Lektorzy i tłumacze odcinków

Dział NIESPOILEROWY - nie wolno odwoływać się do wydarzeń nie pokazanych w Polsce.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
misiek12345

Post autor: misiek12345 »

Adex-fan Brooke pisze:To samo miałem jeszcze napisać na zakończenie z dodaniem, że bezczelne byłoby gdyby ktoś skomentował to, że sam jest temu winny. Wyjaśniając sprawę podwójnego tłumaczenia zrobił coś przychylnego i miłego skierowanego wyłącznie do jak to określił "uczciwych" fanów MNS.
Tyle że... to prawda, sam jest sobie winny. Nie można się wypowiadać na jakiś temat a potem być wzburzonym, że wypowiedź wyciekła do brukowca. Ja wiem że osoby nieco starsze od przeciętnego użytkownika facebooka mogą tego nie łapać, ale komentarz na fanpage'u to trochę jak publiczna wypowiedź. Ba - podobnie jak komentarz na czyjejś tablicy, tylko ma on mniejszy zasięg, zależny od ustawień prywatności tablicy. Wtedy nie jest potrzebna żadna autoryzacja, bo nie jest to wywiad, tylko artykuł o jego publicznej wypowiedzi, oparty faktycznie o prawo cytatu. Artykuł słaby, ale jednak artykuł - wiadomo jaki jest obecnie poziom dziennikarstwa :P Jeśli pan Olejniczak chce być tajemniczym informatorem, to powinien kontaktować się z zainteresowanymi poprzez prywatne wiadomości lub... dołączyć do forum ;) zapraszamy, c'nie?
'Diversi nihil a me alienum puto'

http://www.youtube.com/user/michalg1991 - mój kanał na YT
http://www.youtube.com/user/bbmocked - kanał poświęcony B&B :)
Awatar użytkownika
mailo

Post autor: mailo »

Adex-fan Brooke pisze:[
Nie wiem o jakich pw mówił mailo,
Ja po prostu przeczytałem wypowiedź Olejniczaka. Napisał "Nigdy nie napiszę już tutaj ani jednego słowa, ani w prywatnych wiadomościach "(jest to na skanie). Więc sugeruje to, że jakieś PW były. Może nie pisał z nim B@r, ale ktoś inny, kto potem to wykorzystał.
Awatar użytkownika
Mareczek

Post autor: Mareczek »

Adex-fan Brooke pisze:Ogólnie co złego w dosłownym tłumaczeniu?
Ostatnio chyba mieliśmy przykład tego dosłownego tłumaczenia. Thomas wspominał rodzinną wyprawę na St. Thomas, kiedy to Morgan porwała Steffy i upozorowała jej śmierć. Lektor przeczytał wtedy, że rodzice często zabierali ich do świętego Tomasza ::loll::

A co do sporu, który toczy się tu od wczoraj to i tak nie powiem już niczego nowego. Wszystko co miało paść, padło - prawo cytatu pozwala na umieszczanie wypowiedzi z fejsa w innych miejscach. Myślę, że Olejniczakowi bardziej niż samo skopiowanie komentarza nie spodobał się nagłówek "Tajemnica lektora". Nie lubię nagłówków Faktu i przed umieszczeniem linków na Fan Page'u zawsze je zmieniam, ale ufam, że B@r musi takie właśnie nagłówki tworzyć, bo taki jest profil tego wydawnictwa :roll:
Awatar użytkownika
Adex-fan Brooke

Post autor: Adex-fan Brooke »

misiek12345 pisze:Tyle że... to prawda, sam jest sobie winny.
Może mało adekwatne porównanie, ale skojarzyło mi się z tą głośną akcją, że faceci zakładali spódniczki aby ośmieszyć tezę, że skoro kobieta nosiła spódniczkę to sama jest sobie winna, że została zgwałcona. Po prostu są pewne normy przyzwoitego zachowania, tutaj nie było może złamania prawa, ale jednak wypadałoby przeprosić Pana Olejniczaka, tymczasem może on zamiast tego poczytać, że:
B@r pisze: Pan Stanisław też chyba nie umie czytać ze zrozumieniem :
::kwasny::
Ładne podziękowanie za 20 lat tłumaczenia serialu i podzielenie się z fanami serialu pewnymi ciekawostkami.
Polecam:DYNASTIA,Sunset Beach,B&B,Melrose Place,Desperate Housewives,Świat wg Bundych,Allo Allo,Pokolenia,Moonlighting,Baywatch,Alf,Nanny,Co ludzie powiedzą,Ally Mcbeal,QAF,Prison Break,Dexter,Dr Quinn,Y&R,Devious Maids, Sex and the city
Awatar użytkownika
mailo

Post autor: mailo »

Adex-fan Brooke pisze:
Po prostu są pewne normy przyzwoitego zachowania, .
W przypadku "Faktu"?? :lol: Właśnie o to chodzi, że ludzie którzy tam pracują stają się częścią tego bagna (może przechodzą jakieś pranie mózgu) i jakieś tam normy, czy godne zachowania mają głęboko w d... jak widzimy na załączonym obrazku. Tak jak napisał cmk - straciliśmy cennego informatora, ale kogo to interesuje?
Elmoo

Post autor: Elmoo »

Mareczek pisze:Nie lubię nagłówków Faktu i przed umieszczeniem linków na Fan Page'u zawsze je zmieniam, ale ufam, że B@r musi takie właśnie nagłówki tworzyć, bo taki jest profil tego wydawnictwa
Otóż to. Pamiętajmy, jaka jest rola dziennikarza. Ma on zachęcić tytułem czytelników, za czym idzie sformułowanie tego tytułu w taki sposób, aby ludzie impulsywnie zawiesili na nim oko. Czasem to oznacza całkowite przekoloryzowanie tego tytułu. Pamiętam, jak zobaczyłem artykuł pt. "Beata z Klanu wraca do serialu!", po czym po kliknięciu okazało się, że nie chodzi Klan, a serial "Galeria", w którym Naruszewicz miała się pojawić.
Awatar użytkownika
B@r

Post autor: B@r »

Mareczek pisze:
Adex-fan Brooke pisze:Ogólnie co złego w dosłownym tłumaczeniu?
Ostatnio chyba mieliśmy przykład tego dosłownego tłumaczenia. Thomas wspominał rodzinną wyprawę na St. Thomas, kiedy to Morgan porwała Steffy i upozorowała jej śmierć. Lektor przeczytał wtedy, że rodzice często zabierali ich do świętego Tomasza ::loll::
Też się z tego śmiałem! ::loll:: Można teraz pomyśleć, że Forresterowie to święta rodzina. :lol: W sumie szkoda, że w dobie internetu nie ma na Playerze opcji wyboru wersji językowej: z lektorem, napisami albo bez, skoro nawet w telewizjach cyfrowych na wielu pozycjach jest to bez problemu dostępne. Zawsze wolę jednak słuchać oryginału bo jednak głos aktorów też dodaje napięcia i wiele wnosi, a tłumaczenia często są niedokładne.

P.S. Adex, miałeś zakończyć dyskusję x postów wyżej jak obiecałeś, ale jak widać nie możesz się powstrzymać od drążenia. ::rad::
Może nie pisał z nim B@r, ale ktoś inny, kto potem to wykorzystał.
No ja z nim nie pisałem, tylko inne osoby jak np. cmk, który o tym tu wspomniał. Więc nie wiem kto co wykorzystał, ale nie odpowiadam za czyjeś prywatne rozmowy na PW. :wink:
"Stephanie is not for here you anymore. She's gone now. Things are going to be very different around you right now. I'm going to find a way to stop you".
Awatar użytkownika
misiek12345

Adex-fan Brooke pisze:
Może mało adekwatne porównanie, ale skojarzyło mi się z tą głośną akcją, że faceci zakładali spódniczki aby ośmieszyć tezę, że skoro kobieta nosiła spódniczkę to sama jest sobie winna, że została zgwałcona.
Racja, mało adekwatne. Gwałt jest zabroniony prawnie, a cytowanie publicznej wypowiedzi - nie, koniec dywagacji ;) zresztą, niezły kaliber porównania.
Nie twierdzę że Fakt zrobił dobrze, potępiam taki rodzaj 'dziennikarstwa' (jeju, przepraszam dawnych dziennikarzy za użycie tego słowa, nawet w cudzysłowie), ale śmieszy mnie trochę to wzburzenie Olejniczaka - skoro się powiedziało/napisało coś publicznie, to trzeba wziąć tego konsekwencje, i nasza sympatia do niego nie ma tu nic do rzeczy.

Podoba mi się jednak jego profesjonalizm. Jest zbyt szanowanym lektorem żeby pozwolić sobie na daremne tłumaczenie - i faktycznie, zrezygnował - chwała mu za to ;) na pewno on na tym nie ucierpi bo ma od cholery zleceń, jak większość znanych lektorów. To tylko po raz kolejny pokazuje brak profesjonalizmu TVNu, a raczej producentów współpracujących ze stacją.
B@r pisze:W sumie szkoda, że w dobie internetu nie ma na Playerze opcji wyboru wersji językowej: z lektorem, napisami albo bez, skoro nawet w telewizjach cyfrowych na wielu pozycjach jest to bez problemu dostępne.
Ja dalej liczę na to, że gdy MnS na plejerze dojdzie do odcinków HD, to serial będzie się mógł pojawić w ramówce TVN Fabuła, a kanał ten będzie dostosowany do wyboru wersji językowych. Wątpię żeby grupa kupowała serial, mimo wszystko popularny wśród starszej widowni, z przeznaczeniem tylko na Internet... A TVN Fabuła ma znaleźć miejsce na multipleksie, mylę się?

nołbady

Post autor: nołbady »

misiek12345 pisze:To tylko po raz kolejny pokazuje brak profesjonalizmu TVNu, a raczej producentów współpracujących ze stacją.
Radzę posłuchać, co lektor czyta po "Koniec odcinka XXXX". A mianowicie: "Wersja polska na zlecenie TVN - Mastergroove Studios". To oznacza, że TVN nie opracowuje szeptanki u siebie, tylko zleca zewnętrznemu studiu tłumaczenie i nagranie lektora. Odbiera gotowy produkt.
Dawidek
Administrator

Post autor: Dawidek »

Misiek, nie słyszałem, że TVN Fabuła ma być na multipleksie, zresztą TVN pewnie nie ujawnia tak dalekosięznych planów. O tym, czy kanał się znajdzie w telewizji naziemnej (bo chyba o tym myślisz), to zdecyduje konkurs rozpisany przez KKRiT. Na razie się nie rozpoczął. Na pewno będzie w nc+, w wielu (nie można na tę chwilę powiedzieć, że we wszystkich) kablówkach. Ze względu, że to kanał TVN, będzie miał spory zasięg.

Ja nie chcę oceniać, kto tu ma rację w sprawie tej rozmowy na Facebooku, czytałem to. I chyba wszystkie strony mają tutaj choć trochę racji.
misiek12345 pisze:Jeśli pan Olejniczak chce [...] dołączyć do forum ;) zapraszamy, c'nie?
To będzie wielki zaszczyt dla nas. :wink:
Awatar użytkownika
misiek12345

nołbady pisze:
misiek12345 pisze:To tylko po raz kolejny pokazuje brak profesjonalizmu TVNu, a raczej producentów współpracujących ze stacją.
Radzę posłuchać, co lektor czyta po "Koniec odcinka XXXX". A mianowicie: "Wersja polska na zlecenie TVN - Mastergroove Studios". To oznacza, że TVN nie opracowuje szeptanki u siebie, tylko zleca zewnętrznemu studiu tłumaczenie i nagranie lektora. Odbiera gotowy produkt.
misiek12345 pisze:A RACZEJ PRODUCENTÓW WSPÓŁPRACUJĄCYCH ZE STACJĄ.
Sorry, ale musiałem :P Ale ma wpływ na to, kogo wybiera do zleceń. Tak to jest jak bierze się najtańszą opcję - o to mi chodziło w ich braku profesjonalizmu. A nawet, jeśli bierze się kogoś słabego, to należy sprawdzić odebrany produkt przed emisją, ale - TVN już nie raz dopuszczał się emisji bubli i niedoróbek. Przez lata TVN uważałem za najbardziej profesjonalnie produkowany kanał, ale niestety już tak nie jest, ostatnio widać że mieli problemy finansowe, które zresztą doprowadziły do ich sprzedaży.
Dawidek pisze:Misiek, nie słyszałem, że TVN Fabuła ma być na multipleksie, zresztą TVN pewnie nie ujawnia tak dalekosięznych planów.
No właśnie nie byłem pewien tego, pamiętam tylko że czytałem coś ostatnio o nowo powstającej stacji z przeznaczeniem na miejsce na multipleksie, musiałem coś pomieszać :) Po prostu cały czas mnie zastanawia ruch TVNu dotyczący MnS, próbuję to jakoś usprawiedliwiać ;) chyba że TVN już sięgnął takiego poziomu, że Moda jest dla niego 'atrakcyjnym serialem zagranicznym' (w sensie - tak samo atrakcyjnym jak np. byłaby dla TV Puls, nie żebym dyskredytował serial, ale umówmy się - House of Cards to to nie jest).

Awatar użytkownika
Cynthia

Post autor: Cynthia »

Dodam tylko od siebie, że jak ktoś coś pisze publicznie, to to jest publiczne. Każdy może to przeczytać, więc cytowanie nie robi autorowi krzywdy, bo niby jak. Gorzej jak ktoś z zaufanych znajomych donosi szefowi, że coś się napisało niepublicznie, a to mi się niestety niedawno zdarzyło. Nauczyło mnie to tyle, że wszystkich współpracowników wy...łam z możliwości czytania mnie na fb.
W omawianym wyżej przypadku jednak pan Olejniczak sam popełnił błąd i pewnie teraz będzie bardziej uważał gdzie i co pisze. Szkoda, że się sparzył, ale może większa ostrożność ogólnie mu się przyda. Mam nadzieję, że nie będzie obrażony na wszystkich, że to było w emocjach pisane, bo szkoda by było tracić przyjaciela fanów i fana.
Aktualnie oglądam "Chicago Fire", "Chicago P.D.", "Chicago Med" i "Orange Is the New Black"
Awatar użytkownika
B@r

Cynthia pisze:Dodam tylko od siebie, że jak ktoś coś pisze publicznie, to to jest publiczne. Każdy może to przeczytać, więc cytowanie nie robi autorowi krzywdy, bo niby jak. Gorzej jak ktoś z zaufanych znajomych donosi szefowi, że coś się napisało niepublicznie, a to mi się niestety niedawno zdarzyło. Nauczyło mnie to tyle, że wszystkich współpracowników wy...łam z możliwości czytania mnie na fb.
W omawianym wyżej przypadku jednak pan Olejniczak sam popełnił błąd i pewnie teraz będzie bardziej uważał gdzie i co pisze. Szkoda, że się sparzył, ale może większa ostrożność ogólnie mu się przyda. Mam nadzieję, że nie będzie obrażony na wszystkich, że to było w emocjach pisane, bo szkoda by było tracić przyjaciela fanów i fana.
Otóż to, głos rozsądku. :: bow ::
"Stephanie is not for here you anymore. She's gone now. Things are going to be very different around you right now. I'm going to find a way to stop you".
Awatar użytkownika
Adex-fan Brooke

Post autor: Adex-fan Brooke »

Wiem, że miałem już nic nie dodawać, ale nie da się czytając dalej takie rzeczy, dla mnie to jednak obrzydliwe B@r, że nie widzisz swojej najmniejszej winy a tylko Ty jesteś winny zamieszania i zrobienia przykrości Panu Olejniczakowi. Widzę, też, że wielu nie ma odwagi Ci tego powiedzieć wprost i ubierają to zbędnie delikatnie w słowa. Wystarczy odrobina rozsądku i przyzwoitości aby wiedzieć, że mógł poczuć się jak przepytywany do Faktu skoro zadawałeś mu kolejne pytanie po wykorzystaniu wypowiedzi. Nawet jeśli tych dwóch rzeczy Ci zabrakło eleganckie byłoby wykazanie jakiejś skruchy wobec człowieka, który przez 20 lat zasłużył na odrobinę szacunku. Fajnie promowałeś Modę, ale w tym przypadku i przypadku przekłamania w artykule o Brooke/KKL już niestety się to skończyło. Cynthio widzę, że musiałaś nie doczytać tego zdjęcia zamieszczonego przez mailo bo Pan Olejniczak odpowiedział na Twoje wątpliwości
Cynthia pisze:Mam nadzieję, że nie będzie obrażony na wszystkich
Pan Olejniczak odpisał na koniec: "Nie obrażam się. Wiem, że wpis był publiczny, ale TU dla fanów, a nieuczciwe jest to, że karaluch wyniósł to na świat..."
Polecam:DYNASTIA,Sunset Beach,B&B,Melrose Place,Desperate Housewives,Świat wg Bundych,Allo Allo,Pokolenia,Moonlighting,Baywatch,Alf,Nanny,Co ludzie powiedzą,Ally Mcbeal,QAF,Prison Break,Dexter,Dr Quinn,Y&R,Devious Maids, Sex and the city
Awatar użytkownika
B@r

Adex-fan Brooke pisze:Wiem, że miałem już nic nie dodawać, ale nie da się czytając dalej takie rzeczy, dla mnie to jednak obrzydliwe B@r, że nie widzisz swojej najmniejszej winy a tylko Ty jesteś winny zamieszania i zrobienia przykrości Panu Olejniczakowi. Widzę, też, że wielu nie ma odwagi Ci tego powiedzieć wprost i ubierają to zbędnie delikatnie w słowa. Wystarczy odrobina rozsądku i przyzwoitości aby wiedzieć, że mógł poczuć się jak przepytywany do Faktu skoro zadawałeś mu kolejne pytanie po wykorzystaniu wypowiedzi.
No oczywiście, wiesz lepiej jakie były moje zamiary i co inni sądzą. Siedzisz w każdej głowie. To śmieszne, że nadal drążysz, więc pokazujesz, że twoje obietnice zaprzestania głosu są nic nie warte. Historia lubi się powtarzać...

Jak czytałeś coś więcej niż nagłówek w tekście o KKL to nie znajdziesz ani pół słowa przekłamania. Niestety na portalach nie stricte serialowych podmiotem w tytułach artykułów jest aktorka/aktor - jednym słowem gwiazda, a nie postać serialowa. Więc radzę czytać coś więcej aniżeli nagłówek, który ma przyciągnąć czytelnika. Poza tym to nie temat o tym, a ty ciągle to przywołujesz i spamujesz dalej podsycając kłótnie.

Smutne jest to, że chciałem dobrze aby większa liczba fanów dowiedziała się czemu mamy nowego lektora i przy okazji kolejny raz przeczytała o powrocie serialu do Polski, a niektórzy przypisują mi tu nie wiadomo co. :roll:

Przy okazji skoro już tu piszę to odnotuję fakt, że nowy lektor nadal nie może się zdecydować jak czytać imię Taylor. Czasem czyta dobrze, ale częściej jednak jest opcja "Tajlor", przy czym to aj takie niepewne i mniej wyraźne. :roll: Jak wcześniej czytano imię RJ-a? "Ardżej" jak teraz czy "Erdżej?" Bo już nie pamiętam, a wydaje mi się, że było inaczej. :)
ODPOWIEDZ