Wspaniałe Stulecie (Muhteşem Yüzyil)

Dział poświęcony filmom i innym programom telewizyjnym.
ODPOWIEDZ
Elmoo
x 6

Wspaniałe Stulecie (Muhteşem Yüzyil)

• Zaloguj się, by polubić ten post

Post autor: Elmoo »

Czy nikt oprócz mnie nie ogląda "Wspaniałego Stulecia"? Przecież ten serial jest niczym turecka Moda na sukces! Same intrygi, próby zabójstw, sułtanki bijące się po twarzach. :lol:
Ja z początku nie byłem przekonany, bo z reguły nie oglądam historycznych seriali, lecz ten serial to zupełnie inna bajka. Moją ulubioną postacią jest Nigar Kalfa. :roll:
Ostatnio zmieniony 2016-04-01, 22:05 przez Elmoo, łącznie zmieniany 2 razy.
bartosz34

Post autor: bartosz34 »

Ja także oglądam WS :D
Mnie najbardziej podoba się Hurrem :D
Fan SB.
Awatar użytkownika
Adex-fan Brooke
x 74

Post autor: Adex-fan Brooke »

Ja jestem w szoku, że ten serial jest tak popularny nagle! Nawet osoby z mojego otoczenia zasłaniają się historią i oglądają z zapałem tę turecką Modę na sukces, przy tym prawdziwą Modą, która powinna być w tych godzinach gardzą...to dla mnie dramat bo to MNS powinna być popularna w tych godzinach nadawania, jestem podłamany, ale to i tak lepsze niż polskie seriale... a Hurrem jakoś dziwnie kojarzy mi się z Brooke :) i dobrze jej życzę gdy już ją widzę...
Polecam:DYNASTIA,Sunset Beach,B&B,Melrose Place,Desperate Housewives,Świat wg Bundych,Allo Allo,Pokolenia,Moonlighting,Baywatch,Alf,Nanny,Co ludzie powiedzą,Ally Mcbeal,QAF,Prison Break,Dexter,Dr Quinn,Y&R,Devious Maids, Sex and the city
Elmoo
x 6

Adex-fan Brooke pisze:Ja jestem w szoku, że ten serial jest tak popularny nagle! Nawet osoby z mojego otoczenia zasłaniają się historią i oglądają z zapałem tę turecką Modę na sukces, przy tym prawdziwą Modą, która powinna być w tych godzinach gardzą...to dla mnie dramat bo to MNS powinna być popularna w tych godzinach nadawania, jestem podłamany, ale to i tak lepsze niż polskie seriale... a Hurrem jakoś dziwnie kojarzy mi się z Brooke :) i dobrze jej życzę gdy już ją widzę...
We "Wspaniałym Stuleciu" jest ta różnica, że jeden odcinek może bardzo dużo wnieść w przeciwieństwie do Mody. W oryginale te odcinki trwają nawet półtorej godziny, w Polsce podzielono to na dwa osobne. No i jakby nie patrzeć, TVP bardzo dobrze wyszła na emisji tego serialu, choć też jest mi żal Mody.
Co do postaci Hurem, to właśnie ona napędza całą akcję w serialu i faktycznie jej relacja z sułtanką matką przypomina relację Stephanie i Brooke. Nawet dialogi są podobne, a sułtanka matka już nie raz spoliczkowała Hurem. :lol:
Mnie jednak wciagnął wątek miłosny Nigar i Ibrahima. Żal mi jej, że Ibrahim ją tak potraktował, ona go naprawdę kocha.
Awatar użytkownika
mailo
x 27

Post autor: mailo »

Widziałem wyrywkowo chyba powtórki i ciekawy jest wątek jakiejś księżniczki porwanej i uwięzionej w innym pałacu (?) Wszyscy myślą że nie żyje a Sułtan ją przetrzymuje. O co w tym chodzi?
Adex - niby nagle ale np moja babcia widziała wszystkie odcinki ::ysz:: Więc juz wcześniej ludzie oglądali.
Elmoo
x 6

mailo pisze:Widziałem wyrywkowo chyba powtórki i ciekawy jest wątek jakiejś księżniczki porwanej i uwięzionej w innym pałacu (?) Wszyscy myślą że nie żyje a Sułtan ją przetrzymuje. O co w tym chodzi?
To Izabela, hiszpańska księżniczka, narzeczona kogoś tam z rodziny Króla Austrii. Została porwana przez tureckich piratów, którzy chcieli ją sprzedać, Ibrahim wziął ją i pokazał Sułtanowi. Zamknęli ją w pałacyku myśliwskim i tam chciała popełnić samobójstwo wywołując pożar, uratowali ją i powiedzieli jej rodzinie, że zginęła. Sułtanowi ona się spodobała i z czasem zaczęli darzyć się uczuciem, matce sułtance też przypadła do gustu i widzi w niej szansę na pozbycie się Hurem. Sułtan chciał zapewnić jej nowe życie, a Hurem stała się zazdrosna i zacząła intrygować, najpierw napuściła na Księżniczkę węża, potem zorganizowała dla niej ucieczkę do Austrii, jednak i to się nie udało. Potem Księżniczka została przeniesiona do pałacu Ibrahima, a Hurem rozkazała służce zabić Księżniczkę i na tym skończyły się obecne powtórkowe odcinki. :)
bartosz34

Post autor: bartosz34 »

Dla mnie tez Hurrem to Brooke a sułtanka matka to Stephanie a Machivedram to Taylor.
Fan SB.
Elmoo
x 6

Właśnie zerknąłem do programu tv i jestem oburzony, że obecne odcinki powtórkowe nadawane w wakacje zostaną przerwane w połowie drugiego sezonu, a po wakacjach od razu będzie kolejny sezon. Przepaść między odcinkami jest duża, bo numer ostatniego powtórkowego odcinka to 102, a następnym będzie 161. To haniebne niedopatrzenie TVP, bo przecież mogli spokojnie Wspaniałe Stulecie nadawać także w weekendy i wtedy wyrobiliby się z odcinkami. Teraz ludzie, który zaczęli oglądać serial w wakacje (w tym ja), są postawieni w fatalnej sytuacji. Mogą albo dokończyć odcinki we własnym zakresie za pomocą internetu lub przeskoczyć 60 odcinków... tylko wątpię, żeby ktokolwiek połapał się o co chodzi, bo w takim jednym odcinku dzieje się naprawdę dużo.
Awatar użytkownika
mailo
x 27

No, w TVP pracują debile i nie zwracają uwagi na takie "szczegóły", z MNS tez robili co chcieli i mieli wszystkich w dupie (za przeroszeniem). Ktoś może wie, co oznaczają te przydomki bohaterów typu "hatum", "kalfa", "efendi" itp? Sporo tego tam jest.
Ostatnio zmieniony 2015-08-16, 22:43 przez mailo, łącznie zmieniany 1 raz.
Elmoo
x 6

To wszystko jest bardzo poplątane, ale mniej więcej to wygląda tak:
Przydomek "Hatun" oznacza faworytę czyli wszystkie kobiety Sułtana. Co ciekawe, taki przydomek nosi też Daye, a nie było mówione nic o tym, żeby łączyło ją coś z Sulejmanem, z resztą jest od niego dużo starsza. Prawdopodobnie była faworytą jego ojca, dlatego też zarządza teraz całym Haremem.
Przydomek "Kalfa" według wikipedii oznacza białą niewolnicę w haremie tureckim pełniącą funkcję pokojowej oraz kierująca służbą haremową, czyli nadzoruje całą służbą i pilnuje porządku. W serialu była nią oczywiście cudowna Nigar.
Przydomek "Effendi" oznacza "Pan", "władca", zwykle nazywani tak mają wyuczone zawody lub są urzędnikami.
Przydomek "Bey" oznacza wodza
Przydomek "Pasza" to coś w rodzaju generała, to chyba pokrewne do przydomka "Bey", bo Bali Bey też jest nazywany Paszą.
Jest jeszcze przydomek "Aga", którego nie do końca rozumiem, bo noszą go tureckie eunuchy (Simbul Aga, Gul Aga) czyli Ci do nadzorują porządek w Haremie, ale takie przydomki mają także strażnicy Haremu.
Awatar użytkownika
mailo
x 27

Dzięki za wyjaśnienia:D Oni nigdy tam nie zwracaja się do siebie bez tych przydomków. Zauważyłem też niewolnice do każdej faworyty zwracaja się jakby "sułtanko" (tłumaczenie jest "pani")
Elmoo
x 6

W tamtych czasach raczej nie było typowych imion i nazwisk, więc posługiwali się przydomkami. :D
Prawdziwą sułtanką kobieta staje się chyba dopiero wtedy, kiedy urodzi Sułtanowi dzieci, tak jak Mahidevran i Hurrem. No i oczywiście sułtanka matka (matka Sulejmana) oraz jego siostra - Hatice.
Awatar użytkownika
mailo
x 27

Ogólnie to z tymi dziećmi strasznie przyspieszają akcję. Ta siostra sułtana co chwię w ciąży , sułtan juz chyba 4 dzieci. Jak na tyle odcinków to b dużo.
Elmoo
x 6

Przyspieszają, bo ich było bardzo dużo, Sulejman Wspaniały miał ich bodajże dziesięcioro. :D Na razie w serialu są to synowie - Mustafa (z Mahidevran) oraz Mehmed, Selim, Bajezid (z Hurrem) i córka Mihrimah także z Hurrem. Co do Hatice, jej dwoje dzieci zmarło i dlatego chce znowu zajść w ciążę.

Ogólnie oprócz bardzo ciekawej fabuły pełnej intryg i spisków, przedstawienia tureckiej kultury i religii chciałem zwrócić uwagę na świetną ścieżkę dźwiękową serialu. Tutaj można posłuchać wszystkich melodii począwszy od genialnej muzyki z czołówki. :arrow: https://www.youtube.com/watch?v=s9FWaXE ... R_dIAcc8E5
Awatar użytkownika
mailo
x 27

Elmoo pisze:W serialu była nią oczywiście cudowna Nigar.
.
Nigar jest rewelacyjną postacią!

Oglądam odcinki trochę nieregularnie i mam pytanie:

1. Czy wiadomo kto naprawdę strzelał do Ibrahima?
2. Co się ostatecznie stało z tą księżkniczką zamkniętą w pałacu? Niby Hurrem chciała się jej pozbyć, potem spadła z konia i co dalej?

PS Ciekawa rozmowa z FB na temat serialu:

XXXXX ale Wspaniałe Stulecie to Ty szanuj!
Lubię to! · Odpowiedz · 13 · 14 min

YYYYYY Przecież szanuję. Dzisiaj się wciągnęłam ;____;
Lubię to! · Odpowiedz · 3 min

XXXXXX fakt faktem - to jest turecka telenowela. Ale zrobiona GENIALNIE. Oglądam to z tatem, historykiem z zamiłowania, i do strony historycznej też się nie da przyczepić tak bardzo, jak niektórzy by chcieli. No i wszystko jest tam ładnie zrobione - kostiumy, scenografia Emotikon smile

A Huurem miała korzenie słowiańskie i podejrzewa się, że mogła pochodzić z terenów dzisiejszej Polski wschodniej Emotikon wink
Lubię to! · Odpowiedz · 2 min

YYYYYY No, właśnie mi nie pasowało, że taka ruda.
Też uważam, że jest to dość fajnie zrobiony serial kostiumowy (zazwyczaj filmy i seriale kostiumowe są nudne jak flaki)
Lubię to! · Odpowiedz · Przed chwilą

ZZZZZZZ też się niestety wciągnęłam D

Coraz więcej ludzi się wciągnęło chyba dzięki tym wakacyjnym powtórkom. Mnie też zainteresował te wszystkie obyczaje i egzotyka. Często tak, wiecie z kumplami się żartowało, że w innych krajach to mają zajebiście bo mają haremy, co chwilę inna żona na zmianę itp XD A tu widać, że więcej z tym zamieszania i kłopotu niż przyjemności ;)
ODPOWIEDZ