Problem z rozciąganiem obrazu może wynikać z tego, że standardem w materiałach SD (w proporcji 16:9) jest kompresja z obrazem anamorficznym (piksel nie jest w rozmiarze 1x1, tylko ok. 1,4x1, przez co obraz jest ściśnięty w osi poziomej), a potem w sygnale telewizyjnym jest rozciągany i proporcje obrazu wracają do normy. Zwalanie jednak na dostawcę jest trochę nie na miejscu
"MnS" w Polsce
- misiek12345
Jestem ciekawy jakie wytyczne są w Stanach jeśli chodzi o formaty telewizyjne. Z doświadczenia wiem, że polskie/europejskie standardy są totalnie posrane, a TVN to już w ogóle kombinuje jak koń pod górę
więc sprawa nie jest wcale taka prosta jak na pierwszy rzut oka się wydaje.
Problem z rozciąganiem obrazu może wynikać z tego, że standardem w materiałach SD (w proporcji 16:9) jest kompresja z obrazem anamorficznym (piksel nie jest w rozmiarze 1x1, tylko ok. 1,4x1, przez co obraz jest ściśnięty w osi poziomej), a potem w sygnale telewizyjnym jest rozciągany i proporcje obrazu wracają do normy. Zwalanie jednak na dostawcę jest trochę nie na miejscu
'Diversi nihil a me alienum puto'
http://www.youtube.com/user/michalg1991 - mój kanał na YT
http://www.youtube.com/user/bbmocked - kanał poświęcony B&B
http://www.youtube.com/user/michalg1991 - mój kanał na YT
http://www.youtube.com/user/bbmocked - kanał poświęcony B&B
Dzisiaj znowu napisałem w sprawie odcinków 6149-6155, bo wczoraj nie dostałem odpowiedzi.
To ja już nie rozumiem. Czy oni wykręcają się tym, że taki materiał dostali, czy jednak coś w tym jest? Sądziłem, że wina leży po ich stronie.Player pisze:Tak jak pisaliśmy wcześniej - to kwestia formatów, które otrzymujemy od dostawcy.
Dzisiejszy i wczorajszy odcinek otrzymaliśmy w formacie 16:9.
Sprawdzę, czy będzie możliwość udostępnienia 6149-6155 także w formacie 16:9.
Odezwę się do Ciebie jak tylko uda mi się to ustalić.
-
Dawidek
- Administrator
Chciałem zrobić screena, ale nie wyszło. Dziś zrobiłem test z wczorajszym odcinkiem i na dwóch przeglądarkach było to samo. Obraz panoramiczny był ściśnięty do 4/3, logo TVN był większe wyglądało jak stojące jajko.nołbady pisze:Może zapodaj jakiegoś screena czy coś. U mnie jest tak, jak napisał Mareczek - wszystko ok i żadnych zniekształceń w dzisiejszym odcinku
Dzisiaj miła odmiana. Emisja odcinka była w prawidłowych proporcjach, nie mam zastrzeżeń.
Czy jakiś inny kraj ma/miał Modę w VOD i też były takie cyrki z formatem obrazu?Player pisze:Odcinki 6149-6155 nie będą emitowane w 16:9 - są dostępne tylko w 4:3. Odcinki od 6168 będą emitowane już tylko w 16:9 a do tego czasu - pojawi się jeszcze 6 odcinków w 4:3. Zadbamy, by kolejne odcinki wyświetlały się w źródłowym formacie - bez zniekształcenia obrazu.
Wiem o Norwegii - mieli VOD przez ponad rok, a potem serial wrócił na antenę jednej z telewizji. Miejmy nadzieję, że sytuacja powtórzy się też u nasnołbady pisze:Czy jakiś inny kraj miał Modę w VOD
Mamy natomiast potwierdzenie innej, bardzo ważnej informacji od Playera! Mianowicie, wspomnieli Ci o tym, że odcinki po 6168 będą już tylko w 16:9, oznacza to, że kupili kolejną partię epizodów! Poprzednio zakupili ich 120
- bosskicinu
-
Dawidek
- Administrator
Player,pl wprowadził dzisiaj małą nowość. "MnS" zaczyna być dzielona na sezony. Poniedziałkowy odcinek 6201 jest ponumerowany poprawnie, ale jednocześnie inauguruje drugi sezon - cokolwiek to ma oznaczać.
Spotkałem się z podziałem na sezony w "B&B", ale w numeracji podawanej w krajach skandynawskich. Soap oper raczej nie powinno się dzielić na sezony.
Spotkałem się z podziałem na sezony w "B&B", ale w numeracji podawanej w krajach skandynawskich. Soap oper raczej nie powinno się dzielić na sezony.
- bosskicinu
- bosskicinu
Czyżby dlatego moje odcinki zniknęły z chomika? Puki były na hasło widoczne tylko dla nielicznych, to nic się nie działo. A teraz moja kolekcja będzie kasowana, bo chomik kasuje wszystkie kopie zgłoszonego pliku.Hedge pisze:Nawet jeśli odcinki 6048-6200 znikną z Playera, to nic straconego, bo kilkoro użytkowników na Chomikuj zdążyło je już tam wrzucić
Aktualnie oglądam "Chicago Fire", "Chicago P.D.", "Chicago Med" i "Orange Is the New Black"