Post autor: Tęczowy »

Ja niestety nie mogę się pochwalić obejrzeniem wielu filmów na podstawie książek Kinga, ale "Misery" widziałem i mi się bardzo podobało.

Za to wczoraj, po naszej debacie obejrzałem sobie film "A single man" - "Samotny mężczyzna" z Colin'em Firth'em w roli głównej. Film opowiada moim zdaniem nie tyle o miłości (jak głosi większość plakatów!), ale właśnie o samotności. Główny bohater traci ukochanego w wypadku (film jest właśnie kontrowersyjny przez to, że główny bohater jest gejem) i od tamtego momentu jego życie całkowicie się zmienia. Reżyser bawi się światłem i kolorami, kiedy główny bohater jest całkowicie samotny (w jego własnym mniemaniu) wszystko jest szare, bure, matowe, a kiedy pojawia się coś warte jego uwagi (np. usta studenta, w którym widzi on swoje alter-ego, ukochana przyjaciółka) świat nabiera nowych barw, nowego znaczenia. Niby prosty zabieg techniczny, a daje niesamowite efekty! Na uwagę zasługują też po prostu zdjęcia - możemy dostrzec, jak funkcjonuje umysł bohatera, na jakie szczegóły zwraca uwagę. Jestem mega pod wrażeniem dla debiutu reżyserskiego Tom'a Ford'a!

Bardzo podobają mi się też kolejne kreacje Colin'a Firth'a. Potrafi być zabawny jak w "Bridget Jones" czy "Mamma mia!", ale też doskonale sprawdza się w skomplikowanych pod względem osobowościowym dramatach ("Genua. Włoskie lato.", no i właśnie w "A single man").

A dzisiaj mam zamiar obejrzeć "Mystic River" :P

Post autor: Tiril »

No i do tego jeszcze naprawdę świetna Julianne Moore w roli Charlotte.
I’m your dream, make you real
I’m your eyes when you must steal
I’m your pain when you can’t feel
Sad but true

Post autor: Goku »

mucha331 pisze:(film jest właśnie kontrowersyjny przez to, że główny bohater jest gejem)
A co w tym kontrowersyjnego? Jakoś nie spotkałem się nigdzie z opinią, że "A Single Man" jest kontrowersyjny.

A sam film moim zdaniem jest strasznie nudny, nie wytrzymałem do końca.

Ma ktoś z was konto na filmwebie? ::chytry::

Goku, właśnie m.in na filmwebie pisze, że "A single man" jest kontrowersyjny :)
A w samym filmie nie chodzi o akcję czy fabułę, tylko uczucia, emocje, grę zmysłów. Może gdybyś wytrzymał do końca, zrozumiałbyś to ;)

Zgadzam się z Goku, wiele można o tym filmie powiedzieć, ale nie to, że jest kontrowersyjny.
Nie w czasach ogólnej pochwały i radosnego przyklasku dla homoseksualizmu.
Sad but true

Post autor: Adex-fan Brooke »

A Single Man jest smutny, fajnie zrobiony, ale zabrakło w nim jakby rozwinięcia a ciekawe jaki jest polski o podobnej tematyce - Królowa śniegu, oglądał ktoś? To było już w kinach? Gra tam Teresa Lipowska z M jak mdłości, fajna piosenka i teledysk Justyny Steczkowskiej z tego filmu: http://www.youtube.com/watch?v=1tr1KnFe_2A
Polecam:DYNASTIA,Sunset Beach,B&B,Melrose Place,Desperate Housewives,Świat wg Bundych,Allo Allo,Pokolenia,Moonlighting,Baywatch,Alf,Nanny,Co ludzie powiedzą,Ally Mcbeal,QAF,Prison Break,Dexter,Dr Quinn,Y&R,Devious Maids, Sex and the city

Post autor: kimberly1990 »

Goku pisze:Ma ktoś z was konto na filmwebie?
Ja mam kontko na filmwebie :wink: , choć na razie nie mam się czym chwalić, bo filmów obejrzanych i ocenionych mam zaledwie chyba ponad 300, a mój gust filmowy każdego odwiedzającemu mój profil pozostawia pewnie wiele do życzenia ::cojest:: ::jezyk::

Ale proszę, jakby ktoś chciał zajrzeć: http://www.filmweb.pl/user/p_sawyer_2

Ja też wcale nie mam wiele, tylko trochę ponad 400(kiedyś miałem więcej ale mam konto na filmwebie od 2005 roku, więc sporo filmów pozapominałem i pousuwałem oceny :P). Mój gust filmowy też raczej do najlepszych nie należy(dobrze, że teraz już nie ma spisu ulubionych alfabetycznie, bo czegokolwiek bym tam nie miał, to i tak wszyscy czepiali się "American Pie" xD).

Mój profil: http://www.filmweb.pl/user/Goku
Awatar użytkownika
B@r
Awatar użytkownika

Post autor: B@r »

Adex-fan Brooke pisze:A Single Man jest smutny, fajnie zrobiony, ale zabrakło w nim jakby rozwinięcia a ciekawe jaki jest polski o podobnej tematyce - Królowa śniegu, oglądał ktoś? To było już w kinach? Gra tam Teresa Lipowska z M jak mdłości, fajna piosenka i teledysk Justyny Steczkowskiej z tego filmu: http://www.youtube.com/watch?v=1tr1KnFe_2A
Był, ale chwilę i tylko w tych mniejszych w największych miastach. W październiku będzie premiera na jakimś kanale NHD (który ma mało ludzi ::kwasny:: )i potem dopiero wyjdzie na DVD.

A oglądaliście Senność też polski film?
"Stephanie is not for here you anymore. She's gone now. Things are going to be very different around you right now. I'm going to find a way to stop you".

Goku podejrzałam Cię na filmwebie i zaciekawiła mnie Twoja wypowiedź (z 2008 roku) o ambitnych filmach. Pamiętasz? Pisałeś, że film to forma rozrywki i ma służyć odpręzeniu, a ludzie którzy oglądają ambitne filmy powinni iść na psychologię bo oglądają je żeby szukać dziury w całym itp.
::loll::
Sad but true

Taaaak, też to znalazłem i chyba dlatego powinienem iść na psychologię ::loll::

Tiril pisze:Goku podejrzałam Cię na filmwebie i zaciekawiła mnie Twoja wypowiedź (z 2008 roku) o ambitnych filmach. Pamiętasz? Pisałeś, że film to forma rozrywki i ma służyć odpręzeniu, a ludzie którzy oglądają ambitne filmy powinni iść na psychologię bo oglądają je żeby szukać dziury w całym itp.
::loll::
To dobrze, że przeczytałaś cytat z 2008, bo można tam znaleźć jeszcze większe brednie z 2006 :lol:. Filmweb powinien dać możliwość zablokowania działu "Wypowiedzi" w profilu :P.

A co do tej wypowiedzi, to poniekąd wciąż się z nią zgadzam. Ciągle nie rozumiem ludzi, którzy oglądają tylko i wyłącznie filmy, którym ktoś przypiął metkę "ambitny" i krytykują wszystko co rozrywkowe i hollywoodzkie(niezależnie od poziomu filmu), a przy tym uważają się za nie wiadomo jakich znawców. I ciągle nie rozumiem fenomenu większości owych "ambitnych" filmów(choć nie jestem pewien które filmy można takimi nazwać), bo duża część z nich jak dla mnie jest po prostu nudna. Zresztą nie tylko tych "ambitnych", w ogóle duża część uznanych filmów. Taki "Ojciec Chrzestny" na przykład nawet mi się podobał(choć bez zachwytów), ale część druga, podobno lepsza, była dla mnie koszmarem i oglądając myślałem, że umrę z nudów :P.
B@r pisze:A oglądaliście Senność też polski film?
"Senność" jest świetna! Nie znoszę Kożuchowskiej, ale o dziwo to właśnie wątek jej postaci był w filmie najciekawszy :).

A co rozumiesz poprzez słowo "ambitny" film?
Sad but true

Tak jak już napisałem - nie jestem pewien, które z nich można tak nazwać, bo to nie ja przyklejam do filmów etykiety. Ale "znawcy" na pewno by ci powiedzieli, w końcu często na filmwebie, szczególnie w komentarzach pod produkcjami z Hollywoodu można znaleźć coś w stylu "Co za głupota, pierdoły dla gimnazjalistów/amerykanów, którzy nie mają mózgów i nie rozumieją bardziej ambitnych filmów."(taki tylko przykład, te komentarze niedokładnie tak wyglądają, w zależności od komentującego: obraźliwe kolokwializmy mogą zostać zastąpione eufemizmami albo komentarz może posiadać mnóstwo błędów ortograficznych) :lol:.

Ja korzystam z filmweba od dawna, ale dziś postanowiłem założyć sobie konto i mam mega problem, bo nie chce mi przyjść ten e-mail aktywacyjny. Czy mieliście ten sam problem?
ODPOWIEDZ