Teoria o czarnej dziurze i zakrzywieniu czasoprzestrzenii robi się coraz bardziej prawdopodobna!!
Starsza kobieta była po prostu rewelacyjna, wprowadziła ogromną dawkę tajemnicy, może nawet mistycyzmu.
Dodatkowo, można było usłyszeć cudny British English w jej wykonaniu (Penny zresztą też).
Co do daru Desmonda, czy dobrze to zinterpretowałem, że jego pojawianie się i znikanie było wywołane uderzeniem w głowę? Zwróćcie uwagę - pierwsze uderzenie w głowę po spadnięciu drabiny wywołało wizję rejsu i wyspy. Następnie Desmond dostał kijem w głowę od Lennona w barze i najprawdopodobniej wizje ustały (bo inaczej jaki sens miałoby opuszczanie przez Desmonda wyspy na łódce? Przecież wiedziałby, że i tak wróci na to samo miejsce...) Następne uderzenie w głowę - po implozji bunkra, na powrót wywołało wizje.
Co do przepowiedni o śmierci Charliego, myślę że jednak się sprawdzi. I to nie tylko dlatego, że w przeciwnym wypadku cały sens tego flashbacku byłby przekreślony, bo przyszłość dałoby się jednak zmienić... Do tego, w chwili obecnej mamy rozpiskę flashbacków do odcinka 2x17 włącznie i nie ma planów na flashback Charliego (a idzie już druga kolejka jeśli chodzi o Jacka, Kate, Sawyera, Locke'a...)
A już w najbliższy czwartek długo oczekiwany flashback Jacka. Już się nie mogę doczekać.