Gaby i Thomas

Dział NIESPOILEROWY - nie wolno odwoływać się do wydarzeń nie pokazanych w Polsce.
Awatar użytkownika
Thorne

Post autor: Thorne »

Znaczy tak, Damians. Sprawa jest trochę skomplikowana, bo jak spojrzysz na art. 10 KC to wyczytasz : par. 1 "Pełnoletnim jest, kto ukończył lat osiemnaście" i par. 2", "Przez zawarcie małżeństwa małoletni uzyskuje pełnoletność. Nie traci jej w razie unieważnienia małżeństwa". Literalna wykładnia tego przepisu nam jednoznacznie wskazuje, że chodzi o małoletniego, czyli zarówno płeć męską, jak i żeńską. Nie ma żadnych ograniczeń. Aczkolwiek funkcjonuje w doktrynie pogląd, który nakazuje odnoszenie tego przepisu wyłącznie do kobiet, które ukończyły lat 16. Jest jeszcze inny pogląd, który uznaje stosowanie tego przepisu także do osób, które zawarły małżeństwo, nie mając 16 lat. Jednak to jest dalej idący pogląd, a ja bym tę granicę 16 lat podtrzymał tutaj, chociaż w art. 10 KC nigdzie o tym nie ma.

Teraz spojrzałem do KRO i jest art. 10, w którym mowa o tym, że małżeństwo nie może zostać zawarte przez osobę, która nie ukończyła lat 18nastu. Jednak z ważnych powodów sąd opiekuńczy może zezwolić kobiecie, która ukończyła lat 16, a z okoliczności wynika, że będzie to zgodne z dobrem założonej rodziny. To jest paragraf 1.

Jak spojrzysz sobie na kolejny paragraf art. 10 KRO, sprawa znów się komplikuje. Bo jest mowa o żądaniu unieważnienia małżeństwa zawartego przez mężczyznę, który nie ukończył lat 18nastu etc...

Dodano:
W poprzednim poście chciałem napisać "ze sfery prawa cywilnego". Pomyłka. :P
Ostatnio zmieniony 2009-06-24, 21:07 przez Thorne, łącznie zmieniany 1 raz.
If you can't beat them, join them...
Awatar użytkownika
Damians

Post autor: Damians »

Taki fajny wątek i go przerwali.
A przydałaby się taka mała odskocznia od problemów Brooke i Nick'a ::kwasny::
Boję się, że w jednym odcinku pokażą przygotowania do pokazu, pokaz i ten wątek w drugim już się zakończy, a flakowaty nick dalej będzie się ciągnął :roll:
Goku

Post autor: Goku »

Mam pytanie, bo jak wiadomo nie oglądam - czy Dr Usta pogodziła się z małżeństwem syna z Gaby czy po prostu przestali pokazywać jak bardzo chce się pozbyć synowej?
Tomala

Post autor: Tomala »

Raczej się nie pogodziła, ale przestali pokazywać jak bardzo chce się pozbyć synowej. Ridge wymyślił ten pojedynek projektantów, który ma rozstrzygnąć sprawę, ale póki co wątek ucięto. Ale dzisiaj coś o tym wspomnieli.
Awatar użytkownika
Damians

No, dzisiaj nareszcie coś ruszyło :D
Ale i tak dziecko Brooke - Rick'a i synową Brooke - Amber lepiej się oglądało, jako młode małżeństwo, niż Thomas'a z Gaby. Oni są po prostu nudni ::kwasny:: I jeszcze ta fryzura Gaby, jakby założyła krzywo perukę ::kwasny::
Awatar użytkownika
Pottermaniack

Post autor: Pottermaniack »

Thomas i Gaby chyba trochę się od siebie oddalili, mam nadzieję, że Ridge wygra, chociaż jest zadufany w sobie, to nie cierpię oglądać Gaby i Thomasa, więc kibicuję Ridge'owi.
Awatar użytkownika
Damians

To będzie dla mnie jedna z największych niespodzianek w MNS :mrgreen:
Kompletnie nic nie wiem o tym pokazie, kto wygra, jak to się potoczy, mam nadzieję, że szybko potoczy się akcja.
ODPOWIEDZ