Guiding Light

Dział poświęcony filmom i innym programom telewizyjnym.
ODPOWIEDZ
GL Forever

Guiding Light

Post autor: GL Forever »

Dlaczego nikt nie zrobił tematu o tym serialu ::chytry:: Najdłuższy serial na świecie, fakt, że przynudza, ale jakiś respekt chyba sie należy ::chytry:: No, jak nikt nie założył, to ja zakładam. Guiding Light miał premierę 25 stycznia 1937 roku. Była to premiera radiowa serialu. W telewizji leci do dziś od 1952 roku. W radiu leciał jeszcze do 1956. W wrześniu 2006 roku został wyemitowany 15 tys. telewizyjny odcinek, a 17.456 łącznie z odcinkami radiowymi. 25 stycznia tego roku, 70 lecie serialu :zeby: Zastanawiam się nad ściągnięciem paru odcinków w okolicy wielkiego jubileuszu. Mogą być ciekawe...inne.
Awatar użytkownika
LoLex

Post autor: LoLex »

A oglądałeś ten serial? Jeżeli ktoś oglądał, to mam pytanie. Podobno grała w nim Sherry Stringfield jako Chistina 'Blake' Bauer Thorpe w latach 1989-1992. Czy ktoś może widział ją w tej roli?
Awatar użytkownika
Thorne

Post autor: Thorne »

Czegoś tu nie rozumiem...GL_Forever,tak? Czyli Guiding Light Forever? Skąd ten nick,skoro nie oglądałeś do tej pory tej soapki? Czyżby to tylko jakieś naśmiewanie się z tego tasiemca? :D :D

Nawiązując do tematu. Słyszałem o tym fenomenie. 1937 rok-początek emisji radiowych. Ciekawy jest fakt,że mimo emisji w TV,emisja w radiu trwała nadal,aż 4 lata... :D
If you can't beat them, join them...
Forrester

Post autor: Forrester »

Czyli wynika z tego, że "MNS" brakuje jeszcze sporo lat i sporo odcinków :wink:
GL Forever

Oglądałem z 4 odcinki GL, w tym jubileuszowy 15 tys. telewizyjny :zeby: !5 tys. był inny, fajniejszy :P Właściwie prawie cały odcinek to był ten sen babki Revy, którą kiedyś sklonowano i która przeniosła się do średniowiecza. A o tym akttorze nie wiem.

[ Dodano: 2007-01-17, 15:17 ]
Znaczy o tej aktorce nie wiem. PEwnie grała. Na filmwebie jest lista aktorów, którzy grali.
Awatar użytkownika
FanStefci

Post autor: FanStefci »

Kiedyś, na forum Gazety Wyborczej przeczytałem ogólne streszczenie tej soapki, które mnie poraziło. :shock: :lol: Postanowiłem je odszukać, żebyście się zapoznali:

A oto fragment opisu życiorysu jednej z bohaterek (warto przeczytać, bo można się nieźle uśmiać). MASAKRA!! :) (...) Kiedy Reva Shayne i Josh wreszcie się pobrali, na świat przyszło ich drugie dziecko - Shayne. W związku z tym wszystkim Reva zaczęła cierpieć na depresję. Wyjechała na Florydę, aby odpocząć i tam miała wypadek samochodowy. Wszyscy uznali, że zginęła. Po pięciu latach, odnaleziona w tajemniczej sekcie przez Alana Spauldinga, wróciła do Springfield, gdzie okazało się, że Josh poślubił niejaką Annie Dutton. W rewanżu Reva wyszła za Buzza Coopera. Jednak po pewnym czasie Reva i Josh odkryli, że nadal się kochają. Reva rozwiodła się z Buzzem. Annie nie chciała rozwieść się z Joshem, więc poddała się sztucznemu zapłodnieniu. Kiedyporoniła, winą za to obarczyła Revę i postanowiła się zemścić na niej. Po powtórnym ślubie Revy i Josha, porwała Revę, wynajęła prywatny samolot, umieściła w nim samą Revę i spowodowała katastrofę lotniczą. Revę po raz drugi uznano za zmarłą. Reva żyła, jej ciało znalazło się u brzegu wyspy zamieszkiwanej jedynie przez niejakiego Seana. W tym czasie Josh nakazał sklonować Revę. Chciał uniknąć mówienia dzieciom, że ich matka nie żyje… Kiedy Reva przy pomocy Seana wróciła, od razu poznała Klona. Klon obezwładnił ją i uwięził w latarni morskiej. Reva próbowała zawiadomić Josha, że żyje, ale Klon skutecznie to jej utrudniał. Wreszcie Josh zorientował się, że Reva żyje. Kiedy Klon zobaczył, jak bardzo Reva i Josh się kochają, wypił preparat przyśpieszający starzenie, co sprawiło, że wkrótce umarł ze starości. Reva i Josh mieli żyć długo i szczęśliwie, ale do Spriengfield wróciła Annie pod postacią Teri DeMaco (wynik operacji plastycznej). Aby móc kontrolować Josha, Teri/Annie zaczęła podawać mu narkotyki. Następnie zaaranżowała napad na siebie samą. Otumaniony Josh przyznał się, że to on jest winny. Ale wkrótce Josh i Reva odkryli, że ktoś
podawał mu narkotyki. Oboje postanowili zbadać przeszłość Teri. Okazało się, że prawdziwa Teri DeMarco jest w śpiączce i przebywa w jakimś szpitalu na prowincji. Po tym odkryciu Reva i Josh wrócili do Spriengfield, gdzie odkryli, że Annie nie stanowi już dla nich zagrożenia. Kiedy zakończyła się przygoda z Annie, Josh i Reva zaczęli się zastanawiać, co się działo w życiu Revy, kiedy po raz pierwszy, przez pięć lat była uważana za zmarłą - Reva nie pamiętała nic z tamtego okresu. Wybrali się w podróż do tajemniczego San Cristobel i Reva odkryła, że przez pięć lat swojego życia była żoną księcia Richarda, z którym miała dziecko. Kiedy upewniła się, że dziecko wychowuje dobra rodzina, wróciła do Springfield, ale niestety jej małżeństwo z Joshem rozpadło się na skutek tego, że Reva stwierdziła, że nadal kocha księcia Richarda...
W roku 2001 wydarzyło się coś najbardziej szokującego w dziejach serialu. Reva wpatrywała się w obraz wiszący w jej domu i pewnego dnia znalazła się… w nim. Przez kilka tygodni akcja serialu rozgrywała się w dziewiętnastym wieku (podczas wojny secesyjnej).

:!: :!: :!: :!: :!: I co wy na to?? ::ke:: ::rad:: ::loll:: ::plask wczolo: :lol:
Steph is da gangsta!! 8) Spoiler: http://www.youtube.com/watch?v=YdSNyGA2Gn8 8)
SallyFan

Post autor: SallyFan »

Ooooho!

Kobieta to sie nażyła, nie ma, nie ma co.

Obrazek

Oto Kim Zimmer czyli serialowa Reva Shayne.

Reva ma czworo dzieci (nie licząc jednego z H.B., które straciła), z czego dwójka z tym Joshem, a pozostała dwójka kazde z innym -> Jonathan, ten z księciem co został adoptowany - jego adoptowani rodzice nie żyją. Książe równiez nie żyje. Co ciekawe, Nora całowała się z tym adoptowanym ojcem Jonathana ::plask wczolo: Wogule jak czytam o postaciach to zazdroszcze ich widzom, że znają tak historie tego serialu.

A to z tym obrazem to był wspaniały pomysł! Gratulacje dla scenarzystów.
GL Forever

Zwała ::loll:: Już kiedyś czytałem przelotnie, że tam była katastrofa samolotu, klonowanie, średniowiecze, ksiażę i te sprawy. Teraz serial nie jest taki zwariowany. Tylko w specjalnych odcinkach dzieją się dziwne rzeczy. NP. był specjalny odcinek, w którym bohaterowie serialu wcielali się w bohaterów MArvela czy coś takeigo ::krzyw:: Hehe. Ogólnie jednak to teraz nudy i nic wielkiego. NAdzieja w jubileuszu, że wtdy będą jakieś fajne odcinki... no i oczywiscie nadzieja w specjhalnych odcinkach, które na pewno będą się jeszcze pojawiać po jubileuszu. Serie czeka długi, roczny jubileusz. I pisze że wtedy będą specjalne odcinki ::krzyw:: Ja idę na Modę. Poszukajcie czegoś o jubileuszu albo ja potem coś dam ::krzyw::

[ Dodano: 2007-01-17, 16:26 ]
Proszę, to coś o 70 urodzinach serialu :) Guiding Light, the longest running drama ever, has entertained radio and television fans for almost 70 years. Set in the fictional city of Springfield, GL has focused on the complex lives of the Bauer, Spaulding, Lewis, Marler and Cooper families.

Created by soap writer Irna Phillips, GL made its CBS television network premiere on June 30, 1952, while the series originally made its start on radio on January 25, 1937. GL began with Rev. Dr. John Ruthledge, a liberal nonsectarian clergyman who lived in a Chicago suburb of Five Points. Dr. Ruthledge burned a reading lamp in his study known as the Friendship Lamp that called out to those who needed counsel. It came to be known as a constant and comforting "Guiding Light" to all those in Five Points.

Over the past 70 years the show has served as a launching pad for some of today's well-known Hollywood names, including Kevin Bacon, Billy Dee Williams, Cicely Tyson, JoBeth Williams, Jimmy Smits, Blythe Danner, Maureen O'Sullivan, Ian Ziering, Melina Kanakaredes, Nia Long, Paige Turco, Keir Dullea, and Sherry Stringfield to name a few.

January 25, 2007 will mark the launch of a year long celebration for the show delivering special shows and behind the scenes features, in addition CBS.com will entice fans with an interactive poll of GL's best moments, and the show's cast and crew will go out into the community in an effort to give back and find their "Light."

Guiding Light, a Procter & Gamble Production, tapes in New York, N.Y., and is broadcast on the CBS Television Network. ELLEN WHEELER is the executive producer and DAVID KREIZMAN is the head writer.

Go to findyourlight.net to hear more about GL's volunteer efforts and upload your own Find Your Light video.
Awatar użytkownika
Marek Forrester

Post autor: Marek Forrester »

Taka akcja z obrazem... Scenarzysta musi mieć bujną wyobraźnię. Ale to już pewnie dlatego ,że wszystkie wątki zostały wykorzystane i nie ma co wymyślać. Widziałem kilka odcinków GL i zupełnie się nim nie zainteresowałem, jeden z najgorszych seriali jaki widziałem.
Nobody does it better
GL Forever

Alexander pisze:Taka akcja z obrazem... Scenarzysta musi mieć bujną wyobraźnię. Ale to już pewnie dlatego ,że wszystkie wątki zostały wykorzystane i nie ma co wymyślać. Widziałem kilka odcinków GL i zupełnie się nim nie zainteresowałem, jeden z najgorszych seriali jaki widziałem.
MArek, wiem że uważasz GL za nudnawy ::krzyw:: no, ale specjalne odcinki są całkiem,całkiem :mrgreen: Widziałem 15 tys. i nie był zły.
Awatar użytkownika
Oleg
Administrator

Post autor: Oleg »

[URL=http://radi_p.webpark.pl/najdluszy.htm]Oto link do polskiej strony[/URL]
GL Forever

A no tak. Już kiedyś byłem na tej stronce, co podałes jej link :mrgreen: Stamtąd zaczerpnąłem chyba większość informacji :zeby:

[ Dodano: 2007-01-20, 15:19 ]
Myślicie że będą coś mówić w tv albo pisać w gazetach czy na stronkach o 70 leciu Guiding Light ?

[ Dodano: 2007-01-25, 15:40 ]
No i mamy 70 lecie :!: :!: :!: :!: :!: :!: :!: Nie wiem która godzina i dzień jest w USA, ale u nas jest już 25 stycznia. Odcinek na 70 lecie GL będzioe spacjalny :zeby: Zostanie zagrany przez aktualnych aktorów stary odcinek chyba z lat 50. Chyba 1 telewizyjny, tak mi się wydaje :mrgreen: Ach, Reva :zeby: Ona jest świetna :zeby: GL forever :zeby: Guiding Light ma też nową czołówkę na 70 lecie, któa pojawiła się chyba od tego tygodnia.,...tak mi się wydaje :zeby:
SallyFan

Brian Gaskill to Take Over as Dylan !

It's been about a year since his last daytime gig, but Brian Gaskill is headed back to daytime for another go around on a Procter & Gamble produced soap. The actor is joining the cast of Guiding Light, as the show makes the surprising role to recast what will no doubt be a central role.

Gaskill will assume the role of Dylan Shayne Lewis from long-time Guiding Light player Morgan Englund. Englund joined the cast of GL in May 1989 and remained with the show through January 1995. He has made a handful of appearances since then whenever the show's storylines made it necessary. There were two separate visits in 1997, another in 1999 and a week-long stint in June 2002. His most recent appearance was in August 2006 when a dying Reva summoned Dylan for a family trip to New York.

The move to recast Dylan seems more about snagging some extra star power for the show than about any discontent with Englund's past performances. A setside source reminds soapcentral.com that shows will often recast a role when the writers plan to "take the character in a different direction." Loosely translated, Dylan might be acting a little different during this trip to Springfield.

This will not be Gaskill's first experience with a New York-based soap. From 1995 to 1997, Gaskill appeared as spoiled rich boy Bobby Warner on ABC's All My Children and in 2005, Gaskill appeared as BJ Green on As the World Turns.

While All My Children introduced Gaskill to the daytime audience, it was another ABC soap -- Port Charles -- that made him a household name. Gaskill appeared as Rafe Kovich on the 30-minute Port Charles from August 2001 through the series' cancellation in October 2003. The PC role was supposed to have been short-term, but viewers and network execs were pleased with Gaskill's work and the actor soon became a central player on the show.

A role on The Bold and the Beautiful in 2003 was supposed to be another starring role for Gaskill. However, the show ran out of storyline for Gaskill's character, Oscar Marone, and by the summer of 2004, Gaskill and the show parted ways.

Gaskill first airs on Guiding Light in March 2007.

-------

Synek Revy! ::rad:: :mrgreen:
GL Forever

Dzięki za info. A tak nawiasem, to Reva jest najlepsza w tym serialu i powinna być z Joshem :mrgreen:

[ Dodano: 2007-02-04, 20:43 ]
Trzeba dać coś o tym serialu w Polskiej wikipedii. Trzeba się rejestrować na wikipedii, żeby móc coś pisać ? Pewnie tak. Raczej na pewno
SallyFan

Przejrzałem z ciekawości portrety postaci i nie tylko Reva ma specjalnie urozmaicony życiorys.

Niejaki Roger Adam Thorpe zginął trzy razy. Pierwszy raz został postrzelony przez swoją żone, Holly, i wszyscy myśleli że umarł przez ponad pół roku. Wrócił do miasta. Trzy miesiące później spadł ze skarpy ::plask wczolo: Przez prawie 10 lat myślano, że nie żyje, ale oczywiście powrócił - no ba xD. Aktor grał potem kilka lat, następnie recastowano go na rok. Potem bodajże wyjechał. Wrócił w 2004 roku (?) by umrzeć na nieznaną nieuleczalną chorobe. :|
Ciekawe czy jeszcze wróci :mrgreen: ::jezyk::

Serial jest naprawde pokręcony ::rad::

News dla GL-a: Michael Dempsey (#4 Alan-Michael Spaulding) odchodzi. ::jezyk:: Tego Alana-Michaela grali też w przeszłości Rick Hearst (ex-Whip; B&B, Ric; GH) oraz Michael Dietz (ex-Mark; B&B). Co ciekawe, urodził się w 1981, ale potem tak zmieniali że wyszło 1965 :mrgreen: ::jezyk::
ODPOWIEDZ