Złotopolscy

Dział poświęcony filmom i innym programom telewizyjnym.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
B@r
x 60

Złotopolscy

• Zaloguj się, by polubić ten post

Post autor: B@r »

Serial jest obecnie znowu powtarzany przez TVP2 o godz. 12:40! Dzisiaj był 18 odcinek. :) Zakłdam ten temat, bo pierwsze odcinki były świetne a wiem też, że serial ma trochę fanów na naszym forum.
Warto teraz oglądać stare odcinki! Ja dzisiaj obejrzałem i wspomnienia wróciły. Dzisiaj w odcinku Weronika zaczęła rodzić, Mirek wypłynął w rejs z Wąsem i jeszcze się teraz Tomek chce zaciągnąć ::rad:: , 'cinkciarz' dał Agacie pierścionek zaręczynowy, a na sam koniec odcinka Kacper dostał w głowę od Dionizego, aż zemdlał. ::rad::
Stare odcinki nijak się mają do obecnych! Stare to było coś! :)
Powspominajmy! :serce:

Streszczenie jutrzejszego (19) odcinka!

Tomek przyznaje się rodzinie, że rozmawiał z kapitanem Wonsem. Ewa jest barmanką, teoretycznie "pracuje" u Kowalskiego, który nadal przebywa w szpitalu. Obiecuje jej służbowy wyjazd na Florydę. Do pubu przychodzi Tomek, zachowuje się jak szczeniak. Znowu wybucha kłótnia, Tomek wylewa Ewie na głowę koktajl. Alicja dostaje wezwanie do prokuratury. Spotyka się z Agatą i Grubbą. Grubba odmawia jakiejkolwiek pomocy i każe dziewczynie trzymać język za zębami, do niczego się nie przyznawać. Agata jest oburzona. Marek Złotopolski wie, że jego koncepcja kredytów dla wszystkich jest nierealna. Postanawia wycofać się z działalności politycznej. Listonosz Józef przynosi wiadomość, że sołtys wynajął zbirów, żeby rozprawić się z Kacprem. Radzi, żeby chłopak wyjechał, a przynajmniej nie wychodził z domu. U Gabrielów wszyscy wirują w dzikim tańcu radości. Weronika urodziła bliźnięta, syna i córkę.
"Stephanie is not for here you anymore. She's gone now. Things are going to be very different around you right now. I'm going to find a way to stop you".
Awatar użytkownika
Thorne

Post autor: Thorne »

"Złotopolscy" to serial polski,który niewątpliwie rodzi piękne wspomnienia,przynajmniej u mnie i u Ciebie. :D Pamiętam te niedzielne popołudnia i zasiadanie rodziny przed telewizorem,by zobaczyć kolejny odcinek serialu. Sobota także,ale to nie miało takiego wydźwięku. :D

Pierwsze odcinki były bardzo ciekawe! Poznaliśmy w nich przeróżne osobowości. W pamięci fanom serialu na pewno utkwiły takie postaci,jak Kacper (nieprzewidywalny,szalony,buńczuczny młody człowiek,artysta),Tomek (także szalony,szybciej jednak dorósł,niż jego kumpel,Kacper,zakochany po uszy w Ewie i mający z nią piękny wątek; do dziś pamiętam tę piękną scenę Tomka i Ewy-na deszczu do jakiejś piosenki,bodajże Piaska : "Imię deszczu",ale nie jestem pewien. Wtedy to biegli przez deszcz,dotarli pod jakiś dach,zatapiali się w sobie,Tomek przekonywał ją do związku,to było piękne! :serce: ),Dionizy ('napoleońska głowa'),czy Eleonora (która potrafiła wkurzyć). :D :) Pierwsze odcinki także obfitowały w akcję,jak np. próby Grubby dorwania Kowalskiego,to było coś. :zeby:

Ahh! :serce: I ten pub wspaniały. :serce: Z muzyką Piaska...Mija już 11 lat ( w czerwcu).
If you can't beat them, join them...
Abec

Post autor: Abec »

Co ciekawe, pierwsze trzy odcinki leciały w poniedziałek, wtorek i środę - w 1997 r., kiedy był konkurs na polską soupkę (oczywiście nie używano tego słowa). Ja kibicowałem właśnie Złotopolskim (głównie ze względu na politykę i showbiznes ::jezyk:: opisane w serialu - ale byłem gówniarzem ;)), na drugim miejscu stawiałem Zaklentą (bo były fajne widoki, laski i trochę mistycyzmu), a Klan na trzecim. Wiadomo kto wygrał - i w sumie się cieszę ;)
Awatar użytkownika
B@r
x 60

Z całego serialu miłość Tomka i Ewy była najpiękniejsza! Tam było tyle chemii, erotyzmu, romantyzmu, motylków! :serce: Już od pierwszej sceny tej pary byłem fanem tych postaci (Tomek jechał na rolkach, reklamując jakieś perfumy i wpadł na Ewę, zakochując się w niej od pierwszego wejrzenia). Z jednej strony piękna miłość, a z drugiej Kowalski, który nadawał temu wątku niebywałej grozy, szantazując zarówno Ewę jak i Tomka. Wtedy Kowalski był bardzo niebezpieczny! Świetne było, gdy potem oni razem mieszkali w trójkę. Tomek i Ewa na górze, a sparaliżowany Kowalski na dole...
Masz rację, Thorne! Często scenom Ewy i Tomka towarzyszyły piosenki Piaska oraz zespołu Varius Manx! Do dzisiaj niektóre z nich kojarzą mi się z poszczególnymi scenami!
"Stephanie is not for here you anymore. She's gone now. Things are going to be very different around you right now. I'm going to find a way to stop you".
Awatar użytkownika
Thorne

To po prostu był niebywały strzał w dziesiątkę!! By stworzyć taki wątek i by nadać temu takiego romantyzmu,także poprzez oprawę muzyczną-twórczość Piaska i Varius Manx jest naprawdę nietuzinkowa. :D Zaryzykowałbym tezę,że żaden inny polski serial nie zawierał w sobie takiej pary...Nie sądzisz,B@r? :D Ale powiedz mi,co dalej się stało z Ewą? Tomkiem? Ja jako scenarzysta,przywróciłbym ten love story! :D
Awatar użytkownika
Tiril

Post autor: Tiril »

A ten Dionizy to w końcu umarł, czy dalej o nim gadają i go nie pokazują?
I’m your dream, make you real
I’m your eyes when you must steal
I’m your pain when you can’t feel
Sad but true
Awatar użytkownika
B@r
x 60

Thorne, masz 100% rację! :serce: To była para wszechczasów! :serce:

Renata Gabryjelska opuścila serial w 2005 roku. Grana przez nią Ewa postanowiła poświęcić się modelingowi i wyjechała do Paryża. Dziecko natomiast zostawiła Kowalskiemu. Pod koniec swojej obecności w serialu też wniosła o rozwód i była związana z Hartownym.
Ja ciąglę wierzę, że Ewa kiedyś wróci, a wtedy miłość Ewy i Tomka odzyje! :serce:

Marzy mi się też powrót Weroniki, która była dziwna i sympatią wielką nie dażyłem, ale była ciekawa, szczególnie jak oddała się karierze i zaczęła tracić zmysły. Niby Weronika została uznana za zmarłą po ataku na World Trade Center, ale przecież zawsze może wrócić. Ciało nie zostało odnalezione... Pamiętam jak potem niby jej duch nawiedzał Marylkę w jej mieszkaniu. Słychać wtedy było głos Weroniki, wycięty ze sceny jak śpiewała kiedyś Antosiowi i Oleńce kołysankę! ::rad::
Powrót Ewy i Weroniki to byłoby coś! :D

[ Dodano: 2008-01-23, 00:54 ]
Tiril pisze:A ten Dionizy to w końcu umarł, czy dalej o nim gadają i go nie pokazują?
Już dawno umarł.
Mikiks

Post autor: Mikiks »

Kiedyś to był naprawdę dobry serial, duzo akcji, były też złe postaci, nie to, co teraz, wszyscy tacy rozlaźli, kluchowaci, "ciamciaramciowaci" :/

No i Dionizy był niezastąpiony, ten Chris to jakieś masakryczne dno jest :/
Awatar użytkownika
Adex-fan Brooke
x 74

Post autor: Adex-fan Brooke »

Tak, kiedyś to jeszcze można było zerknąć a teraz jest jak mówi Mikiks ::ysz::
A w ogole dziwne że kiedyś był odcinek jak Ewa bez biustonosza brała prysznic ::jezyk:: ktoś pamięta? Bardzo to dziwne że dali takie sceny :roll:
Widziałem ostatnio jeden z pierwszych odcinków dziwnie sie patrzyło na zmarłe postacie razem: Weronika, Barbara, Dionizy (on akurat na prawdę zmarł) ::ysz::
Polecam:DYNASTIA,Sunset Beach,B&B,Melrose Place,Desperate Housewives,Świat wg Bundych,Allo Allo,Pokolenia,Moonlighting,Baywatch,Alf,Nanny,Co ludzie powiedzą,Ally Mcbeal,QAF,Prison Break,Dexter,Dr Quinn,Y&R,Devious Maids, Sex and the city
Awatar użytkownika
DeaconFan
Moderator
x 30

Post autor: DeaconFan »

Rzeczywiście, kiedyś to był bardzo dobry serial. Teraz oglądam go tylko sporadycznie. Ja także bardzo lubiłem wątek miłości Ewy i Tomka. Mam nadzieję, że scenarzyści wrócą jeszcze kiedyś do tego wątku.
Niestety nie oglądam "Złotopolskich" zbyt regularnie i niewiem co się stało np. z Zenkiem Pereszczako i Jasiem - tym policjantem. Może mi ktoś wyjaśnić jak oni zniknęli z serialu?
Aktualnie oglądam: B&B (MnS), Pierwsza miłość, Na dobre i na złe, Barwy szczęścia, Stulecie Winnych, Zadzwoń do Saula. :D
Dawidek
Administrator
x 83

Post autor: Dawidek »

Pamiętam ten konkurs na najlepszy serial z 1997 roku. Szczerze mówiąc, po obejrzeniu pierwszych 3 odcinków, najbardziej spodobał mi się "Klan", na drugim były "Złotopolscy", a "Zaklęta" nie przypadła mi do gustu.

"Zlotopolscy" moim zdaniem był (nie wiem, czy nadal jest, bo dziś już nie oglądam tego serialu) najlepiej zrobionym serialem od strony technicznej. Scenografia, muzyka, montaż i elementy były bardzo fajnie zrobione. Wizualnie prezentowały się bardzo fajnie. Fabuła też była całkiem jiezła. Ja regularnie zacząłem oglądać od jakiegoś 100-go odcinka do ok 500.
Podobały mi się wątki Tomka i Ewy, ciekawą postacią była Ilona (Ewa Kasprzyk), mieszane uczucia budziła u mnie Eleonora, nie wyobrażam sobie w jej roli innej aktorki, niż A. Janowska. Najlepszy był Dionizy, z nieodłączną laską i napoleońskim kapeluszem.
Fajna para to też Marcysia i Waldek. I długo by jeszcze wymieniać. Ten serial ma najwięcej charakterystycznych postaci, którzy mają swoje cechy i charakterki. I te portrety psychologiczne są największym atutem tego serialu.
I ten walc w czołówce. :serce:
Awatar użytkownika
Cynthia
x 42

Post autor: Cynthia »

Ja oglądam od kilku lat, wątek Ewy mnie ominął, tzn oglądałam koniec wątku, już nieciekawy. Za to lubię policyjny, szczególnie komendant Wiesiek przypadł mi do gustu. Listonosz też ma swój urok.
To taki trochę filozoficzny serial, a trochę satyra na Polaków. ;)
Aktualnie oglądam "Chicago One".
Awatar użytkownika
Adex-fan Brooke
x 74

Post autor: Adex-fan Brooke »

No to pamięta ktoś gołą Ewę czy nie? ::jezyk::
Polecam:DYNASTIA,Sunset Beach,B&B,Melrose Place,Desperate Housewives,Świat wg Bundych,Allo Allo,Pokolenia,Moonlighting,Baywatch,Alf,Nanny,Co ludzie powiedzą,Ally Mcbeal,QAF,Prison Break,Dexter,Dr Quinn,Y&R,Devious Maids, Sex and the city
Awatar użytkownika
Thorne

Wydawało Ci się. Nic takiego nie było. ::chytry::
Mikiks

Post autor: Mikiks »

Słyszeliście, żę Andrzej Nejman odchodzi z serialu ? :shock:
Rozwiążą to tak, że Waldek znudzony kłotniami z Marcysią wyjedzie do Kazachstanu szukać tego swojego brata.... :/ i chyba zaginie czy coś takiego :/ Jak dla mnie dno, ale spoko....
ODPOWIEDZ