Na Wspólnej

Dział poświęcony filmom i innym programom telewizyjnym.
ODPOWIEDZ
Dawidek
Administrator

Post autor: Dawidek »

Na moje oko to są tylko spekulacje o zdjęciu serialu z anteny. Jeszcze kilka lat temu oglądałem ten serial, pierwsze 300 odcinków było fajne, potem serial zaczął mnie nudzić. Dzisiaj TVN-u praktycznie nie oglądam, nie to co jeszcze 10 lat temu. Według mnie, jeśli zakończą emisję "Na Wspólnej", to na jego miejscu pojawi się inna TVN-owska soap opera. Nie mogą całej ramówki zapełnić paradokumentami. :D Musi być jakaś odskocznia od nich.
Awatar użytkownika
BeLieF

Post autor: BeLieF »

Plotki o końcu "Na wspólnej" zostały zdementowane :)
http://nawspolnej.tvn.pl/aktualnosci,43 ... 40085.html
Awatar użytkownika
DeaconFan

Post autor: DeaconFan »

Piękna nowa czołówka "Na Wspólnej". :D

http://nawspolnej.tvn.pl/aktualnosci,43 ... 40883.html

O stokroć lepsza niż nowy opening "Klanu". Niebo a ziemia, można by rzec.

Twórcy bardzo się postarali. Nowy opening jest kolorowy, żywy, dynamiczny, mnóstwo w nim postaci (niektórych nawet nie kojarzę). Do tego wciąż stara, charakterystyczna muzyka.

Jedyny minus to brak podpisów (choćby samych imion postaci, nawet bez nazwisk aktorów). Tym samym daję czołówce NW ocenę 8/10 (brak mi tych podpisów, a to jednak spory minus). :)

Mógłby ktoś lepiej zorientowany wypisać imiona wszystkich pojawiających się w czołówce postaci (w odpowiedniej kolejności)? :)
Aktualnie oglądam: B&B (MnS), Pierwsza miłość, Na dobre i na złe, Barwy szczęścia, Stulecie Winnych, Zadzwoń do Saula. :D
Awatar użytkownika
Mareczek

Post autor: Mareczek »

Czołówka rzeczywiście przyjemna i starannie wykonana, ale ja takich nie lubię :P
Fani znowu będą czekali kilka lat na aktualizacje, bo w takiej "grupowej" nie da się nic zmienić. Ja najbardziej lubię czołówki z odrębnymi ujęciami każdego bohatera :)

Czy ten efekt z motylem nie występował już w pierwszej czołówce "Barw szczęścia" :P
Awatar użytkownika
DeaconFan

Mareczek pisze:Ja najbardziej lubię czołówki z odrębnymi ujęciami każdego bohatera
W zasadzie to ja też. :) Pod tym względem czołówki "Pierwszej Miłości" i "Na dobre i na złe" są najłatwiejsze do aktualizacji. :P
Aktualnie oglądam: B&B (MnS), Pierwsza miłość, Na dobre i na złe, Barwy szczęścia, Stulecie Winnych, Zadzwoń do Saula. :D
Awatar użytkownika
B@r

Post autor: B@r »

Te motylki straszne tandetne. :lol:
"Stephanie is not for here you anymore. She's gone now. Things are going to be very different around you right now. I'm going to find a way to stop you".
Elmoo

Post autor: Elmoo »

Taka znowu świetna ta czołówka "Na wspólnej" nie jest. Przede wszystkim nie podoba mi się brak imion bohaterów, co ostatnio co raz częściej stosuje się w czołówkach polskich seriali. Moim zdaniem czołówka jest po to, aby przedstawić bohaterów, a co z tego, że widzę ich twarze jak nie wiem kto to jest? Motylki zerżnięte ze starej czołówki "Barw szczęścia".
Jeśli miałbym porównać tą czołówkę do czołówki "Klanu", to ta ma dużą przewagę jeśli chodzi o techniczne wykonanie. I to tylko to w sumie, bo żadnych innych atutów nie widzę. Szkoda, że nie spróbowali wykazać się oryginalnością, tylko upodobnili czołówkę do tych z "M jak miłość" czy "Barwy szczęścia".
Awatar użytkownika
DeaconFan

Elmoo pisze:Moim zdaniem czołówka jest po to, aby przedstawić bohaterów, a co z tego, że widzę ich twarze jak nie wiem kto to jest?
Dziwne podejście. Jeśli ktoś ogląda regularnie NW, to na pewno i bez podpisów w czołówce, świetnie zdaje sobie sprawę z tego, kto jest kim.

Moim zdaniem czołówka NW przebija opening "Klanu" pod wieloma względami (również takim, że jest w niej więcej bohaterów). Tu nawet nie ma o czym mówić. Z jednej strony mamy starannie skonstruowany film, a z drugiej tandetną prezentację ucznia gimnazjum. I jestem całkowicie obiektywny, bo od lat nie śledzę zbytnio obu seriali.

Czekam na wypowiedzi widzów NW, bo póki co, wypowiadają się głównie osoby nieoglądające regularnie (w tym ja) i nieco zazdrośni widzowie "Klanu". :P
sharkinator

Post autor: sharkinator »

Długo czekałem na tą czołówkę, ale mam mieszane uczucia. Zupełnie nie rozumiem dlaczego nie ma podpisów i to w sumie jedyny powazny zarzut. Motylki też oklepane, ale do przełknięcia. Za to ujęcia przyjemne i co ważne wiele postaci, choć taki sposób realizacji spowoduje, że następna czołówka będzie pewnie za 5 lat. No i dla mnie najważniejsze - została piosenka Krawczyka w takiej wersji do jakiej przywykłem. Denerwuje mnie, że skasowano piosenki w MjM czy NDiNZ albo je przerobiono jak w Klanie czy Plebanii.

Kolejno w czołówce występują:
- Smolny, Basia i Kuba (zniknął Andrzej)
- Danka, Marek, Ola (zniknął Daniel i chyba Gośka)
- Weronika, Agnieszka i Ewa (zniknęli Adam, Antosia, Borys)
- Żaneta, Wojtek i Mania , Renata, Sławek i Dominik (nowość)
- Zięby
- Marta (zniknął Filip), Igor, Maks
- Damian i Monika
- Kinga, Michał i Ignaś
- Honorata i Roman
- Kamil, Zuza, Ula
- Bogdan, Joanna, Kasia, Jarek, Franek (wszyscy nowi)
Czyli łącznie 35 osób! W Klanie było 7?

Ponadto usunięci zostali Iza i Jerzy.
Awatar użytkownika
DeaconFan

Dzięki! O taką rozpiskę mi chodziło. Kojarzę prawie wszystkich poza niektórymi dziećmi (wg mnie pokazywanie dzieci w czołówkach jest zbędne).
sharkinator pisze:Ponadto usunięci zostali Iza i Jerzy.
Tego nie rozumiem. Dlaczego?
sharkinator

DeaconFan pisze:Tego nie rozumiem. Dlaczego?
A kto to wie? Może ich usuną z serialu albo będzie poświęcone im mało czasu antenowego.
Awatar użytkownika
DeaconFan

sharkinator pisze:Może ich usuną z serialu albo będzie poświęcone im mało czasu antenowego.
Ano tak.

Mam jeszcze pytanie: z jak dużym wyprzedzeniem kręcony jest serial? Wiem, że kiedyś był nawet rok wyprzedzenia. :shock: W takim wypadku rzeczywiście twórcy mogą wybiegać mocno w przyszłość przy decydowaniu o tym kto ma się pojawić się w czołówce.
Elmoo

Post autor: Elmoo »

sharkinator pisze:Czyli łącznie 35 osób! W Klanie było 7?
Pod tym względem nie można tych seriali porównywać. W "Klanie" zawsze w czołówce jest pokazywana sama rodzina i to jest tradycja. Moim zdaniem to dobrze, bo serial właśnie jest o rodzinie Lubiczów. Jednak brak Michała i Beaty jest nieuzasadniony. W NW występuje wiele rodzin, więc mogą sobie pozwolić na takie szaleństwo.
sharkinator

DeaconFan pisze:Mam jeszcze pytanie: z jak dużym wyprzedzeniem kręcony jest serial? Wiem, że kiedyś był nawet rok wyprzedzenia. W takim wypadku rzeczywiście twórcy mogą wybiegać mocno w przyszłość przy decydowaniu o tym kto ma się pojawić się w czołówce.
W zeszłym sezonie było to chyba 11 miesięcy. Teraz to ciężko powiedzieć, bo podobno ekipa na jakiś czas stanęła (chodzi o te plotki, że muszą oszczędzać). Ale to nie do końca tak jest, bo Daniela usunęli, a jak wynika z promo zapowiadającego sezon na pewno dostanie swój prywatny wątek.
Dawidek
Administrator

Post autor: Dawidek »

Nowa czołówka "NW" jest nieco lepsza, niż nowy opening "Klanu".
Brakuje podpisów imion bohaterów i nazwisk aktorów, to jednak podstawa czołówek seriali - szczególnie obyczajowych, telenowel i soap oper. Tu tego ewidentnie brakuje. "Na Wspólnej" ma jednak bardziej profesjonalną czołówkę. Motylki są zbędne, podobny motyw był tez w czasie Eurowizji 2013.

Co do tytułowej piosenki, to kilka lat temu zmodyfikowano melodię, nie była to jednak rewolucyjna zmiana. W linku jest ta starsza wersja piosenki: https://www.youtube.com/watch?v=-ikToXUWTwk . Ja zauważam tę różnicę.
ODPOWIEDZ