała Martikę. Irene będzie miała amnezję i nie będzie nawet pamiętała kobiety, której oddała córkę na ulicy. Również Yarima i była żona Carlosa, Rosalinda zrobią wszystko, żeby tylko zniszczyć Irene.... Jednak, jak to w każdej telenoweli latynoamerykańskiej bywa, wszystko pięknie się ułoży a Irene i German będą razem.... Wiele z nas już nie pamięta co stało się z Yarimą. Otóż, kobieta postrzeliła Germana i uciekła.... Można więc powiedzieć, że ominęły ją konsekwencje licznych morderstw (Chana, Rosalinda) i intryg, które knuła... Do dziś pamiętam jeszcze kwestię, którą Yarima powiedziała do swojej siostry Veroniki „Jeśli chodzi o Germana, zabiłabym nawet własną matkę gdyby żyła. German jest mój i nikt mi go nie odbierze”. Jedną z moich ulubionych postaci w teje telenoweli była Flora. Ta starsza pani postawiła sobie za cel zdobycie majątku Irene (a był spory) toteż wyszła za jej ojca Jesusa (czyt. Hesusa) żeby dobrać się do pieniędzy. Irene oskarżyła ją o kradzież majątku, a Flora odpowiedziała : „Ja niczego nie ukradłam. Ja po prostu wzięłam”. Z czasem Florę ruszyło sumienie i oddała majątek Jesusowi i Irene, przeprosiła i.... pozostała żoną Jesusa. TVP pokazała 124 odcinki – wszystkie.
A oto obsada i kilka faktów na temat aktorów:

Andres Garcia – German Gallardo (ur. 24.04.1941). Obecnie gra w Kolumbii, w telenoweli „El Cuerpo del Deseo”. A my, możemy go zobaczyć w serialu „Ty albo nikt (Tu o nadie)”, który emituje teraz Polonia 1

Mayra Alejandra – Irene Rivas (ur. 7.05.1955). Obecnie gra dla wenezuelskiej telewizji RCTV, w telenoweli „Con toda el alma” (Moje tłumaczenie: „Z całego serca”). Dla porównania polecam Wam telenowelę „Barwy miłości (Hechizo de amor)” w tv Romantica. Mayra gra tam podłą Raquelę Valderrama – morderczynię i okrutną macochę. Na końcu wyląduje w „Domu wariatów”. Aktorka gra głównie dobre role....

Tatiana Capote - Yarima Baez (ur. 15.08.1962). W tym roku zagrała w „Sonar no cuesta nada” (Moje tłum. „Marzyć nic nie kosztuje”). Gra głównie dobre role. W tej chwili można oglądać ją w Romantice w serialu „Rebeca” gdzie wcieliła się w rolę Amandy.

Fernando Carillo Carlos Luis Gallardo (ur.6.01.1966). Bardzo znany aktor. Polskim widzom znany z „Rosalindy” i z „Marii Isabeli”. Ostatni swój serial nagrał w 2000 roku „Siempre Tu Amare”. Jako jednemu z małego grona aktorów z innych państw Ameryki Łacińskiej, dostał się do Meksyku i tam grywał właśnie dla stacji Televisa w „Rosalindzie” itp. Jako ciekawostkę powiem fakt, że dla aktora z Wenezueli, Peru lub innych krajów to zaszczyt zagrać w Meksyku. Meksyk jest uważany za stolicę telenoweli, i jest tym samym co Hollywood dla filmów.... I ciekawostka... Jakiś czas temu Fernando wywołał prawdziwą burzę w swoim kraju Wenezueli, kiedy w wywiadzie wyraził poparcie dla prezydenta Hugo Chaveza, którego cała Wenezuela nie znosi. Wprowadził on okropną politykę i można powiedzieć zniszczył cały kraj. Po zamieszaniu, Fernando szybko dementował swoją wypowiedzieć, twierdząc, że chodziło mu o coś innego... Hmm......

Jeśli szukacie info o innych telenowelach, dajcie znać.
Awatar użytkownika
Thorne

Post autor: Thorne »

Czy ktoś ma informacje o takiej telenoweli meksykańskiej jak "Nigdy Cię nie zapomnę"?? Hit z Fernando Colunga'ą!!

[ Dodano: 2005-10-31, 13:40 ]
Kingsajzie,nawiązując do Twego zainteresowania soap operami z Polonii 1: Maria Celeste nie dorównuje moim zdaniem Stellinie. Oglądałeś "Stellinę"?? Wspaniała soap opera,często powtarzana,ekscytujące epizody,z aktorką z "Maria Celeste". Pamiętam ze swego dzieciństwa takie seriale jak :"Maria z Przedmieścia"(czy o tym mówiłeś?-"Maria"),"Marimar",lecz nie obejrzałem go do końca,żałuję i "Rosalinda"-wszystkie jak wiecie z tą samą aktorką.
To były czasy,teraz na TVNie są emitowane meksykańskie telenowele,które są w moim odczuciu pożałowania godne!!
Awatar użytkownika
Adex-fan Brooke

Martin wielkie dzięki za te informacje o "Zakazanej miłości" -to jedyny,wyjątkowy tego rodzaju serial,który uwielbiałem! cała masa zwrotów akcji,scen smiesznych,scen akcji (liczne bójki Irene i Yarimy, pamiętam też jak Irene spadłą ze schodów przez Yarime,Rosalinda mimo iż była w ciązy miałą wiele wyadków a nawet zginęła i ożyła i znowu umarła-akcji była cała masa!) itp. Od lat marzy mi się aby go powtórzono zwłaszcza że przegapiłem początkowe odcinki -ale zakończenie ostatniego pamiętam - Carlos stoi na wzgórzu i wspomina Irene mówi że pozostanie ona na zawsze jego zakazaną miłością. Gdyby powtarzali polecam każdemu!
Polecam:DYNASTIA,Sunset Beach,B&B,Melrose Place,Desperate Housewives,Świat wg Bundych,Allo Allo,Pokolenia,Moonlighting,Baywatch,Alf,Nanny,Co ludzie powiedzą,Ally Mcbeal,QAF,Prison Break,Dexter,Dr Quinn,Y&R,Devious Maids, Sex and the city
Awatar użytkownika
Thorne

Post autor: Thorne »

Adexie,kojarzysz taki peruwiański serial bodajże o tytule "Gorzkie namiętności" czy coś w tym stylu,napewno przewija się w tytule słowo "gorzkie"?? Emisja na TVP3!! Występował w nim aktor,który zagrał też Gustawa w "Tajemniczej kobiecie"!! Słynny aktor,napewno przez was kojarzony...
Poszukuję informacji o tym serialu i jestem otwarty na jakiś Twój i innych forumowiczów odzew w jego sprawie...
Awatar użytkownika
Adex-fan Brooke

Niestety nawet nie słyszałem o takim serialu -jak mówiłem raczej nie lubię telenowel.
Awatar użytkownika
gregi

Post autor: gregi »

Adex-fan Brooke pisze:Jedyny jeszcze zwariowany serial jaki oglądałem i który lubiłem bo było w nim bardzo dużo akcji, intryg, humoru to "Zakazana miłość" -która była po godzinie 13 we wtorki kilka lat temu na Tvp2 - i niestety nigdy już nie było powtórki. A może ktoś tez to oglądał? Irene,Herman,Carlos i zła do szpiku kości Yarima...
ja doskonale pamiętam. to była moja pierwsza telenowela która naprawde mnie wciągnęła. teraz znow to ogladam, na rosyjskim kanale tvc :wink:
Ryan Lavery

Gregi, moja też pierwsza :D A jest jakaś możliwość, żebyś zamieścił jakieś klipy z tej telenoweli? Dzięki z góry za odpowiedź
Awatar użytkownika
gregi

Post autor: gregi »

Martin pisze:Gregi, moja też pierwsza :D A jest jakaś możliwość, żebyś zamieścił jakieś klipy z tej telenoweli? Dzięki z góry za odpowiedź

od jakiegos czasu wprawdzie nagrywam na dvd cale odcinki i
chcialbym zamiescic jakies filmiki na forum, ale nie mam programu do obróbki, ani nawet nagrywarki w kompie.
teraz lecą fajne odcinki - Yarima jest w więzieniu i zaczyna wariować. wlasnie oglądam.
Ryan Lavery

Gregi... Jeśli możesz to odezwij się do mnie na gadu gadu lu e-mailem w wolnej chwilce... Będę wdzięczny wielce... Moje namiary znajdziesz w "użytkownikach" :wink: Pozdrawiam
Awatar użytkownika
wiwi

Post autor: wiwi »

Jaaa, Thorne przypomniałeś mi "Marię z przedmieścia" i "Marimar"! Też to oglądałam :) Ach, jak dawno to było... ;) A czy ten serial, o który Ci chodzi to nie jest "Gorzkie dziedzictwo"? Ja oglądałam taki serial na TVP3 :)
ODPOWIEDZ