"MnS" w Polsce
-
Dawidek
- Administrator
Ja nie widzę większej róźnicy między MnS w TVP a na ZDF, czy na Canale 5. Zauważyłem tylko jedną widoczną róźnicę, w odcinkach, które pokazuje TVP jest większe nasycenie kolorów. To też zależy od odcinków. Bo jedne są bardziej nasycone, inne są bardziej blade. Nie wiem, od czego to zależy. Ale raczej to ze strony TVP.
- PetroPython
-
Martin Rode
Ja mam Cyfrowy Polsat i TVP mam z satelity. MNS mam taką jakby za mgłą. Na ZDF jest jakośc o wiele lepsza. Jest jakby jaśniej. Jak oglądam na TVP, to mam wrażenie jakbym oglądał kasetę VHS z Komunii ŚwiętejJeżeli oglądacie B&B na zagranicznych stacjach, takich jak: ZDF, czy Canale5, to oglądacie te programy z satelity. A jeżeli z satelity, to wiadomo, że jakość obrazu jest o wiele lepsza niż z anteny
Na TVP jest mniejsza szerokość pasma kolorów więc kolory powinny być lepsze np. na ZDFie. Różnica zależy także od tego w jakim formacie nadają sygnał dane stacje (MPEG2, MPEG4 itd.).Dawidek pisze:Ja nie widzę większej róźnicy między MnS w TVP a na ZDF, czy na Canale 5. Zauważyłem tylko jedną widoczną róźnicę, w odcinkach, które pokazuje TVP jest większe nasycenie kolorów.
OK - jeszcze trochę szczegółów technicznych.
Cyfrowy Polsat - bierze sygnał z nadajnika naziemnego, poddaje go solidnej kompresji, rozdzielczość kanałów TVP1 i TVP2 to tylko 544x576, średni Bitrate Video odpowiednio 2 Mbps i 2,3 Mbps,
Cyfra - sygnał z Eutelsata W3A, rozdzielczość 704x576, średni Bitrate Video około 3 Mbps.
Lepsza jakość jest na niektórych kabłówkach - np. Vectra (704x576 i około 4 Mbps).
Niezła jakość jest też na platformie n.
A najlepsza ze zwykłej anteny + dobrej jakości np. plazma
Więc te sprawy techniczne (jakość) zależą od wielu parametrów i od tego skąd jest odbierane TVP1. Zagraniczne stacje nadają do tego sygnał w zupełnie innym standardzie
- Adex-fan Brooke
Właśnie do Mody trzeba czasem regulować tv co do kolorów (zależy tez może od tv) ale postacie często wyglądają jakby z solarką przesadziły
podczas kiedy przy tych samych ustawieniach postacie z polskiego serialu są blade, cóż zawsze można przymknąc oko na to e oglądam wydarzenia z Los Angeles

Polecam:DYNASTIA,Sunset Beach,B&B,Melrose Place,Desperate Housewives,Świat wg Bundych,Allo Allo,Pokolenia,Moonlighting,Baywatch,Alf,Nanny,Co ludzie powiedzą,Ally Mcbeal,QAF,Prison Break,Dexter,Dr Quinn,Y&R,Devious Maids, Sex and the city
- Adex-fan Brooke
Ooo
to ciekawe, no to szybko nam teraz będzie akcja lecieć a że w ogóle powtórki pozostaną tu wielki sukces, tyle się mówi złego o Tvp1, ale co do Mody to nas teraz rozpieszczą, czyżby to nasz tajny szpieg z forum załatwił? 
Polecam:DYNASTIA,Sunset Beach,B&B,Melrose Place,Desperate Housewives,Świat wg Bundych,Allo Allo,Pokolenia,Moonlighting,Baywatch,Alf,Nanny,Co ludzie powiedzą,Ally Mcbeal,QAF,Prison Break,Dexter,Dr Quinn,Y&R,Devious Maids, Sex and the city
-
Ralphie