Rezydencja

Dział poświęcony filmom i innym programom telewizyjnym.
Awatar użytkownika
B@r

Rezydencja

Post autor: B@r »

Nowy serial TVP1 opowiadać będzie o losach bardzo bogatej i wpływowej rodziny. Do imperium zarządzanego przez ojca rodziny trafi pewnego dnia młoda, zwyczajna kobieta, która w rzeczywistości jest jego córką. O tym, że są spokrewnieni, oboje jednak nie wiedzą.

Serial reklamowany jest jako polska Dynastia, ale UWAGA! Nic wspólnego z Dynastią miał nie będzie. Porównania wzięły się właśnie z tego, że serial będzie o polskich bogaczach. Rozmawiałem z producentem i mówił, że serial w ogóle nie opiera się na Dynastii - scenariusz jest autorski i nie ma żadnych zapożyczonych wątków. Przy okazji zdementuję wiadomość, że Maciej Zakościelny zrezygnował z gry w serialu z powodu tego, że miał zagrać geja. W tym serialu nie będzie żadnej osoby homoseksualnej. Również dementuję, że Figura ma grać Alexis. Serialową bitch będzie Weronika Książkiewicz - żona syna Podhoreckich, którego gra Sambor Czarnota.
Dla ciekawostki dodam, że tytułowa rezydencja to Pensjonat pod różą. :P
Zdjęcie z tamtego tygodnia, gdzie było kręcone przyjęcie z okazji 18-stki Marysi.

Obrazek

Uploaded with ImageShack.us

Na zdjęciu: Grażyna Szapołowska, Jerzy Zelnik, Weronika Książkiewicz, Katarzyna Figura (w serialu jej bohaterka będzie miała ratlerka, którego będzie nosiła na rękach :lol: ), Sambor Czarnota i Klaudia Halejcio.
Będę się starał na bieżąco przynosić wieści. :)
"Stephanie is not for here you anymore. She's gone now. Things are going to be very different around you right now. I'm going to find a way to stop you".
Awatar użytkownika
BeLieF

Post autor: BeLieF »

No to ciekawie się zapowiada. :D Na upartego można przyrównywać "Rezydencję" do naszej MnS. :lol: W końcu Forresterowie też są bogaci i wpływowi. :wink: ::jezyk:: Jeśli będzie o dobrej porze, a słyszałem że ma być emitowana 3 razy w tygodniu o 21:30(to byłoby idealnie jak dla mnie, bo nie nakłada się z W-11) to będę oglądał. :wink:
Grisza

Post autor: Grisza »

Już powoli Ten opis mnie odrzuca. Miałem nadzieję ze będzie top fajny serial nie typowy jakiś a tutaj proszę ... Szkoda że zapowiada się nie za bardzo obiecująco ale zobaczymy 1 odcinek
Grisza :)
Awatar użytkownika
Damians

Post autor: Damians »

Z opisu brzmi ciekawie, do tego jeszcze gra tam Szapołowska. Mam nadzieję, że pora mi będzie odpowiadała i będę mógł oglądać na bieżąco :)
Tkk_Bolly

Post autor: Tkk_Bolly »

To mozę być hit. Jeszcze nigdy żaden polski serial nie zapowiadał się tak ekscytująco.Ciekawy scenariusz i doborowa obsada.
Oglądam: Złotopolscy, Klan, Plebania, Barwy Szczęścia, Emmerdale, Samo Życie
Goku

Post autor: Goku »

A moim zdaniem zapowiada się bardzo kiepsko. Pewnie nawet na niego nie zerknę, by darować sobie zażenowanie. Chyba nie doczekam się tego radosnego momentu, gdy Polacy w końcu zrozumieją, że nie umieją kręcić seriali i wywalą z ramówki wszystkie rodzime produkcje/znajdą naprawdę utalentowanych scenarzystów, którzy nakręcą coś świeżego(może trochę naiwnie, ale wciąż wierzę w to, że tacy istnieją, tylko nie mogą się przebić przez mainstreamową papkę).
cmk

Post autor: cmk »

Uwielbiam takie podejście jak przedmówcy. Nie ma to jak od razu skazać na porażkę...
Awatar użytkownika
misiek12345

Re: Rezydencja

Post autor: misiek12345 »

B@r pisze:Rozmawiałem z producentem i mówił, że serial w ogóle nie opiera się na Dynastii - scenariusz jest autorski i nie ma żadnych zapożyczonych wątków. Przy okazji zdementuję wiadomość, że Maciej Zakościelny zrezygnował z gry w serialu z powodu tego, że miał zagrać geja. W tym serialu nie będzie żadnej osoby homoseksualnej.
Na pewno z tym producentem? :P Szkoda... Liczyłem na pojawienie się pierwszej nieepizodycznej postaci geja w polskiej telewizji :)
To w końcu ma być soapka, telenowela, czy serial?
'Diversi nihil a me alienum puto'

http://www.youtube.com/user/michalg1991 - mój kanał na YT
http://www.youtube.com/user/bbmocked - kanał poświęcony B&B :)
Awatar użytkownika
fandantego

Re: Rezydencja

Post autor: fandantego »

misiek12345 pisze:
B@r pisze:Rozmawiałem z producentem i mówił, że serial w ogóle nie opiera się na Dynastii - scenariusz jest autorski i nie ma żadnych zapożyczonych wątków. Przy okazji zdementuję wiadomość, że Maciej Zakościelny zrezygnował z gry w serialu z powodu tego, że miał zagrać geja. W tym serialu nie będzie żadnej osoby homoseksualnej.
Na pewno z tym producentem? :P Szkoda... Liczyłem na pojawienie się pierwszej nieepizodycznej postaci geja w polskiej telewizji :)
To w końcu ma być soapka, telenowela, czy serial?
To ma być coś na kształt "Dynastii", czyli niby soap opera, ale TVP Jeden myli Soap opery z telenowelą i zapowiada, że ma być to telenowela - polski odpowiednik "Dynastii" ::plask wczolo:
http://www.facebook.com/NajciekawszaPostac - oficjalny profil Plebiscytu Najciekawsza Postać "Mody na sukces"! Zapraszam!
Awatar użytkownika
Mareczek

Post autor: Mareczek »

TVP w ogóle wszystko myli ostatnio :roll:
Goku

Post autor: Goku »

Czepiacie się tego nazewnictwa jakby było czego. A prawda jest taka, że przeciętna gospodyni domowa(dla których właśnie są kierowane te seriale) nie ma pojęcia co to 'opera mydlana', dlatego trzeba jej napisać 'telenowela'.
Awatar użytkownika
BeLieF

Post autor: BeLieF »

Goku pisze:ego. A prawda jest taka, że przeciętna gospodyni domowa(dla których właśnie są kierowane te seriale) nie ma pojęcia co to 'opera mydlana', dlatego trzeba jej napisać 'telenowela'.
Bo w Polsce termin "opera mydlana" nie jest rozpowszechniony :roll:
Awatar użytkownika
Adex-fan Brooke

Post autor: Adex-fan Brooke »

Kiedyś był, Dynastia (będąca mega popularna w Polsce podczas emisji) była nazywana mydlaną operą. Co do tej Rezydencji to dobrze że to nie będzie podróba Dynastii, ale i tak razi iż reklamują się, iż to będzie podobne do Dynastii, aczkolwiek plus taki że w ogóle wspomina się Dynastię, tyle lat minęło a teraz gdy wyszło dvd z pierwszym sezonem widać że wielu ludzi nadal darzy dobrym wspomnieniem ten serial, kto nie zna to polecam bo to klasyka!
Polecam:DYNASTIA,Sunset Beach,B&B,Melrose Place,Desperate Housewives,Świat wg Bundych,Allo Allo,Pokolenia,Moonlighting,Baywatch,Alf,Nanny,Co ludzie powiedzą,Ally Mcbeal,QAF,Prison Break,Dexter,Dr Quinn,Y&R,Devious Maids, Sex and the city
Awatar użytkownika
misiek12345

Post autor: misiek12345 »

Goku pisze:Czepiacie się tego nazewnictwa jakby było czego.
Jestem po prostu ciekawy jakiego rodzaju to produkcja - czy nastawiona na emisję raz w tygodniu, z konkretnymi głównymi wątkami, raczej niezmiennymi (chyba że po kilku sezonach, ale to rzadkość i jest to robione z przymusu, jak jakiś aktor się 'podda'), jak typowy serial, czy mix soapki i telenoweli (w Polsce faktycznie się tego nie rozróżnia), nadawany jakkolwiek często (bo brakuje podziału na sezony), z coraz to nowszymi wątkami, mogący się ciągnąć jak długo tylko będzie zainteresowanie.

Tak się podjarałem tą Rezydencją, a widzę, że nie ma czym. Ale, czego się spodziewałem po TVP...
'Diversi nihil a me alienum puto'

http://www.youtube.com/user/michalg1991 - mój kanał na YT
http://www.youtube.com/user/bbmocked - kanał poświęcony B&B :)
Dawidek
Administrator

Post autor: Dawidek »

Według mnie nie ma wielkiej różnicy między soap operą a telenowelą, więc te pomyłki TVP aż tak rażące nie są. Ale poprawniej byłoby jednak, gdyby "Klan" nazwano po prostu serialem.

Wracając do "Rezydencji", moim skromnym zdaniem ten serial jest niepotrzebny. TVP nie powinna już inwestować w tego typu formaty, chyba, że on zastąpiłby "Klan" i "Plebanię".
Jeśli chodzi o sam pomysł serialu, to może być to ciekawe, nie chciałbym by się ściśle wzorowano na "Dynastii" czy "MnS", bo polskich wersji zagranicznych produkcji jest trochę dużo. Chciałbym by to było coś ożywczego, coś polskiego, ale jednocześnie na poziomie. Na razie wygląda to obiecująco.
Może sobie obejrzę pierwsze odcinki i zobaczymy, co z tego będzie. :wink:
ODPOWIEDZ