Wspaniałe Stulecie (Muhteşem Yüzyil)
- Adex-fan Brooke
Oglądam każdy odcinek, dużo emocji, szkoda, że nikt nie chce komentować... Osman mnie rozczarował, że tak się zmienił po objęciu władzy 
Polecam:DYNASTIA,Sunset Beach,B&B,Melrose Place,Desperate Housewives,Świat wg Bundych,Allo Allo,Pokolenia,Moonlighting,Baywatch,Alf,Nanny,Co ludzie powiedzą,Ally Mcbeal,QAF,Prison Break,Dexter,Dr Quinn,Y&R,Devious Maids, Sex and the city
-
matti05
Ja oczywiście też oglądam każdy odcinek i od jakiegoś czasu naprawdę się dzieję. Jak Osman mógł zabić własnego brata. Obiecał to własnemu ojcu, ale wszystko przez intrygi nauczyciela Omera i Safiye
Beren Saat świetnie zagrała rozpacz nad ciałem synem,aż miałem łzy na oczach. Niestety w piątkowym odcinku nie pokazano w TVP1 całości, gdy Mehmed został uduszony i powiedział do Osmana " Z całego serca życzę ci, żeby twoje panowanie było porażką!. Żeby dopadł cię taki sam los, jaki wybrałeś dla mnie".
Beren Saat świetnie zagrała rozpacz nad ciałem synem,aż miałem łzy na oczach. Niestety w piątkowym odcinku nie pokazano w TVP1 całości, gdy Mehmed został uduszony i powiedział do Osmana " Z całego serca życzę ci, żeby twoje panowanie było porażką!. Żeby dopadł cię taki sam los, jaki wybrałeś dla mnie".
- Adex-fan Brooke
-
matti05
- Adex-fan Brooke
A czy dziś nie ucięto rozmowy Safiye z córką jak opowiadała jej (o ile opowiedziała dokładnie) o śmierci Iskendera? Wiedziałem, że on zginie, ale wybuch mnie zaskoczył. Ogólnie to serial o mordercach
Ciągle każdy na każdego dyba
ale ogląda się bardzo dobrze, ciągle napięcie, intrygi i dobra muzyka, udał im się ten serial. Jak oglądalność wygląda?
Polecam:DYNASTIA,Sunset Beach,B&B,Melrose Place,Desperate Housewives,Świat wg Bundych,Allo Allo,Pokolenia,Moonlighting,Baywatch,Alf,Nanny,Co ludzie powiedzą,Ally Mcbeal,QAF,Prison Break,Dexter,Dr Quinn,Y&R,Devious Maids, Sex and the city
- Pottermaniack
Wycinanie momentami wygląda niechlujnie, szczególnie kiedy po emocjonującej scenie z dramatyczną muzyką następuje kolejna, spokojna z kompletnie innym wątkiem.
Ta rozmowa, o której piszesz akurat pozostała cała, choć już z początku 29 odcinka tureckiego, przedostatniego. Szkoda, że tak jak w oryginale scena z Humasah nie zamknęła epizodu, bo była rewelacyjna. Z drugiej strony takie przedstawienie zapowiada wielkie emocje, które utrzymają się aż do wielkiego finału.
Od czerwca wkręciłem się w pierwsze "Wspaniałe Stulecie" i Kosem oglądam regularnie. Trzeba przyznać, że klimat z czwartego sezonu został utrzymany i po początku rodem z licealnej opowiastki o miłości akcja nabrała rumieńców, dzieje się wiele i jeśli oceniać tylko sezon do sezonu, to pierwszy sezon WSK jest dużo lepszy od pierwszego sezonu WS.
Akcję można porównać do ścierania się trzech wrogich obozów, które posiadają potencjalnego następcę tronu, męskiego członka dynastii Osmanów. Po dzisiejszym odcinku widać, że jeden, mój osobisty faworyt odpadł jako pierwszy. A był to odcinek całkiem wybuchowy.
Przede wszystkim szkoda, że Zulfikar w taki sposób zdradził Humasah i pozostał wierny temu idiocie Ahmedowi. Iskender był wiernym, inteligentnym sługą sułtana, mógłby zostać naprawdę dobrym władcą, choć po latach mocno mu odbiło z chorą miłością do Kosem, która go zgubiła.
Skoro o niej mowa, to jak oceniacie tę postać? Bo dla mnie jest niejednoznaczna. Na pewno pod względem inteligencji, intryg i przebiegłości poziomem dorównuje Safiye. Jednak czy jest postacią do końca pozytywną? Z jednej strony szczerze dba o lud, służbę, jest troskliwą matką, żoną. Ale z drugiej jest sułtanką dużo bardziej bezwzględną niż bywała Hurrem. Zaczęło się od Fahriye, którą mogła ocalić wiedząc, jaki jej słowa mają wpływ na sułtana, ale uknuła intrygę i zemściła się na Safiye. To była pierwsza z rys na wizerunku anioła. W ogóle można powiedzieć, że w jednym odcinku widzieliśmy słodką, odważną i niewinną Anastazję, w kolejnym wyszła już dużo starsza, czarnowłosa, płynnie mówiąca po turecku sułtanka-terminatorka.
Odrobiła lekcję z tego, jak władzę sprawowała Safiye. Usuwała wezyrów, paszów jeden po drugim, skazała niewinnego Iskendera na śmierć, choć ten tyle razy ją ratował. Z Mustafą jakoś się dało obyć bez przelewu krwi.
Safiye jest moją ulubioną postacią w tym "Stuleciu", godną następczynią Hurrem. Ktoś napisał, że jest ewenementem, bo tylko jej nikt nie kocha, ale to nieprawda. Dla dzieci zrobiłaby dosłownie wszystko. Uwielbiam jej sceny z Bul Bulem, to chyba jedna z przyjemniejszych do oglądania relacja sułtanki i sługi. Szczególnie zapamiętałem scenę, w którym aga mówił, że szkoda, iż władzy w państwie nie może sprawować Safiye tak, jak królowa Elżbieta w Anglii. Fakt, szkoda.
Nawet bez wielkiego pałacu, wpływów i majątku mogła intrygować i szkodzić na potęgę. Miała zadatki na wybitnego polityka.
Moją kolejną ulubienicą jest Humasah. Piękna, oczytana i z dobrym sercem, w dodatku blondynka.
Wyróżniała się na tle innych sułtanek. Nie chciała zabić swojego bratanka i jego dzieci, co Kosem skomentowała, tak, że nigdy tego nie zapomni - kiedy została wypuszczona z komntaty i mogła ocalić synów. Wkrótce potem zabiła jej brata.
Tworzyła niezwykłą i ciekawą parę z Zulfikarem, tak mocno się na paszy zawiodła. Ale oni nie powiedzieli jeszcze ostatniego słowa.
Myślę, że to zdjęcie jest dość wymowne i podsumowuje dobrze cały sezon. Jeszcze kilka tygodni temu tak wyglądała obsada serialu. Teraz pozostała właściwie tylko Kosem i jej dzieci, reszta albo zginęła, albo została przez nią wybita. Ciekawe jak będzie wyglądał kolejny sezon po tym pogorzelisku.
Liczę, że Mustafa wygarnie Kosem to i owo, chyba że doszczętnie oszaleje.

Od czerwca wkręciłem się w pierwsze "Wspaniałe Stulecie" i Kosem oglądam regularnie. Trzeba przyznać, że klimat z czwartego sezonu został utrzymany i po początku rodem z licealnej opowiastki o miłości akcja nabrała rumieńców, dzieje się wiele i jeśli oceniać tylko sezon do sezonu, to pierwszy sezon WSK jest dużo lepszy od pierwszego sezonu WS.
Akcję można porównać do ścierania się trzech wrogich obozów, które posiadają potencjalnego następcę tronu, męskiego członka dynastii Osmanów. Po dzisiejszym odcinku widać, że jeden, mój osobisty faworyt odpadł jako pierwszy. A był to odcinek całkiem wybuchowy.
Przede wszystkim szkoda, że Zulfikar w taki sposób zdradził Humasah i pozostał wierny temu idiocie Ahmedowi. Iskender był wiernym, inteligentnym sługą sułtana, mógłby zostać naprawdę dobrym władcą, choć po latach mocno mu odbiło z chorą miłością do Kosem, która go zgubiła.
Skoro o niej mowa, to jak oceniacie tę postać? Bo dla mnie jest niejednoznaczna. Na pewno pod względem inteligencji, intryg i przebiegłości poziomem dorównuje Safiye. Jednak czy jest postacią do końca pozytywną? Z jednej strony szczerze dba o lud, służbę, jest troskliwą matką, żoną. Ale z drugiej jest sułtanką dużo bardziej bezwzględną niż bywała Hurrem. Zaczęło się od Fahriye, którą mogła ocalić wiedząc, jaki jej słowa mają wpływ na sułtana, ale uknuła intrygę i zemściła się na Safiye. To była pierwsza z rys na wizerunku anioła. W ogóle można powiedzieć, że w jednym odcinku widzieliśmy słodką, odważną i niewinną Anastazję, w kolejnym wyszła już dużo starsza, czarnowłosa, płynnie mówiąca po turecku sułtanka-terminatorka.
Safiye jest moją ulubioną postacią w tym "Stuleciu", godną następczynią Hurrem. Ktoś napisał, że jest ewenementem, bo tylko jej nikt nie kocha, ale to nieprawda. Dla dzieci zrobiłaby dosłownie wszystko. Uwielbiam jej sceny z Bul Bulem, to chyba jedna z przyjemniejszych do oglądania relacja sułtanki i sługi. Szczególnie zapamiętałem scenę, w którym aga mówił, że szkoda, iż władzy w państwie nie może sprawować Safiye tak, jak królowa Elżbieta w Anglii. Fakt, szkoda.
Moją kolejną ulubienicą jest Humasah. Piękna, oczytana i z dobrym sercem, w dodatku blondynka.
Myślę, że to zdjęcie jest dość wymowne i podsumowuje dobrze cały sezon. Jeszcze kilka tygodni temu tak wyglądała obsada serialu. Teraz pozostała właściwie tylko Kosem i jej dzieci, reszta albo zginęła, albo została przez nią wybita. Ciekawe jak będzie wyglądał kolejny sezon po tym pogorzelisku.

- Pottermaniack
Niestety prędzej czy później musiało do tego dojść.
I tak w porównaniu z historyczną Safiye postać długo występowała w serialu. Jak wielka sułtanka odeszła na własnych warunkach. Oczywiście scena, w której przekazała pierścień Hurrem była sztuczna i nie pasująca do ich relacji, ale produkcja widocznie chciała zaakcentować zmianę warty i symboliczne naznaczenie nowej głównej sułtanki.
A w ogóle sułtanka Kosem i Safiye znalazły się w trendach na twitterze.
Usunąłem zdublowany post. DeaconFan
A w ogóle sułtanka Kosem i Safiye znalazły się w trendach na twitterze.
Usunąłem zdublowany post. DeaconFan
Ostatnio zmieniony 2016-09-21, 20:39 przez Pottermaniack, łącznie zmieniany 1 raz.
Safiye postąpiła dużo gorzej z ojcem Kosem. Co on jej zrobił? Chciał tylko odnaleźć córkę, a ta uwięziła go, kazała podać truciznę, a potem dała Kosem niby odtrudkę. Kosem z nadzieją popędziłą i podała mu odtrutkę, która okazała się być zwykłą wodą. Umarł na jej rękach. To było bardzo smutne. Zresztą, Fahriye też się należało. Prawie się jej udało wysłać Ahmeda i Mustafę na tamten świat, zdradziła dynastię.Pottermaniack pisze:Zaczęło się od Fahriye, którą mogła ocalić wiedząc, jaki jej słowa mają wpływ na sułtana, ale uknuła intrygę i zemściła się na Safiye.
- Pottermaniack
Nie twierdzę, że to nie było złe, bo Safiye ma mnóstwo grzechów na sumieniu, ale w serialu Zocha jest kreowana na złą do szpiku kości, a Kosem na jej przeciwieństwo, wcielenie dobra, nieposzlakowaną moralnie. Piszę o scenie, w której Kosem przyznała, że mogłaby uratować Fahriye, bo ma tak wielki wpływ na sułtana. Nie musiała jej skazywać na śmierć, skoro dokonała umowy z Safiye - gdzie te zasady? Fahriye była typowym rozpuszczonym dzieckiem, więzienie w dalekich od luksusu warunkach było dla niej wystarczającą karą, którą znosiła, bo najbardziej bała się stracenia życia. Została zdradzona przez faceta, którego kochała - dzięki Kosem. Ahmed zresztą nie lepszy, przechwalał się jaka to jego władza jest nieograniczona, a nie potrafił oszczędzić kobiety z własnej dynastii. Jak wielkim jest sułtanem pokazała scena, kiedy strofował Kosem za terroryzowanie siostry, ona wysłuchała jego gadania, po czym olała i zrobiła jak zwykle po swojemu. A tak go niby szanowała.
Safiye byłaby lepszym władcą.
DF - nie zauważyłem zdublowanego wpisu, przepraszam.
DF - nie zauważyłem zdublowanego wpisu, przepraszam.
-
matti05
Beren Saat nie zobaczymy w drugim sezonie
.Zastąpi ją Nurgül Yeşilçay, gra m.in. w Rozdartych Sercach.
Tak będzie wyglądać obsada 2 sezonu Kosem.

Zwiastuny:
http://tune.pk/video/6696119/wspania%C5 ... zwiastun-1
http://tune.pk/video/6696138/wspania%C5 ... zwiastun-2
Tak będzie wyglądać obsada 2 sezonu Kosem.

Zwiastuny:
http://tune.pk/video/6696119/wspania%C5 ... zwiastun-1
http://tune.pk/video/6696138/wspania%C5 ... zwiastun-2
- Adex-fan Brooke
Bez sensu, wszystko wszystkim, ale znowu zmienić główną aktorkę? 
-
matti05
Krążą plotki,że sama zdecydowała się odejść z roli Kosem, by powiększyć rodzinę. Dla mnie też nie podoba mi się za bardzo zmiana aktorki,więc na razie nie oceniam dopóki nie zobaczymy jak będzie grała Nurgül, lecz przypomina z wyglądu Beren.Adex-fan Brooke pisze:Bez sensu, wszystko wszystkim, ale znowu zmienić główną aktorkę?
Nikt nic nie pisze? Jakie wrażenia po wczorajszym odcinku? Szkoda mi było Zulfikara - bardzo go lubiłem. Nie wiem, dlaczego nikt nie kiwnął nawet palcem, kiedy go dźgali. Wielka szkoda, że nikt nie zareagował.
Najlepsze były oczywiście pozdrowienia od Kosem
Ogromnym błędem Kosem było to, że nie pozbyła się Halime, Dilruby i Davuda wcześniej. Wtedy nie zginęłoby tyle osób. Zresztą, ich śmierć była i tak zbyt łagodna. Powinny zdychać w większych męczarniach, szczególnie Dilruba. No, przynajmniej Davuda trochę pomęczyli.
Najlepsze były oczywiście pozdrowienia od Kosem
- Adex-fan Brooke
W ostatnich odcinkach emocje sięgnęły zenitu, mimo, że Osman dostał karę za zabicie brata trochę go szkoda, ktoś mi wyjaśni co zrobił ręką ten koleś nim udusili Osmana? wyglądało jakby wbił mu nóż czy cios w brzuch dał?
Cały czas czekałem na surową karę dla tych podłych żmij Halime i Dilruby, trochę więc się zawiodłem, że nie dowiedziały się, iż synowie Kosem przeżyli i że nie zginęły w większych mękach, co na szczęście spotkało Davuda
Ogólnie ten serial jest o mordercach
Trochę śmieszne, że takiego Dextera gdzie są morderstwa musieli emitować o późnych godzinach a tu nie ma przeciwwskazań, no, ale tam jeszcze kilka drobnych przekleństw było...
Ciekawe kiedy 2 sezon w Polsce, ale to już na pewno nie będzie to samo, pierwszy sezon był świetny.
Cały czas czekałem na surową karę dla tych podłych żmij Halime i Dilruby, trochę więc się zawiodłem, że nie dowiedziały się, iż synowie Kosem przeżyli i że nie zginęły w większych mękach, co na szczęście spotkało Davuda
Ogólnie ten serial jest o mordercach
Ciekawe kiedy 2 sezon w Polsce, ale to już na pewno nie będzie to samo, pierwszy sezon był świetny.