Nie z tego świata (Supernatural)

Dział poświęcony filmom i innym programom telewizyjnym.
Primok

Nie z tego świata (Supernatural)

Post autor: Primok »

Nowy serial na TVN (od 20 listopada) o godz. 22.35 :wink: ::rad:: .

Historia zaczyna się 20 lat temu. Gdzieś w Kansas mieszka sobie przeciętne małżeństwo z dwoma synami. Pewnej nocy Mary, matka i żona ginie w nie do końca wyjaśnionych okolicznościach. Jej mąż, John postanawia zniszczyć to co zabiło jego żonę, a swoich synów wychowuje na wojwników.
Wracamy to teraźniejszości, John i Dean (starszy z braci) wciąż polują na to co zabiło ich żonę i matkę, likwidująć przy tym inne potwory. Za to młody Sam, który właściwie nie pamięta jej, ma całkiem inne plany. Ma dziewczynę, chce zostać prawnikiem. Jednak los szykuje mu inne plany, w Halloween zjawia się u niego Dean. Mówi mu, że ich ojciec nie odzywał się od kilku tygodni i prosi go o pomoc w jego odnalezieniu. Sam zaraz po odnalezieniu ojca zamierza wrócić do swojego normalnego życia, ale tak to się nie skończy...

Czołówka (jedna z wersji):

http://www.youtube.com/watch?v=zwGn7po7 ... ed&search=

Świetny serial - bardzo podobny w fabule do "Z Archiwum X" ze sporą dawką elementów komediowych i świetną muzyką (m.in. AC/DC, Black Sabbath, The Rolling Stones).
Widziałem kilka odcinków i z chęcią obejrzę cały pierwszy sezon (w USA emitowany jest obecnie sezon 2) :wink: .
Ostatnio zmieniony 2010-06-23, 22:58 przez Primok, łącznie zmieniany 2 razy.
Awatar użytkownika
B@r

Post autor: B@r »

Wow, podobny do X files? 8) To zerknę, jak mi się spodoba to będę oglądał. Heh, ile nowych seriali dochodzi. ::rad::
Ale cieszę się, że drugi sezon jest obecnie emitowany w USA, bo jak się wciągnę to wolę szybko nie kończyć przygody z tym serialem.
"Stephanie is not for here you anymore. She's gone now. Things are going to be very different around you right now. I'm going to find a way to stop you".
Awatar użytkownika
Marek Forrester

Post autor: Marek Forrester »

Supernatural chętnie obejrzę, wydaje mi się ,że to dobry serial i naprawdę mam ochotę go zobaczyć! Jednak nie wiem czy akurat ten poniedziałek mi pasuje ::kwasny::

I nie podoba mi się polski tytuł serialu "Nie z tej ziemi" hmmm lepiej gdyby dano oryginalny tytuł "Supernatural" albo przynajmniej "Super Naturalny".
Nobody does it better
Primok

Alexander pisze:I nie podoba mi się polski tytuł serialu "Nie z tej ziemi" hmmm lepiej gdyby dano oryginalny tytuł "Supernatural" albo przynajmniej "Super Naturalny".
Polski tytuł to "Nie z tego świata" i też mi się nie podoba ::chytry:: .
Abec

Post autor: Abec »

TVN zainwestowała w reklamówkę serialu, w której nawet ów tytuł jest napisany specjalną ccionką. W sumie nic nadzwyczajnego, myślałem, że lepiej 'rozpromują' bardzo w końcu znany i popularny za Wielką Wodą serial.
Primok

Pierwszy odcinek nie był porywający, ale wiem, że im dalej tym będzie lepiej ::chytry:: . Może nie najlepsze efekty, ale za to super klimacik :wink: .
Od razu mi nie pasowało, że w programach TV podawali czas trwania odcinka 30 min., bo odcinki trwają około 60 min. No i czemu nie było czołówki ::kwasny:: .

"Agencie Mulder, agentko Scully idziemy.." :mrgreen: .
Awatar użytkownika
Marek Forrester

Ja też jestem pewny ,że kolejne odcinki będą lepsze niż pilot serialu, choć historia mnie zaciekawiła i to taki serial sc-fi z elementami horroru - fajnie.
Czołówki nie było ponieważ obecnie żadne nowe amerykańskie seriale jej nie posiadają, teraz każdy serial ma poprostu na początku lub po 5 minutach tylko tytuł i to tyle, nie podoba mi się to.
Nobody does it better
Abec

Odcinki trwają 42 minuty, a w Stanach podają 60 bo wliczają w to reklamy.

Bez przesady, w większości seriali czołówka jest.

1x01 bardzo mi się podobał. Przebija wszystko co widziałem od ponad półrocza. Doskonale ukazuje nam dwóch głównych bohaterów - z jednej strony to pozytywne postacie i nie będę miał cienia problemu z kibicowaniem im czy np. przejęciem się odejściem któregoś z nich (są seriale, którym nie udało się to przez cztery lata), z drugiej widać, że to ludzie z krwi i kości, ze wszystkimi wadami i słabościami. Ich przejęcie misją również do mnie premawia. Aktorstwo dobre, podobnie muzyka. Zazwyczaj nie podobałby mi się fakt, że jest ich TYKLO dwóch (na więcej nie było pomysłu?), ale ostatnio widziałem kilka produkcji z dużą liczbą pierwszoplanowych postaci, więc potraktuję to jako świadomy wybieg Twórców, sposób by odróżnić się od konkurencji. Zakończenie było zaskakujące, a jednocześnie logicznie wynikało z całego odcinka. Nawiązania do innych produkcji (Wam też początek skojarzył się z "Koszmarem Minionego Lata" a 'biała zjawa' z "Ringiem"?) również nie przeszkadzały, wręcz przeciwnie.

Teraz wady, jest ich znacznie mniej. Po pierwsze trudno znaleźć tu pomysł na główny motyw serialu, a dwóch chłopców jeżdzących po Stanach i zwalczających duchy pewnie szybko mi się znudzi. Po drugie - wspominałem już o tym - przedałyby się jakieś drugoplanoe stałe postacie, choćby pojawiające się raz na jakiś czas.

Ale jest dobrze, 7,5/10.
Awatar użytkownika
Marek Forrester

Hmmm co do czołówki to z tego co wiem z doświadczenia czyli z tych seriali których sezony dopiero się zaczeły (Brothers And Sisters, Ugly Betty, Heroes) żadna z nich nie ma takiej czołówki z prawdziwego zdarzenia i myśle ,że tak jest z Supernatural, zresztą LOST też nie powala swoją czołówką :P
Nobody does it better
Primok

Widziałem kiedyś chyba dwa odcinki ze środka sezonu i będzie wg mnie pod wyżej wymienionymi względami lepiej :wink: . Pamiętam też jeden odcinek, który był niemal kopią Ringu ::chytry:: .
No i wydaje mi się, że w USA mają czołówkę do tego serialu :roll: .
Abec

Primok pisze:Widziałem kiedyś chyba dwa odcinki ze środka sezonu i będzie wg mnie pod wyżej wymienionymi względami lepiej :wink: . Pamiętam też jeden odcinek, który był niemal kopią Ringu ::chytry:: .
Moim skromnym zdaniem to jest sprzeczne ::krzyw:: Co innego nawiązania (super), co innego kopiowanie (ohyda). Zupełnie co innego.

Aha, pilot był niewątpliwie wtórny względem tego choćby filmu

http://www.imdb.com/title/tt0245120

Z rok temu widziałem go na Polszmacie.
Goku

Post autor: Goku »

Mi tam pilot bardzo się podobał ale poczekajcie i obejrzcie sobie następne odcinki :D...O boże kiedy ja oglądałem po raz pieerwszy tego pilota co był wczoraj??Chyba z pół roku temu :P...Polecam wszystkim ten serial!!!

P.S.Nie mogli nazwać tego po polsku "Zjawiska Paranormalne"??Przecież Supernatural oznacza tyle co Paranormalny...
Primok

"Nie z tego świata" będzie teraz we wtorki o 23.15 ::kwasny:: .
To się zdziwiłem, że dzisiaj nie ma.
Awatar użytkownika
Marek Forrester

Eh ta nowa pora emisji mi wogule nie pasuje ::kwasny:: Chcialem obejrzeć kilka odcinków żeby sprawdzić jak prezentuje się ten serial ale cóż.
Nobody does it better
Abec

1x02 na pewno był gorszy od pilota i to z kilku względów. Po pierwsze: przewidywalność. Ujmując to krótko: czy ktoś nie domyślił się najpóźniej ok. 15 minuty odcinka jak się cała historia rozwinie i zakończy? No dobra, rozwiązanie przez naszych bohaterów problemu miało w sobie element zaskoczenia, ale tylko element. Po drugie, to czego mobawiałem się już po poprzednim odcinku. To co będą teraz jeżdzić po Stanach strzelając do potworków. Wszystko na to wskazuje. Zapewne po trzech tygodniach stanie się to nie do zniesienia. Po trzecie: postacie. Nie dowiedzialiśmy się o nich nic, absolutnie nic nowego. Czyżbyśmy wiedzieli już wszystko? Niby oglądało się w miarę przyjemnie, ale pierwszy rutunowy odcinek nie wróży serialowi świetlanej przyszłości. 4/10.

PS: obaj główni bohaterowie zwracali się do Ricka akcentując to imię bardzo podobnie jak ktp Adama akcentował imię Leubena w pilocie nBSG. Obie postacie grał ten sam aktor, uprawiając bardzo podobny styl gry (może inaczej nie potrafi? :P ). Chyba świadome nawiązanie i to mi się podobało.
Dwudziesty sezon "Klanu" wystartował, bynajmniej nie jest źle :) Zapraszam do dyskusji w temacie poświęconym temu serialowi :D
ODPOWIEDZ