Ja z początku nie byłem przekonany, bo z reguły nie oglądam historycznych seriali, lecz ten serial to zupełnie inna bajka. Moją ulubioną postacią jest Nigar Kalfa.

We "Wspaniałym Stuleciu" jest ta różnica, że jeden odcinek może bardzo dużo wnieść w przeciwieństwie do Mody. W oryginale te odcinki trwają nawet półtorej godziny, w Polsce podzielono to na dwa osobne. No i jakby nie patrzeć, TVP bardzo dobrze wyszła na emisji tego serialu, choć też jest mi żal Mody.Adex-fan Brooke pisze:Ja jestem w szoku, że ten serial jest tak popularny nagle! Nawet osoby z mojego otoczenia zasłaniają się historią i oglądają z zapałem tę turecką Modę na sukces, przy tym prawdziwą Modą, która powinna być w tych godzinach gardzą...to dla mnie dramat bo to MNS powinna być popularna w tych godzinach nadawania, jestem podłamany, ale to i tak lepsze niż polskie seriale... a Hurrem jakoś dziwnie kojarzy mi się z Brookei dobrze jej życzę gdy już ją widzę...
To Izabela, hiszpańska księżniczka, narzeczona kogoś tam z rodziny Króla Austrii. Została porwana przez tureckich piratów, którzy chcieli ją sprzedać, Ibrahim wziął ją i pokazał Sułtanowi. Zamknęli ją w pałacyku myśliwskim i tam chciała popełnić samobójstwo wywołując pożar, uratowali ją i powiedzieli jej rodzinie, że zginęła. Sułtanowi ona się spodobała i z czasem zaczęli darzyć się uczuciem, matce sułtance też przypadła do gustu i widzi w niej szansę na pozbycie się Hurem. Sułtan chciał zapewnić jej nowe życie, a Hurem stała się zazdrosna i zacząła intrygować, najpierw napuściła na Księżniczkę węża, potem zorganizowała dla niej ucieczkę do Austrii, jednak i to się nie udało. Potem Księżniczka została przeniesiona do pałacu Ibrahima, a Hurem rozkazała służce zabić Księżniczkę i na tym skończyły się obecne powtórkowe odcinki.mailo pisze:Widziałem wyrywkowo chyba powtórki i ciekawy jest wątek jakiejś księżniczki porwanej i uwięzionej w innym pałacu (?) Wszyscy myślą że nie żyje a Sułtan ją przetrzymuje. O co w tym chodzi?
Nigar jest rewelacyjną postacią!Elmoo pisze:W serialu była nią oczywiście cudowna Nigar.
.