"MnS" w Polsce

Dział NIESPOILEROWY - nie wolno odwoływać się do wydarzeń nie pokazanych w Polsce.

Gdzie oglądasz nowsze, niż na RedGO odcinki "MnS"?

Czas głosowania minął 2026-07-10, 22:30

na YouTube
2
14%
w serwisie streamingowym "B&B"
4
29%
gdzie indziej
3
21%
nigdzie, czekam na kontynuację w polskim serwisie lub telewizji
5
36%

Liczba głosów: 14
Dawidek
Administrator

Post autor: Dawidek »

Mimo, że chyba czas na oddawanie głosów w ankiecie, chyba już minął, to jednak podałem w imieniu forum swój głos na "MnS" - dopiero przed chwilą dowiedziałem się o ankiecie w VOD.pl.

Przejrzałem wszystkie głosy na profilu VOD.pl i "MnS" ma chyba ich ponad połowę. Może to być dobry prognostyk.

Komentarz na profilach TVP też będzie. Chciałbym tylko, by takie komentarze były pozbawione wulgaryzmów - będziemy lepiej odbierani przez innych czytelników (takowe już widziałem - nie mam tu na myśli forumowiczów).
Awatar użytkownika
bosskicinu

Post autor: bosskicinu »

Nie było chyba limitu czasowego na oddanie głosów. Faktycznie na Modę najwięcej poszło głosów. Nie rozumiem po co uwzględnili oni Zbuntowanego Anioła skoro ta telenowela jest emitowana przez Puls.
Liczę na to, że VOD będzie kontynuować nasz serial i ciekawe od kiedy.
Bartus610

Post autor: Bartus610 »

No i koniec Mody :/ Szkoda i tak już mnie nie interesują odcinki od połowy 011 roku ale mimo wszystko sentyment został i dziwnie tak bez MnS a ten gostek co odpowiada ludziom na fb to nieporozumienie ::kwasny::
Dawidek
Administrator

Myślałem nad przyczynami uuunięcia "MnS" z ramówki TVP i dochodzę do wniosku, że problem jest bardziej skomplikowany. Nie wycofuję się z poprzednich słów, ale trzeba tu wziąć kilka aspektów.

Nie liczmy już na kilkumilionową widownię, jak 10 lat temu. Cytowano (także na Facebooku) dane z 1997 roku. Osiągnięcie prawie 5-milionowej widowni jest nierealne, bo dziś rynek medialny jest zupełnie inny. Większość Polaków - poprzez kablówki i platformy cyfrowe - ma dostęp do kilkudziesięciu kanałów TV, jest więc duży wybór.
Serial zmienić swój klimat. W odcinkach z lat 90-tych i pierwszych latach XXI wieku bardzo dużo się działo, było mnóstwo zwrotów akcji, które przyciągały widzów. Potem serial stał się nudniejszy trochę (ale nie nudny!), część widzów się zniechęciła - tutaj przytyk w kierunku scenarzystów.
TVP mówi, ustami pana Rakowieckiego, że nie może dopłacać do serialu. Jest tylko jeden drobiazg, nasz publiczny nadawca sam sobie na to zapracował, na co zwracano uwagę w rozmowie z rzecznikiem TVP na Facebooku. On nie przyjmuje tych argumentów i wielka szkoda! Gdyby nie manipulacje godzinami i dniami emisji, które dezorientowały widzów, przesunięcie emisji na godzinę 11, to był gwóźdź do trumny oglądalności! I potem niższa widownia, zmienianie godzin doprowadziło do tego, że wg ostatnich badań Nielsena jest tylko 360 tys. widzów. Gdyby TVP konsekwentnie emitowała serial o 16.30 to dziś oglądalność była co najmniej 2 razy wyższa, niż jest teraz.

To są przyczyny malejącej oglądalności. Tego, co napisałem, nie zauważyła ani CBS, ani głównie TVP.

Za zdjęcie "MnS" serialu odpowiedzialna jest TVP, która nie zarabia na serialu. Winą należy obarczyć też osoby z dystrybucji, które - podobnie jak TVP - nie wykazały się elastycznością w czasie negocjacji. Obie strony okopały się na swoich stanowiskach i efekt jest taki, jaki widzimy.

Od wczoraj prowadzę z prywatnego konta korespondencję z panem Rakowieckim - bo uważam też, że "afera" związana z "MnS" jest częścią większych problemów publicznego nadawcy i dlatego postanowiłem przejść na szerszą dyskusję, gdyż wcześniejsi rozmówcy powiedzieli już wszystko, co należało TVP przekazać. Na dłuższą metę sensowna dyskusja z panem rzecznikiem nie będzie miała większego sensu, ale może się czegoś dowiem więcej od niego.
Awatar użytkownika
Mareczek

Post autor: Mareczek »

Dawidek pisze:Winą należy obarczyć też osoby z dystrybucji, które - podobnie jak TVP - nie wykazały się elastycznością w czasie negocjacji. Obie strony okopały się na swoich stanowiskach i efekt jest taki, jaki widzimy.
Wątpię czy dystrybutor nie był elastyczny, no TVP jako klient 20-letni na pewno miał jakieś zniżki. Christine wspominała zresztą, że gdyby Puls zdecydował się na przejęcie praw, to nie mogłaby zaproponować im tej samej ceny. Znaczy to, że TVP miała inną propozycję niż pozostali potencjalni nadawcy.
Awatar użytkownika
Adex-fan Brooke

Post autor: Adex-fan Brooke »

Mi jest wstyd za TVP. Jeszcze kilka lat temu pisałem walczmy o MNS a teraz jak widać nasza walka albo była za słaba albo raczej nasze szanse były zbyt małe bo Tvp1 grało podstępnie od dwóch lat. Nadal zachęcam do protestów... Ja i rzecznik Tvp mieliśmy ostrą wymianę zdań, ale koniec końców gdy już wygarnąłem mu wszystko podszedłem do niego łagodniej i poprosiłem aby miał na uwadze wszystkie te opinie ludzi i że dla niektórych ten serial dużo znaczy i gdy już zaoszczędzą aby mieli na uwadze zakupienie dalszych odcinków, on powiedział, że skopiował sobie niektóre te rzeczowe wypowiedzi ludzi i przekaże je odpowiednim osobom.
Polecam:DYNASTIA,Sunset Beach,B&B,Melrose Place,Desperate Housewives,Świat wg Bundych,Allo Allo,Pokolenia,Moonlighting,Baywatch,Alf,Nanny,Co ludzie powiedzą,Ally Mcbeal,QAF,Prison Break,Dexter,Dr Quinn,Y&R,Devious Maids, Sex and the city
cmk

Post autor: cmk »

Zrobiłem mały research. Press opublikował wyniki ze sprzedaży reklam podczas emisji MNS w 2014 LINK
Według cennika, byłoby to 5mln zł przychodów, ale to są zawsze zawyżone liczby, gdyż domy mediowe mają rabaty, pakiety itp. Wziąłem więc 20% tej sumy (wg. artykułu na Gazety.pl gazeta.pl, rabaty sięgają często do 80%.

W tym roku TVP wyemitowała 140 odcinków (pół sezonu). Po tych obliczeniach daje to 2300 dolarów przychodu netto.

Ciężko powiedzieć ile Christine Waage sobie zażyczyła - rozmawiałem z nią niedawno to opowiadała mi o jednym przykładzie i dosłyszałem tam kwoty rzędu 1000-2000 dolarów za odcinek. Oczywiście to wszystko zależy od zasięgu telewizji. TVP na pewno musi więcej zapłacić niż np. jakaś stacja w Estonii. (Dlatego też jest szansa na emisję w internetowym VOD, bo zasięg takiego VOD też jest generalnie mniejszy).

Tak czy siak, znalazłem opracowania z lat 90' i tam padają kwoty od 300$ za odcinek (jakaś książka z Wysp Karaibskich - a więc mały rynek). Znalazłem też opis sytuacji z Grecji, gdzie jakiś nadawca zaoferował dystrybutorom 8000 dolarów za odcinek - co na te czasy była bagatelną kwotą. Myślę, że nadal taka by była. W tym zakresie 300-8000$ myślę, że spokojnie można by wziąć kwotę ze środka...
TVP ma 2000$ przychodu za odcinek. Trzeba doliczyć jeszcze koszty tłumaczenia, obróbki audio, itp. Przychód nie jest duży, ale na pewno nie na tyle mały, żeby rujnował budżet. Emisja o 16 z pewnością podwoiła by ten wynik, jeśli nie potroiła. Cała ta sytuacja to więc pewnego rodzaju balansowanie na granicy. Przy odrobinie chęci ze strony TVP mogłoby być z pewnością lepiej...

Obrazek
Awatar użytkownika
Adex-fan Brooke

Dobrze by było abyś przedstawił te ciekawe dane odpowiednim osobom z TVP chociaż na cuda już nie liczę...
Polecam:DYNASTIA,Sunset Beach,B&B,Melrose Place,Desperate Housewives,Świat wg Bundych,Allo Allo,Pokolenia,Moonlighting,Baywatch,Alf,Nanny,Co ludzie powiedzą,Ally Mcbeal,QAF,Prison Break,Dexter,Dr Quinn,Y&R,Devious Maids, Sex and the city
cmk

Post autor: cmk »

Zastanawiam się właśnie... I tak to nic nie da. Obiektywnie mówiąc, nic nie wiemy o finansach w TV. To jest jedynie nakreślenie sytuacji... Podesłałem link do artykułu press.pl pani Waage, może jakoś to skomentuje... Chociaż wątpię, to jednak są już tajemnice handlowe.
Dawidek
Administrator

Tak naprawdę mamy tylko ogólne informacje na temat finansów w mediach, także publicznych. Wiedza o ogólnych, rzeczywistych wpływach może pochodzić z corocznych raportów. Więcej się nie dowiemy, z racji tajemnicy handlowej.

I można tylko gdybać, jak sytuacja wygląda ze sponsoringiem. Dzisiejszy odcinek "MnS" miał sponsora i to chyba niejednego. Plansze sponsorskie można chyba wliczyć do ogólnych dochodów reklamowych, które podawał przedwczoraj cmk.
Awatar użytkownika
Adex-fan Brooke

Jestem trochę rozczarowany, że tu na forum jest tak dużo fanów a mało ma odwagę walczyć o nasz serial. Nie mam tu na myśli abyście wypisywali jakieś chamskie teksty do Tvp, bili się z nimi czy stali z pochodniami, ale wystarczyłoby aby każdy napisał na fb lub w mailach po jednej kulturalnej wypowiedzi wyrażającej protest wobec takiego potraktowania wieloletnich widzów MNS i zaapelowanie aby przy dogodnych warunkach w przyszłości zakupili dalsze odcinki i dali je w lepszej porze dającej lepszą oglądalność... Nie poddawajcie się ani nie liczcie na jakiś serwis internetowy! Tvp1 to nadal najlepsza opcja dla MNS. Przy okazji możecie tak jak ja prosić aby na pociechę powtarzali nam jakieś stare odcinki MNS.
Awatar użytkownika
bosskicinu

Post autor: bosskicinu »

Adex uwierz, że ja wypisywałem posty na FB na profilach oficjalnej TVP oraz Centrum Informacji TVP. Pisałem do nich wszystko to co miałem na myśli, ale po odpowiedziach Jacka Rakowieckiego to szczerze zwątpiłem. Naprawdę jeśli chodzi o przyszłość MnS w TVP to czarno to widzę. Jedyną nadziej,a jest dla mnie w obecnej chwili platforma VOD, która jest zainteresowana emisją dalszych odcinków.
Awatar użytkownika
mailo

Post autor: mailo »

Ja dalej jestem zdania, że TVP planowało usunięcie MNS już w momencie kiedy przenieśli ją na niekorzystną godzinę emisji (żeby mieć argument o niskiej oglądalności). To było od dawna wykalkulowane i zaplanowane, więc teraz na ostatnią chwię to już nie ma za bardzo o co walczyć.
Awatar użytkownika
Adex-fan Brooke

Trzeba wyrazić protest, jak możesz być taki pogodzony, obojętny i bierny? :) Przecież jak nie Ty i reszta to kto? Niech chociaż wiedzą... a kto wie czy to nie wpłynie na decyzję w przyszłości odnośnie przywrócenia.
Dawidek
Administrator

Z obserwacji Facebooka, widzę że tylko kilkanaście (może trochę więcej) osób wypowiedziało się w sprawie "MnS". Wiele osób wyrażało swoje stanowiska co najmniej dwukrotnie. Ja sam (prywatnie) wyraziłem swoje niezadowolenie, może napiszę też z konta forumowego.
Tu Adex ma nieco racji, tu trzeba być aktywnym, ale niezbyt dobrze wyjdzie, jeśli o powrót "MnS" na antenę będzie apelować tylko niewielka i ta sama grupa osób. Lepiej, by to grono było znacznie większe, by nazwiska i ksywki się nie powtarzały. Nie trzeba "lubić" jakiegoś profilu, by się wypowiedzieć! Czas na innych fanów. :wink:
ODPOWIEDZ