Zwiastun: http://www.youtube.com/watch?v=u9av38iK_Y0
Opis: Serial opowiada historię morderstwa młodej dziewczyny i późniejszego śledztwa. Łączy w sobie trzy wątki - detektywów pracujących nad sprawą, rodziny pogrążonej w żałobie oraz podejrzanych. Ukazuje również polityków zamieszanych w tę sprawę. Jak się okazuje, tu nie ma żadnych przypadków: każdy ma jakiś sekret, a kiedy bohater myśli, że udało mu się ruszyć do przodu, jego przeszłość daje o sobie znać. (źródło: filmweb.pl)
"The Killing" to nowy serial kryminalny stacji AMC(do tej pory zostały wyemitowane tylko 4 odcinki). Jest remake'iem duńskiego serialu "Forbrydelsen", co widać, bo amerykańskich seriali kryminalnych zupełnie nie przypomina. Śledztwo trwa przez cały sezon, bohaterowie są bardzo realistyczni, klimat jest ponury i nie ma tu wtrącanych na siłę zabawnych tekstów w celu rozładowania napięcia.
Serial jest czasem porównywany do "Twin Peaks", ale nawet bez oglądania tego drugiego(+ na podstawie opinii na innych forach) mogę stwierdzić, że jedynym co łączy oba seriale jest zabójstwo dziewczyny. Zdecydowanie bliżej mu do czegoś w stylu "Siedem"(co bardzo mnie cieszy, bo to jeden z moich ulubionych filmów). Jest realistycznie, szaro, brudno, ponuro, ciągle pada. Akcja toczy się powoli, ale nie ma miejsca na nudę. A przy odkrywaniu kolejnych elementów śledztwa napięcie potrafi sięgnąć zenitu.
Mam nadzieję, że ktoś zainteresuje się tym serialem i nie będę musiał pisać sam ze sobą. Szczególnie, że to dopiero początek, a wiem, że fanów dobrego kryminału na tym forum nie brakuje. Zdecydowanie polecam!