Dobrze. Teraz pokomentujemy

Po kolei
1 Bułgaria Voda Elitsa Todorova & Stoyan Yankulov

Jak na otwarcie to mogło być. Jedna z faworytek przejścia do finału nie zawiodła. Moja faworytka to nie była

Nie podoba mi się po prostu ta piosenka i szkoda, że zajmuje innym miejsce w finale.
2 Izrael Push the button Teapacks
Tu już moja bajka

Podobał mi się performance i piosenka

Chyba Europa nie za bardzo zrozumiała przesłanie

Możne dlatego, że było w różnych jęykach. Mnie się podobało
3 Cypr Comme ci comme ça Evridiki
Tu też mi się podobało

Były trzy pewniaki półfinału: Cypr, Białoruś i Serbia. Niestety ten pierwszy zawiódł

Wszystko było udane, nie rozumiem werdyktu Europy

Ale jak Orzech mówił, to demokratyczne zdanie należy uszanować

Zawsze są niespodzianki na ESC. To jedna z nich
4 Białoruś Work your magic Koldun (Колдун)
Dimę znam nie od dziś i wiem, że głos ma

Tylko, że wczoraj wszystkiego nie pokazał. Nie wiem, może trema

W każym razie życzę, jak najlepiej. Trochę lipa, że znów będzie na początku śpiewał w fianle, a ważne, że przeszedł
5 Islandia Valentine Lost Eiríkur Hauksson
Jonsi (ESC2004) przegrał z nimi w preselekcjach. Trzeba było go posłać. Nie podobało mi się
6 Gruzja My Story Sopho Khalvashi
Cieszę się, że tak dużo ludzi tu komentuje (widzę też, że wielu nie ma zamiaru oglądać finału

Ale to już też niestety pewna prawidłowość, że półfniał ma większą oglądalność

Oglądać

) i wdzię, że wielu osobom się nie podobała Gruzja. Wg mnie nie było źle, a wręcz przeciwnie. Pieśnia mnie nie porwała, ale przyjemnie się słuchało
7 Czarnogóra Hajde kroči Stevan Faddy / Стеван Фади
Podobał mi się image wokalisty. Reszta ekipy trochę do niego nie pasowała

Głos ujdzie, ale piosenka- no comment

Ale plus za język. Szcunek
8 Szwajcaria Vampires are alive DJ Bobo
Szkoda, że nie przeszedł, bo może to nie moja piersza piątka wczorajszego konkursu, ale koniec dziesiątki na pewno. Syndrom Kate Ryan

Europa wyraźnie się opowada za nowymi twarzami na ESC. Znanych ma na co dzień
9 Mołdawia Fight Natalia Barbu
Plus za głoś i skrzypce

Minus za stroje

Piosenka średnia. Nie wzbudza jakoś we mnie emocji zbytnio. Będzie zamykała finał Eurowizji.
10 Holandia On top of the world Edsilia Rombley
Przyznam, że wczoraj słyszałem tą piosenkę po raz pierwszy

i wpadła mi w ucho. Mocny głos, piosenka lekka, łatwa i przyjemna, balet przywoity. Dla Europy za mało.
11 Albania Hear my plea Frederik Ndoci
I tą słyszałem w całości po raz pierwszy. Nie podobało mi się.
12 Dania Drama queen DQ
J.w. Głos przyzwoity. Przebieraki były w modzie kilka lat temu. Teraz trzeba czegoś więcej. Tak średnio na jeża
13 Chorwacja I believe in love Dado Topic & Dragonfly
Chyba najgorsza piosenka. Nawet chorwacki jej nie ratuje
14 Polska Time to party The Jet Set
Nie wiem, skąd u was ten szok

Przecież Polska prawie we wszystkich rankingach była na szarym końcu. Dużą niespodzianką byłby awans. Kiedyś już przytaczałem uwagi europejskich fanów. Alexander wtedy mnie skontrował, bo wybiórczo wybrał te chwalące piosenkę. Jak widać nie było ich wystarczająco dużo. Ja Jet Set nie winię, bo zaśpiewali dobrze. No, może tylko te stroje

Tylko się przyłącze do tego, co już niektórzy napisali - jak spod latarnii

Można było się lepiej zaprezentować wizualnie. Kciuki trzmałem, jak zwykle. Wyszło też jak zwykle. U mnie pierwsza dziesiątka, ale z wiadomych powodów trudno ocenić obiektywnie. Chyba gdyby to nie była polska reprezentacja to ta dziesiątka nie byłaby pierwsza

Sasza dobrze śpewała, ale miała słby kontakt z kamerą. Chyba trochę stremowana była.
15 Serbia Molitva Marija Serifović
Nie trzeba być wcale pięknym, żeby odnieść sukces na ESC. Nie było tajemnicą, że próbowano zatuszować niedoskonałości wokalistki, założono jej okurary, ubrano, jak ubrano itp. i się udało. Kompozycja obroniła się sama

Przeczysto i bardzo ładnie. Ładne też panie z chórku. Jestem na tak
16 Czechy Malá dáma Kabat
Fajnie, że po czesku. Więcej plusów nie dostrzegłem
17 Portugalia Dança comigo Sabrina
Sabrina znakomicie prezentowała się na scenie. Fajny taniec z gwiadami, tylko że bez gwiazy

Kompozycja nienajgorsza. Szkoda trochę, bo już nie pamiętam, kiedy ostatnio Portugalia była w finale. To taka "koleżanka po fachu" Polski
18 BJR Macedonia Mojot svet Karolina Goceva
Piosenka nieco bezpłciowa, ale wpada w ucho dopiero za n-tym razem. Dziwne, że wczoraj wpadła za pierwszym

Czyżby koalicja bałkańska

Ale zaskoczenia też nie było, bo ta piosenka była typowana do finału. Nawet w międzynarodowym typowaniu przedeurowizyjnym najbardziej prestiżowego portalu ESC zdobyła 12 punktów od Polski.
19 Norwegia Ven a bailar conmigo Guri Schanke
Znów ktoś nie odrobił lekcji

Scena ESC już od paru lat przebieralnią nie jest. Dobrze, że nie trzeba już się z tym spotykać w finale
20 Malta Vertigo Olivia Lewis
Ha

Była typowana nie najwyżej, ale wysoko i co

Ja się cieszę, bo mi się za bardzo nic nie podobało
21 Andora Let's save the world Anonymous
Chyba lepiej niż Malta

Ale mnie nie ruszyło
22 Węgry Unsubstantial blues Magdi Rúzsa
Jak była ta piosenka to zastanawiałem się, czy ktoś w ogóle na to zagłosuje. Co prawda głos dziewczynka ma, a ta piosenka nie zbyt. Podobno awansowała dlatego, że nie było praktycznie ballad. Gdyby było ich więcej to pewnie inne by ją przebiły.
23 Estonia Partners in crime Gerli Padar
Wizualnie bez zastrzeżeń. Piosenka mnie nie porwała

Wykonanie przyzwoite.
24 Belgia Love power! The KMG's
Coś na poziomie poprzedniczki. Tylko te stroje chyba nieco zbyt kiczowate
25 Słowenia Cvet z juga Alenka Gotar
Super

Uwielbiam tą piosenkę

Prawie bez zarzutu. Prawie, bo chyba zbyt często Alenka się uśmiechała.
26 Turcja Shake it up şekerim Kenan Dogulu
Przynam, że, pomimo iż Tucja była typowana wysoko, myślałem, że w tym roku nie awansuje. Piosenka jak to turecka, ale lepsza niż zeszłoroczna

Wykonanie i prezentacja w porządku
27 Austria Get a life - get alive Ric Papilaya
Nie podobało mi się. Ni piosenka, wykonanie też średnie. Ciekawe, czy Austra w takim razie wystartuje za rok
28 Łotwa Questa Notte Bonaparti.lv
Podczas tej piosenki czekałem tylko na to, żeby się skończyło, ale powoli zaczynam się do niej przekonywać. Bardzo powoli
Wg mnie do 10 powinni byli wejść: Izrael, Cypr,
Białoruś, Polska,
Serbia, BJR Macedonii, Słowenia, Gruzja, Szwajcaria, Holandia., czyli połowa. Za to jest: Mołdawia, Bułgaria, Węgry, Łotwa, Turcja. Szkoda, że znów będzie trzeba słuchać Bułgarii, Węgier i Łotwy
Oto jutrzejsza kolejność:
01 Bośnia i Hercegowina Maria Rijeka bez imena
02 Hiszpania D'NASH I love you mi vida
03 Białoruś Koldun Work your magic
04 Irlandia Dervish They can't stop the spring
05 Finlandia Hanna Leave me alone
06 Macedonia Karolina Mojot svet (Мојот свет)
07 Słowenia Alenka Gotar Cvet z juga
08 Węgry Magdi Rúzsa Unsubstantial blues
09 Litwa 4Fun Love or leave
10 Grecja Sarbel Yassou Maria
11 Gruzja Sopho Visionary Dream
12 Szwecja The Ark The worrying kind
13 Francja Les Fatals Picards L'Amour à la Française
14 Łotwa Bonaparti.lv Questa Notte
15 Rosja Serebro Song number 1
16 Niemcy Roger Cicero Frauen regier'n die Welt niemiecki,
17 Serbia Marija Šerifović Molitva (Молитва)
18 Ukraina Verka Serdyuchka Danzing lasha tumbai
19 Wielka Brytania Scooch Flying the flag for you
20 Rumunia Todomondo Liubi, Liubi, I Love You
21 Bułgaria Elitsa Todorova & Stoyan Yankoulov Voda
22 Turcja Kenan Doğulu Shake it up shekerim
23 Armenia Hayko Any time you need
24 Mołdawia Natalia Barbu Fight
Moim skromnym zdaniem piosenki finałowe są lepsze niż półfinałowe. Faworytem jest Ukraina, obok Białorusi i Serbii. W tym roku mamy prawie wszystkie kraje byłego ZSRR (poza Estonią) i bardzo dużo bałkańskich, które mają swoją drogą świetne propozycje (BiH

BJR Macedonii

Serbia

Słowenia

Ukraina

Rosja

Białoruś

). Poza tym lubię Hiszpanię, Grecję, Francję, Niemcy, Rumunię i Armenię. Szkoda, że nie oszalałem na punkcie żadnej piosenki, jak w latach ubiegłych

, ale może być

Za rok będą lepsze

Widać, że chyba trochę się gust zmienia - Węgry i Łotwę mamy- i to chyba dobrze, że nie tylko loty nad sceną są oceniane, ale też głosy. Z tym, że akurat te głosy, co wymieniłem nie miały podpory w dobrej pieśni, ale coż nie można mieć wszystkiego
Na Wikipedii podano, że Polska zajęła jednak 11. miejsce, ale z wszystkim trzeba się wstrzymać do niedzieli. Wyniki "wyciekły" tylko raz w 2004 roku i to tak dopiero z 3 h przed finałem.
Jeśli chodzi o Polskę to mam nadzieję, że kiedyś będą preselekcje, w których będziemy głosować na piosenkę, a nie wykonawcę (i piosenkę). Wiem, nudny już z tym jestem