Obecność znaku krzyża świadczy moim zdaniem - jak już pisałem w pierwszym poście tu na przykładzie CJa - że obrzędowość i liturgię znają w pierwszym rzędzie z mediów, głównie telewizji. A tam jest ona właśnie tak przedstawiana.
Religijność bohaterów "MnS"
Dzięki Damians za wsparcie
Obecność znaku krzyża świadczy moim zdaniem - jak już pisałem w pierwszym poście tu na przykładzie CJa - że obrzędowość i liturgię znają w pierwszym rzędzie z mediów, głównie telewizji. A tam jest ona właśnie tak przedstawiana.
Dwudziesty sezon "Klanu" wystartował, bynajmniej nie jest źle
Zapraszam do dyskusji w temacie poświęconym temu serialowi 
W kościołach protestanckich można wziąśc rozwód kościelny , a nawet w katolickim coraz częściej słychać o takich rozwodach - oczywiście trzeba podać powód .
Ostatnio zmieniony 2006-11-24, 21:03 przez Robi, łącznie zmieniany 1 raz.
[scroll][you] Zapraszam na Forum Katherine Kelly Lang, serialowej Brooke Logan Forrester[/scroll]
Forum Brooke www.katherinekellylang.fora.pl
Robi, już tu Ci o tym pisali. W Kościele Katolickim jest tylko unieważnienie małżeństwa - jeżeli z jakiś względów jest ono dotknięte sankcją od swego początku, to można to stwierdzić.
Dwudziesty sezon "Klanu" wystartował, bynajmniej nie jest źle
Zapraszam do dyskusji w temacie poświęconym temu serialowi 
W kościołach protestanckich nie ma przeżegnywania się znakiem krzyża na początku modlitwy, w wiekszości nie ma tez rozwodów, przynajmniej w Polsce. Może w USA mają inaczej. W Katolickim tez nie ma rozwodów, bo unieważnienie to jest jednak cos innego.
Aktualnie oglądam "Chicago Fire", "Chicago P.D.", "Chicago Med" i "Orange Is the New Black"
No właśnie, też mi się wydawało,że protestanci nie rozpoczynają modlitwy znakiem krzyża. W takim razie dlaczego Kim przeżegnała się? Moim zdaniem to trochę dziwne.Cynthia pisze:W kościołach protestanckich nie ma przeżegnywania się znakiem krzyża na początku modlitwy, w wiekszości nie ma tez rozwodów, przynajmniej w Polsce. Może w USA mają inaczej. W Katolickim tez nie ma rozwodów, bo unieważnienie to jest jednak cos innego.
-
SallyFan
Co do religijności.. Narazie zauważyłem tylko Kimberly jak się modliła oraz Becky.
Co do rozwodów: faktycznie, jest kilka możliwości:
divorced -> poprostu się rozwieść,
annuled -> małżeństwo zostaje anulowane z jakiegośtam powodu (tak było w przypadku Amber i Ricka).
dissolved -> rozwiązane, z tego co wiem, tylko w przypadku śmierci.
Swoją drogą, to co do religii, to nie powinni tak się zdradzać nawzajem. Rick np. przesadzał troche z Kim, jak był z Amber
Co do rozwodów: faktycznie, jest kilka możliwości:
Swoją drogą, to co do religii, to nie powinni tak się zdradzać nawzajem. Rick np. przesadzał troche z Kim, jak był z Amber
-
Dawidek
- Administrator
Znak krzyża o ile wiem jest charakteryztyczny dla wszystkich wyznań chrześcijańskich. Więc żegnanie się w MNS mnie nie dziwi. Trochę inaczej wygląda to w przypadku prawosławia, gdzie jest trochę inna kolejność, ale żegnanie się jest też praktykowane, czasem bardziej w formie takiego manifestowania swojej religijności, aż do granic absurdu.
Jeżeli chodzi o sprawę rozwodów czy unieważnienia małżeństwa, to każda religia chrześcijańska wypracowała tutaj swoje standardy. Nie znam się na tym za bardzo, ale spotkałem się z taką informacją gdzieś, że niektóre kościoły protestanckie nie czepiają się za bardzo kwestii rozwodów i uznają tutaj jurysdykcję państwa i przyjmują to za fakt, jeśli do rozwiązania małżeństwa doszło. Kościoły, które bardziej bezwględnie opierają się na Biblii, są bardziej konserwatywne pod tym względem.
Robi, wiele osób po prostu nie przejmuje się faktem, że Kościół nie daje rozwodów. Rozwodzą się i wstępują w ponowny związek małżeński, i nie przejmuja się sprawą unieważnienia małżeństwa. Choć to jest najczęściej ślub cywilny.
A propos ślubów w MNS, to podejrzewam, że są to śluby konkordatowe. (wg naszego rozumienia sprawy, bo w USA może być inne nazewnictwo). Oznacza to, że duchowny udzielający ślubu jest jednocześnie urzędnikiem państwowym i ślub jest ważny zarówno przed kościołem, jak i z mocy prawa państwowego.
Kitty, możesz jeszcze pisać w temacie "Kościoły i religie" w Wolnej dyskusji.
A jeżeli już zastanawiamy się nad tym do jakiego kościoła protestanckiego należą bohaterowie MNS, to z pewnością jest to wyznanie o charakterze liberalnym (przykładem niech tu będzie Kościół Episkopalny).
Jeżeli chodzi o sprawę rozwodów czy unieważnienia małżeństwa, to każda religia chrześcijańska wypracowała tutaj swoje standardy. Nie znam się na tym za bardzo, ale spotkałem się z taką informacją gdzieś, że niektóre kościoły protestanckie nie czepiają się za bardzo kwestii rozwodów i uznają tutaj jurysdykcję państwa i przyjmują to za fakt, jeśli do rozwiązania małżeństwa doszło. Kościoły, które bardziej bezwględnie opierają się na Biblii, są bardziej konserwatywne pod tym względem.
Robi, wiele osób po prostu nie przejmuje się faktem, że Kościół nie daje rozwodów. Rozwodzą się i wstępują w ponowny związek małżeński, i nie przejmuja się sprawą unieważnienia małżeństwa. Choć to jest najczęściej ślub cywilny.
A propos ślubów w MNS, to podejrzewam, że są to śluby konkordatowe. (wg naszego rozumienia sprawy, bo w USA może być inne nazewnictwo). Oznacza to, że duchowny udzielający ślubu jest jednocześnie urzędnikiem państwowym i ślub jest ważny zarówno przed kościołem, jak i z mocy prawa państwowego.
Kitty, możesz jeszcze pisać w temacie "Kościoły i religie" w Wolnej dyskusji.
A jeżeli już zastanawiamy się nad tym do jakiego kościoła protestanckiego należą bohaterowie MNS, to z pewnością jest to wyznanie o charakterze liberalnym (przykładem niech tu będzie Kościół Episkopalny).
Skąd ci się wzięło takie przekonianie? Pisałam juz że protestanci tego nie mają. Wiam z doświadczenia. Proszę nie piszcie bzdur.Dawidek pisze:Znak krzyża o ile wiem jest charakteryztyczny dla wszystkich wyznań chrześcijańskich. Więc żegnanie się w MNS mnie nie dziwi.
Co do MNS to prawdopodobnie oni nie sa z żadnego Kościoła faktycznie istaniejącego. Bo pewne zachowana wskazuja na jeden kościół, a inne na drugi itd. W Polsce uważa się, że wszyscy sa katolikami (co jest nieprawdą) więc wszyscy bohaterowie telenowel sa katolikami. A w USA jest różnorodność, więc prawdopodobnie stąd to wynika, że nie mozna powiedziec jednoznacznie z jakiego oni sa kościoła. A może sa z różnych?
Aktualnie oglądam "Chicago Fire", "Chicago P.D.", "Chicago Med" i "Orange Is the New Black"
Znak krzyża z tego co MI wiadomo nie jest praktykowany np u Światków Jehowy , a na u innych protestantów jest m.in można to zobaczyć na filmach czy programach informacyjnych kiedy pokazywali śmierć JPII i pokazywali kościoły protestanckie gdzie ludzie żegnali się . Napewno jest mniej stosowany niż w katolicyzmie czy w kościołach ortodoksyjnych ale jest .
To samo odnosi się do rozwodów , oczywiście nie wszystkie kościoły prostanckie udzielają rozwodów ale są ; m.in widać to w Modzie na sukces.
To samo odnosi się do rozwodów , oczywiście nie wszystkie kościoły prostanckie udzielają rozwodów ale są ; m.in widać to w Modzie na sukces.
Ostatnio zmieniony 2006-11-24, 21:42 przez Robi, łącznie zmieniany 1 raz.
[scroll][you] Zapraszam na Forum Katherine Kelly Lang, serialowej Brooke Logan Forrester[/scroll]
Nie wiesz - nie pisz.Robi pisze:Znak krzyża z tego co MI wiadomo nie jest praktykowany np u Światków Jehowy , a na u innych protestantów jest m.in można to zobaczyć na filmach czy programach informacyjnych kiedy pokazywali śmierć JPII i pokazywali kościoły protestanckie gdzie ludzie żegnali się . Napewno jest mniej stosowany niż w katolicyzmie czy w kościołach ortodoksyjnych ale jest .
Wiem z doświadczenia najłatwiej można to zauważyć m.in na filmach i wczasie śmierci papieża , ale ,że jest znak krzyża to wiem napewno .
Sorry kotku, ale nie wiesz. To co widzisz w telewizji to jest tylko papka dla katolików. Idź i zapytaj jakiegos protestanta np Baptyste lub Zielonoświątkowca, Chrystusowych, Adwentystów, Metodystów czy innych. Może Luteranie to robią, ale to nie jest najlepsze przedstawicielstwo protestantyzmu amerykańskiego. Śmieszne sa te twoje twierdzenia. Ja przez 12 lat byłam w kościele protestanckim. Więc wiem na pewno że tego nie robią, a przeżegnanie się przed modlitwa uznają za grzech i ochydę. Jeszcze raz apeluję, żebyście nie pisali bzdur, bo to rani moje uczucia religijne.