Oglądalność "Mody na sukces"

Dział NIESPOILEROWY - nie wolno odwoływać się do wydarzeń nie pokazanych w Polsce.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Adex-fan Brooke

Post autor: Adex-fan Brooke »

Wszystko głównie przez zmiany godzin.
Polecam:DYNASTIA,Sunset Beach,B&B,Melrose Place,Desperate Housewives,Świat wg Bundych,Allo Allo,Pokolenia,Moonlighting,Baywatch,Alf,Nanny,Co ludzie powiedzą,Ally Mcbeal,QAF,Prison Break,Dexter,Dr Quinn,Y&R,Devious Maids, Sex and the city
Awatar użytkownika
Sexi Ricky

Post autor: Sexi Ricky »

Chyba nie będzie spoilerem jak powiem, że w 2013 roku na antenie TVP1 będziemy mieli bardzo ciekawe odcinki i może to przyciągnie trochę widzów :wink: Co prawda brakuje promocji także polecajcie znajomym, rodzinie :mrgreen:

Jestem trochę zszokowany, bo myślałem, że wyniki są jednak większe ::kwasny:: Trzeba byc jednak dobrej myśli na przyszłosc.
Awatar użytkownika
mailo

Post autor: mailo »

kubeczek pisze:Jesteśmy w niespoilerowym !
A bo ja to chciałem w "Ploteczkach" napisać. Za dużo miałem otwoartych temató. JUż tam skopiowałem a może Dawidek usunie tutaj.
Dawidek
Administrator

Post autor: Dawidek »

Mailo, usunąłem posta. Wybaczam.

Co do oglądalności. Nie jestem nią zachwycony, ale sporo racji mają wszyscy (cmk też w Wirtualnych Mediach to napisał - chyba, że to nie on, tylko zbieżność nicków), że sporą winy jest w TVP, która mieszała w godzinach emisji i w przyzwyczajeniach widzów. I TVP musi tu wziąć na siebie część odpowiedzialności. Widownia się wykrusza - co mnie tez nie dziwi, od roku 2005 odcinki już nie są aż tak rewelacyjne. Ale nie są takie tragiczne, żeby widownia zeszła poniżej miliona! To są masakrycznie niskie wyniki.
I pojawia się pytanie. Co zrobi TVP z "MnS". Spodziewam się 2 scenariuszy, albo znowu będzie gorsza pora emisji, albo serial zniknie z Jedynki. Bo raczej na pewno obecne wyniki nie są satysfakcjonujące. Uważam, że powinniśmy bronić "MnS" w TVP. Najlepiej byłoby, gdyby serial pozostał w Jedynce oraz na stronie tvp.pl (tam tez powinny być odcinki!). Pytanie też takie - czy "MnS" byłaby bezpieczniejsza na antenie TVP Seriale? Jedno jest pewne - musimy walczyć o to, by TVP emitowała "MnS" do ostatniego odcinka.

Ja oglądam odcinki głównie w TV. Jednak z różnych powodów 2-3 razy w miesiącu (zdarza się, że więcej) nie ma mnie w domu o 16.30. I wtedy ratunkiem są odcinki w necie.
TVP też 2-3 razy przyczyniła się do oglądania epizodów w necie - np. premiery o 11, a nie 16.30.
cmk

Post autor: cmk »

Tak, to ja stwierdziłem na WM.pl, że to głównie wina TVP. Jako niepoprawny optymista mam jednak nadzieję, że publiczna TV wyciągnęła jednak wnioski ze swoich ostatnich "eksperymentów".

Popatrzmy na to z innej perspektywy. Jeżeli dobrze pamiętam, to przed marcem 2010 (czy 2011), kiedy rozpoczęły się skoki godzinowe (najpierw na 14:30 z przerwą na Wiadomości) oglądalność wahała się w okolicach 1.8-1.9 mln. Przez ten okres mieliśmy kilka zmian godzin emisji - powrót na 16:00, rotacje między 15:50, 15:55, 16:05 itd, a ostatecznie najgorszą rzecz - emisję o 11:00.
Do tego zaczęły się pojawiać przerwy wakacyjne, które według mnie nie służą tasiemcowi o powolnej fabule. Zrezygnowano ponadto z emisji dwóch odcinków dziennie, wobec czego akcja jeszcze bardziej zwolniła. Nie było szans, żeby te elementy nie zniechęciły widzów.

Ale... w okresie emisji o 11:00 Moda miała około 500 tys widzów. Powrót na godzinę 16:00 sprawił, że drugie tyle widzów wróciło do oglądania. Do tego dodajmy fakt, że od września minęły zaledwie 2 miesiące, a liczba 900 tys to wartość średnia. Wielu widzów pewnie nawet nie zdawało sobie sprawy, że Moda wróciła na 16-stą i dopiero z czasem odzyskiwała oglądalność. Liczę, że jeśli TVP da jeszcze szansę serialowi, to widownia nieco się odbuduje z czasem - tym bardziej, że zapowiadają się dość interesujące odcinki.

Inna sprawa... Liczby liczbami, ale tak naprawdę liczy się oglądalność w grupie komercyjnej. I w tej grupie TVP1 zawsze przegrywała podczas emisji MnS, nawet za czasów 2 milionowej oglądalności.

Zobaczymy co będzie w marcu 2013...
Awatar użytkownika
Logan

Post autor: Logan »

Może pora zimowa trochę nas uratuje. Czas cofneli i o 16.30 jest już ciemno. To sprzyja siedzeniu przed tv.
"Moda..." jest jak narkotyk - uzależnia.
Awatar użytkownika
kubeczek

Post autor: kubeczek »

Logan pisze:Czas cofneli i o 16.30 jest już ciemno. To sprzyja siedzeniu przed tv.
Popieram, więcej ludzi będzie w domu o zmroku. Poza tym, lepszy klimat oglądania jest jak ciemno za oknem.
Awatar użytkownika
Sexi Ricky

Jak tam najnowsze wyniki oglądalności?

Mam nadzieję, że nieco wzrosły od września.
Awatar użytkownika
Ipo

Post autor: Ipo »

Nadal jest poniżej 2 milionów. Ostatnie miejsce w zestawieniu na swiatseriali.pl ma dokładnie 2 mln widzów. MNS w zestawieniu brak. http://www.swiatseriali.pl/ogladalnosc
Awatar użytkownika
Sexi Ricky

Nie sądziłem, że wróci na dawną pozycję :wink:
Ciekawi mnie jednak czy wynik jest lepszy niż we wrześniu (powyżej 900tys.)
Grisza

Post autor: Grisza »

Na pewno wzrosły, ale nie do poziomy 2 mln pewnie ok 1,5! Niestety,MNS ma dużych konkurentów w swoim paśmie. TVN - Rozmowy w toku, POLSAT MALANOWSKI I PARTNERZY( oni mają dużą widownię, czego nie rozumie ::kwasny::) TVP2 powtórki czegoś, tam
Grisza :)
Grisza

Post autor: Grisza »

Mogę powiedzieć ze mam z pewnej analizy oglądalność Mody na sukces. Na wirtualnych mediach są przedstawione wyniki programu Rozmowy w toku, który przyciąga 1,5mln widzów. Rwt są emitowane o 16-17 więc pojawiły się również wynik TVP1 jest to 870 tys.

http://www.wirtualnemedia.pl/artykul/ro ... sat-lepszy

Zdecydowanie MNS o tej porze ma zbyt duża konkurencje i nie ma przed nią żadnego programu, który mógł by pomóc serialowi. Liderem jest polsat( Malanowski i Partnerzy, Interwencja Wydarzenia) -2,1mln widzów. MNS powinna być emitowania w systemie 2 odcinki dziennie. Nie wiem co im szkodzi aby emitować więcej niż 2 odcinki skoro emitują tylko powtórki, które nic im nie dają! Choć podejrzewam ze TVP chce zachować dystansy miedzy USA.. być może odcinki obecne są w jakimś stopniu droższe a za rok mogą stracić swoją wartość
Grisza :)
Brookens

Post autor: Brookens »

Moim zdaniem jedyne, co może pomóc MnS to dalsza emisja o stałej porze koniecznie z kontynuacją emisji podczas wakacji. Wówczas konkurencja jest mniejsza - Wiadomo, same powtórki. I to może wygenerować widzów, którzy z serialem zostaną.
Emisja dwóch odcinków odpada ze względu na zmniejszającą się różnicę między USA i nami. I to może mieć związek, jak sam wspomniałeś, ze spadkiem ich ceny. Chyba że w grę wchodzi opcja dwóch odcinków pod rząd, jednak 3 razy w tygodniu.

Co by nie mówić, oglądalność jest bardzo niska, ale myślę, że TVP1 z serialu mimo wszystko nie zrezygnuje. Ostatnie doświadczenia z nowymi pozycjami pokazują, że ciężko jest w dzisiejszych czasach zbudować wysoką widownię.
Awatar użytkownika
Sexi Ricky

Jestem zszokowany tak niską oglądalnością serialu :shock:
Myślałem, że Moda na sukces przez ostatnie miesiące odzyskała część starej widowni ze względu na regularną porę emisji o 16:30. Jednak jest jeszcze gorzej niż było we wrześniu.

Sytuacja jest nadal niepewna jeśli chodzi o przyszłą emisję serialu na TVP1.
Dawidek
Administrator

Post autor: Dawidek »

http://www.wirtualnemedia.pl/artykul/ro ... mln-widzow# - we wrześniu i w pierwszej połowie października 2012 roku oglądalność tego samego pasma, w którym są "Rozmowy w toku" oglądalność Jedynki była trochę niższa, więc są nadzieje, że sama "MnS" ma nieco wyższą oglądalność.

Kluczem do wzrostu widowni będą stałe godziny emisji! Takie miniprzetasowania, jakie mamy w tym tygodniu (raz o 16.10, raz o 16.25, a i często wahania między 16.25 a 16.30 nie budują dobrego wizerunku ani serialowi, ani TVP i mogą zniechęcać widzów, bo jak nie śledzą programu, to czasem stracą połowę odcinka. Serial na stałe powinien zaczynać się o tej samej porze (wyjątki tylko z ważnych powodów). Oczywiście stałe godziny to nie wszystko. :wink: Te spadki oglądalności to głównie wina TVP.
ODPOWIEDZ