Samo Życie

Dział poświęcony filmom i innym programom telewizyjnym.
Awatar użytkownika
DeaconFan
Moderator
x 30

• Zaloguj się, by polubić ten post

Post autor: DeaconFan »

Jestem absolutnie zszokowany informacją o zdjęciu z anteny SŻ! :shock:

Serial miał swoje wzloty i upadki, lepsze i gorsze okresy, przeszedł poważne zmiany, nie widzę jednak powodu by go tak nagle kończyć. :roll:

Nie ukrywam, że bardzo zżyłem się z tym serialem, bo oglądam go od początku, czyli już 8 lat. To szmat czasu. Inne dwie produkcje, z którymi ciężko byłoby mi się rozstać to oczywiście B&B oraz inna polsatowska soapka - "Pierwsza Miłość".

Uważam, że Terentiew dużo ryzykuje tak eksperymentując z nowymi serialami kosztem sprawdzonej pozycji w ramówce, czyli SŻ. Polsatowi niestety mało który serial się naprawdę udaje. Liczę na to, że jest jeszcze szansa na ocalenie SŻ i że ten serial wróci po pewnym czasie do ramówki (Polsat już kiedyś przywrócił swoje sztandarowe pozycje np. Daleko od noszy i Kiepskich :wink: ).

Naprawdę wielka szkoda, że to może być koniec i to już tak szybko. Żal dobrych aktorów, którzy stracą pracę (głównie świetnego Darka Wnuka w roli Łukasza). Mogliby dać więcej czasu scenarzystom na sensowne pozamykanie wszystkich wątków i całej fabuły. A tak zostało tylko jakieś 30 odcinków. To naprawdę mało. Koniecznie trzeba odbudować związek Teresy i Kacpra, znaleźć Marysi nową miłość (skoro Vadima już nie ma), lub przywrócić jakimś cudem Leszka, w ostateczności połączyć ją z Olgierdem (i to chyba jest najbardziej możliwe). Poza tym może przydałby się ślub Kiki i Łukasza? No i oczywiście pogodzenie się ze sobą Pino i Agnieszki. U Kostka i Kingi oraz Tamary i Irka w sumie sielanka, nie ma tu co kombinować. Z Kubiakami przydałoby się coś jeszcze sensownego wymyślić. Staszek i Basia gdzieś przepadli, nie ma co sobie nimi głowy zawracać.
Widziałbym też happy end dla innych serialowych par: Romana i Justyny, Artura i Izy, Sandała i Sandry, Maksa i Laury. :wink:
Ale najważniejsza sprawa to odbudowywanie redakcji. Nie wiem naprawdę co dalej z tym wątkiem.

---------------------------------------------------

A odnośnie ostatnich odcinków to teraz tak pusto się zrobiło bez wątku Adama, Teresy i Kacpra. Ostatnio głównie ten wątek i postać Adama nakręcała akcję. Jeśli chodzi o Kowalskiego to go nie lubię, ale jako czarny charakter jest niezły. Mam nadzieję, że jeszcze wróci. 8) A ten mafioso, z którym rozmawiali Adam i Kacper to faktycznie jakaś nowa postać, ale chyba nie będzie to jakiś nowy główny rywal Kacpra.
Wkurzają mnie trochę te ciągłe niesnaski pomiędzy Arturem i Izą.
Jeśli chodzi o wątek redakcji, to podoba mi się, że Roman został nowym naczelnym. Liczę, że się wyrobi. Fajnie, że przy okazji Andrzej dostał miniwątek i ma coś do roboty. Szkoda, że parę osób poodchodziło, ale w sumie nie żal mi ich zbytnio.
Wątek Julki mi się niezbyt podoba, bo nie lubię ogólnie Julki, ale plusem jest dołączenie do obsady Darii Widawskiej w roli mamy Iwonki - przyjaciółki Julki.

Czytałem jeszcze spoilery na kolejne odcinki i naprawdę ciekawie się zapowiada. 8)
Aktualnie oglądam: B&B (MnS), Pierwsza miłość, Na dobre i na złe, Barwy szczęścia, Stulecie Winnych, Zadzwoń do Saula. :D
Awatar użytkownika
DeaconFan
Moderator
x 30

Zostało kilkanaście odcinków do końca SŻ...

I już jestem prawie pewien, że serial nie zostanie należycie zakończony. :roll:

Nie sądzę, żeby wątek Julki udało się teraz zakończyć w te kilkanaście odcinków.

Poza tym spoilery na kolejne odcinki też nie wróżą nic dobrego:

Torstensson okaże się być ojcem dziecka Agnieszki, które będzie miało wadę serca... ::kwasny::

Widać, że ekipa realizująca SŻ w ostatniej niemal chwili została poinformowana o zakończeniu produkcji... I będą tego opłakane skutki.
Aktualnie oglądam: B&B (MnS), Pierwsza miłość, Na dobre i na złe, Barwy szczęścia, Stulecie Winnych, Zadzwoń do Saula. :D
Awatar użytkownika
B@r
x 60

Post autor: B@r »

Oczywiście. Ekipa dowiedziała się niemalże z internetu. :lol: ::plask wczolo:
"Stephanie is not for here you anymore. She's gone now. Things are going to be very different around you right now. I'm going to find a way to stop you".
Awatar użytkownika
DeaconFan
Moderator
x 30

W piątek była ciekawa akcja związana z porwaniem Teresy przez tych Ruskich od Adama. Nasz adwokacik ma niezłe kontakty. :lol: :P Końcówka z wkroczeniem policji nawet zaskakująca. A w następnym odcinku jak było widać na zajawce Kacper przywali Olgierdowi! I chyba też pojawi się w końcu Sandał, bo dłuższej nieobecności.
Mogliby te akcje dać na te ostatnie odcinki. Wciąż mam złe przeczucie, że serial nie zostanie należycie zakończony i nie wszystkie wątki zostaną pozamykane...

Wątek Pino/Agnieszka/Torstensson to masakra. Nie wiem jak scenarzyści mogli tak rozbić parę Pino/Agnieszka i uczynić Torstenssona ojcem małego Jasia, który w dodatku ma wadę serca... Naprawdę byłem przekonany, że ojcem dziecka będzie Pino. :(

Fajnie, że pojawili się Kinga i Kostek, ale i tak nic ciekawego u nich.

Wątek Janusza i Violi to taki zapychacz czasu antenowego. Zamiast tego scenarzyści mogliby poświęcić czas Łukaszowi i Kice albo Kubiakom.
Awatar użytkownika
fandantego

Post autor: fandantego »

Znamy już zakończenie "Samego życia":

Teresa i Kacper przygotowują się do ceremonii złożenia przysięgi małżeńskiej. Szpunarowa zwierza się Tamarze, że obawia się powrotu tajemnic i niepewności. Marysia żali się Olgierdowi, że chyba nigdy nie znajdzie swojej drugiej połówki. On stara się dać jej do zrozumienia, że chętnie podejmie się tej roli. Kostek nieustannie spogląda w kierunku swojej żony, którą adoruje jeden z kelnerów. W pewnym momencie jego cierpliwość wyczerpuje się i rzuca się na mężczyznę, popychając go prosto w tort. Kinga usiłuje obrócić całą katastrofę w żart. Irek mówi żonie, że ich związek wypalił się. Tamara, za radą Teresy, stara się go przekonać, że jest ich związku potrzebna odrobina pikanterii. Zyga jest przybity ceremonią zaślubin Teresy i Kacpra. Razem z Maksem ze smutkiem stwierdzają, że brakuje im w życiu kogoś bliskiego.

Choć nie śledzę tego tasiemca to nasuwa mi się na usta podsumowanie 9 lat SŻ: Jaki serial takie zakończenie. Ostatni odcinek (1554) zostanie wyemitowany w czwartek, 25 listopada 2010. Dzień później - w piątek Polsat rozpocznie emisję powtórek Świata wg Kiepskich. :zeby:

O dziwo ani na oficjalnej stronie serialu ani na żadnym profilu nie ma informacji, że ostatni odcinek zbliża się wielkimi krokami a pozostało już tylko 10 dni... ::bojesie:: Mimo, iż nie przepadam za tym serialem to szkoda, że tak go potraktowano. Jest to chyba pierwsza polska opera mydlana, która po takim czasie emisji, z taką liczbą odcinków znika z anteny. Wielki minus dla władz stacji za brak promocji. Ci, którzy nie śledzą medialnych i serialowych serwisów być może do dzisiaj żyją w niewiedzy, że serial się kończy. Ostatni odcinek obejrzę z ciekawości, jestem ciekawy jak zamkną wszystkie wątki i czekam na napis "Koniec" :zeby:
http://www.facebook.com/NajciekawszaPostac - oficjalny profil Plebiscytu Najciekawsza Postać "Mody na sukces"! Zapraszam!
Awatar użytkownika
DeaconFan
Moderator
x 30

fandantego pisze:Ostatni odcinek (1554) zostanie wyemitowany w czwartek, 25 listopada 2010. Dzień później - w piątek Polsat rozpocznie emisję powtórek Świata wg Kiepskich. :zeby:
Ale beznadzieja. :roll: Po pierwsze miało być 1557 odcinków, a nie 1554 (to już nie mogli dodać jeszcze tych trzech? :roll: ) i po drugie Polsat oczywiście nie ma czym zapchać miejsca w ramówce jak tylko Kiepskimi. Lubię Kiepskich i to nawet bardzo, ale powtórki tego serialu na pewno mi nie zrekompensują straty jednego z moich ulubionych seriali, z którym zżyłem się przez 8 lat oglądania.
fandantego pisze:O dziwo ani na oficjalnej stronie serialu ani na żadnym profilu nie ma informacji, że ostatni odcinek zbliża się wielkimi krokami a pozostało już tylko 10 dni... ::bojesie:: Mimo, iż nie przepadam za tym serialem to szkoda, że tak go potraktowano. Jest to chyba pierwsza polska opera mydlana, która po takim czasie emisji, z taką liczbą odcinków znika z anteny. Wielki minus dla władz stacji za brak promocji. Ci, którzy nie śledzą medialnych i serialowych serwisów być może do dzisiaj żyją w niewiedzy, że serial się kończy

Dobrze powiedziane - zero promocji, zero informacji w tv o zakończeniu serialu, o ostatnim odcinku. To kpina jak władze Polsatu traktują ten serial, który dawniej obok Pierwszej Miłości był przecież czołowym serialem obyczajowym, soap operą tej stacji. W ogóle przykre też jest to, że w żaden sposób nie uczczono odcinka 1500...
fandantego pisze:Mimo, iż nie przepadam za tym serialem to szkoda
Gwarantuję, że ten serial jest milion razy lepszy i ciekawszy niż słynne opery TVP: "Klan" i "Złotopolscy". To te seriale powinny szybciej zakończyć żywot, no ale cóż...

Szkoda, że mało kto już pamięta o czasach świetności SŻ, o tak wspaniale prowadzonych wątkach jak miłość Marysi i Leszka, miłość Agnieszki i Pawła, cały wątek mafijny związany z Kacprem, Zygą, Adkiem, Leńskim, wątek Dony, wątek niepełnosprawnego Łukasza... Wątki były niejednokrotnie bardzo skomplikowe i oglądało się je z zapartym tchem. Dawni scenarzyści (m.in. pan Arkadiusz Borowik) wkładali w ten serial dużo zaangażowania i pracy. Oczywiście te czasy świetności trwały do pewnego momentu kiedy nieoczekiwanie zaczęły znikać postacie i niektóre wątki, jak zniknęły postacie Leszka i na moment Kacpra. W końcu zwolniono starych scenarzystów i zatrudniono nowych, którzy całkowicie przebudowali serial i jak widać nie mieli zbyt wielkiego pojęcia o starych odcinkach. Serial zaczął się staczać, ale uważam, że do końca zachował dobry poziom.

A ostatnie odcinki wydają się fajne, chociaż widać, że na szybko scenarzyści zamykali poszczególne wątki. Ale lepsze to niż jakieś otwarte zakończenie, jakiś cliffhanger na koniec.

A co do zakończeń poszczególnych wątków, to z tego co wiem i co można wywnioskować ze streszczeń to: Kacper i Teresą ponownie wezmą ślub, Marysia zwiąże się z Olgierdem, Julka pozna Radka i prawdopodobnie połączy ich uczucie, Agnieszka będzie z Kurtem, Pino wyjedzie (tutaj beznadziejne rozwiązanie), redakcja wróci do dawnej formuły (czyli odstąpią od formuły tabloidu), Łukasz i Kika będą razem, Zyga i Maks kogoś sobie znajdą... Jedynie nie wiem co z Kubiakami, ale chyba nic...
Awatar użytkownika
DeaconFan
Moderator
x 30

Przypominam, że już jutro zostanie wyemitowany na antenie Polsatu ostatni 1554 odcinek "Samego Życia" :!:

Myślę, że naprawdę warto zobaczyć zakończenie całej historii, nawet jeśli niektórzy widzowie wcześniej odstąpili z jakichś powodów od oglądania serialu (ja wytrwale oglądam od początku z czego jestem bardzo dumny :P ). No i może ci którzy nie znają tego serialu też z ciekawością spojrzą na ostatni odcinek jednej z najdłuższych polskich "soap oper".

A zapowiada się on wg mnie bardzo fajnie. Już dzisiaj mieliśmy okazję zobaczyć piękne wspomnienia Kacpra i Teresy z bardzo starych odcinków SŻ (gdy bohaterowie mieli zupełnie inne fryzury, był pokazany m.in. ślub w więzieniu Teresy i Kacpra). Bardzo mi się podoba, że nowi scenarzyści zdecydowali się przypomnieć stare, świetne sceny. :D
Awatar użytkownika
BeLieF
x 81

Post autor: BeLieF »

Dla tych którzy chcą sobie przypomnieć początki SZ mam dobrą wiadomość :D
Otóż serial jest powtarzany na Polsat 2 o 16:00 od poniedziałku do piątku :D :)
Dziś 13 odcinek :wink:
Damian

Post autor: Damian »

Przypadkiem trafiłem na pierwszy odcinek :)
fajnie było sobie przypomniec wszystko. Pierwsza Agnieszka, żywy Dunin ;p Dona, Kacper i jego rodzina. Coś mi sie przypomina, że jego matka wycinała całymi dniami motylki z papieru :)
Awatar użytkownika
B@r
x 60

Post autor: B@r »

Anna wycinała motylki z papieru po śmierci Igora. Czuła się samotna i obwiniała Kacpra za śmierć swojego młodszego syna, który był tym ukochanym. :wink:
"Stephanie is not for here you anymore. She's gone now. Things are going to be very different around you right now. I'm going to find a way to stop you".
Awatar użytkownika
DeaconFan
Moderator
x 30

DaMiAn pisze:Przypadkiem trafiłem na pierwszy odcinek :)
Pierwszy czy zerowy? :P

Bo ciekawostką jest to, że SŻ jako chyba jedyny z polskich seriali/soap oper ma poprzedzający odcinek pierwszy tzw. odcinek 0, który jest trochę dłuższy od normalnego odcinka.

Fajnie, że są powtórki na Polsacie 2, ale niestety koliduje to nam przecież z MnS. :roll:
Awatar użytkownika
BeLieF
x 81

Post autor: BeLieF »

DeaconFan pisze:ale niestety koliduje to nam przecież z MnS. :roll:
No niestety :evil: ::kwasny:: :roll:
Dlatego postanowiłem że o 16:00 będę oglądał SŻ a MnS obejrzę wieczorem w necie :roll: :wink:
Dawidek
Administrator
x 83

Post autor: Dawidek »

Chyba wszystkie odcinki są◘ tez na Ipli, wczoraj szukając "Linii życia" widziałem w aplikacji link do pierwszego odcinka. :wink:
Damian

Post autor: Damian »

DeaconFan, A no właśnie zerowy :shock: bo byłem zaskoczony, że taki długi odcinek a potem w necie poszperałem, że to odcinek nr 0 xD
Awatar użytkownika
DeaconFan
Moderator
x 30

Ogląda ktoś ciągle powtórki starych odcinków SŻ na Polsacie 2? :P
Piękne odcinki są obecnie. Dzisiaj był odcinek, w którym Paweł pojawił się w Dęblinie tuż przed ślubem Agnieszki i Piotra. Była wielka konfrontacja Paweł/Agnieszka/Piotr/Augustynkowie/Markowscy. Paweł wyznał Agnieszce przy nich wszystkich miłość, a ta starała się zachowywać dystans mówiąc do niego "panie redaktorze". Niesamowite sceny, nieporównywalne ze scenami z ostatnich odcinków serialu.
Przypomniałem sobie jak niesamowitą parę stanowili Paweł i Agnieszka. W przyszłym tygodniu przerwany ślub, potem kilka odcinków szczęścia Agnieszki i Pawła, no a później wiadomo co... :( Zawsze zadaję sobie to pytanie: dlaczego ten wątek się musiał tak skończyć?
ODPOWIEDZ