The Killing

Dział poświęcony filmom i innym programom telewizyjnym.
ODPOWIEDZ
Goku

The Killing

Post autor: Goku »

Obrazek

Zwiastun: http://www.youtube.com/watch?v=u9av38iK_Y0

Opis: Serial opowiada historię morderstwa młodej dziewczyny i późniejszego śledztwa. Łączy w sobie trzy wątki - detektywów pracujących nad sprawą, rodziny pogrążonej w żałobie oraz podejrzanych. Ukazuje również polityków zamieszanych w tę sprawę. Jak się okazuje, tu nie ma żadnych przypadków: każdy ma jakiś sekret, a kiedy bohater myśli, że udało mu się ruszyć do przodu, jego przeszłość daje o sobie znać. (źródło: filmweb.pl)

"The Killing" to nowy serial kryminalny stacji AMC(do tej pory zostały wyemitowane tylko 4 odcinki). Jest remake'iem duńskiego serialu "Forbrydelsen", co widać, bo amerykańskich seriali kryminalnych zupełnie nie przypomina. Śledztwo trwa przez cały sezon, bohaterowie są bardzo realistyczni, klimat jest ponury i nie ma tu wtrącanych na siłę zabawnych tekstów w celu rozładowania napięcia.

Serial jest czasem porównywany do "Twin Peaks", ale nawet bez oglądania tego drugiego(+ na podstawie opinii na innych forach) mogę stwierdzić, że jedynym co łączy oba seriale jest zabójstwo dziewczyny. Zdecydowanie bliżej mu do czegoś w stylu "Siedem"(co bardzo mnie cieszy, bo to jeden z moich ulubionych filmów). Jest realistycznie, szaro, brudno, ponuro, ciągle pada. Akcja toczy się powoli, ale nie ma miejsca na nudę. A przy odkrywaniu kolejnych elementów śledztwa napięcie potrafi sięgnąć zenitu.

Mam nadzieję, że ktoś zainteresuje się tym serialem i nie będę musiał pisać sam ze sobą. Szczególnie, że to dopiero początek, a wiem, że fanów dobrego kryminału na tym forum nie brakuje. Zdecydowanie polecam!
Awatar użytkownika
BeLieF

Post autor: BeLieF »

Goku, jest dostępny na torrentach?
Bo z zwiastunu zapowiada się fajnie :)
Awatar użytkownika
Tęczowy

Post autor: Tęczowy »

Hmmmm, no to czas zacząć oglądać kolejny serial! :D
Goku

Skisły pisze:Goku, jest dostępny na torrentach?
Na pewno jest dostępny, choć ja nie ściągam z torrentów, a ze stron typu filesonic ;). A jeśli komuś nie chcę się ściągać, to chyba jest nawet na iitv do obejrzenia online(choć gdybym ja miał oglądać w takiej jakości, to by mnie chyba szlag trafił ::jezyk::).
Awatar użytkownika
Tiril

Re: The Killing

Post autor: Tiril »

Goku pisze: Serial jest czasem porównywany do "Twin Peaks"
To była moja pierwsza myśl po spojrzeniu na ten plakat, a pytanie "who killed..." nie pozostawia wątpliwości, że twórcom chodziło własnie o taki skojarzenie.
I’m your dream, make you real
I’m your eyes when you must steal
I’m your pain when you can’t feel
Sad but true
Awatar użytkownika
kimberly1990

Post autor: kimberly1990 »

Wczoraj obejrzałam pierwsze 2 odcinki :twisted:
I już mam chrapkę na więcej ::krzyw::

Fajni aktorzy (matka ofiary to chyba w 2.sezonie "True Blood" nawet grała ::jezyk:: ) - generalnie (przynajmniej dla mnie) nowe twarze, ale spisują się super ::ok::
Poza tym świetny klimat Seattle i świetnie budowane napięcie :twisted:

Zapowiada się naprawdę dobry kryminalny serial :wink:
Dziś wieczorem pewnie zabiorę się za kolejne odcinki ::chytry::

PS. Jak wczoraj zaczęłam oglądać "The Killing", to przypomniały mi się wakacje 2 lata temu, kiedy oglądałam "Harper's Island" :: bow :: Też było klimatycznie :mrgreen:
Goku

2 pierwsze odcinki są genialne, kolejne 2 świetne, potem z odcinka na odcinek coraz gorzej, a finał to dno. Realizm został już kompletnie zgubiony, a serial trąci banałem. Tak to jest jak historię na 6 odcinków rozpisze się na o wiele więcej.
Awatar użytkownika
kimberly1990

No to mnie trochę zmartwiłeś, Goku :?
Nastawiłam się na dobry serial, a tu pewnie KLOPS z tego wyjdzie :?

Ale mimo wszystko obejrzę i potem sama ocenię ::jezyk:: :wink:
Awatar użytkownika
mailo

Post autor: mailo »

Zachęciliście mnie, bo uwielbiam historie "kto zabił". Mimo negatywnej opinii Goku i tak obejrzę, bo on często przesadza w negatywnych opiniach :wink:

A opis to poprostu jak żywcem wyciągnięty z miniserialu "Morderstwo" ("Murder one") leciał kiedys w polskiej tv i miał super czołówkę:

http://www.dailymotion.com/video/xglue9 ... shortfilms
Awatar użytkownika
Tęczowy

Post autor: Tęczowy »

Miałem zacząć oglądać wcześniej, ale jakoś kompletnie o nim zapomniałem.

Goku, napisz coś więcej. Ile odcinków ma sezon? I czy jest to serial sezonowy czy właśnie tylko kilka/kilkanaście odcinków?
Goku

1 sezon ma 13 odcinków, drugi sezon za jakiś rok...
Awatar użytkownika
kimberly1990

Skończyłam 1.sezon ::jezyk::

I w sumie sama nie wiem, co mam myśleć i jak go ocenić.

Miałeś trochę racji , Goku - dobre są pierwsze 4 odc. ::ok::
Później z każdym epizodem następuje spadek napięcia i trąci nudą.
Ale 2 ostatnie odc. znów przywracają poziom i nadaję tempa całej historii ::jezyk::
Suma sumarum: sezon faktycznie mógłby mieć 6 odcinków xD

Zdecydowanie na plus jak dla mnie są aktorzy w tym serialu.
Zwłaszcza odtwórcy ról Linden i Holder'a ::ok::

(zacieniuję resztę, żeby nie spoilerować)
Kto zabił Rosie Larsen?
Na pewno nie Richmond. To byłoby za proste, zbyt oczywiste ::jezyk::
Chociaż przyznam, że przez cały sezon to właśnie jego typowałam, aczkolwiek to byłoby mega-banalne rozwiązanie całej zagadki, skoro przez 12 odc. obserwowaliśmy jego poczynania.
Wątpię, czy twórcy podaliby nam wszystko od razu na tacy.

Najbardziej niewątpliwie zaskoczyła mnie scena, w której Linden odbiera telefon dot. awarii kamer (i zastanawia się, skąd w takim razie Holder miał zdj), a za chwilę widzimy Holder'a, który wsiada do wozu, prowadzonego przez osobę, której nie objmuje kamera, oznajmiając mu, że wszystko się udało ze zdj (czyt. udało się wrobić Richmond'a) :shock:
Pytanie: dlaczego Holder sfałszował te zdj? I dlaczego chciał wrobić Richmond'a?
Czy współpracuje z mordercą, czy po prostu z Adams'em (a więc Richmond został wrobiony z pobudek politycznych?)?
Obstawiam opcję nr 2.

Krok Belko był też desperacki.
Myślę, że postanowił strzelić do Richmond'a, bo myślał, że ten jest winien śmierci Rosie, co zapoczątkowało rozpad rodziny, którą tak kochał.
Czy Belko mógł zabić Rosie?
Hmm, przeszło mi to na początku przez myśl, ale to byłoby trochę bez sensu w obliczu w/w sceny zastrzelenia Richmond'a ::jezyk::

Muszę to jeszcze wszystko przemyśleć :wink:

Czekam oczywiście na opinie osób, które też mają już 1.sezon za sobą :D
Goku, co Ty o tym sądzisz?
ODPOWIEDZ