Chciałem dziś obejrzeć dwa odcinki "MnS" z ubiegłego tygodnia. Czekała na mnie niemiła niespodzianka.
Po zalogowaniu się, pojawiło się - znane mi już - okienko z prośbą o usunięciu jednego z 10 urządzeń przypisanych do konta. Na górze okna widnieje komunikat następującej treści:
RED GO pisze:Maksymalna liczba urządzeń przypisanych do konta została wykorzystana. Proszę usunąć jedno z urządzeń, aby zastąpić je obecnie używanym. Pamiętaj, że liczba zmian urządzeń w danym miesiącu wynosi 10.
Ta informacja jest mi znana, z wyjątkiem ostatniego zdania. Wydaje mi się, że wcześniej monit był krótszy, pozbawiony ostatniego zdania. Zauważyłem go dopiero dzisiaj i to dopiero po wykonaniu paru ruchów, o czym niżej. Po wybraniu "urządzenia" do usunięcia, pojawiła się belka nad loginem o treści:
RED GO pisze:Subscriber devices changing limit exceeded!
W tłumaczeniu: "Przekroczony limit zmiany urządzeń abonenckich!"
Tym sposobem uniemożliwione jest zalogowanie się do serwisu.
Wnioskuję, że przyczyną mogą być ustawienia przeglądarki, która przy zamykaniu usuwa wszystkie cookies (ciasteczka). W ten sposób serwis traktuje nowe zalogowanie z nowego urządzenia. Zaznaczę, że loguje się z jednego urządzenia, tej samej przeglądarki (może tu mieszać VPN, wbudowany w antywirusa). W październiku logowałem się więcej niż 10 razy i nie miałem żadnych blokad.
Wyżej wspomniany komunikat ukazał się moim oczom dopiero po zmniejszeniu rozmiaru tekstu w przeglądarce (z racji wzroku mam na stałe ustawione powiększenie 100% - czasem muszę zmniejszyć, by wykonać jakąś operację).
Wygląda na to, że RED GO stosuje rozwiązania, których kiedyś używała nieistniejące już nc+ GO (zastąpione przez Canal+ Online - tu z czymś takim się nie spotkałem). Wydaje mi się, że będę musiał przechytrzyć RED GO i w którejś przeglądarce zainstalowanej w komputerze nie usuwać ciasteczek, by serwis nie wariował.
Czy jakiś serwis streamingowy stosuje praktyki, jakie ma RED GO?