Radio i telewizja

Dział poświęcony filmom i innym programom telewizyjnym.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
BeLieF

Re: Radio i telewizja

Post autor: BeLieF »

@Dawidek
Powrót do skompromitowanej marki "Wiadomości"(zwłaszcza w obliczu ostatniej emisji w TV Republika i TV Trwam) to byłoby jak samobójstwo dla nowej ekipy już na starcie. Przyznano by tym samym że nie ma szans na nową jakość i cała robota ze wczorajszego serwisu byłaby zniszczona. i9:30 kojarzy się jednoznacznie z przyzwyczajeniami widzów, a jednocześnie jest oryginalne, świeże i inne niż Wydarzenia i Fakty.

Teleexpress zostawiłbym w obecnej formule, pomimo wplecenia tam dawki propagandy to wciąż był lżejszy serwis niz dawne Wiadomości. Potrzebny jest taki serwis na anteniej publicznej telewizji. Wystarczy aby wywalic z niego materiały propagandowe, odświezyć ekipę prowadzących i będzie w porządku. Marką Teleexpressu można też zastąpić boczne wydania dawnych Wiadomości, to zawsze mniej powtórek na antenie. Lepiej emitować premierowe treści. Wtedy boczne wydania mogłyby być emitowane tak jak dawne Wiadomości i nie musiałyby koniecznie trwać 10 minut, wystarczyłoby np. 5 + Pogoda. Byłby to taki sam ukłon do przyzwyczajeń widzow, co nowe i9:30 zachowane o tej samej porze co dawny główny serwis informacyjny TVP. Nie walczyłbym z przyzwyczajeniami widzów, jednak ktoś boczne wydania oglądał do tej pory.

TVP2 to trochę inny target widzów niż Jedynka i też zasługuje na pozostawienie własnego serwisu informacyjnego w postaci odświeżenia Panoramy i wyprowadzenia z niej materiałów propagandowych. Można byłoby np. wprowadzić podział że i9:30 skupia się na politycznym i międzynarodowym podsumowaniu dnia, a Panorama jest bardziej regionalna.
Awatar użytkownika
Pottermaniack

Post autor: Pottermaniack »

Dawidek pisze: 2023-12-21, 23:39
B@r, zgadzam się ogólnie, wydania boczne aż tak nie są już potrzebne. Moim zdaniem, wystarczy jeden, około 12 - 13, ale trwający około 20 minut. Mam inna wizję "Panoramy". "Teleexpress" - luźniejsza tematyka i raz w tygodniu.
Moim zdaniem powinny zostać. Widownię TVP stanowią przede wszystkim osoby starsze, powinny mieć dostęp do skondensowanych informacji o tym, co się aktualnie dzieje. Poza tym serwisy co godzinę są w każdej stacji newsowej, więc jest na nie popyt. Polska jest ewenementem na skalę europejską, jeśli chodzi o widownię kanałów informacyjnych, TVN24 potrafiło wygrywać nawet okazjonalnie ze stacjami wielkiej czwórki, TVP Info też miało wysoką oglądalność. Jeśli Wiadomości o 15:00 zastąpią serwis w TVP Info nie widzę problemu.

Mam małą satysfakcję, bo kiedy napisali, że będzie nowa nazwa od razu pomyślałem o 19:30. :) Trudno o oryginalną nazwę nawiązującą do charakteru programu, więc ta jest odpowiednia. Poza tym w Europie są programy, które nawiązują do godziny.
DeaconFan pisze: 2023-12-21, 23:17 Jeśli będą boczne wydania, to chyba z innymi nazwami, no bo jak? Np. "12.00". :)

We Francji główny program TF1 to Le 20H, publicznej France 2 20H, M6 18:45. A programy boczne mają właśnie swoje własne nazwy: Le 13H, 13H, 12:45. Co ciekawe jest w Europie kilka programów z 19:30 w nazwie. :)

Jako widz normalnych Wiadomości, które miały świetnych reporterów, jak Justyna Dobrosz-Oracz, Karolina Lewicka i Kamil Dziubka, Beatę Tadlę, Dianę Rudnik, jestem dumny z wprowadzonych zmian i trzymam kciuki za dziennikarzy, by medium było rzetelne i pluralistyczne. :)

A w Panoramie i Teleexpresie oprawy są do wymiany, jak można zrobić kosmetyczne zmiany po kilkunastu latach starych czołówek? ::kwasny::

Jaką nową nazwę dla TVP Info widzicie? Mi się podobają TVP News, bo to najpopularniejsza nazwa programu informacyjnego na świecie, a Polsat News nie jest aż taką konkurencją pod względem widowni, albo TVP3, ponieważ nawiązuje do historycznego newsowo - regionalnego charakteru kanału. Byle nie TVP24!
BeLieF pisze: 2023-12-22, 11:16
TVP2 to trochę inny target widzów niż Jedynka i też zasługuje na pozostawienie własnego serwisu informacyjnego w postaci odświeżenia Panoramy i wyprowadzenia z niej materiałów propagandowych. Można byłoby np. wprowadzić podział że i9:30 skupia się na politycznym i międzynarodowym podsumowaniu dnia, a Panorama jest bardziej regionalna.
Panorama jest z charakteru bardziej międzynarodowa, świadczy o tym ten karykaturalny globus w nowej oprawie. :lol: Wolałbym w TVP1 więcej Polski, a w TVP2 świata.
Dawidek pisze: 2023-12-21, 23:39 Łączenie informacji z komentarzem - niepotrzebni są różnej maści eksperci. Materiałów mogłoby być więcej, ale za to krótsze.
Mam przeciwne zdanie, dla mnie program informacyjny tylko z informacją jest nienaturalny. Dziennikarze nie powinni udawać, że nie mają poglądów, jeśli politycy różnych opcji mniej więcej po równo mogą wyrazić swoje opinie i pojawiają się zdania ekspertów, a dziennikarz spina całość komentarzem, to taki model uważam za wzorcowy. Widz ma możliwość wyrobienia własnego poglądu.
Awatar użytkownika
BeLieF

TVP News brzmiałoby najlepiej, nazwa krótka i czytelna. Raczej nie pogryzłoby się z kanałem z grupy Polsatu, zwłaszcza że naziemnie nadają Wydarzenia 24(i właśnie dlatego należy uniknąć TVP24). Ewentualnie można też nazwać ten kanał TVP3 News, a obecne TVP3 ponownie zamienić na TVP Regiony/Regionalna aby odróżnić charakter stacji.

Dzisiaj w i9:30 pojawiły się już poprawione belki, tytułówka na końcu wydania oraz forszpan. Oby dalej zmiany szły tak płynnie.
Dawidek
Administrator

Post autor: Dawidek »

BeLieF pisze: 2023-12-22, 11:16 @Dawidek
Powrót do skompromitowanej marki "Wiadomości"(zwłaszcza w obliczu ostatniej emisji w TV Republika i TV Trwam) to byłoby jak samobójstwo dla nowej ekipy już na starcie. Przyznano by tym samym że nie ma szans na nową jakość i cała robota ze wczorajszego serwisu byłaby zniszczona. i9:30 kojarzy się jednoznacznie z przyzwyczajeniami widzów, a jednocześnie jest oryginalne, świeże i inne niż Wydarzenia i Fakty.
Twój pogląd nie jest taki bezsensowny, bo to byłoby potwierdzenie całkowitego odcięcia się. Ja myślę jeszcze, że gdyby pozostawiono "Wiadomości", ale bez tej całej propagandy, to część widzów miałaby zachowaną tę ciągłość i zaczęła oglądać zmienione informacje. Znam osobę, która oglądała ten program przez lata, nieważne kto był prezesem TVP (m. in. Kwiatkowski, Braun, Farfał, Kurski) i uważała, że to co mówią w tym programie to prawda - bo to, co powiedzieli w TV to jest czysta prawda. ::loll::

Nawiązując do wypowiedzi Pottermaniacka - jedno boczne dłuższe wydanie w ogólnopolskiej telewizji by wystarczyło, a jeśli ktoś ma niedosyt, to od tego są kanały informacyjne, które u nas bardzo dobrze sobie radzą. Wirtualne Media parę razy informowały, że na przestrzeni kilku tygodni począwszy od wyborczego tygodnia, to TVN24 pokonywał stacje z tzw. "wielkiej czwórki".

Jak już napisałem wcześniej, nie jestem fanem nazwy "19.30". Dzisiaj pojawiło się logo programu na ekranie wyglądające jak zegar. Momentami to wyglądało, jakby zatrzymał się on na tej godzinie 19.30. Wiem o tym, że w niektórych krajach są godziny w nazwach programów informacyjnych, ale graficznie wygląda to bardziej oryginalnie.
Pottermaniack pisze:Jaką nową nazwę dla TVP Info widzicie?
Nazwy kanału bym nie zmieniał. Jest ona dosyć unikalna, po za tym to już wyrobiona marka. Można pomyśleć jednak o zmianie logo i oprawy graficznej. Pomysł TVP24 mi się nie podoba. Najbliższe zagraniczne skojarzenie, to czeska CT24.
Pottermaniack pisze:"Panorama jest z charakteru bardziej międzynarodowa, świadczy o tym ten karykaturalny globus w nowej oprawie. :lol:
Ten globus wyglądał tragicznie. Studio przez to wygląda klaustrofobicznie.
Awatar użytkownika
PetroPython

Post autor: PetroPython »

Wielkie mi rzeczy. Za każdym razem przy zmianie władzy TVP nigdy nie pozostawała neutralna natomiast to co teraz zrobiono to już jakby Jaruzelski wyszedł. Co im przeszkadza nazwa Wiadomości nie rozumiem, niech przywrócą nazwę Dziennik od razu jak im tak uwiera. Nigdy po żadnej zmianie władzy nie było czegoś takiego żeby stacja zawiesiła swoją działalność/transmisję. To prawdziwy ewenement i skandal zarazem zwłaszcza dokonany przez tych którzy głoszą że są niby tacy demokratyczni. Nie jestem za PiSem żeby nie było ale TVP Info jako nazwa powinna zostać, tak jak i Wiadomości. Niech po prostu wprowadzą swoich propagandystów, kuszonych do przejścia z TVNu pensjami wyższymi o 200 lub 300% w TVP i tyle. Ci którzy wierzą że TVP i informacje w niej zawarte będą czystą, krystaliczną "wodą" a zupa propagandy odeszła w niepamięć urodzili się chyba ledwie wczoraj. Zupa propagandy po prostu zmieni swój smak. Nic więcej.
Awatar użytkownika
Adex-fan Brooke

Post autor: Adex-fan Brooke »

Jest i będzie lepiej, koniec tej totalnej propagandy PiS i to już jest mega zmiana, krystaliczna nie będzie nigdy, ale wystarczy, że będzie najbliżej dawnej normalności. Jak dla mnie nie powinno być nazwy TVP News, brzmi mało polsko i nie pod starsze pokolenie, TVP24 natomiast to by było zbyt kojarząco się z TVN24. Mam nadzieję, że ludzie przywykną do zmian i pisowe pranie mózgu zacznie im trochę wygasać w głowach bo to jak ogłupili niektórych ludzi jest straszne, totalne i nadające się już do jakiegoś odwyku.
Polecam:DYNASTIA,Sunset Beach,B&B,Melrose Place,Desperate Housewives,Świat wg Bundych,Allo Allo,Pokolenia,Moonlighting,Baywatch,Alf,Nanny,Co ludzie powiedzą,Ally Mcbeal,QAF,Prison Break,Dexter,Dr Quinn,Y&R,Devious Maids, Sex and the city
Awatar użytkownika
PetroPython

Propaganda w drugą stronę to dla niektórych jest normalność, można i tak. TVP nigdy nie było neutralne ani obiektywne i nigdy nie będzie.
Awatar użytkownika
BeLieF

Nastała normalność w znaczeniu braku szczucia w głównym programie informacyjnym i to doceniam osobiście.
Awatar użytkownika
PetroPython

Najważniejsze że przepchnęli uchodźców dla Polski a wszyscy zajęli się TVP. Blisko już jest waluta euro i kolejne podwyżki, poza inflacją
Dawidek
Administrator

Odniosę się jeszcze do spraw, które pominąłem we wczorajszym poście:
Pottermaniack pisze:Mam przeciwne zdanie, dla mnie program informacyjny tylko z informacją jest nienaturalny. Dziennikarze nie powinni udawać, że nie mają poglądów, jeśli politycy różnych opcji mniej więcej po równo mogą wyrazić swoje opinie i pojawiają się zdania ekspertów, a dziennikarz spina całość komentarzem, to taki model uważam za wzorcowy. Widz ma możliwość wyrobienia własnego poglądu.
Na takie coś, o czym Ty piszesz może sobie pozwolić stacja prywatna. Telewizja publiczna powinna być czysta pod tym względem - dziennikarze swoje prywatne poglądy zostawiają za drzwiami i na antenie prezentują czyste informacje. Nigdy nie będzie idealnie, ale warto dążyć do tego. Politycy różnych opcji, ale także ekonomiści, ludzie kultury i inni powinni być traktowani równo, bez faworyzowania kogokolwiek. Tak samo w publicystyce. Komentarza być nie powinno, jedynie puenta, która spina informację. Nadawca publiczny nie powinien narzucać jak ma widz myśleć, ma przedstawiać rzeczywistość taką, jaka ona jest, wraz z jego całą złożonością. Innymi słowy - publiczna telewizja czy radio nie powinny identyfikować się z żadnym poglądem w polityce, ekonomii, sprawach światopoglądowych, społecznych i tak dalej.
BeLieF pisze:Powrót do skompromitowanej marki "Wiadomości"(zwłaszcza w obliczu ostatniej emisji w TV Republika i TV Trwam) to byłoby jak samobójstwo dla nowej ekipy już na starcie. Przyznano by tym samym że nie ma szans na nową jakość i cała robota ze wczorajszego serwisu byłaby zniszczona. i9:30 kojarzy się jednoznacznie z przyzwyczajeniami widzów, a jednocześnie jest oryginalne, świeże i inne niż Wydarzenia i Fakty.
Z osobami, które dopuściły się emisji programu w innej telewizji, bez wiedzy i zgody władz, powinno się natychmiast rozwiązać umowy, także wręczyć dyscyplinarki. To one tak naprawdę kompromitują TVP. Szanse na nową jakość zawsze są, nawet bez robienia totalnej rewolucji. Trzeba to tylko odpowiednio zakomunikować widzom oraz odsunąć skompromitowane osoby i napiętnować niewłaściwe praktyki.
Awatar użytkownika
mailo

Post autor: mailo »

@BeLieF Zgadzam się co do Teleexpressu. To był kiedyś fajny program i chętnie bym do niego wrócił . Ale wymaga oczywiście usunięcia propagandy.
Awatar użytkownika
BeLieF

mailo pisze: 2023-12-29, 00:06 Ale wymaga oczywiście usunięcia propagandy.
Tymczasem usunięto z niego Marka Sierockiego ::plask wczolo: Uważam to za duży skandal, bo on nie zdradzał się z poglądami politycznymi.
https://www.wirtualnemedia.pl/artykul/m ... lniony-tvp
Topol
Administrator

Post autor: Topol »

Mogli go odpuścić, on przetrwał praktycznie wszelkie zmiany w TVP.
Dawidek
Administrator

Też uważam, że zwolnienie Sierockiego jest przesadą. Mógłby zostać, on zajmował się muzyką i w tej dziedzinie jest ekspertem. Chwilowe odsunięcie go na boczny tor (z racji pracy dla Kurskiego i Matyszkowicza) jeszcze dopuszczam, ale on powinien mieć swoje miejsce w publicznej telewizji.
Awatar użytkownika
mailo

Post autor: mailo »

Ale dziwnie będzie teraz. Wiadomo kup go zastąpi?
ODPOWIEDZ