Religijność bohaterów "MnS"
Religijność bohaterów "MnS"
Przeznaczenie tematu raczej oczywiste, dyskutujemy o roli jaką wiara odgrywa w życiu postaci z serialu, o tym, czy jest ona uzależniona od np. ich statusu materialnego, pochodzenia itd.
Dzisiejsza scena z CJem w świątyni była według mnie bardzo charakterystyczna pod jednym względem. Chłopak powiedział "nie umniem się modlić", a jednocześnie przykląkł i złożył dłonie w typowo chrześcijański sposób. Wniosek z tego taki, że znał obrzędowość głównie z TV, a tam była ona właśnie tak przedstawiana. Swoją drogą ciekawe, że Macy jest osobą religijną (pamiętna scena puszczona równolegle z wizytą Amber w klinice aborcyjnej), a jej brat nie ma chyba z kościołem nic wspólnego. Może we wczesnym dzieciństwie Sally i Saul chcieli prowadzić go na msze/nabożeństwa, a później, gdy dorósł, dali sobie spokój?
Jednocześnie widać, że postacie uciekają się do modlitwy w sytuacjach podbramkowych, gdy naprawdę potrzebują nadprzyrodzonej pomocy. Wcześniej kilka razy widzieliśmy podobne sceny w kaplicach przyszpitalnych, z tego co pamiętam m.in. z udziałem Amber i Brooke.
Dzisiejsza scena z CJem w świątyni była według mnie bardzo charakterystyczna pod jednym względem. Chłopak powiedział "nie umniem się modlić", a jednocześnie przykląkł i złożył dłonie w typowo chrześcijański sposób. Wniosek z tego taki, że znał obrzędowość głównie z TV, a tam była ona właśnie tak przedstawiana. Swoją drogą ciekawe, że Macy jest osobą religijną (pamiętna scena puszczona równolegle z wizytą Amber w klinice aborcyjnej), a jej brat nie ma chyba z kościołem nic wspólnego. Może we wczesnym dzieciństwie Sally i Saul chcieli prowadzić go na msze/nabożeństwa, a później, gdy dorósł, dali sobie spokój?
Jednocześnie widać, że postacie uciekają się do modlitwy w sytuacjach podbramkowych, gdy naprawdę potrzebują nadprzyrodzonej pomocy. Wcześniej kilka razy widzieliśmy podobne sceny w kaplicach przyszpitalnych, z tego co pamiętam m.in. z udziałem Amber i Brooke.
Ostatnio zmieniony 2014-12-06, 22:38 przez Abec, łącznie zmieniany 1 raz.
Z nich tacy wierzący jak ze mnie
Jedynie co oni mają wspólnego z chrześcijaństwem to to ,że obchodzą święta i wczasie zagrożenia modlą się .
[scroll][you] Zapraszam na Forum Katherine Kelly Lang, serialowej Brooke Logan Forrester[/scroll]
Forum Brooke www.katherinekellylang.fora.pl
- Marek Forrester
Becky też niedawno wspominała ,że nie często bywa w kościele ale prosi Boga i dziękuje mu za CJ. Myśle ,że w operach nie ma tak ważnej potrzeby praktykowania modlitw czy ogólnie religijności ale w MnS pojawiają się dosyć często elementy religijne i bohaterowie często modlą się lub częściej proszą o coś Boga. Nigdy w serialu nie pokażą jak Macy odmawia pacież bo to nie jest istotą seriali ale fajnie ,że pojawiają się takie elementy.
Nobody does it better
Nasza Kim rozmyślała w kościele o tym co ma zrobić z Rickiem.
Video z tego momentu: http://www.youtube.com/watch?v=e4jJhdR0wso
Video z tego momentu: http://www.youtube.com/watch?v=e4jJhdR0wso
"Stephanie is not for here you anymore. She's gone now. Things are going to be very different around you right now. I'm going to find a way to stop you".
-
Dawidek
- Administrator
W MNS dość często odwołują się do Boga, najczęściej w sytuacjach kryzysowych, ale także szczęśliwych. Wydaje mi się jednak, że sama religijność w serialu traktowana jest dość powierzchownie, są oczywiście wyjątki, ale tylko po to by uatrakcyjnić serial i dać ukłon w stronę religijnych Amerykanów. Sluby i inne podobne uroczystości mają nieco religijny charakter. Zauważyliście, że w MNS nigdy nie było Świąt Wielkanocnych, ani charakterystycznego dla USA Święta Dziękczynienia?? Generalnie uważam, że bohaterowie serialu nie są zbyt religijni.
Ambrosia Moore pisze:Uważam temat za zbędny
A jak Ty co chwila zakładasz nowe tematy tylko po to aby dowiedzieć się, czy ktoś wróci jeszcze do serialu albo chcesz by ktoś naiwny dawał Ci linki do filmików z jakąś postacią bo Ci się nie chce szukać na forum to dobrze????
Ten temat jest potrzebny i jak widzisz licznie odwiedzany. Jak Ci się ni podoba to po prostu tou nie wchodź.
Amerykanie generalnie są chrześcijaninami. Tyle, że jest tam całe mnóstwo kościołów chrześcijańkich. Tam nie trzeba chodzić do kościoła (w większości religii), podstawą jest czytanie Biblii, a tego rzeczywiście nie zauważyłam. Ale u nich też sprawdza się popularne polskie powiedzenie: jak trwoga, to do Boga!
Chwila która trwa, może być najlepszą z wszystkich chwil...
Rzeczywiście, wyraźnie widać, że jeżeli bohaterowie mają poważny problem zdrowotny, życie któregoś z nich jest zagrożone,zwracają się z pomocą do Boga. Ale tak jest również w wielu innych filmach ( a czy w życiu jest inaczej...?).
Cieszę się, że jest taki temat, bo zastanawia mnie jedna sprawa, o której nie bardzo wiedziałam, gdzie napisać.
Na pewno bohaterowie "Mody" nie są katolikami, bo w "ich"kościele jest pastor. Ale pewne szczegóły obrzędów są typowo katolickie, np. słowa przysięgi małżeńskiej. Z przeszłości utkwiła mi w pamięci modlitwa Kimberly (przed ślubem Ricka i Amber). Kimberly rozpoczęła modlitwę, czyniąc znak krzyża, a to jest charakterystyczne dla katolików. Czy w innych wyznaniach jest to praktykowane? Nie jestem ekspertem w sprawach kościołów, ale nigdy nie słyszałam, żeby wierni w kościołach "niekatolickich" rozpoczynali modlitwy znakiem krzyża.
Cieszę się, że jest taki temat, bo zastanawia mnie jedna sprawa, o której nie bardzo wiedziałam, gdzie napisać.
Na pewno bohaterowie "Mody" nie są katolikami, bo w "ich"kościele jest pastor. Ale pewne szczegóły obrzędów są typowo katolickie, np. słowa przysięgi małżeńskiej. Z przeszłości utkwiła mi w pamięci modlitwa Kimberly (przed ślubem Ricka i Amber). Kimberly rozpoczęła modlitwę, czyniąc znak krzyża, a to jest charakterystyczne dla katolików. Czy w innych wyznaniach jest to praktykowane? Nie jestem ekspertem w sprawach kościołów, ale nigdy nie słyszałam, żeby wierni w kościołach "niekatolickich" rozpoczynali modlitwy znakiem krzyża.
Znak krzyża jest praktykowany w każdym odłamie religii chrześcijańskiej prócz m.on Światków Jehowy.
To że bohaterowie nie są katolikami napewno światczy liczba ślubów i rozwodów , Watyknie uznali by ich za heretyków i wykleli z kościoła.
To że bohaterowie nie są katolikami napewno światczy liczba ślubów i rozwodów , Watyknie uznali by ich za heretyków i wykleli z kościoła.
[scroll][you] Zapraszam na Forum Katherine Kelly Lang, serialowej Brooke Logan Forrester[/scroll]