Pierwsza miłość

Dział poświęcony filmom i innym programom telewizyjnym.
Awatar użytkownika
DeaconFan

Post autor: DeaconFan »

bosskicinu pisze:Mimo, że bardzo lubię wątki z Igorem to jednak uważam, że tym razem twórcy na parę lat powinni przerwać jego wątek bo jest dużo fanów postaci Igora, ale też wielu wrogów.
A ja mam inny pomysł na dalszą bytność Igora w PM. Scenarzyści mogliby wmieszać go po prostu w zupełnie inny wątek.

Wersja 1: Igor postanawia się zmienić, dać spokój Sabinie i Karolowi i jakoś ułożyć sobie życie.

Igor dałby sobie wreszcie spokój z Wekslerami. Mógłby przypadkiem poznać Marysię, która nie wiedziałaby o przeszłości Igora. Kaczmarczyk szczerze polubiłby Majkę, udzielałby jej różnych porad prawnych, zaprzyjaźniliby się. Później być może szczerze zacząłby darzyć ją uczuciem. Majka stopniowo odkrywałaby brudną przeszłość Igora. Taki wątek można byłoby ciągnąć przez naprawdę wiele odcinków. Zamiast Majki można byłoby podstawić tutaj także np. Kingę (plus potencjalna rywalizacja z Arturem), ewentualnie Beatę, której temperament i cięty język naprawdę mógłby Igorowi przypaść do gustu. Kaczmarczyk mógłby też zacząć szukać normalnej uczciwej pracy i tutaj wpadłby np. na Filipa, który powróciłby do Wrocławia. Mazur wszedłby z nim w spółkę, nie mając pojęcia z kim ma do czynienia. :mrgreen:

Wersja 2: Igor w dalszym ciągu nie przejawia żadnej skruchy, nadal myśli tylko o kasie, wciąż jest czarnym charakterem.

Igor mógłby też wrócić do wątku Izabeli i Artura (to był właśnie jego pierwszy wątek, gdy postać Kaczmarczyka pojawiła się w serialu). Mógłby przejąć np. tylko firmę Karola (resztę majątku mu zostawić) i stać się rywalem dla firmy Izy i Artura. Połączyłby też siły z wrogami Artura - Szklarskim oraz Zośką przeciwko Kulczyckiemu. :twisted: Tym sposobem mielibyśmy w serialu duży wątek biznesowy plus takie postaci jak Artur, Izabela czy Zośka miałyby coś do roboty. :P

Postać Igora naprawdę mogłaby jeszcze sporo w PM namieszać, niekoniecznie w wątku Sabiny i Karola. :wink: Pytanie tylko czy scenarzyści są jeszcze w stanie wymyślić Wekslerom jakiś wątek bez udziału Igora :?: Mnie się wydaje, że mogłoby to być trudne. :P

No i w ten sposób zarówno fani Igora byliby zadowoleni (ich ulubieniec wciąż występowałby w serialu), jak i jego antyfani (Igor nie mieszałby już w życiu Sabiny, jej rodziców i jej przyjaciół). :wink:
Aktualnie oglądam: B&B (MnS), Pierwsza miłość, Na dobre i na złe, Barwy szczęścia, Stulecie Winnych, Zadzwoń do Saula. :D
Awatar użytkownika
bosskicinu

Post autor: bosskicinu »

W sumie dobrze przemyślane :)
Jeśli już coś to wersja 2 bardziej by do mnie trafił bo Igor jakoś nie pasowałby do wątku Marysi i Kingi.
Faktycznie jeżeli twórcy mają jeszcze jakieś plany wobec Igora to powinni trochę złagodzić jego charakter i zamiary i właśnie dać sobie spokój z dręczeniem Sabiny i Wekslera. Wtedy antyfani być może inaczej by spoglądali na postać Kaczmarczyka :)

Zastanawia mnie jeszcze jak i zapewne wszystkich fanów PM czy twórcy sprowadzą znowu Pawła do serialu. Mikołaj Krawczyk zadeklarował, że nigdy nie podejmie się już tej roli, ale uważam, że Mateusz Janicki czyli Paweł nr 1 mógłby znowu wcielać się w tą rolę. Miejmy nadzieję, że twórcy nie zapomnieli całkowicie o Pawle i jeszcze go kiedyś zobaczymy :)
nołbady

Post autor: nołbady »

DeaconFan pisze:
bosskicinu pisze:Mimo, że bardzo lubię wątki z Igorem to jednak uważam, że tym razem twórcy na parę lat powinni przerwać jego wątek bo jest dużo fanów postaci Igora, ale też wielu wrogów.
A ja mam inny pomysł na dalszą bytność Igora w PM. Scenarzyści mogliby wmieszać go po prostu w zupełnie inny wątek.

Wersja 1: Igor postanawia się zmienić, dać spokój Sabinie i Karolowi i jakoś ułożyć sobie życie.

Igor dałby sobie wreszcie spokój z Wekslerami. Mógłby przypadkiem poznać Marysię, która nie wiedziałaby o przeszłości Igora. Kaczmarczyk szczerze polubiłby Majkę, udzielałby jej różnych porad prawnych, zaprzyjaźniliby się. Później być może szczerze zacząłby darzyć ją uczuciem. Majka stopniowo odkrywałaby brudną przeszłość Igora. Taki wątek można byłoby ciągnąć przez naprawdę wiele odcinków. Zamiast Majki można byłoby podstawić tutaj także np. Kingę (plus potencjalna rywalizacja z Arturem), ewentualnie Beatę, której temperament i cięty język naprawdę mógłby Igorowi przypaść do gustu. Kaczmarczyk mógłby też zacząć szukać normalnej uczciwej pracy i tutaj wpadłby np. na Filipa, który powróciłby do Wrocławia. Mazur wszedłby z nim w spółkę, nie mając pojęcia z kim ma do czynienia. :mrgreen:

Wersja 2: Igor w dalszym ciągu nie przejawia żadnej skruchy, nadal myśli tylko o kasie, wciąż jest czarnym charakterem.

Igor mógłby też wrócić do wątku Izabeli i Artura (to był właśnie jego pierwszy wątek, gdy postać Kaczmarczyka pojawiła się w serialu). Mógłby przejąć np. tylko firmę Karola (resztę majątku mu zostawić) i stać się rywalem dla firmy Izy i Artura. Połączyłby też siły z wrogami Artura - Szklarskim oraz Zośką przeciwko Kulczyckiemu. :twisted: Tym sposobem mielibyśmy w serialu duży wątek biznesowy plus takie postaci jak Artur, Izabela czy Zośka miałyby coś do roboty. :P

Postać Igora naprawdę mogłaby jeszcze sporo w PM namieszać, niekoniecznie w wątku Sabiny i Karola. :wink: Pytanie tylko czy scenarzyści są jeszcze w stanie wymyślić Wekslerom jakiś wątek bez udziału Igora :?: Mnie się wydaje, że mogłoby to być trudne. :P

No i w ten sposób zarówno fani Igora byliby zadowoleni (ich ulubieniec wciąż występowałby w serialu), jak i jego antyfani (Igor nie mieszałby już w życiu Sabiny, jej rodziców i jej przyjaciół). :wink:
Świetne pomysły. Akurat jestem miłośnikiem Igora, to moja ulubiona postać. Powinien zagościć na stałe. Ogląda mi się go z przyjemnością, ma to coś. Szczerze to od maja zeszłego roku czekałem tylko jak powróci. Świetna postać, duży potencjał, oby tylko go nie uśmiercili. Nie wiem, ale gorąco mu kibicuję :D
Elmoo

Post autor: Elmoo »

Chyba nie sądzicie, że Marysia lub Kinga mogłyby się związać z mordercą Agaty i Dagi? To jest wręcz nierealne. Ten drugi pomysł jest już realniejszy, choć w sumie co jest realnego w tym serialu? No, ale muszą być zachowane jakieś granice rozsądku. Ogólnie to też mnie irytuje, że Igora ciągle tylko mieszają do życia Wekslerów, zabił Agatę, teraz Dagę i co dalej? Będzie zabijał po kolei bliskich Sabiny, a ją zostawi na sam deser?
Awatar użytkownika
DeaconFan

Elmoo pisze:Chyba nie sądzicie, że Marysia lub Kinga mogłyby się związać z mordercą Agaty i Dagi? To jest wręcz nierealne.
Nikt tutaj nie mówi o związku, na Boga :!: Napisałem jedynie, że Igor mógłby coś poczuć do którejś z nich (byłoby to uczucie jednostronne), mogłaby się między nimi nawiązać przyjaźń (ale Majka/Kinga nie wiedziałaby na początku o przeszłości Igora ani kim jest). Dopiero później wychodziłyby na jaw grzechy Igora i wtedy Marysia/Kinga albo od razu zerwałyby kontakt z Kaczmarczykiem albo byłoby to dla nich trudne (zadawałyby sobie pytanie: "taki przystojny, czarujący, sympatyczny facet mógłby zrobić coś tak potwornego?"). Wcześniej Igor mógłby np. posługiwać się innym imieniem itp.
Elmoo pisze:mordercą Agaty i Dagi?
Póki co my jako widzowie nie wiemy, czy Igor przyczynił się do śmierci Dagi (czy coś majstrował przy samochodzie). Zamienił Sabinę i Dagę miejscami w samochodzie - to wiemy na pewno i w zasadzie tylko to.
Ostatnio zmieniony 2015-06-07, 11:09 przez DeaconFan, łącznie zmieniany 1 raz.
Aktualnie oglądam: B&B (MnS), Pierwsza miłość, Na dobre i na złe, Barwy szczęścia, Stulecie Winnych, Zadzwoń do Saula. :D
Awatar użytkownika
bosskicinu

Post autor: bosskicinu »

Założenie jest takie, że Igor nie zamordował Dagi. Póki co wiemy tyle, że ona straciła po prostu panowanie nad kierownicą przy zakręcie i uderzyła w kontener. Kaczmarczyk pojawił się tuż po wypadku i zamiast wezwać karetkę to zamienił dziewczyny miejscami. Więc nie można narazie mówić, że Igor zabił Dagę no chyba, że po wakacjach wyjdą nowe fakty na światło dzienne.
Awatar użytkownika
DeaconFan

Genialny zwiastun nowych odcinków PM!!! Po prostu musicie to zobaczyć :!: :o :shock:

https://www.youtube.com/watch?v=hteT9emHj-c

PS Spoilery, ciekawostki, nowinki z planu zapodam wkrotce (jak tylko wreszcie naprawię komputer, piszę z telefonu, co jest dla mnie dość uciążliwe).
Elmoo

1. Co to za dziewczyna w 0:04?
2. Czy dziewczyna w 0:16 to Jowita?
3. Kto w 0:27 leży cały we krwi?
4. Co to za laska i facet w 0:31?

Mam wrażenie, że scenarzyści idą w stronę jakiegoś psychicznego horroru. Klimat fajny, ale takie rzeczy o godzinach popołudniowych mogą wzbudzić kontrowersje. :)
Ostatnio zmieniony 2015-08-30, 22:07 przez Elmoo, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Mareczek

Post autor: Mareczek »

Zwiastun naprawdę robi wrażenie! Tym razem przeszli samych siebie :shock:

Tymczasem w ekipie scenarzystów PM spore zmiany. Wiodącą scenrzystką została... Julia Kamińska ::ysz:: Pozostaje pytanie, czy After Party można wierzyć? ::chytry:: http://afterparty.pl/exclusive_artykul,25708.html
Elmoo

Mareczek pisze:Wiodącą scenrzystką została... Julia Kamińska
Cóż, już widzę na jakim poziomie będą dialogi. Niech od razu wezmą Siwiec do pisania scenariusza.
Awatar użytkownika
mailo

Post autor: mailo »

Ale to TA Julka Kamińska? Aktorka z Brzyduli?
Awatar użytkownika
gzymi

Post autor: gzymi »

mailo pisze:Ale to TA Julka Kamińska? Aktorka z Brzyduli?
Zgadza się mailo.
Awatar użytkownika
DeaconFan

Po pierwsze, produkcja jeszcze tego oficjalnie nie potwierdza.

Po drugie, jeśli to prawda, to Kamińską bedzie wspierał w pisaniu jej partner życiowy - Piotr Jasek, który z tego co slyszalem, był kiedyś przez pewien czas wiodącym scenarzystą "Na Wspólnej" i ma pewne doświadczenie w pisaniu scenariuszy seriali (także "Brzydula", "Egzamin z życia").

Za Kamińską jako aktorką sam nie przepadam, ale może jako scenarzystka sie sprawdzi? Wstrzymajmy sie na razie z oceną, zaczekajmy na efekty. :wink:

Coś jednak chyba jest na rzeczy, bo Kasia Ankudowicz w jednym wywiadzie mowila, ze od tego sezonu są nowi scenarzyści. A zwiastun nowego sezonu pokazuje, ze bedzie mega ciekawie, starzy bohaterowie nie znikną (a nawet dojdą nowi), więc ja bym nowym scenarzystom dał szansę. :)
1. Co to za dziewczyna w 0:04?
2. Czy dziewczyna w 0:16 to Jowita?
3. Kto w 0:27 leży cały we krwi?
4. Co to za laska i facet w 0:31?
Już odpowiadam:

1. Prawdopodobnie nowa znajoma Igora/panienka do towarzystwa (postać epizodyczna)
2. TAK, to Jowita w peruce.
3. To prawdopodobnie kobieta z 0:22 i tu potencjalny MEGA SPOILER - Igor zostanie prawdopodobnie przez kogoś wrobiony w jej zabójstwo i będzie musiał uciekać i ukrywać się w jakichś podziemiach, co tez widać w tym zwiastunie. Możliwe, że wrobi go w to nowa postać - sprzymierzeniec Karola, ktorego zagra Jerzy Bończak.
4. Łazanek podgląda kąpiącą sie w rzece Paulinę, potem jest jadący rowerem Kaśka.
Awatar użytkownika
DeaconFan

Oto co czeka nas w nowym sezonie "Pierwszej Milości" (obiecane spoilery, newsy, wiadomości zasłyszane i zaobserwowane przeze mnie na planie):

[naprawdę DUŻE SPOILERY, proszę o to, żebyście nie udostępniali tych informacji nigdzie poza forum]

W nowym sezonie czeka nas m.in. pojawienie się szalonej matki Krystiana - Ewy, którą zagra Ewa Gawryluk. Krystian będzie bardzo pod jej wpływem. Z tego co wiem matka będzie próbowała go, za plecami Marysi i Michała, zabrać do Indii. Będzie generalnie niezłą świruską, niewykluczone iż niestroniącą od alkoholu i narkotyków. Ewa będzie robić wszystko by nastawić syna przeciwko jego ojcu. Dojdzie m.in. do sprzeczki, w efekcie której Ewa uderzy Michała, a Krystian stanie po stronie matki.

Tymczasem Marysia i Michał będą wkrótce razem. Michał będzie pomagał Majce w opiece nad chorą córką i będzie ją wspierał. Julka obudzi się wkrótce ze śpiączki i wróci do zdrowia po akcji z połkniętym przez nią narkotykiem. Marysia wybaczy Melce, która znów z nią zamieszka. Majka i Michał wybiorą się nawet razem na wycieczkę do Wadlewa, gdzie dojdzie prawdopodobnie między nimi do seksu na polu kukurydzy. Do Wadlewa wybierze się z nimi także Beata.

Wątek Dragona - tutaj mam złe wieści dla fanów tej postaci. Wkrótce czeka nas jeszcze jedna gruba akcja z Dragonem. Wywiezie Melkę gdzieś za miasto, ona będzie mu podrzucała narkotyki i będzie wielka obława policji na Dragona. Padną strzały, Dragon będzie uciekał. Mój znajomy rozmawiał z odtwórcą roli Dragona i ten zdradził mu, że Dragon znów trafi za kratki. To prawda, gdyż z tego co wiem aktor go grający ostatni raz na planie pojawił się chyba jeszcze na początku lipca, by nakręcić już ostatnie, jak dotąd, sceny z Dragonem. Akcji okradania bankomatów z Radkiem też raczej nie będzie.

Igor będzie się nadal pojawiał. Do gry wkroczy nowa postać grana przez Mariusza Jakusa. Jego zadaniem będzie wyśledzenie Igora za granicą. Później z tego co widzialem postać grana przez Jakusa i Igor połączą siły. Ogólnie wątek owiany jest póki co tajemnicą. Igor prawdopodobnie będzie musiał się ukrywać w jakichś podziemiach (i to chyba będzie za granicą, prawdopodobnie w Niemczech), jako że zostanie wrobiony w morderstwo prostytutki lub panienki do towarzystwa. Być może wrobi go w to postać grana przez Jerzego Bończaka (o nim i jego roli więcej poniżej). Dodatkowo ktoś wynajęty (w tę rolę wcieli się Roman Bugaj - kick-boxer i bokser) będzie także okładał Igora pięściami i nie wiadomo czy Igor z tego wyjdzie. Ale znając go, to raczej tak. :)

Pojawi się nowa postać - Andrzej, którego zagra Jerzy Bończak. Będzie to przyjaciel Karola z dawnych lat, który będzie chciał mu pomóc w odzyskaniu majątku od Igora i uwolnieniu Sabiny. Karol tymczasem będzie miał coraz mniej pieniędzy. Będzie zmuszony mieszkać w mieszkaniu Sabiny, będzie też pożyczał pieniądze od Grzegorza i Grażyny, a nawet od... swojego dawnego asystenta - Mateusza. Zaproponuje także Grzegorzowi wspólny, nie do końca chyba legalny interes. Grzegorz po chwili wahania postanowi wejść w spółkę z Karolem.

Sabina wyjdzie niebawem z więzienia i będzie próbowała ułożyć sobie życie na nowo. Zacznie m. in. boksować, żeby wyładować negatywne emocje. Wcześniej postawi się też w więzieniu. Generalnie stanie się silniejsza i przeżyje coś w rodzaju wewnętrznej przemiany. Tymczasem Aśka, Luiza, Daria, Radek dostaną pracę w fitness klubie Kingi. Aśka będzie tam chyba sprzątać, Luiza zostanie trenerką, a Daria recepcjonistką. Radek będzie zajmował się chyba mniej więcej tym samym co w salonie mody. Dodatkowo Artur i Radek nawiążą współprace przy pewnym projekcie, do którego realizacji Radek namówi Artura. Niestety, Artur mocno się na Radku przejedzie. Radek oszuka go na grubą kase, która potrzebna jest mu chyba na operację Jowity. Artur wpadnie w gniew, wyrzuci Radka z mieszkania. Ale potem Kaśce zrobi się żal Radka i zaproponuje mu, bez wiedzy Artura, by ponownie się wprowadził. Artur będzie na Kaśkę o to mega zły, nawet będzie chciał go uderzyć, ale Bartek załagodzi spór obu panów.

Co do samej Jowity - wkrótce zmieni trochę image. Zacznie nosić czarną perukę i zostanie managerem fitness klubu Kingi, a nawet przyjaciółką Żukowskiej (teraz już Kulczyckiej). Z tego co się orientuje wyjedzie na leczenie, ale nie wiem, czy wyzdrowieje, miejmy nadzieję, że tak. Z ciekawszych rzeczy na lotnisku dojdzie do kłótni między Kaśką a Radkiem. Będzie tam też Mikser, który będzie próbował załagodzić spór przyjaciół. Kaśka dostanie od Radka w mordę, ale nie znam niestety szczegółów.

Powróci Mirka (dawna koleżanka Patrycji, czarny charakter), ale niestety póki co nie wiem nic więcej na temat jej powrotu.

Rozbudowany zostanie wątek Proboszcza w Wadlewie. Zobaczymy nowe wnętrze - plebanię, a także zacznie pojawiać się gospodyni księdza - Kazanowa (w tej roli Elżbieta Romanowska). Proboszcz przygarnie do siebie bezdomną i znienawidzoną przez resztę wsi - Paulinę. Śmiałek i spółka nie będą mieli o tym pojęcia, dojdzie do różnych zabawnych sytuacji w związku z tym.

Później Norbert, Paulina i Bartek na jakiś czas przeniosą się do Wrocławia. Emilka i Bartek chyba na razie do siebie jeszcze nie wrócą. Będa sceny w Barbarianie z Norbertem, Pauliną i Emilką. Paulina i Emilka chyba zakopią topór wojenny. Bartek będzie się trzymał z Arturem i Kingą, nawet pojawi się na imprezie z okazji otwarcia fitness klubu, gdzie pozna Luizę i być może będzie coś więcej.

Beata będzie miała wątek z adorującymi ją facetami. Jednego z nich - Cyryla zagra Bartosz Obuchowicz. Adoratorów zagrają też młodzi aktorzy - Krystian Kukułka i Kamil Przystał. Zobaczymy kolejne bardziej i mniej udane randki Beaty. Dużo scen komediowych, ale to bardziej wątek-zapychacz. Beatę, ku jej przerażeniu, zacznie adorować nawet Ludwik (m.in. zjawi się w jej mieszkaniu z kwiatami). Beata zapragnie mieć dziecko i będzie usiłowała znaleźć idealnego ojca dla swojego dziecka, stąd właśnie wspomniani wcześniej adoratorzy, z których chyba najgorszy okaże się Alan (grany przez Krystiana Kukułkę). Między nim a Beatą dojdzie do poważnego spięcia w parku, w efekcie którego chłopak zostanie przez Beatkę pobity. :lol:

Aśka będzie flirtowała z Mateuszem - asystentem Karola, a także z samym Karolem. Upije się z nim w Barbarianie, przejdą na ty i przeniosą się do mieszkania Króli. Daria rano nakryje ich razem w łóżku. :) Karol będzie pod wielkim wrażeniem Aśki, dla której znajomość z nim będzie raczej tylko trampoliną do osiągnięcia sukcesu w życiu. Dodatkowo Karol dostanie w mordę, prawdopodobnie od Grzegorza i tu podejrzewam, że właśnie za romans z Aśką.

W nowym sezonie nie zabraknie również m.in. takich postaci jak Błażej, Malwina, Wiktoria, Wojtek, Adam czy Aneta.
Na razie nie zobaczymy natomiast Zosi czy Filipa, ale być może powrócą w dalszej przyszłości.

Pojawi się dużo nowych postaci: Ewa - matka Krystiana (Ewa Gawryluk), Cyryl - adorator Beaty (Bartosz Obuchowicz), Alan - drugi adorator Beaty (Krystian Kukułka), Andrzej - przyjaciel Karola (Jerzy Bończak), Krzyś (Mariusz Jakus), Kazanowa - gospodyni proboszcza (Elżbieta Romanowska), Kornelia (Katarzyna Galica) - koleżanka Bartka z dawnej pracy i psycholog, która będzie prowadziła terapię małżeńską Bartka i Emilki, Damian - właściciel firmy i biznesmen o szemranej reputacji, który będzie chciał robić interesy w Wadlewie i będzie adorował Paulinę (jego zagra Hubert Urbański!). Wystąpią również Kamil Przystał w roli Eryka - prawdopodobnie kolejnego adoratora Beaty oraz Halina Skoczyńska (znana m.in. z "Rodzinka.pl"), która będzie mieć jakieś sceny z Michałem - ojcem Krystiana. Zobaczymy dwa nowe stałe wnętrza - wspomniany fitness klub Kingi "Kings Fitness" (Kinga prowadziła fitness klub już wcześniej, teraz jednak zostanie on przeniesiony do nowego, większego lokalu) oraz plebanię w Wadlewie. Mieszkanie Żukowskich (w zasadzie tylko kuchnia z przylegającym do niej salonem) zostanie odnowione i będzie to zmiana diametralna.

To chyba wszystko. :) Gdybyście mieli jeszcze jakieś pytania, walcie śmiało. Postaram się odpowiedzieć. Jeszcze raz proszę tylko o zachowanie tych informacji dla siebie i nierozpowszechnianie ich w innych zakątkach internetu, a zwłaszcza na Facebooku. :wink:
Ostatnio zmieniony 2015-09-05, 20:32 przez DeaconFan, łącznie zmieniany 2 razy.
Awatar użytkownika
BeLieF

Post autor: BeLieF »

Rozbudowany zostanie wątek Proboszcza w Wadlewie. Zobaczymy nowe wnętrze - plebanię, a także zacznie pojawiać się gospodyni księdza - Kazanowa (w tej roli Elżbieta Romanowska)
No bez sensu ::kwasny:: A mogli przecież dokonać crossovera(zwłaszcza że ATM robił też "Plebanię", więc takie trudne to nie byłoby na pozór) i po prostu proboszczem mógł okazać się Antoni Wójtowicz, a jego gospodnią Józefina. Taki zabieg byłby bardzo ciekawy i dawałby szansę na powrót najciekawszych postaci z "Plebanii"(powót Tracza byłby zapewne kwestią czasu :twisted: i przy okazji kojarzyłoby się to z wątkiem Sheili&Lauren który istniał w dwóch serialach)
ODPOWIEDZ