Plebiscyty i konkursy

Dział NIESPOILEROWY - nie wolno odwoływać się do wydarzeń nie pokazanych w Polsce.
Awatar użytkownika
Adex-fan Brooke

Post autor: Adex-fan Brooke »

Ja też zbojkotowałem niektóre kategorie bo wszystko tam jest beznadziejne lub nie znane mi...Przy okazji uświadamiam sobie, że telewizja jest w coraz gorszym stanie współcześnie skoro np. wybiera się najlepszy paradokument kiedy to wszystkie są jednym wielkim dziadostwem najniższych lotów.
Polecam:DYNASTIA,Sunset Beach,B&B,Melrose Place,Desperate Housewives,Świat wg Bundych,Allo Allo,Pokolenia,Moonlighting,Baywatch,Alf,Nanny,Co ludzie powiedzą,Ally Mcbeal,QAF,Prison Break,Dexter,Dr Quinn,Y&R,Devious Maids, Sex and the city
Awatar użytkownika
Mareczek

Post autor: Mareczek »

To zrobiliście zupełnie jak ja :P
Nie zagłosowałem w kategorii "Paradokument" bo to po prostu kpina, tyle się mówi jakie to okropne, by w końcu dawać tym programom nagrody? Zresztą kategoria serial też jest całkowicie pomieszana, jak można mieszać komedie z obyczajówką :roll:
Awatar użytkownika
BeLieF

Post autor: BeLieF »

Mareczek pisze: Zresztą kategoria serial też jest całkowicie pomieszana, jak można mieszać komedie z obyczajówką
Pewnie dlatego, że seriali w dobie paradokumentów jest mniej niż kiedyś(co jest niedobrym zjawiskiem :roll: ). Ja jednak zagłosowałem na jeden z tych niby dokumentalnych seriali, bo jeden z nich wyróżnia się dobrym aktorstwem i jest najmniej szkodliwy ze wszystkich nominowanych. Paradokumenty ogólnie to kolejny typ seriali, gdzie ludzie to krytykują, a jak przychodzi co do czego to oglądają niby dla "wyśmiania" :twisted: I stąd się wziął zalew tego typu produkcji. Dopóki było same policyjnie(W11,), detektywistyczne(Detektywi i MiP) i sądowe(SAMW, SR), to nie było takiego dramatu jak teraz.
Dawidek
Administrator

Post autor: Dawidek »

Założyłem, że tym razem będzie w 100% jak ustalili autorzy plebiscytu z redakcji "TeleTygodnia". Sam nie jestem do końca zadowolony z tegorocznych nominacji, ale cóż. Ja też zagłosuję, ale na bank nie we wszystkich kategoriach.

Jeśli kolejna oryginalna edycja będzie też taka marna, to po konsultacjach z Wami, w naszym forumowym plebiscycie zostaną wprowadzone zmiany, które - mam taką nadzieję - uatrakcyjnią zabawę. Możliwe będzie też stworzenie czegoś całkowicie od zera.
Awatar użytkownika
mailo

Post autor: mailo »

BeLieF pisze:[Paradokumenty ogólnie to kolejny typ seriali, gdzie ludzie to krytykują, a jak przychodzi co do czego to oglądają niby dla "wyśmiania" :twisted: I stąd się wziął zalew tego typu produkcji. Dopóki było same policyjnie(W11,), detektywistyczne(Detektywi i MiP) i sądowe(SAMW, SR), to nie było takiego dramatu jak teraz.
Zgadzam się, gdyby nie było zapotrzebowania i oglądalności to nie byłoby tego aż tyle! Czasami o jakiejś godzinie na każdym kanale to leci. Kanały mają po kilka tych paradokumentów, które się ciągle trzymają i powstają coraz nowsze.
Ostatnio zmieniony 2015-01-10, 22:04 przez mailo, łącznie zmieniany 1 raz.
Dawidek
Administrator

Przyszła pora na podsumowanie tegorocznej edycji forumowych "Telekamer". Już niedługo będzie okazja, by porównać wyniki oficjalnego plebiscytu organizowanego przez redakcję "TeleTygodnia" z rezultatami z forum. wyniki prezentują się następująco.

W kategorii "Program rozrywkowy" oddano 21 głosów:

MasterChef - 3 (14%)
Rolnik szuka żony - 0 (0%)
Taniec z gwiazdami - 10 (47%)
The Voice of Poland - 8 (38%)

Nieznaczną większością głosów wygrał "Taniec z gwiazdami".

W kategorii "Komentator sportowy" oddano 13 głosów:

Przemysław Babiarz - 6 (46%)
Mateusz Borek - 6 (46%)

Jacek Laskowski - 1 (7%)
Wojciech Zawioła - 0 (0%)

Tutaj mamy dwóch zwycięzców, Przemysława Babiarza i Mateusza Borka.

W kategorii "Muzyka" oddano 21 głosów:

Ewa Farna - 4 (19%)
Sylwia Grzeszczak - 9 (42%)
LemON - 4 (19%)
Margaret - 1 (4%)
Perfect - 3 (14%)

W tym głosowaniu najwięcej głosów zdobyła Sylwia Grzeszczak.

W kategorii "Juror" zagłosowało 16 forumowiczów:

Baron i Tomson - 2 (12%)
Agnieszka Chylińska - 6 (37%)
Edyta Górniak - 2 (12%)
Kora - 0 (0%)
Joanna Krupa - 6 (37%)

Tutaj wygraną podzieliły się Agnieszka Chylińska i Joanna Krupa.

14 użytkowników zagłosowało w kategorii "Serial paradokumentalny":

"Dlaczego ja?" - 3 (21%)
"Na sygnale" - 0 (0%)
"Szpital" - 6 (42%)
"Malanowski i partnerzy" - 5 (35%)

W tej kategorii wygrał "Szpital".

"Prezenter pogody" - tutaj zagłosowało 14 forumowiczów:

Agnieszka Cegielska - 1 (7%)
Bartek Jędrzejak - 2 (14%)
Jarosław Kret - 5 (35%)
Marzena Sienkiewicz - 3 (21%)
Paulina Sykut-Jeżyna - 3 (21%)

Laur należy się Jarosławowi Kretowi.

16 osób oddało swoje głosy w kategorii "Prezenter informacji":

Jarosław Gugała - 4 (25%)
Piotr Kraśko - 2 (12%)
Jarosław Kuźniar - 1 (6%)
Maciej Orłoś - 3 (18%)
Beata Tadla - 6 (37%)

Zwyciężczynią została Beata Tadla.

W głosowaniu na "Osobowość telewizyjną" zagłosowało 22 osoby:

Szymon Hołownia i Marcin Prokop - 5 (22%)
Michał Olszański - 1 (4%)
Karol Strasburger - 7 (31%)
Tadeusz Sznuk - 6 (27%)
Ewa Wachowicz - 3 (13%)

W tej kategorii wygrał gospodarz "Familiady", Karol Strasburger.

20 osób oddało swoje głosy w kategorii "Serial":

"O mnie się nie martw" - 4 (20%)
"Prawo Agaty" - 6 (30%)
"Przyjaciółki" - 3 (15%)
"Ranczo" - 2 (10%)
"Świat według Kiepskich" - 5 (25%)

"Prawo Agaty" wygrało w tej kategorii.

"Aktorka" - 21 userów oddało głos.

Agnieszka Dygant - 6 (28%)
Joanna Kulig - 1 (4%)
Barbara Kurdej-Szatan - 2 (9%)
Joanna Moro - 0 (0%)
Małgorzata Socha - 4 (19%)
Danuta Stenka - 7 (33%)
Katarzyna Żak - 1 (4%)

Danuta Stenka została laureatką w głosowaniu na najlepszą aktorkę.

19 forumowiczów oddało głos w głosowaniu na najlepszego aktora.

Leszek Lichota - 5 (26%)
Antoni Pawlicki - 5 (26%)

Piotr Polk - 3 (15%)
Przemysław Sadowski - 2 (10%)
Michał Żebrowski - 4 (21%)

Leszek Lichota i Antoni Pawlicki ex aequo wygrali plebiscyt na najlepszego aktora.

Tak przedstawiają się poszczególne głosowania w tegorocznej zabawie. Uważam, że swoje głosy mogło oddać więcej osób, ale myślę sobie też, że taki dobór poszczególnych nominacji mógł zniechęcić część osób do oddania przynajmniej jednego głosu. Myślę, że jesienią moglibyśmy rozpocząć dyskusję na temat zupełnie nowego dorocznego plebiscytu, który odbyłby się na początku 2016 roku.
Dziękuję wszystkim za udział w zabawie. Co do wyników, to myślałem, że po raz drugi osobowością telewizyjną zostanie T. Sznuk. :wink:
Za kilka dni dział z plebiscytem zostanie zlikwidowany. Jeśli zauważycie błąd w podanych wynikach - śmiało zgłaszajcie.
Dawidek
Administrator

Zgodnie z zapowiedzią, przedstawiam reguły urodzinowego plebiscytu z okazji 10-lecia forum.

Zabawa będzie dwuetapowa. Oba etapy potrwają po 2 tygodnie i wziąć będą mogły w niej tylko osoby posiadające konto na forum.

Pierwszy etap rozpocznie się o północy z niedzieli na poniedziałek 23/24 sierpnia i zakończy się o północy z niedzieli na poniedziałek 6/7 września 2015 roku. Głosy, które wpłyną przed lub po terminie nie zostaną wzięte pod uwagę. Głosowanie odbywa się poprzez wysłanie do mnie lub do DeaconFana prywatnej wiadomości. W temacie PW - "Urodzinowy plebiscyt". Typować swoich faworytów będzie można (na tę chwilę) w 12 kategoriach - więcej o nich w dalszej części posta. Żeby głos był ważny trzeba będzie oddać swój głos w minimum siedmiu kategoriach i w każdej z nich przedstawić co najmniej jedną kandydaturę. Swoje typy przysyłacie albo do mnie, albo do DeaconFana (nie trzeba nam obojgu jednocześnie, wystarczy jak wybierzecie jednego z nas). Kolejność Waszych typów nie ma znaczenia. Głosować będzie można na wszystkich forumowiczów, którzy byli aktywni przez ostatnie dziesięć lat - wybieramy nie tylko tych, którzy działają obecnie, ale także tych, którzy byli aktywni na przykład 7 lat temu. Można głosować na użytkowników, którzy w przeszłości zdecydowali się na usunięcie swojego konta. Z udziału w zabawie wykluczone są osoby, które w momencie rozpoczęcia plebiscytu są zbanowane lub mają stały zakaz pisania postów. Każdy głosujący otrzyma zwrotną wiadomość potwierdzającą ważność głosu lub prośbę o skorygowanie swojego głosu (gdy np. będzie za mało kategorii).

Po zakończeniu pierwszego etapu i przeliczeniu głosów rozpocznie się drugi etap, który będzie miał charakter ankiet, które zostaną utworzone w tymczasowym dziale. Żeby w danej kategorii mogło się odbyć głosowanie, to w etapie selekcyjnym, w danej kategorii musi zagłosować minimum osiem osób. Jeśli Was będzie mniej, to głosowanie się nie odbędzie! W finałowym głosowaniu weźmie udział po pięć osób z największym poparciem w każdej kategorii - jeśli głosy rozłożą się bardziej równomiernie, liczba będzie większa. Może być też ich mniej niż pięć. Opcje ankiety zostaną ułożone w kolejności alfabetycznej. Wybieramy tylko jednego swojego faworyta. Wygra ten, kto w swojej kategorii dostanie najwięcej głosów.

Nie głosujemy na siebie, nie robimy swojej autoreklamy i nie promujemy innych kandydatów.
W trakcie trwania zabawy nie będzie podawania cząstkowych wyników. Zbiorcze podsumowanie zostanie przedstawione po zakończeniu plebiscytu.
Teraz przyszła pora na prezentację kategorii. Wszystkie mają wydźwięk pozytywny:
1. Autor najciekawszych postów - nie powinna ona wzbudzać żadnych wątpliwości, szukamy osoby, która pisze najciekawiej, która potrafi przykuć uwagę innych.
2. Najzabawniejszy użytkownik - poszukiwany jest forumowicz, który potrafi rozśmieszyć do łez, ma poczucie humoru, potrafi żartować itp..
3. Posiadacz najlepszego avatara - osoba, która ma niezapomniany avek, który jest wizytówką danej osoby i wszyscy go/ją z nim kojarzymy.
4. Najbardziej brakujący nam użytkownik - typujemy osobę, której teraz z nami nie ma, nam jej brakuje postów, tęsknimy za postami, obecnością na forum.
5. Największy znawca "B&B" - bohaterem/-ką kategorii będzie osoba, która ma największą wiedzę na temat serialu, zarówno o przeszłości, teraźniejszości jak i przyszłości. Osoba, która potrafi dzielić się swoją wiedzą.
6. Największy dyskutant/-ka - poszukujemy osoby, która potrafi dyskutować w pozytywnym znaczeniu tego słowa, wymieniać się argumentami.
7. Najbardziej pomocny forumowicz - szukamy osoby, która chce i może pomóc, nie tylko w sprawach związanych z "MnS", ale także w sprawach np. innych programów, czy w codziennych łatwych i trudnych sprawach..
8. Najfajniejszy nick - posiadacz najfajniejszego, najoryginalniejszego i naj- ksywki na forum. Bierzemy pod uwagę także osoby, które nick już zmieniały.
9. Utalentowany użytkownik - osoba, która jest w czymś uzdolniona, nie ma znaczenia jaki jest to talent, czy muzyczny, czy graficzny, czy jakikolwiek inny. Ważne tu jest to, że użytkownik/-czka jest w tym mistrzem.
10. Promotor "B&B" - forumowicz, który na forum i po za nim promuje "Modę na sukces" i obala mity na temat serialu.
11. Użytkownik, którego chcesz zobaczyć w "realu" - ktoś, kogo chcemy poznać w rzeczywistości, znajomość forumowa nie wystarczy, kogo jesteśmy ciekawi, jak się prezentuje naprawdę itp..
12. Najlepszy krytyk - forumowicz, który ocenia jak krytyk literacki, muzyczny, filmowy itd.. Nie szukamy osoby, która zrzędzi, tylko poreafi profesjonalnie podejść do sprawy.

To krótki opis każdej kategorii. Mogą one się wzajemnie zazębiać, ale myślę, że te charakterystyki rozjaśnią ewentualne wątpliwości. Jeśli jakiekolwiek będą - pytajcie śmiało. Kategorii jest dwanaście, ale jeśli macie pomysł na kolejną, lub na zastąpienie istniejącej to czekamy na sugestie. Postaramy się z moderatorem rozważyć wszystkie "za" i "przeciw". Jeśli chcecie coś zmienić w regułach plebiscytu - to nie wahajcie się nam napisać tego w temacie. Jeśli są jakieś pytania - postaramy się na nie odpowiedzieć.

Ja oświadczam, że nie będę brał udziału w pierwszym etapie plebiscytu. DeaconFan sam zdecyduje, czy weźmie udział, czy nie.
Jeśli coś pominąłem, to dopiszemy z DeaconFanem. Zasady plebiscytu ustalaliśmy razem. Obaj będziemy też odpowiadać na ewentualne Wasze wątpliwości czy propozycje.
Ostatnio zmieniony 2015-08-18, 22:33 przez Dawidek, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Despina

Post autor: Despina »

Dawidek pisze:wie wykluczone są osoby, które w momencie rozpoczęcia plebiscytu są zbanowane lub mają stały zakaz pisania postów.
To ja podziękuję i nie zagłosuję bo gdzie tutaj wolność słowa ? :wink:
Dawidek pisze:Najbardziej brakujący nam użytkownik - typujemy osobę, której teraz z nami nie ma, nam jej brakuje postów, tęsknimy za postami, obecnością na forum.
np. w tym głosowaniu ? :roll:
Dawidek
Administrator

Zakaz głosowania na osoby zbanowane dotyczy wszystkich kategorii, nie ma tutaj odstępstw. Osoby zbanowane same prosiły się o izolację w forumowej społeczności.
Awatar użytkownika
Despina

Post autor: Despina »

Tak, tylko że Thorne i Spencer dużo wnosili na forum poprzez np. bogate posty i niebyli typowymi forumowymi trollami spamującymi. :roll:
Awatar użytkownika
mailo

Post autor: mailo »

Nie rozumiem z jakiej racji jest wyznaczone minimum kandydatur (4-6) Jeśli np tylko jednego użytkownika uważam za "największego znawcę" lub "utalentowanego użytkownika" to jakim sposobem mam dopisać resztę? Na chybił trafił? losowanie? Przecież to będzie na siłę dopisywaniu bez sensu. Ja do każdej kategorii mam jednego użytkownika (każdy inny)
Dawidek
Administrator

Mailo, na naszym forum jest/było tylu użytkowników, dlatego zdecydowaliśmy z DeaconFanem, żeby wprowadzić taki wymów, o którym piszesz, bo ustalenie faworytów nie będzie aż takie trudne. Plebiscyt jeszcze się nie rozpoczął, więc możemy jeszcze tę kwestię przemyśleć. Ten regulamin nie jest jeszcze ostateczny i mogą być w nim wprowadzone jakieś zmiany. Dlatego z wyprzedzeniem ujawniłem reguły, by można było zaproponować jakieś uwagi.
sharkinator

Post autor: sharkinator »

Też mi się nie podoba ten zapis. Moim zdaniem powinno być - minimum 1 a maksymalnie 6.
Dawidek
Administrator

Ustaliliśmy z DeaconFanem, że znosimy minimalną i maksymalną liczbę opcji w pierwszym etapie głosowanie w urodzinowym plebiscycie. Każdy z Was będzie mógł oddać minimum 1 głos w co najmniej 7 kategoriach, taki głos będzie ważny. Zalecamy jednak, by Waszych typów w każdej kategorii było więcej niż jeden - zmniejszy się prawdopodobieństwo sytuacji, że w jednej kategorii będzie tylko jeden kandydat. Dodatkową zmianą będzie to, że w finale może być mniej niż 5 Waszych propozycji z największą ilością głosów i wszystkie będą w kolejności alfabetycznej.

Żeby reguły plebiscytu były aktualne i w jednym miejscu, to post z 13 sierpnia zostaje zaktualizowany.

Jeśli macie jeszcze jakieś uwagi co do reguł, które można zmienić, to jest jeszcze trochę czasu. W czasie zabawy niczego już nie będziemy zmieniać, zgodnie z regułą, że nie zmienia się zasad w trakcie gry.
Dawidek
Administrator

Rozpoczynamy urodzinowy plebiscyt. Od tej chwili, przez najbliższe 2 tygodnie - ja i DeaconFan - czekamy na Wasze propozycje poprzez Prywatne Wiadomości. Możecie oddać po minimum jednym głosie w co najmniej 7 kategoriach. Im Was więcej, tym lepiej. Zaczynamy i miłej zabawy. :D

Reguł plebiscytu już nie będziemy zmieniać. Wszystkie aktualne informacje znajdziecie w poście z 13 sierpnia tego roku (post został zaktualizowany, by uwzględnić Wasze sugestie). :wink:

Poprawiłem swój błąd merytoryczny.
ODPOWIEDZ