Teleturnieje
- Adex-fan Brooke
A w czeskiej wersji na Novie baba była jeszcze ostrzejsza a w Polsce niektórzy widzowie nie rozumieli że taka formuła programu. 
Polecam:DYNASTIA,Sunset Beach,B&B,Melrose Place,Desperate Housewives,Świat wg Bundych,Allo Allo,Pokolenia,Moonlighting,Baywatch,Alf,Nanny,Co ludzie powiedzą,Ally Mcbeal,QAF,Prison Break,Dexter,Dr Quinn,Y&R,Devious Maids, Sex and the city
Pamiętam jak w którejś edycji Agenta jedno z zadań polegało na udziale w "Najsłabszym ogniwie". Nie pamiętam czy to była wersja amerykańska czy australijska, ale prowadząca też była ostra
Widać taka była koncepcja tego teleturnieju na całym świecie 
- cześć chłopaczki, jak leci?
- dobrze
- dla kogo dobrze, dla tego dobrze
- dla kogo kogo, dla tego kogo...
- celna riposta
- dobrze
- dla kogo dobrze, dla tego dobrze
- dla kogo kogo, dla tego kogo...
- celna riposta
-
Dawidek
- Administrator
"Najsłabsze ogniwo" to pomysł BBC i to tam wymyślono, że prowadząca jest ostra i zgryźliwa. Czytałem kiedyś artykuł, że w wielkiej Brytanii teleturniej oglądało ponad 5 mln widzów. Jak na rozdrobniony brytyjski rynek telewizyjny - to dużo. Oprócz czeskiej, widziałem też chorwacką i azerską wersję. Wszystkie niemalże identyczne.
Jeśli informacje o "Milionerach" w niedzielę się potwierdzą, to nie będę raczej oglądać, bo mi pora nie odpowiada - a zakładam, że będzie o 18.00. Ale miło by było, gdyby było w sobotę.
Tak na marginesie - jak podajecie informacje z innych źródeł, to je podawajcie, albo przynajmniej piszcie, skąd macie to info.
Jeśli informacje o "Milionerach" w niedzielę się potwierdzą, to nie będę raczej oglądać, bo mi pora nie odpowiada - a zakładam, że będzie o 18.00. Ale miło by było, gdyby było w sobotę.
Tak na marginesie - jak podajecie informacje z innych źródeł, to je podawajcie, albo przynajmniej piszcie, skąd macie to info.
-
Dawidek
- Administrator
Od czasu do czasu zerkam na "Milionerów" i pomysł z ekspertem wcale nie jest aż taki najgorszy.
Dziś na Dwójce zadebiutowała "Gilotyna", ponoć włoski format (widziałem coś podobnego na RAI Uno). Teleturniej prowadzi była gwiazda Polskiego Radia Roman Czejarek. Program nawet fajny, dynamiczny, szybki - mogliby tylko upłynnić nieco przekaz, bo wszyscy wyglądają trochę nienaturalnie. Moje wytrawne oko zauważy, że nadawca nadaje jakoś dziwnie. Po za tym ciekawa gra logiczna, z dość trudnymi zadaniami. Będę zaglądać od czasu do czasu.
Mam tylko wrażenie, że R. Czejarek bardziej pasuje do radia, niż do TV.
Dziś na Dwójce zadebiutowała "Gilotyna", ponoć włoski format (widziałem coś podobnego na RAI Uno). Teleturniej prowadzi była gwiazda Polskiego Radia Roman Czejarek. Program nawet fajny, dynamiczny, szybki - mogliby tylko upłynnić nieco przekaz, bo wszyscy wyglądają trochę nienaturalnie. Moje wytrawne oko zauważy, że nadawca nadaje jakoś dziwnie. Po za tym ciekawa gra logiczna, z dość trudnymi zadaniami. Będę zaglądać od czasu do czasu.
Mam tylko wrażenie, że R. Czejarek bardziej pasuje do radia, niż do TV.
-
Dawidek
- Administrator
Mikiks, tych ekspertów należy raczej ujmować w cudzysłowie. Faktycznie, lepiej byłoby, gdyby wymyślono inną nazwę na te koło ratunkowe, np. "doradca". Ekspert to specjalista w danej dziedzinie. To na eksperta bardziej nadawała się Kazia Szczuka - bo ma konkretne wykształcenie. Co go Gąsowskiego - nic mi nie wiadomo o jego wykształceniu.
"Gilotyna" leci w poniedziałki i wtorki o 19.05 w TVP2.
"Gilotyna" leci w poniedziałki i wtorki o 19.05 w TVP2.
Ale skandal w Milionerach! TVN to najbardziej zakłamana stacja telwizyjna świata. Hołownia i Prokop grali o 500 000 zł, Prokop znał odpowiedź, wzięli publiczność, która w 88% wskazała na propozycję Prokopa. I co zrobili? Wycofali się
Chyba nikt, kto to oglądał nie ma wątpliwości, że kazano im się wycofać, żeby TVN nie stracił za dużo pieniędzy.
Zupełna żenada, ale oczywiście mogą trąbić, że grali na cele charytatywne itd. itp., ale zapomnieli dodać, że nie mogą wygrać za dużo. Dno.
I "Familiada" świąteczna też bez sensu, zawodnicy muszą wcześniej znać pytania, skoro zawsze jak jest specjalny odcinek i goście, to wygrywają. Głupie to, mogłoby być tak, że gwiazdy naprawdę walczą, a jak przegrają, to i tak te 15000 pójdzie na charytatywny cel, a nie tak, że udają, że walczą, bo wszystko już ustawione.
Świąteczne wydania teleturniejów to dno.
I "Familiada" świąteczna też bez sensu, zawodnicy muszą wcześniej znać pytania, skoro zawsze jak jest specjalny odcinek i goście, to wygrywają. Głupie to, mogłoby być tak, że gwiazdy naprawdę walczą, a jak przegrają, to i tak te 15000 pójdzie na charytatywny cel, a nie tak, że udają, że walczą, bo wszystko już ustawione.
Ale przecież o to chodzi w teleturniejach z nagrodą przeznaczoną na cele charytatywne i to nie tylko w Polsce, a na całym świecie. Suma jest ustalana wcześniej i gwiazdy dostają łatwe pytania, żeby przypadkiem nie odpaść przed jej osiągnięciem. A gwiazdy są ściągane do tych odcinków po to, by przyciągnąć więcej widzów, dzięki czemu stacja dostanie więcej kasy od reklamodawców i właśnie ta kasa pójdzie na te cele charytatywne. Nikt(o ile nie jest Angeliną Jolie) przecież nie wyciągnie kilkunastu czy kilkuset tysięcy złotych z kieszeni i nie odda na cele charytatywne. Moim zdaniem to świetne inicjatywy ze strony tych stacji, że w ogóle przeznaczają na nie pieniądze w ten sposób i nie sądzę, żeby były powody, aby ktokolwiek mógł się czepiać.Mikiks pisze:Ale skandal w Milionerach! TVN to najbardziej zakłamana stacja telwizyjna świata. Hołownia i Prokop grali o 500 000 zł, Prokop znał odpowiedź, wzięli publiczność, która w 88% wskazała na propozycję Prokopa. I co zrobili? Wycofali się![]()
![]()
Chyba nikt, kto to oglądał nie ma wątpliwości, że kazano im się wycofać, żeby TVN nie stracił za dużo pieniędzy.
Zupełna żenada, ale oczywiście mogą trąbić, że grali na cele charytatywne itd. itp., ale zapomnieli dodać, że nie mogą wygrać za dużo. Dno.
I "Familiada" świąteczna też bez sensu, zawodnicy muszą wcześniej znać pytania, skoro zawsze jak jest specjalny odcinek i goście, to wygrywają. Głupie to, mogłoby być tak, że gwiazdy naprawdę walczą, a jak przegrają, to i tak te 15000 pójdzie na charytatywny cel, a nie tak, że udają, że walczą, bo wszystko już ustawione.Świąteczne wydania teleturniejów to dno.
TVN daje na fundację TVNu, normalnie szczyt dobroczynności
To po co w ogóle pytania? Po co to robienie ludzi w debili, że niby myślą nad pytaniem, odpowiedzi ustalone?
Jakby było ustalone normalnie wcześniej, że wygrana jest na cele charytatywne, to przecież nikt nie dawałby ze swoich, tylko z uczciwie wygranych.
Jakby było ustalone normalnie wcześniej, że wygrana jest na cele charytatywne, to przecież nikt nie dawałby ze swoich, tylko z uczciwie wygranych.
Ameryki nie odkryłeśMikiks pisze:le skandal w Milionerach! TVN to najbardziej zakłamana stacja telwizyjna świata.
W specjalnych wydaniach Jakiej to melodii też jest zawsze ustawione, że gwiazdy znają piosenki, które będą grane, a później udają, że się zastanawiają, jaka to melodia
Pamiętam odcinek z Pudzianem, który nawet nie umiał wymówić tych angielskich czy francuskich tytułów, a przy każdej piosence mówił, że ją zna, bo to jego ulubiona